Slovenija

Stare televizije bodo zastarele

Ljubljana, 01. 12. 2009 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

POP TV, Kanal A in TV Pika lahko znova spremljate prek digitalnih oddajnikov. Od 1. decembra 2010 bo sprejem vseh slovenskih televizijskih programov možen le še v digitalni obliki.

Oddajanje v digitalni tehniki se začne z današnjim dnem. V skladu s sprejeto strategijo izklopa analognih televizijskih oddajnikov bodo izdajatelji oddajali svoje programe tako v analogni kot v digitalni tehniki do 1. decembra 2010, ko se bodo analogni oddajniki izključili in bo možen le še sprejem v digitalni tehniki.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so predstavili začetek prehoda na digitalno oddajanje televizijskih programov, ki se začne z današnjim dnem. V skladu s sprejeto strategijo izklopa analognih televizijskih oddajnikov bodo izdajatelji oddajali svoje programe tako v analogni kot v digitalni tehniki do 1. decembra 2010, ko se bodo analogni oddajniki izključili in bo možen le še sprejem v digitalni tehniki. Ker omrežje digitalnih oddajnikov v Sloveniji še izgrajujejo, vsa področja v prvi fazi ne bodo pokrita s signalom. RTV Slovenija bo svoje omrežje gradila še naprej vse do pokrivanja, ki ji ga nalaga Zakon o digitalni radiodifuziji.

V Sloveniji je trenutno samo eno omrežje oddajnikov, ki omogoča oddajanje v digitalni tehnologiji. Gre za multipleks A, s katerim upravlja RTV Slovenija. V tem multipleksu so programi POP TV, Kanal A in TV Pika že oddajali, a so jih aprila izključili. Z današnjim dnem pa se POP TV, Kanal A in TV Pika vnovič vključujejo v digitalno oddajanje. Za gospodinjstva, ki spremljajo programe prek kabelske, satelitske, IP TV, se nič ne spremeni, prav tako za zdaj to še ne pomeni nič za vse tiste, ki imajo nemoten dostop do analognega prizemnega oddajanja. Veliko pa pomeni za gledalce, ki živijo na območjih, kjer je analogni signal naših programov tako slab, da jih lahko spremljajo samo z močnejšim digitalnim signalom. Torej se danes po osmih mesecih v številna gospodinjstva vračajo programi POP TV, Kanal A in TV Pika.

Pomembna opozorila za gledalce:

V Sloveniji bo od 1. decembra 2009 do 1. decembra 2010 potekalo hkratno oddajanje določenih televizijskih programov v analogni in digitalni tehniki. Po 1. decembru 2010 pa ne bo več možno sprejemati analognih televizijskih programov.
V Sloveniji bo od 1. decembra 2009 do 1. decembra 2010 potekalo hkratno oddajanje določenih televizijskih programov v analogni in digitalni tehniki. Po 1. decembru 2010 pa ne bo več možno sprejemati analognih televizijskih programov. FOTO: iStockphoto
Gledalci, ki sprejemajo televizijske programe preko kabelskih, satelitskih ali IPTV sistemov, bodo lahko slednje sprejemali še naprej brez sprememb ali posebnih sprejemnikov.

Počasi bodo morala vsa gospodinjstva preiti na digitalno oddajanje, saj bodo analogne oddajnike izklopili. Posebej pozorni morate biti pri kupovanju pretvornikov ali novih televizijskih sprejemnikov, ki naj omogočajo digitalni sprejem. Starejše televizije, ki nimajo možnosti sprejema digitalnih signalov, potrebujejo za sprejem digitalni dekoder, znan tudi pod imenom set-top-box.

V Sloveniji je v uporabi napredni standard kodiranja video signala MPEG-4, za razliko od nekaterih sosednjih držav. Sprejem signala DVB-T zajema vrsto tehničnih nastavitev, ki jih gledalec običajno niti ne more spreminjati. Proizvajalci sprejemnih naprav zato za določen trg nastavijo tehnične nastavitve naprave za ta trg. Zato sprejemniki, označeni z MPEG-4, kupljeni v tujini, še ne bodo zagotovo nemoteno delovali tudi v Sloveniji.

V prihodnosti predvidevajo v Sloveniji vklop dodatnih multipleksov, ki bodo uporabljali še novejše tehnike kodiranja slike in zvoka, širokozaslonsko televizijo in televizijo visoke razločljivosti (HDTV).

Precejšnje število sprejemnih naprav, tako televizijskih sprejemnikov kot sprejemnih dekoderjev (set-top-box), ni ali ne bo v prihodnosti sposobno sprejemati DVB-T signalov. Dejstvo, da sprejemnik v trgovini sprejema trenutni DVB-T signal, še ni zagotovilo, da ga bo nemoteno sprejemal tudi v prihodnosti. Priporočljivo je, da gledalci za nemoten sprejem signalov slovenskih oddajnikov DVB-T uporabljajo izključno naprave, označene z znakom združljivosti s slovenskim sistemom DVB-T.

Pred nakupom lahko na spletnih straneh, ki bodo objavljene na spletnih straneh ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Apeka, sproti preverjate, katere sprejemne naprave so bile preverjene in potrjene v Sloveniji. Če naprave, kupljene v Sloveniji, ne bodo delovale, naj gledalci zahtevajo od prodajalcev nadgraditev televizij v skladu s slovenskimi priporočili, ki so objavljena že več kot leto dni.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni