Slovenija

Starejša ženska živela v hiši brez elektrike, vode ali kanalizacije. Sosedje so opozarjali, pa pristojni?

Ravne na Koroškem, 14. 05. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
143

Sosedje so več let opozarjali, da starejša gospa živi v neprimernih razmerah. Ženska je živela v hiši brez elektrike, ogrevanja, kanalizacije. Pri njej so bile tudi različne institucije, a do zdaj se ni zgodilo nič. Zakaj ne?

Razmere, v katerih je živela.
Razmere, v katerih je živela. FOTO: Bralec

Sosedje starejše gospe na Ravnah na Koroškem so po njihovih besedah več let, celo desetletij, opozarjali, da ženska (ime je znano uredništvu) živi v neprimernih razmerah. Nihče od pristojnih naj ne bi ukrepal, okolica hiše, ki se nahaja v strnjenem naselju, je postajala vse bolj neurejena, kako izgleda notranjost hiše, so si lahko le predstavljali, saj vanjo ni spuščala nikogar.

Fekalije naj bi zlivala na vrt. Imela je večje število mačk. Sosedje se bojijo, da bi se v neredu lahko zaredili glodalci, da bi se razširile bolezni.

Sosedje so nam tudi povedali, da so pri gospe bili tako predstavniki Centra za socialno delo Ravne na Koroškem (CSD Koroška), zdravstveni in veterinarski inšpektorji, a zgodilo se ni nič. Zdaj so se stvari odvile same od sebe, saj so zaradi slabega stanja gospo hospitalizirali. Sosedje se sprašujejo, kako bi lahko hišo, ki je ostala prazna, počistili.

Na različnih naslovih smo preverjali, kako je možno, da je gospa živela v takšnih razmerah in seveda, kako naprej.

CSD: Do zdaj nismo imeli dovolj razlogov za podajo predloga za odvzem poslovne sposobnosti

Na Ravnah na Koroškem so nam povedali, da se je pri gospe oglasila tudi predstavnica tamkajšnjega centra za socialno delo, a da je ugotovila, da je z gospo vse v redu. Sonja Tiršek, direktorica CSD Ravne na Koroškem, je za 24ur.com pojasnila, da si je center pri urejanju zadev z uporabnico prizadeval za dogovarjanje in sodelujoč odnos. Gospa je bila prejemnica denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka in ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, ni pa gospa sprejela ponujene pomoči za urejanje njenih bivalnih razmer.

''Do preteklega tedna gospa ni bila obravnavana pri zdravniku, ki bi menil, da jo je potrebno hospitalizirati in bi menil, da je v njeno korist, da se ji poslovna sposobnost odvzame. Gospa je do sedaj sama razpolagala s svojim časom, denarjem, skrbela zase, uveljavljala svoje pravice in interese in zavračala poseganja CSD in soseske v njen vsakdan. CSD tako do sedaj ni imel dovolj razlogov za podajo predloga sodišču za odvzem njene poslovne sposobnosti,'' je pojasnila Tirškova.

Zdaj se po navedbah CSD Ravne na Koroškem gospa strinja, da odide v dom za ostarele. Tudi oni, po besedah Tirškove, menijo, da je treba okolico in hišo gospe počistiti in bodo iskali možnosti, da se to zdaj uredi.

Na CSD so pojasnili, da so gospo že septembra 2008 seznanili s pritožbami okolje zaradi njenih bivalnih razmer. Takrat jim je potrdila, da je brez vode in elektrike, a da to zanjo ne predstavlja težav. Pobude za ureditev tega in čiščenje okoli hiše je zavrnila, posegov na svoji lastnini ni dovolila. ''Zagotavljala je, da je s svojimi bivalnimi razmerami zadovoljna, da s svojim načinom življenje nikogar ne ogroža, da je njen način življenja njena izbira in odločitev,'' so sporočili.

Leto kasneje je potekal sestanek različnih ustanov, ki so ugotovile, da gospa živi v slabih razmerah, a da je sama s tem zadovoljna in ne želi sprememb, do okolice pa je nezaupljiva. Na CSD so se zavedali, da ''način življenja in ravnanja gospe ni običajen, kot kaže, je v ozadju bolezen, vendar to ni medicinsko dokazano, ker gospa noče obiskati zdravnika''. Predstavnica CSD je bila tudi v hiši, ki je bila prazna, brez opreme, brez elektrike in vode. V enem prostoru je imela posteljo, stol, mizo in peč na trda goriva. Družbo so ji delale štiri muce, ki pa po pojasnilih CSD niso bile zanemarjene ali prestrašene.

''Povezali smo se s psihiatrom, kako ravnati, če stranka nima zdravnika in ga tudi noče. Dobili smo pojasnili, da če nekdo noče k zdravniku in ne želi pomoči, se pač ne da nič storiti dokler situacija ne eskalira in pride od urgentne namestitve v bolnico. Druga možnost je sodna pot, če oseba izvede kaznivo dejanje in se ji izreče ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja,'' so sporočili s CSD Ravne na Koroškem.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Thinkstock

Nadaljevali so, da so vseskozi gospo nagovarjali, da gre k zdravniku, vendar tega ni želela, odklanjala je ureditev bivalnih razmer, odklanjala je dom za ostarele. Ker gospe ni odvzeta poslovna sposobnost, ukrepi proti njeni volji niso mogoči, na sodišče pa CSD predloga za ukrep obveznega zdravljenja brez privolitve stranke ni mogel podati, ker je potrebno k predlogu predložiti mnenje osebnega zdravnika ali psihiatra, tega pa gospa ni imela. 

Občina: Neposredno smo bili nemočni

''Glede na oceno CSD, da je gospa sicer drugačna, ampak da ni neproblematična v smislu ogrožanja sebe ali drugih, mi nismo mogli neposredno ukrepati,'' je za 24ur.com dejal župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Neposredno smo bili nemočni, posredno pa smo lahko vplivali na center ali zdravstveni sistem, je dodal. ''Občina nima, ima pa center pooblastilo, da osebi, ki ogroža sebe ali druge lahko odvzame poslovno sposobnost. Kot vidimo, se je ogrožala, vsaj z vidika lastnega zdravja, higiene, življenje brez vode, brez elektrike … to na nek način je ogrožanje sebe,'' meni Rožen. Občina ne more posegati v zasebno lastnino brez odredb določenih organov, je nadaljeval župan.

V hiši bila tudi zdravstvena inšpekcija

Tudi zdravstveni inšpektor se je na podlagi prijav sosedov pri gospe oglasil leta 2008. Na podlagi ugotovitev je bila izdana ureditvena odločba, da mora gospa urediti odvajanje fekalnih in gospodinjskih odplak in da mora odstraniti vse odpadke na način, da ne ogroža zdravja ljudi in povzroča čezmerne obremenitve okolja. ''Ker odločba ni bila izvršena v določenem roku, je bil takrat uveden tudi postopek izvršbe odločbe, stranki pa je bil izdan tudi plačilni nalog,'' je za 24ur.com pojasnila Manca Uršič Rosas, predstavnica za odnose z mediji na Zdravstvenem inšpektoratu RS.

''Leta 2011 so izvedli kontrolni inšpekcijski pregled. Ugotovljeno je bilo, da je bila odločba izvršena, zato je inšpektor postopek ustavil. Od kontrolnega pregleda 2011 do danes zdravstveni inšpektorat dodatne prijave ni prejel,'' je zapisala Uršič Rosasova.

Na vprašanje, kdo lahko počisti ta objekt, so na zdravstvenem inšpektoratu povedali, da so za čiščenje zasebnih objektov seveda odgovorni lastniki, najemniki oziroma upravniki lastnine. Zdravstveni inšpektorji lahko v objekt vstopajo le z dovoljenjem lastnikov. ''Zdravstveni inšpektorat je namreč v skladu z zakonom o zdravstveni inšpekciji pristojen za nadzor na področju nalezljivih bolezni z namenom varovanja javnega zdravja, ne zdravja vsakega posameznika,'' je pojasnila Uršič Rosasova.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Za mačke naj bi poskrbel azil

Sosedje so povedali, da je imela ženska tudi več mačk. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi odredbe slovenjgraškega sodišča odredila izvajalcem (pristojnemu zavetišču za živali), da mačke polovi. To se je po besedah tiskovnega predstavnika uprave Matjaža Emeršiča zgodilo prejšnji teden, ko so ujeli sprva štiri mačke, nato so nastavili še živolovko in ujela se je še peta mačka. Na upravi so za 24ur.com zagotovili, da so prostore ustrezno pregledali in da drugih mačk tam ni bilo. Gre za starejše mačke. Sosedje pa so nam povedali, da naj bi bilo še zdaj v hiši več mačk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
15. 05. 2014 18.00
Prav nikogar očitno ni skrbelo, kako bi lahko plačevala dobrine, kot so elektrika, kurjava, komunala... Si je pač nekako urejala življenje, izgubljala voljo ... Očitno ji je zadoščalo, da je imela vsaj streho nad svojo glavo. Na sosede se očitno ni mogla niti želela obračati, kdo pa še "šmirklja" starejšo samsko žensko. Eni ženski še bolj zaračunavajo kakšne storitve. Pač ni naletela na prave ljudi, da bi kdaj poklepetala z njimi. Verjetno se je počutila tudi ogroženo, da bi izgubila dom. Enkrat so njeni starši že morali preseliti družino iz hiše v središču Raven, no pred leti pa naj bi se ona sama spet odrekla delu parcele. Lahko, da vse to, kar je bilo videti sedaj, izvira prav iz teh časov. Morda ji ne bi bilo potrebno živeti v taki revščini vsaj po dopolnjenih pogojih za starostno pokojnino (menda je nekaj časa delala v Švici).
Šekica
15. 05. 2014 10.10
+3
Še 40 let nazaj so moji sorodniki (tudi mlade osebe) živeli v hiši brez vode (so hodili ponjo v vaški vodnjak) in WC-ja (vsebino kahle so zakopali v zemljo), elektrika pa je bila samo za nekaj žarnic. Gospa je pač iz starih časov, navajena skromnega življenja z naravo in zato ni psihično motena. Sosedom ne vsiljuje svojega načina življenja, kar pa za njih ne velja. Če bi jo sprejeli tako kot je in bili z njo v dobrih odnosih, bi jim gotovo občasno dovolila manjšo pomoč (ureditev okolice npr.). Ampak oni so jo želeli le odstraniti iz svoje okolice, ker ni živela po njihovih pravilih. In koliko od njih bi jih bilo pripravljenih plačati njeno elektriko, priklop na kanalizacijo, vodovod...? A mislite, da se s socialno podporo živi na "sodoben način"?
Timy15
15. 05. 2014 07.37
+3
Po vsem takem kar so povedali pri tamkajšnem CSD,je najbolje,da Tirškova in njej podobni gredo za sosede tej gospe,ki ji je potrebna pomoč.Zanimivo bi bilo vedeti,kako bo CSD ukrepal sedaj!
srecnii
14. 05. 2014 21.48
+10
Sramota, kako delajo s tole gospo, pišejo kot da je najhujša krminalka.
SkokecPokec
14. 05. 2014 18.42
+17
Živela je svobodno življenje. kaj je to svoboda, si pa vsak po svoje predstavlja...
Karletto
14. 05. 2014 18.19
+6
po vseh tistih flaškah zgleda, da rada tudi kaj cukne...
srebrnibreg
14. 05. 2014 17.00
+13
Čisto ne fer je tu obtoževati kogar koli. Tako življenje je izgleda sama hotela in tudi nobene spremembe in pomoči ni sprejemala.
NotMe
14. 05. 2014 16.47
+22
Iz napisanega sodeč gospa NI ŽELELA pomoči (v hišo ni spuščala nikogar, odklonila pomoč za ureditev bivanjskih razmer). V tem primeru dejansko niti institucije niti prostovoljci ne morejo nič. In ni malo starih ljudi, ki se jim mičkeno odpelje in se jim zdi tako življenje čisto v redu, čeprav je higiena povsem na psu.
Fika Armel
14. 05. 2014 16.29
-10
To je samo izgovori izticutij ki so v bistvu dolžani in tudi plačani da se takšni starejši usebi ki živi nekje v svojim svetu ki je bila mogoče izrinjena iz novodobnega življenja,živi še po stare a naša dožnost posebej tistih ki so plačani za takšne primere da se takšni osebi zagotovi dostojno človeka življenje da ne živi v hlevu in da se takšno starejšo osebo nevede njej obiskuje in na njen razumejoč jezik se poskuša postopoma približati da dobiš zaupanje a ne socijalna delovka z leporečjem pride mogoče celo v živobarvnimi oblačili a župano RANAM NA KOROŠKEM ZAMERIM IN SOCIJALNI pri neprimernim pristopom k takšni že stari izmučeni osebi vse se da če je le volja in če nima vode ne elektrike si mislim da je v hudi bedi in izključena iz družbe,pogovorov ki ih potrebuje a na njen razumejoč način počasi in zaupanje bo prišlo a nevem kje je njen skromen domek bi pomagal a sosedom naj ji nudijo vsaj kakšen topel obrok in ne ji ubirati tiste muce ki je mogoče edina živa družba in sram naj vas je in vam to privoščim še kaj hujšega.....................................................................................lp................
OneManBand.
14. 05. 2014 15.56
+38
CSD - center za sedenje in dremanje
marty.party.zan
14. 05. 2014 20.29
+2
Bravo, gre za solidno placano sedenje in dremanje.
nanodelec
14. 05. 2014 15.27
+4
To je primer slovenskih aboriginov, na račun katerih požanje slavo kakšen fotograf ali pa rumeni tisk...
nanodelec
14. 05. 2014 15.25
+2
To je usoda slovenskih aboriginov, na račun katerih kujejo slavo predvsem predvsem fotografi in rumeni tisk. Verjetno je ena od tistih tisočev gospodinj, ki so v bitki z "organiziranimi silami" izgubile državno pokojnino.
METKA102
14. 05. 2014 15.12
+5
Žalostno je, ko se postaraš ali zboliš in ne moreš več presojati, kaj naša civilizacija še sprejema in kaj ne. Sigurno še veliko ljudi živi za nas v nemogočih razmerah, a se nihče za njih ne briga. Da le nisi dolžan banki, da imaš poravnane položnice, to je bistveno. Kdo se briga za brezdomce, ki spijo velikokrat pod milim nebom ali pa na pločniku nad prazračevalnimi jaški, kjer je malce bolj toplo?
Zaboljsijutri
14. 05. 2014 15.11
+1
Ah to pa ni mogoce! To se dogaja kvecjemu le v Severni Koreji.
binmister
14. 05. 2014 14.42
+28
CSD po Sloveniji so čista brezi pomena .Za vsako stvar najdejo da niso imeli tega onega in to tako gre v nedogled samo da so plače dobre in klimatizirane pisarne .CSD- je ukinit
nesramnez
14. 05. 2014 13.49
+68
Imela je večje število mačk. Sosedje se bojijo, da bi se v neredu lahko zaredili glodalci.... pri večjem številu mačk bo bolj malo glodalcev dragi neuki sosedje.
1airbus
14. 05. 2014 14.40
-1
V takšni razmerah že ni živela,dajte sliko od prej,ko še ni bilo požara.
OneManBand.
14. 05. 2014 15.58
+5
Kje si zasledil, da je hiša gorela? Morda si pomešal članke!
valhall
14. 05. 2014 19.00
+1
nesramnež ne bit tolk nesramn do novinarjev 24 ur ker pač niso vedeli da miši jedo glodalce in podobno :D
bboy7
14. 05. 2014 13.17
+41
Ne vem kaj paničarite glede raznih inštitucij, sama je zavrnila pomoč in očitno je bila s svojimi finančnimi prispevki sposobna nahranit in vzdrževat sebe, ter kup mačk. Glede higiene je pa to njena stvar ali bo za le-to skrbela ali ne. Imamo starejšega sorodnika, ki bi živel v enaki svinjariji, če nebi mi čistili za njim. Pa ne zato, ker nebi bil sposoben, ampak zato, ker se mu preprosto ne da več počistit za sabo. In takšne lahko pustiš, da živijo med flašami pira in drugo svinjarijo kot tale gospa, ali pa čistiš za njimi. Sosedje so pač želeli to rešiti prek uradnih inštitucij, ki pa itak ne morejo narediti nič, če gospa pač zavrača pomoč (koliko od vas pa hodi k sosedom hišo pospravljat). Ne vem al nihče ne pozna kakšnega starejšega človeka? Če je 50 let tko delal, bo pa še do smrti, ker se pač branijo vsake nove tehnologije in napredka. Ne moreš jih ravno prisilno odvlečt iz stanovanja ker živijo kot njim paše.
TheSmartHead
14. 05. 2014 17.38
+5
Poznam podoben primer in lahko samo rečem da se strinjam.
Ramzess
14. 05. 2014 12.58
+5
Poslovna sposobnost in opravilna sposobnost sta dve različni zadevi, in tukaj gre za opravilno sposobnost, in poslovno sposobnost, saj gospa menda ne posluje, ...
Ramzess
14. 05. 2014 12.54
+14
"Sosedje se sprašujejo, kako bi lahko hišo, ki je ostala prazna, počistili." Peš, kot se to običajno dela.
adorn
14. 05. 2014 12.52
+4
zakaj ne.. pa vi to resno..? zakaj ne.. ker je to slovenija..