Slovenija

Starman o nadaljnjih ukrepih

Ljubljana, 17. 07. 2007 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odvetnik blejske župnije Danijel Starman je poudaril, da razmišja o pritožbi glede Blejskega otoka.

Odvetnik blejske župnije Danijel Starman je poudaril, da se bo o primeru Blejski otok ta teden sestal s predstavniki župnije in ljubljanske nadškofije. Na sestanku naj bi govorili o nadaljnjih korakih po odločitvi Ustavnega sodišča, ki je zavrnilo ustavno pritožbo blejske župnije zoper sodbo Vrhovnega sodišča. To je lani zavrnilo denacionalizacijski zahtevek župnije za vrnitev Blejskega otoka.

"Bil se prepričan, da bo Ustavno sodišče zavarovalo našo lastninsko pravico", je po objavi odločbe dejal Starman
"Bil se prepričan, da bo Ustavno sodišče zavarovalo našo lastninsko pravico", je po objavi odločbe dejal Starman FOTO: POP TV

Ustavno sodišče se v svoji odločbi sklicuje na 51. člen zakona o varstvu naravne in kulturne dediščine iz leta 1981, ki je določal, da spomenika ali znamenitosti, ki je v družbeni lastnini, ni mogoče odtujiti iz družbene lastnine. Po mnenju ustavnega sodišča je bil omenjeni zakon veljaven tudi po sprejetju zakona o denacionalizaciji jeseni 1991.

Starman se z odločbo ustavnega sodišča ne strinja. Starman je tudi poudaril, da "denacionalizacija ni pravni promet, temveč je poprava krivic". Prav tako naj bi se ustavno sodišče z odločbo postavilo v vlogo rednega sodišča. Starman tudi meni, da zakon o varstvu naravne in kulturne dediščine po sprejetju zakona o denacionalizaciji ni bil več veljaven. Blejska župnija ima šest mesecev časa za pritožbo na evropsko sodišče.

Ustavno sodišče je tudi presodilo, da se blejski župniji pravni položaj ni poslabšal v primerjavi s položajem, ki ga je imela ob uveljavitvi zakona o denacionalizaciji oziroma ob vložitvi zahteve za denacionalizacijo. Blejski otok naj bi bil namreč zavarovan že ob uveljavitvi zakona o denacionalizaciji, in to po zakonu o varstvu naravne in kulturne dediščine, po katerem naj bi bil tudi otok izvzet iz pravnega prometa. Ustavno sodišče tudi meni, da pri nevračilu otoka ne gre za poseg v pravice denacionalizacijskega upravičenca.

"Bil se prepričan, da bo Ustavno sodišče zavarovalo našo lastninsko pravico," je po objavi odločbe poudaril odvetnik blejske župnije Danijel Starman, ki je menil, da ni mogoče spreminjati pravil igre in prilagajati zakona samo za Blejski otok.

čebulj: Odločitev nima podlage


Nasprotnega mnenje je ustavni sodnik Janez Čebulj, ki je v odklonilnem ločenem mnenju k izreku odločbe zapisal, da je ustavno sodišče z zavrnitvijo ustavne pritožbe dejansko potrdilo izrek izpodbijane sodbe vrhovnega sodišča. Hkrati pa je ustavno sodišče tudi samo navedlo razloge, ki ta izrek utemeljujejo. Za takšno tehniko odločanja ustavno sodišče po Čebuljevem mnenju nima podlage "niti v ustavi niti v zakonu o ustavnem sodišču in jo do trenutka izdaje te odločbe še ni nikoli uporabilo".

Čebulj je v svojem mnenju tudi zapisal, da je ustavno sodišče z zavrnitvijo ustavne pritožbe blejski župniji "izbilo iz rok" možnost, da se brani zoper razlago 51. člena zakona o varstvu naravne in kulturne dediščine. Šele ustavno sodišče je namreč omenjeni člen opredelilo kot določbo, ki je lahko podlaga za zavrnitev vrnitve otoka v naravi. Čebulj še meni, da je ustavno sodišče z zavrnitvijo ustavne pritožbe odločilo namesto pritožbenega sodišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mi23
18. 07. 2007 07.43
Za vse to je sicer kriv Petele, ki ga hočete slovenci za precednika države. Mene bo sram da mamo farškega podrepnika za precednika slovenije!
svobodnjak@email.si
17. 07. 2007 17.27
Če se prav spomnim, je v osemdesetih letih ravno Starman nasprotoval gradnji neke cerkve v Kopru (sicer mu dam prav), sedaj je pa kao advokat od RKC. Tudi njemu diši svež denar.
prisoten@email.si
17. 07. 2007 17.05
naj začnejo plačevati davke. pa bo čisto pravično. kaj se te grejo.
Joško82
17. 07. 2007 14.46
Ma nej majo pol Slovenije, sam naj plačajo davke kot ostali državljani.
mi23
17. 07. 2007 14.12
Starman je tudi poudaril, da "denacionalizacija ni pravni promet, temveč je poprava krivic". Potem pa naj cerkev vrne kmetom zemljo, ki jo je pretem proti pravno pridobila(za časa fudalizma). Šele takrat boš lahko Starman rekel da gre za "poprava krivic"!
mi23
17. 07. 2007 14.07
Čestitam državi, cerkvi bi morala država obdavčiti nepremičnine, da bi zato prodajali še gate od papeža.
mi23
17. 07. 2007 13.38
Starman pusti, da se cerkev okvarja z dušmi drževa pa z otokom