Slovenija

FOTO: Starejši se bodo od mlajših učili novih oblik rekreacije

Ljubljana, 12. 06. 2014 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ksenija Glažar
Komentarji
0

Simbioza Genesi bo v okviru projekta Simbioza giba jeseni medgeneracijsko povezala starejše in mlade z manj znanimi športnimi aktivnostmi. Projekt naj bi zaživel na okrog 300 lokacijah po Sloveniji in organizatorji upajo, da bodo uspeli zbrati okrog 600 prostovoljcev.

Pomembno je, da akcija zadeva športno področje, da so vključene vse generacije in da lahko vsak najde aktivnost, ki ustreza njegovi starosti in zanimanjem. To je področje, kjer se družijo in spoznavajo mlajši in starejši ter se gojijo športne vrednote, ki so tudi sestavni del slovenskih vrednot. Gre za druženje in krepitev zdravja, kar pa vodi tudi do osebnega zadovoljstva. Miro Cerar, slovenski telovadec in olimpionik

Simbioza Genesi s projekti in socialno inovacijo, ki združuje modrost in mladost, dokazuje uspešno medgeneracijsko sodelovanje. Jeseni bodo medgeneracijsko povezali starejše in mlade z zgodbo o gibanju, preko športnih aktivnosti. Z akcijo Simbioza giba želijo starejšim ponudili priložnost, da se preiskusijo v novih in manj znanih športih in oblikah rekreacije.

Ob predstavitvi na današnji novinarski konferenci so z več gosti s področja športa predstavili projekt in podali svoj pogled na športno aktivnost starostnikov.  Vodja projekta Rudi Bebar je poudaril, da si prizadevajo, da bi projekt zaživel na okrog 300 lokacijah po Sloveniji in da bi uspeli zbrati okrog 600 prostovoljcev,  vanj želijo vključiti tudi domove za starejše.

Simbioza giba - 3
Simbioza giba - 3 FOTO: Ksenija Glažar

Edvard Kolar, direktor Direktorata za šport, je nadaljeval, da bodo skušali v projekt vključiti tudi osnovnošolce, ki so vključeni v projekt Zdrav življenski slog. Da gre za plemenito akcijo je projekt pohvalil Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Opomnil je, da so pomembne vse razsežnosti športa, ne le vrhunski šport ter da bo akcija starejšim doprinesla k srečnejši in bolj zdravi starosti. Gregor Jurak, predstavnik Fakultete za šport, je povdaril pomen kakovostnega staranja, ki je povezano z gibanjem.

Simbioza ponovno povezuje. Ohranja medgeneracijsko zgodbo boljšega jutri. Tokrat z gibanjem. Če nam uspe aktivirati ljudi, verjamem, da s tem celo prihrani državna blagajna. Aktivni državljani so zdravi državljani. Modro je gibati. Žiga Vavpotič, pobudnik Simbioze

Akciji se bo jeseni pridružil tudi ambasador športa, slovenski telovadec in olimpionik, Miro Cerar, ki prav tako projekt podpira. Povdaril je še pomen negovanja športnih vrednot, ki so del življenjskih vrednot in zdrav način življenja.


Na ploščadi pred Medgeneracijskim centrom so mladi prikazali nekatere športne dejavnosti. Starejši so se lahko skupaj z mlajšimi pomerili v igranju badmintona, namiznega tenisa, mini golfa, ameriškega in klasičnega nogometa, plesa, telovadbi itd.

To je bil le uvod v projekt Simbioza giba, ki bo potekal na številnih lokacijah po Sloveniji od 13. do 19. oktobra 2014 in sicer dvakrat dnevno, dopoldne med 10. in 11. uro in popoldne med 17. in 18. uro.


Ponudnike športnih storitev in krovne organizacije pozivajo, da odprejo svoja vrata ter starejšim in mladim omogočijo prijetno športno druženje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.