Slovenija

Pahor bo obiskal poplavljeno Laško

Ljubljana, 18. 09. 2010 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vsi občinski in območni štabi civilne zaščite ter gasilska društva so v pripravljenosti, mnoga pa tudi aktivirana," pravi ministrica Jelušičeva, ki si je ogledala rezmere v Ljubljani, na Primorskem in Celjskem.

Laško bo jutri obiskal premier Pahor.
Laško bo jutri obiskal premier Pahor. FOTO: Boris Vrabec

Stanje v Sloveniji, kjer so več območij prizadele poplave, je zapleteno, a je pod nadzorom, je ob obisku poplavljenega območja na Viču v Ljubljani dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Povečali so zaloge protipoplavnih vreč, enote reševalcev, ki imajo zaenkrat dovolj ljudi in opreme, pa so v pripravljenosti na napovedano okrepitev dežja.

Predsednik vlade Borut Pahor bo jutri, v nedeljo, 19. septembra 2010, ob 11.00 uri obiskal občino Laško, kjer ga bo poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije seznanil z ukrepi zaščite in reševanja ob povišanih vodostajih in povodnjih na območju občine.

"Vsi občinski in območni štabi civilne zaščite ter gasilska društva so v pripravljenosti, mnoga pa tudi aktivirana. Pričakujemo, da se bo stanje v teku dneva nekoliko umirjalo, vendar ponoči pričakujemo nov val, ki bo prizadel celotno Slovenijo," je dejala Jelušičeva. Ta je Vič obiskala skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje Borisom Balantom.

Aktiviranih 2200 reševalcev

Najbolj so prizadete severnoprimorska, notranjska in ljubljanska, zasavska in celjska regija. Po napovedih bo drugi val dežja predvidoma ponoči še povečal vodostaje. Trenutno je v celotni državi aktiviranih okoli 2200 reševalcev, pričakujejo pa, da jih bo treba aktivirati še več.

Uprava za zaščito in reševanje je ponoči in danes že razdelila 20.000 dodatnih protipoplavnih vreč, republiški štab civilne zaščite pa bo v zalogah zagotovil še dodatnih 100.000 vreč.

"Občinske službe z vsemi pripadniki obvladujejo položaj. V pripravljenosti sta tudi dve skupini po 100 gasilcev, ki bodo, če bo potrebno, priskočili na pomoč," je povedal Balant. Po potrebi se bo aktivirala tudi Slovenska vojska.

Ministrica Julušičeva je med ogledom poplavljenih delov Ljubljane dejala, da je stanje pod nadzorom.
Ministrica Julušičeva je med ogledom poplavljenih delov Ljubljane dejala, da je stanje pod nadzorom. FOTO: Aleksandra Pelko (MORS)

Poziv Ajdovcem, da upoštevajo navodila

V nadaljevanju je ministrica za obrambo z delegacijo obiskala severno Primorsko in si v Ajdovščini skupaj z županom Marjanom Poljšakom ogledala narasel potok Hubelj in posledice, ki so jih povzročile deroče vode. Ogledala si je tudi območja, kjer je reka Vipava prestopila bregove. Tako ministrica kot tudi župan sta ob tem pozvala krajane, da upoštevajo opozorila ustreznih služb in se vedejo samozaščitno.

Laško potrebuje večjo poplavno varnost

Popoldne pa se je Jelušičeva skupaj z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem v Celju seznanila s posledicami poplav na širšem celjskem območju, v Savinjski dolini in Laškem. Ministrica je povedala, da so želeli izvedeti, kako se izvajajo ukrepi, ki so bili sprejeti v okviru sistema zaščite in reševanja.

Poplave na Celjskem
Poplave na Celjskem FOTO: Matic Flajšman

Jelušičeva je dejala, da so tudi preverili, kako poteka sodelovanje med poklicnimi in prostovoljnimi gasilskimi enotami, beseda je tekla tudi o aktivnosti pri ocenjevanju škode po današnjih in petkovih poplavah. Ministrica je izpostavila, da se zdaj pričakuje druga faza nevihtnih razmer, izrazila pa je pričakovanje, da se bodo razmere na Celjskem le umirile, saj se padavine selijo v južni in jugozahodni del Slovenije.

Kljub takšni vremenski napovedi pa je Jelušičeva opozorila, da bodo gasilci celo noč v stanju pripravljenosti. Po njeni oceni je trenutno najhuje v Laškem, čeprav pričakuje, da se bo tudi Savinja umirila. Po njenih besedah je prav Laško primer občine, kjer bo treba sprejeti ukrepe za poseg v prostor z namenom zagotavljanja večje poplavne varnosti. Ti protipoplavni ukrepi pa bodo terjali veliko denarja, pravi Jelušičeva.

Žarnić pa je izpostavil, da narava dela svoje in da imamo sistem, ki nam omogoča napoved izrednih vremenskih dogodkov. Te napovedi bi ljudje morali jemati resno in se dovolj zgodaj pripraviti na takšne vremenske dogodke. Na vprašanje, ali je obiskal tudi poplavljeno Laško, je Žarnić odgovoril, "da je pogledal čez hrib, čeprav se mu razmere ne zdijo tako hude, kot je to bilo ob prejšnjih poplavah". Kljub temu ocenjuje, da so razmere v Laškem zelo resne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot
19. 09. 2010 13.54
Od obljub se ne da živet Pahor?
Adolph
19. 09. 2010 12.59
Stalno klobasate o sanaciji in tako naprej ,dobri gospodarji bi to z odgovarjajocimi ukrepi to ze prej preprecili. En star pregovor pravi gdor blizu vode gradi ,mora racunati, da dobi mokre noge . . ..
malodane
19. 09. 2010 12.26
Laščani, če Pahor ne prinese 500 milijonov, kolikor jih je nesel v Grčijo, ga vrzite v vodo. Tako diktatorske drže ni imel niti Ceausescu. Da bi imel jajca iti med ljudi, za katere ni naredil še nič dobrega, ampak le slabo.
MIZANTROP
19. 09. 2010 11.42
Grki so pa po prejemu pomoči kupili dve podmornici.
MIZANTROP
19. 09. 2010 11.41
Za sanacijo škode po poplavah bi prav prišel vsak milijon ki so ga prejeli Grki.
MIZANTROP
19. 09. 2010 11.39
Pahor bo obljubil, da ne bo nobene poplave več, toda najprej je treba s krizo opravit. Potem pa bomo zmagovalci, No.1 v svetu, celo z naravo bomo opravili.
Brabus
19. 09. 2010 11.33
Ja, pomagat je treba, če ne gre po cestah, pa po zraku. Pa tud miljone € je treba prpravt in to tako hitr, kot za "revne" Grke.Pa, da ne bi slučajno govoril, naj ne mešamo Grke z našo katastrofo.
gogi911
19. 09. 2010 10.57
LJUDEM JE TREBA POSLATI POMOČ NE PA PAHORJA
gogi911
19. 09. 2010 10.55
ljudem naj raje pošljejo pomoč ne pa PAHORJA
ognjenorezilo
19. 09. 2010 09.42
to je županski inženiring in urejanje prostora. namesto, da bi se z naravnimi zakonitostmi ukvarjali strokovnjaki, inženirji, ki jih je potrebno najprej pošteno plačati to delajo šalabajzerji. in vsa znanost, ki jo ob takih trenutkih premoremo so črpalke v kleteh in s polivinilom pokriti plazovi. jjuuhhuu
bogzvami
19. 09. 2010 09.25
da vsaj pohor pride pa bo laško rešeno.
Brane Luka
19. 09. 2010 09.19
PAHOR bo popeljal ljudstvo preko poplav voda se bo dvignila saj dela čudeže mar ne !!!
icosani
19. 09. 2010 09.16
Nisem v nobeni stranki in tudi nikoli ne bom! In sedaj preberem... PAHOR BO OBISKAL LAŠKO!! ZAKAJ ŽE??? Takšni kot je on so že obiskovali Kozjansko,Železnike.... Pa si poglejte kaj se je spremenilo pri teh ubogih ljudeh!!!! ČLOVEK NIMA BESED! Ali pa boljše,da jih nima....
Cofar
19. 09. 2010 09.09
Pahor bo naredu še večje poplave, sploh tiste v denarnicah :)
Freeeedom
19. 09. 2010 09.09
Jelušička bi pa lahko aktivirala leno nesposobno vojsko, ki se pase po vojašnicah.
Freeeedom
19. 09. 2010 09.07
Pozor prihaja strašni Pahor. V roki drži čarobno palico. OBLJUBE, OBLJUBE, OBLJUBE......
chiri
19. 09. 2010 08.46
Velikega JJ pa se nič ne omenja, kaj vse je on postoril proti poplavam v času njegove vladavine.
Levji
19. 09. 2010 08.32
Vsi, ki devate te bolane komentarje o Pahorju, zgleda da vam je Pahor všeč ker ga kar naprej omenjate, da je že za vsak drek kriv. Tud, če bi ena nosčnica rodila dve uri prepozno bi bil kriv Pahor. Pejte rajš pomagat, ne pa da svoje bolane otresate preko forumov. Kaj pa veliki JJ Grosupelski, ki bi lahko kaj naredil v štirih letih, pa je ustvaril samo tajkune.
Igor Hari 1
19. 09. 2010 08.27
Še njega se manjka,imajo že tako dovolj težav..Naj raje razmišlja kje bo zvrtal denar za sanacijo...............
Desno
19. 09. 2010 08.21
pahor pridi z gumenjakom 2 krat 2 in me odpelji kajti voda nas ze odkar si na oblasti močno nese proti prepadu