Slovenija

Otroci s posebnimi potrebami: šolanje in terapije ne morejo potekati po video klicih

Ljubljana, 30. 05. 2020 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
18

Epidemija in zaprtje šol sta prinesla staršem otrok s posebnimi potrebami veliko težav. Po več kot dveh mesecih bi se morali že ta teden vrniti v šole, vendar jih je zaradi različnih interpretacij in informacij večina ostala doma. Starši so na robu moči in poročajo o precejšnjih težavah svojih otrok, zato si želijo, da bi se tudi oni čim prej vrnili v šole. Prepričani so, da so bili njihovi otroci popolnoma spregledani, saj šolanje in terapije za njih ne morejo potekati po video klicih.

Vanja Ropič je v osnovno šolo Gustava Šiliha v Mariboru za otroke s posebnimi potrebami pripeljala svojega sina Vida. Prvi teden po karanteni. "V karanteni je bilo grozljivo, dejansko se ob zgodbah staršev zjočeš. Ni enostavno z otrokom s posebnimi potrebami, s težkimi motnjami, biti 24 ur na dan, dva meseca in pol," je dejala mamica.

16-letni Vid je vključen v posebni program osnovne šole, ki je ločen od šolskega programa in je prilagojen za otroke s težjo gibalno in duševno motnjo. Vsega tega v času karantene ni bilo. "On ima težjo motnjo v duševnem razvoju in hodi v šolo, da se socializira, da bo lahko čim bolj samostojen. Zdaj pa mi vi povejte, kako naj to poteka na daljavo," se sprašuje Vidova mama. 

Ker je za njih pomembna prav vsaka terapija, so toliko bolj ogorčeni, ker se šole zanje odpirajo med zadnjimi. Predsednik Komisije za otroke s posebnimi potrebami dr. Kristjan Lešnik Musek je dejal: "Če si predstavljamo, da ko so otroci zapustili šole, so bile razlike med njimi občutne, so se te razlike – ne govorim samo o znanju, govorim tudi o razlikah na čustvenem in socialnem področju – v času osamitve povečevale. Še posebej zapostavljali smo v tem času otroke s posebnimi potrebami." 

Vanja se sprašuje: "Zakaj naše otroke vedno pozabijo?" Ob tem še dodaja: "Dajmo se mi do jeseni naučiti živeti z vsemi nevarnostmi, ne pa da nas že zdaj strašijo, da bo jeseni enako. Me je groza, če bomo septembra tri, štiri mesece doma." 

Težav, s katerimi se soočajo, je namreč nešteto. Fizioterapij je premalo, večinoma starši vozijo otroke tudi na samoplačniške. Med poletnimi počitnicami ni varstva otrok, prav tako ne terapij. Enako je bilo v času trajanja epidemije, kar pomeni več mesecev brez nujnih obravnav. 

11-letni Tilen je vključen v osnovno šolo v Zavodu Dornava, ki do danes še ni odprla svojih vrat, zato ostaja doma. Ima težko obliko avtizma in težjo motnjo v duševnem razvoju, hitro postane tudi agresiven. Ker ga mama zaradi izbruhov jeze ne more peljati nikamor, sta bila v času karantene popolnoma izolirana doma. "Težko, katastrofalno. Že prej je bilo življenje s takšnim otrokom popolnoma drugačno," pravi njegova mama Barbara Mohorič. Do prejšnjega petka so imeli informacije, da Zavod do nadaljnjega ostaja zaprt. Zdaj se vendarle odpirajo,  a postopoma, ne za vse učence naenkrat. "Ta šola je njegov edini stik z zunanjim svetom. Menim, da bi bili naši otroci prva skupina, za katere bi moralo biti poskrbljeno, da dobijo nazaj vse pravice in obravnave, ki jim pripadajo. Tam imajo neprekinjeno specialno pedagoško obravnavo. Zdaj ni bilo nič in se pozna, da je na določenih področjih zelo nazadoval,"  še pove Barbara. 

Otroci v šoli, učitelji pouk vodili preko računalnika 

V praksi je interpretacij pravil vračanja v šole toliko, da so starši v Zavodu Cirius Kamnik v tem tednu doživeli celo to, da so otroke odpeljali v šolo, pouk pa so učitelji vodili preko video klicev, na računalniku. Kot so nam zaupali, učiteljev v razredu ni bilo. Ravnateljica osnovne šole je to pojasnjevala z razlogom, da imajo veliko rizičnih učencev, in da učenec, ki je opredeljen kot rizičen, lahko prihaja v stik samo z eno osebo naenkrat. "To pomeni, da morajo takšni učenci pouk spremljati vsak posebej, prostorsko ločeni. Zato učitelj snov podaja preko internetne povezave, ker hkrati ne more biti v stiku z vsemi otroki," dodaja. 

Triletni Vid še ni v vrtcu. Ima namreč toliko terapij, da ga mora mama Manja Gašpar vsak dan peljati na kakšno. V času korone je bil dva meseca brez teh terapij, v začetku maja pa je samoplačniško začel s prvo. Šele v tem tednu pa je imel prvo terapijo v zdravstvenem domu. "To je katastrofa. Terapevtke razkužujejo po vsaki terapiji, jaz res ne vidim, kaj je bil problem. Mišice začnejo atrofirat, postanejo zakrčene ... Jaz ne vem, kako bodo to uspeli sanirati, običajno ima dve fizioterapiji na teden. Zdaj smo dobili eno, ko bomo prišli nazaj na dve, bo verjetno že toliko star, da mu ne bodo več pripadale," je povedala Vidova mamica. Kot je še dejala, so bili njihovi otroci pozabljeni, saj "fizioterapije ne moreš delati na video klic, prav tako ne delovne terapije"

Kot je še poudaril Musek Lešnik, si bodo otroci, ko se vrnejo v šole, hitro opomogli, zato je zelo pomembno, da se vrnejo že sedaj, ne šele septembra. Težje je seveda pri tistih, ki potrebujejo terapije, zato je ključno, da smo se iz tega časa, ko smo bili doma, tudi kaj naučili in bolje pripravili. Da ne bi – tudi v času takšne krize ne – nikogar več spregledali. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
31. 05. 2020 10.30
-9
Kakšen jok in stok, komaj čakajo, da ni otrok doma. Kdo in kje šola starše takih otrok za delo s takimi lastnimi otroki? Če je otrok gluh ali zelo naglušen, se naučijo znakovnega jezika, če je slep, rabe brailove pisave in tehnike zanjo, print itd., tukaj pa ...
roža03
31. 05. 2020 16.26
-1
rožarica
31. 05. 2020 08.26
+0
Sicer pa dolga leta smo pod vlado levih opcij vrjeli v opevano socialno drżavo. Ki je storila kaj??? Kdo so krivci? Kdo bo odgovarjal? Problem ni star 3 mesece, kajne?
rožarica
31. 05. 2020 08.24
+4
Za to, pa je treba večini NVO, vzeti sredstva in jih razdeliti med te otroke oz. med društva, ki se s tem ukvarjajo !
anakondabox
31. 05. 2020 08.12
+15
Otroci s posebnimi potrebami rabijo individualno kot tudi skupinsko terapijo. Video klici zanje niso primerni. Potrebujejo individualen pristop, veliko pogovorov, razgovorov, ki so njim 'blizu.' Manj uspešni so pri razumevanju, miselni aktivnosti, zato ne uspevajo v šolah, ki so prežete z razumom-faktografijo. Odlikujejo pa se na gibalnem nivoju, glasbenem, likovnem, pri praktičnih izdelkih, kjer je zaželjena intuicija, domišljija in le ščepec znanja. Ob vnovičnem vstopu v šolo želim njim, staršem, kot tudi vzgojiteljem-učiteljem obilo zadovoljstva. #praksa
RamzesII
31. 05. 2020 10.31
Kaj se potem učijo in naučijo v šolah, da zadostijo šolskemu kurikulumu.
Koronavirusovec
31. 05. 2020 08.01
-25
Žalostno kako se mnogi starši teh otrok jih hočjo čim prej losat da bodo prej, za izgovor pa rečejo da jim je v tem času hudo ker se otrok ne mora izobraževac
roža03
31. 05. 2020 10.02
+3
roža03
31. 05. 2020 10.03
+5
Koronavirus imate mogoče otroka s posebnimi potrebami
VAREN
30. 05. 2020 21.12
-36
Res ubogi starši. So komaj čakali, da se pouk začne, da se rešijo enega dela. Potem se pa še pritožujejo in nastavljajo kameram. Da jih ni sram.
gostilnca
30. 05. 2020 21.33
+17
Ce majo take otroke kot si ti..so sigurn komej cakal da gredo v solo
topšefica
30. 05. 2020 21.34
+18
Verjetno,lahko ti opraviš vse fizioterapije,nudiš pomoč pri oblačenju,slačenju,"sračkanju v posteljo",hranjenju,sprehajanju in celo nadomestiš druženje z vrstniki.Pa še premalo sem naštela .Če imaš malo dobre volje mi lahko prideš pomagat.
AxisDeus
30. 05. 2020 20.37
+34
Ni potrebno veliko, da resno podvomiš, da birokrati, poročeni s službo in položajem, imajo kaj pojma celo o lastnih, zdravih otrocih, kaj šele o tistih "s posebnostmi". Ko so volitve, pa vsi pridejo prav, vsi so "naši" - važno pa so na razdalji dva metra, da se jih čim manj vidi in čim manj sliši, še dihajo naj čim manj.
preprostež
30. 05. 2020 20.11
+35
Ne spregledani, namerno ignorirani, enako kot starejši v hiralnicah.
ipsilon9999
30. 05. 2020 20.14
+4
ze ce reces hiralnica kot leta 1950 vem kolk mas pojma
jolanka
30. 05. 2020 20.08
+22
kaj je šlo narobe, da niso šli s 25.5. v šole? a ni bilo tako rečeno?
Reality check
30. 05. 2020 20.04
+13
Kaksni videoklici?...mi smo do sedaj imeli ENEGA samega za 30 min... vse ostalo copy-paste link z interneta ,ter naredi naloge a-x
Gorazd Petek
30. 05. 2020 19.57
-16
24? Nebodite tako neprizanwesljivi do sedanje opozicije,rabijo pomoč.