Slovenija

Bo Zalar odstopil?

Ljubljana, 02. 04. 2010 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Katja Šeruga/N.S.
Komentarji
142

V vrstah LDS naj bi bilo slišati, da minister Zalar resno razmišlja o odstopu. Nikakor naj ne bi mogel pristati na to, da ostaneta tako Brezigarjeva kot on, saj bi s tem pristal tudi na interpretacijo, da Brezigarjeva ni kršila ustave in zakona, v kar pa trdno verjame.

Aleš Zalar in Barbara Brezigar
Aleš Zalar in Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Premier Borut Pahor je podprl generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in s tem ministru za pravosodje Alešu Zalarju dal nezaupnico. Pahor pravi, da ga minister z obtožbami, da je Brezigarjeva v zadevi Baričevič neposredno komunicirala s policistom specializiranega oddelka tožilstva in s tem ravnala nezakonito, ni prepričal.

Ključni akterji na strani LDS so se danes zavili v molk. Po poročanju oddaje 24UR naj bi na izrednih sestankih LDS včeraj in danes padla tudi ideja o morebitnem izstopu LDS iz koalicije. Odprte pa so še druge možnosti, med njimi tudi ta, da minister sam odstopi s položaja pravosodnega ministra.

K odstopu pa Zalarja poziva tudi šef Desusa Karl Erjavec, medtem pa v Zaresu, kjer so ves čas podpirali razrešitev Brezigarjeve, odnos do Pahorja dodatno zaostrujejo. Kot je povedal sekretar Zaresa Bogdan Biščak, jih je premierjeva izjava presenetila, ''verjamem, da tudi ministra Zalarja''. ''Se mi zdi, da gre za prenagljeno izjavo, ki izhaja tudi iz vnaprejšnje podpore, ki jo je predsednik vlade nekajkrat povedal na račun Barbare Brezigar, nekajkrat je povedal, da verjame, da svoje delo dobro opravlja, in tudi takrat ni povedal argumentov, zakaj tako ocenjuje njeno delo.''

Končna odločitev o Zalarjevi usodi naj bi padla po velikonočnih praznikih, a če bo odstopil, se bo najverjetneje odprlo tudi vprašanje, ali bo šla LDS iz vlade.

Pravosodni minister je po poročanju 24UR ZVEČER pri sebi že sprejel odločitev, kaj bo storil. Kot kažejo trenutne napovedi, naj bi Zalar – tudi po pogovorih s svojo stranko – odstopil ali pa ponudil odstop. Glavna težava naj bi bila namreč ta, da minister ne more pristati na to, da ostaneta Brezigarjeva in on, saj bi s tem pristal tudi na interpretacijo, da Brezigarjeva ni kršila ustave in zakona, v kar pa Zalar trdno verjame.

Končna odločitev o Zalarjevi usodi naj bi padla po velikonočnih praznikih, a če bo odstopil, se bo najverjetneje odprlo tudi vprašanje, ali bo šla LDS iz vlade.

Pahor ne želi, da Zalar odstopi

In razlog, zakaj je bil Zalar včeraj nemalo presenečen, ko je slišal premierja reči, da Barbara Brezigar ostaja, je lahko samo to, da sem to rekel na glas. Premier Pahor

Premier Pahor pa je v posebnem intervjuju za 24UR, vsaj kar se ministra tiče, umirjal žogico. Želi namreč, da Zalar ne odstopi in ostane v njegovi vladi, saj verjame, da bosta še lahko sodelovala. Kot je povedal, minister Zalar ni predlagal nikakršnega predloga za razrešitev generalne državne tožilke, zato njegove besede niso bile nezaupnice ministru. Če bi pa Zalar kljub temu ponudil svoj odstop, bi ga Pahor poskušal prepričati, da je to slaba odločitev tako zanj kot za vlado in za odnose med pravosodnim ministrstvom in tožilstvom.

''Jaz si želim, da bi z Zalarjem naprej sodelovala,'' je povedal Pahor in dodal, da gre za enega od ministrov, ki si prizadeva svoje naloge opraviti po najboljših močeh, ''vendar sem jaz tudi tukaj predsednik vlade in si tega položaja ne pustim vzeti, v tem smislu, da bi mi bila odvzeta pravica, da kot predsednik vlade presojam neke stvari. Ministri imajo svoje pristojnosti, se lahko odločijo, toda pravico do odločitve imam tudi jaz.''

Na vprašanje, zakaj po njegovem mnenju Brezigarjeva ni ravnala nezakonito, je Pahor odgovoril: ''Zaradi tega so sodišča, ker dve stranki v postopku mislita različno in imata dva pravnika, ki mislita različno.''

Odločitev o razrešitvi generalnega državnega tožilca pa je politična. ''Ravno zato ker je tako občutljiva politična odločitev, mora bit prepričljiva za ljudi, da ne bodo menili, da smo se odločili za ali proti nekomu samo zato, ker nam nekdo ni všeč,'' meni Pahor, ki pravi, da Barbara Brezigar ostaja, politične krize pa zaradi tega ni ali pa je še ni.

Velika kriza zaupanja v vlado

Želeli so nekoga, ki lahko premaga Janeza Janšo, pravi predsednik vlade Borut Pahor.
Želeli so nekoga, ki lahko premaga Janeza Janšo, pravi predsednik vlade Borut Pahor. FOTO: Reuters

Je pa velika kriza zaupanja v vlado – skoraj 70 odstotkov Slovencev vanjo ne verjame. Tako nizke podpore, kot jo ima sedanja vlada, še ni bilo. Pahor na to odgovarja, da je najpomembnejši razlog ta, da si nihče pravzaprav ni želel Boruta Pahorja za predsednika vlade, potrebovali so ga zato, ker ni bilo drugega, ki bi lahko premagal Janeza Janšo. ''Ko sem to svoje zgodovinsko delo v njihovih očeh opravil, bi se lahko umaknil, vendar meni to ni prišlo na pamet. Jaz sem ljudem, ki so glasovali zame, nekaj obljubil in to bom tudi storil,'' je povedal in dodal, da bodo ljudje, ki ga ne želijo na tem položaju, storili marsikaj, da bi se umaknil, vendar se jim to ne bo posrečilo.

O lobijih okoli vlade, ki je ena ključnih težav, ki jo po občutku marsikoga Pahor ne obvladuje, je premier povedal, da ima vsak pravico, da se moti. ''Obvladujem zlasti njihov poskus, da vplivajo na odločitve bolj, kot bi si to lahko dovolili. Zaradi tega je nervoza velika, ker bi si želeli nekoga, ki je bolj predvidljiv in ga bodo dobili pri naslednjih volitvah.''

O slabi komunikaciji v vladi, predvsem med ključnimi ministri pri preprečevanju gospodarske krize, Gasparijem, Križaničem in Lahovnikom, pa Pahor pravi, da to ne drži, saj se je po njegovem mnenju delo koalicije konsolidiralo in je z delom v vladi zadovoljen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
07. 04. 2010 09.19
ZALAR kar odstopi, pa nazaj k SENICI !
mac4_m
04. 04. 2010 16.05
minister za sodstvo, ki državni generalni tožilki poskuša preprečiti pregon kaznivih dejanj, v katera so neposredno vpleteni ljudje iz njegove stranke? To ni za pahorja zadosten razlog za razrešitev? Zanj tak minister dela dobro? Svašta...
mac4_m
04. 04. 2010 16.04
zalar - mož beseda - odstopil??? HA, HA, HA, HA ,HA
bognarodomovina
04. 04. 2010 14.45
DOL Z VLADO !!!
sudja
04. 04. 2010 09.17
Komunajzer obljubljal pa nikoli nič storil
zbodljaj
03. 04. 2010 23.41
edgar1 02.04.2010, 20:59 8 Kdo pa pravi, da bo Janša naslednji premier? Hočemo nove obraze in drugačno vodstvo. Janša-Pahor to je zgodovina. Mislim, da bi bila edina sveža struja na slovenski sceni slovenski svobodnjaki (v skrajno desno opcijo ne štejem udbaša Jelinčiča)
salz
03. 04. 2010 22.52
Zalar taktizira in ne bo odstopil,če pa bo bojo pa tako zrihtal da bo odletel tudi Pahor,potem bo pa LDS dala svojega predsednika.
alterego
03. 04. 2010 20.38
zakaj bi Zalar odstopil? saj dela dobro, rajš naj Pahor odstopi!
etul
03. 04. 2010 20.30
brez skrbi če odstopi ja kam pa naj gre v službo
24kur1
03. 04. 2010 20.21
Slovenija je dežela, ki se otepa z inflacijo, slabo gospodarsko rastjo in brezposelnostjo. To so teme, ki jih ljudje pričakujejo, da se jih reši. Kaj toliko zapletov okoli Zalarja in Kresalke. Ta gnus je treba rešit po hitrem postopku. Pokaži da maš jajca Pahor in naj odstopita OBA, potem pa se posveti problemom, ki nas pestijo.
viliboh
03. 04. 2010 20.00
OZ. KDO GA JE PLAČAL
Odpri.oci
03. 04. 2010 19.13
RADO62 03.04.2010, 12:49 13 "Bo Zalar odstopil?.... Na žalost ne, ker ima skorumpirani LDS preveč apetitov po skrivanju še drugih nečednih poslov/afer ministrice Kresalove.... heh" . Na mojo veliko žalost ima RADO62 še kako prav.....
Odpri.oci
03. 04. 2010 19.11
Izsiljevane LDS-a in Zares-a tokrat ni uspelo.... so se ujeli v svoj "blef".... sedaj pa iščejo vse mogoče načine, da "ostanejo v vladi".... . LDS SI NE UPA IZSTOPITI IN KOALICIJE, saj na eventualnih predčasnih volitvah NIMAJO POOGOJEV PRITI V PARLAMENT..... . So pa vsi preveč požrešni, da bi se odpovedali stolčkom in dobro plačanemu nedelu !!!!
bognarodomovina
03. 04. 2010 18.14
10, 9, 8, 7, 6, 5, ... odštevamo do padca vlade! Pahor, Zalar, Kresal, Golobič, Anderlič, vzemite Falconeja in se odpeljite na enosmerni izlet brez vrnitve!!!! Svetuje vam pa lahko drugorazredni Turk. Pozna poceni polete!
tony_abcde@yahoo.com
03. 04. 2010 16.01
Bo odstopil ja, sigurno :)))
12345s
03. 04. 2010 15.22
Preživeli so nam pa cerkve, mošeje in podobne hiše za množice obljubili, da se bomo lahko Bogu molili, ker nam drugega ne preostane.
12345s
03. 04. 2010 15.15
Vsi naši politiki, ki so premogli malo poštenja, so žal tragično končali.
milan777@mail386.com
03. 04. 2010 15.09
In kakšen rezultat sta po 2 letih vladanja dosegla LDS in ZAHEC ? Na proračunske jasli sta nam "naštelala" 25.000 novih Slovenacev (večino novih socialcev ) ,poknili so 3 pese, montirali en prifkaseljc v Amsterdamu ..... Ej vsaka vam čast tisti ,ki ste jih volili .
bema1201
03. 04. 2010 15.01
Janši se sploh ni potrebno vmešavat v zakulisne intrige in igrice vlade.Saj se bodo sami požrli in zgrizli med seboj.Prav to kar se sedaj dogaja na levici , predvsem pa v LDS in Zares, ki je pač del prejšnje skupne stranke je predvidel že pokojni Drnovšek. Se še spomnim besed, ko je dejal,da se bodo zgrizli med seboj za položaje, ko je zapuščal predsedniško mesto stranke LDS. Še kako dobro jih je poznal.
laufer
03. 04. 2010 14.49
Pahor je zadržal pijavko na prsih. Janša je tokrat zmagal! Z vsakim ministrom, ki ga bo odstranil, bo še malo močnejši. Očitno je, da Pahor ne vidi igric SDS!