Slovenija

FOTO: UKC: Ljubljansko urologijo obnovili, do konca leta bodo izvedli več kot 60 dodatnih operacij

Ljubljana, 15. 09. 2016 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so avgusta na družbenih omrežjih začele krožiti fotografije z zapisom o nevzdržnih razmerah na urološkem oddelku ljubljanskega kliničnega centra, so zdaj tam končali prenovo. Denar, ki ga je zagotovilo ministrstvo, pa bo omogočil, da bodo do konca leta opravili dodatnih več kot 60 operacij, s tem pa nekoliko skrajšali čakalne dobe.

Na Kliničnem oddelku za urologijo ljubljanskega klininčnega centra (UKC) so prenovili hodnike, strope in tla. Prej se je namreč na lamelnih stropih nabiral prah, kar je predstavljalo tveganje za dodatne okužbe bolnikov. Obnovili so tudi sobe, v katerih so zdaj nove instalacije in zagotovili tudi nekaj novih vzmetnic, medtem ko so postelje še vedno stare. Čakajo namreč na nove, ki so jih naročili na nivoju celotnega kliničnega centra.

"Obnovili smo približno dve tretjini sanitarij in dve tretjini bolniških sob," je pojasnil Bojan Štrus, predstojnik oddelka. Obnova oziroma tekoče vzdrževanje oddelka je stalo približno 146 tisoč evrov. Prostore so morali obnavljati postopoma, saj je oddelek ves čas sprejemal bolnike. 

Avgusta, kmalu po streljanju v izolski bolnišnici, v katerem je bolnik med drugim ubil urologa, se je na Facebooku pojavil zapis, opremljen s fotografijami. Te so bile posnete januarja 2015, kazale pa so nevzdržne razmere za bolnike na urološkem oddelku v Ljubljani: stara in zanemarjena oprema, prenatrpane bolniške sobe in dvigala dvomljive varnosti.

Iz UKC Ljubljana so se na zapis takoj odzvali in pojasnili, da se zavedajo slabih razmer, ki so posledica dejstva, da oddelek več desetetij niso obnovili. Poudarili pa so, da poteka prenova oddelka in da je stanje veliko boljše, kot pred letom dni. Zdaj pa se je delna prenova zaključila.

Takšno je bilo stanje na oddelku januarja 2015.
Takšno je bilo stanje na oddelku januarja 2015. FOTO: Dušan Podrekar

Dodaten denar za skrajševanje čakalnih dob 

Po obisku ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in po opozarjanju na predolge čakalne dobe, je ministrstvo zagotovilo dodaten denar za skrajševanje teh. Tako bodo na urološkem oddelku do novega leta opravili več kot 60 dodatnih operacij, ki jih bodo izvajali ob sobotah. Vendar v bolnišnici opozarjajo, da je naval bolnikov tako velik, da tudi to dolgoročno ne bo rešilo težave.

Na oddelku vsak dan sprejmejo 120 bolnikov, večina je nujnih primerov, le majhen odstotek je naročenih. Ker urologov na primarni ravni ni, bolnike iz zdravstvenih domov pošiljajo na sekundarno raven, torej v bolnišnice. Zato so na UKC Ljubljana opozorili, da si želijo, da bi v prihodnje to stroko uredili podobno kot ginekologijo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
15. 09. 2016 21.12
Zaradi takšne svinjarije bi morali vsi vodini odstopiti!!!!!!!
mertseger
15. 09. 2016 15.14
+1
Zdaj naj še čakalne dobe skrajšajo, pol bolnikov za rakom prostate prej umre preden pri njih na vrsto pridejo....
agnus
15. 09. 2016 14.16
+3
Koncno! Osebje na oddelku je preobremenjeno,to je jasno. Potrebna pa bo tudi " posodobitev " oz humanizacija odnosa zdravnik - pacient mlajsih zdravnikov na oddelku. Hipertrofirani egi le- teh naj se vsaj malo zmanjsajo. Naj se zavejo,da imajo placo na racun trpecih ljudi. Starejsim zdravnikom (Kmetec,Strus,Trsinar,...)na oddelku pa globok poklon za clovecnost.
TellingTheTruth
15. 09. 2016 15.08
+2
Ponavad so prav oldtimerji krivi za nastalo situacijo.
Mr.Somebody
15. 09. 2016 13.40
+1
sej je isto k prej
Iluzionist
15. 09. 2016 13.36
+1
objekta ne moreš obnoviti, če prej ne izseliš stanovalcev oz. jih rotiraš po obnovljenih prostorih.. glede na to, da nimamo rezervne klinike, namenjene za čas, ko se originalna obnavlja, morajo nekateri ležati po hodnikih
pincessa
15. 09. 2016 13.34
+4
kdo bo pa operiral?? a se ne izgovarjajo ves čas, da so čakalne dobe tako dolge ravno zaradi pomanjkanja kadra??
Jožajoža
15. 09. 2016 13.22
+4
PRIMER IZOLA JIH JE DOBRO PRESTRAŠIL. VIDITE, VSAKO SLABO IME NEKAJ DOBREGA.