Slovenija

Čebašek-Travnikova: Če bomo za vsakega nadzorovanega zdravnika ustanovili komisijo, bomo potrebovali za vse skupaj eno leto

Ljubljana, 13. 06. 2017 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER/S.S./N.Š.
Komentarji
289

Izjemno slabi odnosi med zdravniki na kardiologiji Pediatrične klinike v Ljubljani skrbijo starše. Ministrica pričakuje, da se bodo zganili tako v vodstvu UKC kot na zdravniški zbornici.

Več videovsebin
  • Ministrica zaradi dogajanja na otroški kardiologiji zahteva ukrepanje
    03:20
    Ministrica zaradi dogajanja na otroški kardiologiji zahteva ukrepanje
  • Iz SVETA: Javno pranje umazanega perila
    01:41
    Iz SVETA: Javno pranje umazanega perila
  • Iz SVETA: Andrej Peroša o hčerki Oti
    06:03
    Iz SVETA: Andrej Peroša o hčerki Oti
  • Iz 24UR ZVEČER: Dve resnici dveh direktorjev
    14:40
    Iz 24UR ZVEČER: Dve resnici dveh direktorjev
  • Iz 24UR: Kaos na ljubljanski pediatriji
    03:12
    Iz 24UR: Kaos na ljubljanski pediatriji
  • Iz 24UR: Povečanje operacij v tujini
    02:30
    Iz 24UR: Povečanje operacij v tujini
  • Iz 24UR: Še vedno brez nadzora
    02:31
    Iz 24UR: Še vedno brez nadzora
  • Iz 24UR ZVEČER: Tomaž Gantar o težavah na ljubljanski pediatriji
    05:26
    Iz 24UR ZVEČER: Tomaž Gantar o težavah na ljubljanski pediatriji

Potem ko so strokovnemu direktorju Pediatrične klinike v Ljubljani Rajku Kendi vročili razrešitev s položaja in ko se je v javnosti začelo razpravljati o nepravilnostih na kardiologiji za najmlajše, se upravičeno sprašujemo, ali so otroci sploh v dobrih rokah. 

Danes se je na dogajanje odzvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je dejala, da razmere niso dobre, prav tako ni zadovoljna z reševanjem težav. Med drugim so od vodstva že zahtevali pojasnila o tem, kakšni odnosi vladajo na oddelku in od sveta zavoda zahtevali, da razmere obravnava. Tudi od zdravniške zbornice so zahtevali, da se končno loti nadzora in poda oceno. "Sem ogorčena, zaskrbljena in žalostna, da se slabi odnosi med zdravniki rešujejo na plečih otrok," je še dejala ministrica.

Čebašek-Travnikova žogico vrača UKC

Na Zdravniški zbornici Slovenije so v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na pediatrični kliniki UKC Ljubljana, pravi predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik.

Pred kratkim so prejeli tudi prošnjo strokovne direktorice UKC Ljubljana Marije Pfeifer k nadzoru nad več domnevno spornimi primeri zdravljenja na kliniki.

Po njenih besedah so doslej ustanovili nadzorno komisijo za primer zdravljenja 14-letnega dečka, nadzor se bo predvidoma začel v juniju. Kdaj bo nadzor končan, še ni znano, a glede na dosedanje izkušnje predsednica zbornice pričakuje, da bi bile ugotovitve znane jeseni.

V ostalih primerih pa še nimajo imenovanih komisij, ki bodo opravile strokovni nadzor. Pri tem je Čebašek-Travnikova opozorila, da je specialistov, ki bi lahko bili člani take komisije, v Sloveniji malo, zato je težko sestaviti komisijo zdravnikov, ki bi bila nevtralna, saj so ti zdravniki večinoma že delali skupaj.

Prav tako prejemajo prijave glede zdravljenja konkretnega bolnika, nato pa morajo ugotavljati, kateri vsi zdravniki so sodelovali pri obravnavi.

"Teh zadev je ogromno. Če bomo za vsakega nadzorovanega zdravnika ustanovili komisijo, bomo prišli do tega, da bomo potrebovali za vse skupaj eno leto," je dejala.

Na vprašanje, ali nameravajo iskati zdravnike, ki bi bili imenovani v nadzorno komisijo, v tujini, je dejala, da bi se o tem rada pogovorila z ministrstvom, saj bi bili stroški za zbornico previsoki. Ob tem je dodala, da ji je Pfeiferjeva povedala, da je skušala v tujini pridobiti nadzorne zdravnike, a je bila pri tem neuspešna.

Sicer pa je Čebašek-Travnikova poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor na programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. "Nadzor je prinesel določene zaključke, a meni ni znano, da bi se karkoli uresničilo. Stvari se vlečejo. Če bi se takratna priporočila upoštevala in uresničila, bi danes lahko govorili o drugačnih, urejenih razmerah," je dejala. Po njenem mnenju je tudi moteče, da se v javnosti razčiščujejo stvari, ki bi se morale razčistiti znotraj delovnega okolja.

Težave prišle na dan, ko je umrl 14-letnik

Zapletati se je začelo zaradi zdravljenja 14-letnika, ki naj bi mu lečeči zdravnik, kardiolog Uroš Mazić, postavil napačno diagnozo. Napaka je bila za dečka usodna. 

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je na novinarski konferenci včeraj dejala, da so odkrili 22 podobnih primerov neustreznega zdravljenja. Kenda ji ni ostal dolžan in navedel poročilo mlade zdravnice, ki je ugotavljala, da naj bi docent Samo Vesel in v. d. vodje oddelka za kardiologijo na Pediatrični kliniki, Tomaž Podnar, neustrezno zdravila še 20 otrok. 

Oba strokovna direktorja sta se soočila v oddaji 24UR ZVEČER. Na vprašanje, ali so bili otroci neustrezno zdravljeni, je Pfeiferjeva dejala, da ne, Kenda pa je dodal, da smo lahko zaskrbljeni zaradi slabih odnosov na otroški kardiologiji. Direktorica UKC je nadaljevala, da je mlada zdravnica Ines Hribernik o teh nepravilnostih poročala, ko so bili zapleti z njeno zaposlitvijo in da sta zdravnika napisala odzivno poročilo, ki ga je kardiologinja na oddelku za odrasle označila kot korektno in dobro napisano. Ker ni našla zunanjih preiskovalcev, so zadevo predali Zdravniški zbornici. 

Kenda je ob tem opozoril, da je škoda, ko se o tem, še preden so znani končni zaključki, razpravlja v javnosti in so ljudje po nepotrebnem vznemirjeni. 

Na smrt sprti zdravniki?

Marija Pfeifer in Rajko Kenda ostajata vsak na svojem bregu.
Marija Pfeifer in Rajko Kenda ostajata vsak na svojem bregu. FOTO: POP TV

Dotaknila sta se tudi primera 14-letnika, ki je umrl septembra lani. Pfeiferjeva je dejal, da bi se ga morda dalo rešiti, Kenda pa je odgovoril, da zdravnika Mazića ne ščiti, ampak ščiti njegovo pravico do korektne obravnave. 

''Vzročno-posledična analiza tega nesrečnega dogodka je pokazala, da je zdravnik A - vsi že vemo, da je bil to doktor Mazić, spregledal resnost te bolezni, medtem ko zdravnika B in C - vsi že vemo, da sta to docenta Vesel in profesor Podnar, pa ne. A ker imata slabe odnose z doktorjem A, nista opravila vsega, kar bi morala. To je pokazala analiza. Ker profesor Pfeiferjeva s tem ni bila zadovoljna, je odredila predsednici komisije, da ustrezno spremeni zaključke. Ker komisija tega ni storila, je imenovala novo komisijo. Dokler ni končana analiza, ne moremo govoriti o krivdi ne zdravnika A, ne B, ne C,'' je dejal Kenda v oddaji 24UR ZVEČER.

Pfeiferjeva je komentirala, da ni zahtevala sprememb zaključkov, ampak naj uskladita zapisnik, ki je popisoval, kaj je kdo rekel in videl, in vzročno-posledično poročilo, saj se nista ujemala. Šlo bi za prilagajanje in ne popravljanje, je poudarila.

''Zadnji dan bolnika, ki je bil ključen, ni bil dobro pojasnjen, zato smo odredili še izredni interni nadzor, ki pa je odkril, kaj se je dogajalo,'' je nadaljevala. 

Stvar je zdaj pred Zdravniško zbornico, ki bo ugotavljala, ali ''B in C zaradi sovraštva'' nista ukrepala, je dejal Kenda, Pfeiferjeva pa, da je to absurdno in neutemeljeno, saj da je že analiza pokazala, da sta druga dva zdravnika ukrepala, kolikor sta lahko, da sta obvestila kirurga, da otrok rabi operacijo, več pa kot nelečeča zdravnika ne moreta storiti. 

Kdo bo zdaj odstopil? 

Kenda z odstopom nima težav, če odstopita tudi Pfeiferjeva in generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač. Strokovna direktorica je odvrnila, da ju bo razrešil ustanovitelj, in se branila, da ji je že v enem letu uspelo rešiti več kot Kendi v osmih letih na položaju. 

Ob koncu soočenja je zatrdila, da so otroci na oddelku otroške kardiologije zagotovo varni. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaslc 1
14. 06. 2017 16.34
kva se pa penzjonisti valajo po dobro placanih sluzbah,a ni v domovih nc placa
resslovenka
14. 06. 2017 12.53
-1
In če samo pomislim, da vso to zajedeno nesnago na vseh ravneh plačujemo davkoplačevalci... Pa je kriv sistem? Dajte no, kdo je pesnil zakonodajo? Tako zapleteno, da jo celo naše sodstvo ne razume. Pa gredo po pravico ljudje ven...na evropsko sodišče. Pa naše sodne zmote SPET plačujemo mi-davkoplačevalci. Tu pa....NIKOMUR NIČ! Kot bi tepli oslovo senco v Butalah. Smo res tako naivni?
bema1201
14. 06. 2017 11.41
Menim da v Sloveniji trenutno ni človeka ki bi naredil red, ne samo v zdravstvu, povsod bi rabili ogromno metlo da bi počistili z ljudmi, ki celi državi in ljudem delajo škodo. Ta v večini rdeča mafija se je zažrla povsod kot kuga. Njeni ljudje obvladujejo popolnoma vse, ni je stvari ki je ne bi imeli pod nadzorom in bojim se da najhuje šele prihaja in to stari časi trdega komunizma, samo da EU razpade bomo hitro videli uro resnice. Našo državo upravljajo ljudje nasledniki ljudi ki so desetletja zatirali človekovo svobodo.
kaslc 1
14. 06. 2017 11.35
-1
a ma zdej dost veliko placo,zelda
soncek1098
14. 06. 2017 11.15
-2
Zdravniski lobij (ministrica, zdravniska zbornica itd.) sedaj verjetno racunajo na to, da bo ta novica potihnila, da bo javnost na to pozabila (zato bodo sedaj verjetno kar nekaj casa "raziskovali" ta/te primer/e, saj racunajo na kratek spomin javnosti, oz. na to, da bodo to prekrile druge novice). DOLZNOST medijev itd. je, da toliko casa BUDNO in javno spremljajo, spremljate zadevo, da se zadevi pride do dna in da tisti, ki so odgovorni kazensko odgovarjajo, saj se bo samo tako poskrbelo, da se taksni primeri ne bodo vec ponavljali, da nasi otroci zaradi osebnih spletk in interesov znotraj zdravniskega lobija in zaradi posledicne malomarnosti, ne bodo vec UMIRALI. Konec koncev, vse omenjene mi placujemo iz davkoplacevalskega denaja, zato ima/mo javnost VSO PRAVICO ZAHTEVATI, DA SE ZADEVI PRIDE DO DNA, tj. da se VSI ODGOVORNI KAZENSKO PREGANJAJO in da so na koncu vsi, ki se jim dokaze krivda (ki de je bodo z odvetniki na vsak nacin zeleli oprati), tudi sankcionirani, pa ne samo z opomini ali z premestitvami na nizja, skrita delovna mesta, kjer bodo se vedno opravljali podobno delo in se naprej jemali nas, davkoplacevalski denar, ampak z kaznimi, ki bodo primerne njihovim dejanjem (odvzemi zdravniških licenc, materialna odgovornost, zaporne kazni itd.). V kolikor se bo to zadevo poiskusalo pomesti pod preprogo, obstaja zelo velika verjetnost, da bo narod imel vsega tega dovolj (ze sedaj ima vsega dovolj) in se bo zgodila ulica. Tega pa si nihce ne zeli, kajne?
resslovenka
14. 06. 2017 10.13
+0
In sedaj spoštovani starši. ...kazensko preganjanje zdravnike, ki so zaradi svojega ega pripomogli k prezgodnji smrti vaših otrok z napačnim zdravljenjem. Pri nas ne boste dobili zadoščenja to je povsem jasno. Meni se obrača želodec ob vseh izrečenih besedah v medijih. Javno mnenje naj bi bilo izključeno, ker bi le tako spet lahko pokrili svoje zablode. Gospod Kenda in vpleteni....sramujte se, res nimate prav nobene vesti?
sinhron
14. 06. 2017 10.05
+3
Prvo , kar je za tiste otroke , za katere sumijo , da so bili ali so napačno diagnosticirani in s tem napačno zdravljeni je potrebno pod nujno zahtevati drugo mnenje izven Slovenije , stroške pa naj nosijo lečeči zdravniki ! Sramotno je to , da morajo zaradi medsebojnih razprtij umirati otroci , kar kaže na kriminalna dejanja in žalostno je to , da umazano perilo perejo preko medijev ! S takimi ravnanji samo kažejo svojo moralno in etično pripadnost svojemu poklicu in niso vredni prisege , ki so jo dali !
resslovenka
14. 06. 2017 10.14
+1
puspan
14. 06. 2017 08.53
+0
Ta je pa dobra. Mene pa bolj zanima, na kakšen potuhnjen način si je, kljub kritiki zaradi njenega nezadovoljstva s plačo, vseeno lahko usidrala na mesto predsednika Zdravniške zbornice. Naj ona raje pove, koliko gaže si je zagotovila z njenim izsiljevanjem. Kaj drugega, kot svoji k svojim, pri nas itak ni pričakovati. Sedaj, ko je Kenda prost, si ga lahko vzame za njenega namestnika, saj ima tudi vse kvalitete dobrega govornika, poleg tega pa ima že večletno prakso v nakladanju.
krtofl
14. 06. 2017 08.58
+3
puško... a te je izsiljevala ubošček....a poveš zakaj...
ROMELS
14. 06. 2017 08.32
+1
Pri takihle samo s palico pridemo do prave rešitve.
mallonge
14. 06. 2017 08.09
-1
Zakaj ne pove iskreno, da so tam samo zaradi plač in dodatkov. In da bi še raje videla, da bi za isti denar ostajala kar doma.
soncek1098
13. 06. 2017 22.48
+32
Gospa ministrica, ali se bo v javnosti in v medijih spet veliko govorilo, DEJANSKO PA NIHCE OD ODGOVORNIH NE BO KAZENSKO preganjan za svoja dejanja? Glavni PROBLEM te drzave je, da tisti, ki so na najvisjih polozajih najpomembnejsih institucij in organov (politiki, bancniki, zdravniki itd.) za veliko materialno ali/-in nematerialno skodo v praksi praviloma NE ODGOVARJAJO, ali pa je njihova odgovornost potem prikazana ko MININALNA (opomini, ali v nahujsih primerih - Bavcar ipd. - 5 let zapora na odprtem, hotelskem oddelku), in to praviloma sele potem, ko na to opozori javnost in jih tudi njihovi odvetniki in prijatelji na razlicnih polozajih ne morejo vec oprati krivde. Ce pa navaden drzavljan ne placa ali - npr. zaradi socialne stiske ipd. - ne more placati ene poloznice, pa ga drzava zelo hitro rubi ali zapre. Ali se komu vse to smrdi na MAFIJSKO DRZAVO? Rešitev v konkretnem primeru je enostavna: 1. Vse zdravnike, ki so zaradi malomarnosti povzročili nepopravljivo stanje pri otrocih kazensko preganjati in jim odvzeti licenco. Za svoje delo morajo tudi materialno odgovarjati. 2. Prvi, ki nosijo odgovornost so vodilni, saj so za to tudi plačani in tudi prvi na listi kazenske odgovornosti. 3. Tisti zdravnik, ki ne upošteva navodil nadrejenih in se ne vključuje v kolektivno delo - takojšnja prekinitev delovnega razmerja, brez možnosti prerazporeditve. Ministrica, sedaj pa da vidimo, koliko dlje od zgolj javnega "ogorcenja" v medijih boste sli v tem primeru. Ce se bo se naprej dogajalo, kar se dogaja, se vam zna zgoditi ulica - ljudje nismo slepi in imamo visok prag tolerance, ki se pri tako malomarnem in arogantnem ravnanju, zaradi katerega UMIRAJO OTROCI, konca.
290ktober
14. 06. 2017 07.09
+3
resslovenka
14. 06. 2017 10.15
-1
kaslc 1
13. 06. 2017 22.21
+7
zakaj pa ni tale se v penziji stoletnica,zgleda pa se mal vec
masni
13. 06. 2017 22.11
+17
PLAČE .PLAČE JE TREBA ZDRAVNIKAM ZMANJŠATI ,NE MORE ZDRAVNIK DOBITI 5 KRAT VEČJO PLAČO KOT RUDAR, KI GNIJE POD ZEMLJO ALI LIVAR PRI 1600 STOPINJAH S TEM DA STA OBA REVEŽA ZDRAVNIKA FINANCIRALA ŠE VSE LETA NJIHOVEGA ŠOLANJA ,HALLLLLOOOOO
kolbek460
13. 06. 2017 22.08
+8
V tej deželi imajo kriminalci svojo državo ,,
Borec21
13. 06. 2017 22.05
+15
Slovenija je res postala država priviligirancev ki se delajo norca iz vseh ostalih ki delamo ne samo delamo ampak garamo iz mesec v mesec da se ti priviligiranci lahko vsak mesec bolj norce delajo. Ampak na vrhu tega jarma so politiki ki nas iz meseca v mesec bolj zadolžujuejo pobrali bi pa vse kar se je leta ustvarjalo z žuli. Mi nismo vredni kot narod države ker to dopuščamo.
Finfer
13. 06. 2017 21.43
+9
Ta babura je bolj primerna za strašilo na vrtu kot pa da nam krade denar ki ga plačujemo za zdravstvo!!
NoSugar
13. 06. 2017 21.37
+9
Izjava Čebaškove v naslovu članka je milo rečeno, PREDRZNA. Seveda je dejstvo, da zdravniška zbornica zaradi povezav med zdravniki sploh ni kompetentna za podajanje mnenj, to je mafijski ceh, ki ščiti svoje člane, zdravnike, in v nobenem primeru ni sposoben podati objektivnega mnenja o kriminalnih zdravljenjih, ki jih zganjajo njihovi člani! Potrebujemo neodvisne strokovnjake iz tujine (pa še tam je problem, ker so zdravniki z marsikatero kliniko povezani - spomnimo se male Neže, ki je zaradi vez in poznanstev kardiologov niso želeli sprejeti na kar nekaj klinikah v tujini).
Madeni
13. 06. 2017 21.33
+17
Slovenska država ne OBSTAJA..pravni red je red Kriminala in Barab to je samo še nedefinirano ozemlje KURBISTAN..
jolanka
13. 06. 2017 21.33
+9
Lejte, gospa draga, bolje eno leto kot nikoli. Ker najbrž itak ne bo nikoli nič.Tako smo navajeni, bom pa prijetno presenečena, če se kaj prej premakne.
pizzamargerita
13. 06. 2017 21.21
+5
10 let nazaj sem brala eno anketo med bruci MF, zakaj so se vpisali na medicino. vec kot 90% jih je izbralo odgovor ZARADI PRESTIZA POKLICA. le nekaj % je odgovorilo, da zaradi zelje pomagati soljudem in humanosti.