Slovenija

Pahor: Minister Miklavčič mi je navil ušesa

Slovenj Gradec, 26. 11. 2009 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V slovenjgraško bolnišnico so sprejeli še deset odraslih, obolelih za novo gripo. 44-letnik je medtem še naprej v kritičnem stanju. Pahor pa se bo cepil, ko preboli prehlad.

Obiski v bolnišnici so še vedno prepovedani. Delni izjemi sta oddelek za pediatrijo, kjer je lahko ob bolnem otroku eden izmed staršev, in oddelek za ginekologijo in porodništvo, kjer se obisk dovoli samo očetu novorojenca. Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

Na pediatričnem oddelku je hospitaliziranih osem otrok in doječa mati, ki so okuženi z virusom nove gripe. Iz bolnišnice so sporočili, da noben otrok ni resneje ogrožen, predvsem gre za dehidracijo ob izgubi telesnih tekočin zaradi povišane telesne temperature. 

Sicer pa so v slovenjgraški bolnišnici danes sprejeli deset odraslih bolnikov, ki jih zdravijo zaradi okužbe z virusom H1N1. Pri šestih so novo gripo potrdili, pri štirih pa še ne.

2000 okuženih na 100 tisoč prebivalcev

Tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem (ZZV) opažajo povečanje akutnih respiratornih in gripi podobnih obolenj v zadnjem tednu, teh je trenutno že okoli 2000 na 100 tisoč prebivalcev, epidemiologi pa navajajo, da takšen val pojavnosti teh bolezni traja od šest do osem tednov.

Na Koroškem so že zaznali 10 izbruhov okužb z novo gripo, predvsem v šolah in vrtcih v vseh treh koroških dolinah, pa tudi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem, kjer se stanje izboljšuje, je povedal direktor ZZV Ravne Evgen Janet.

Okužba z novo gripo je možna še v dveh tednih po cepljenju, je povedala zdravnica <b>Irena Piltaver Vajdec</b>. Pri otrocih, ki so cepljeni z dvema dozama, pa se ta čas še nekoliko podaljša. Ne glede na to je cepljenje še vedno najbolj priporočljiva oblika zaščite pred okužbo z novo gripo, poudarjajo v slovenjgraški bolnišnici.
Okužba z novo gripo je možna še v dveh tednih po cepljenju, je povedala zdravnica <b>Irena Piltaver Vajdec</b>. Pri otrocih, ki so cepljeni z dvema dozama, pa se ta čas še nekoliko podaljša. Ne glede na to je cepljenje še vedno najbolj priporočljiva oblika zaščite pred okužbo z novo gripo, poudarjajo v slovenjgraški bolnišnici. FOTO: Reuters

Priprave na izredne razmere

Doslej so na internem oddelku slovenjgraške bolnišnice zdravili 30 bolnikov s sumom nove gripe, od tega je bilo 13 primerov potrjenih, šest bolnikov pa je bolnišnica že odpustila, med drugim tudi prvega bolnika s hujšimi zapleti.

Na otroškem oddelku pa so od konca oktobra do danes zdravili 25 otrok različnih starostnih skupin s potrjeno okužbo. Otroci so bili predvsem izsušeni, trije so imeli pljučnico, hudih potekov bolezni doslej ni bilo, v bolnišnici pa ostanejo od tri do pet dni, je povedala predstojnica pediatričnega oddelka Zdenka Lužnik.

Primerov nove gripe je na Koroškem več kot v ostalih delih Slovenije, število okuženih pa se še povečuje. V bolnišnici v Slovenj Gradcu se zato pripravljajo na delovanje v kriznih razmerah, za kar bi se odločili v primeru epidemije večjih razsežnosti. Program dela bolnišnice se bo verjetno spremenil, načrtujejo odpoved nekaterih težjih operacij.

"Naša predvidevanja in bojazni se uresničujejo," je dodal vodja kriznega štaba bolnišnice, strokovni direktor Rajko Golobinek. Kot je povedal, se je krizni štab ta teden na dveh sestankih pogovarjal o prilagajanju izvajanja programa zdravstvenih storitev v bolnišnici, če se bodo trendi zbolevanja s težkimi oblikami poteka bolezni nadaljevali.

Predvidoma bodo najprej odpovedali tiste operacije, za katere bodo ocenili, da bi bolnik po njih potreboval tudi respiratorno podporo. Takšnih je od tri do pet na teden, gre pa predvsem za starejše bolnike z rakom in operacije za vstavitev umetnih sklepov. Kot je dejal Golobinek, morajo razmišljati v smeri, da na nek način "varčujejo" respiratorje za primere nove gripe.

Trenutno imajo v bolnišnici 14 respiratorjev, od tega jih je šest vezanih na aparate za anestezijo. Dodatne tri nove respiratorje bolnišnica dobi prihodnji teden. Krizni štab, ki se bo ponovno sestal v ponedeljek, izpostavlja tudi nujnost nekaterih nabav za interni in pediatrični oddelek, po drugi strani pa Golobinek izpostavlja, da so hkrati prisiljeni zaradi ukrepov racionalizacije varčevati pri rednih stroških.

Pahor se bo cepil, ko preboli prehlad

Minister za zdravje Borut Miklavčič je pojasnil, da je premier Borut Pahor trenutno prehlajen, zato se bo proti novi gripi cepil takoj, ko prehlad mine. Proti navadni gripi se je Pahor že cepil, je še dejal Miklavčič.

Pahor pa je dejal, da mu je minister Miklavčič ''navil ušesa''. ''Nosiva veliko odgovornost, da v Sloveniji omejimo pandemijo. Jaz zdravstvenemu sistemu zaupam,'' je rekel Pahor.

Cepljenje na ministrstvu za obrambo

'Cepite se', ministrica Jelušičeva spodbuja pripadnike služb, ki bodo morale biti v primeru izbruha bolezni večjih razsežnosti v pripravljenosti.
'Cepite se', ministrica Jelušičeva spodbuja pripadnike služb, ki bodo morale biti v primeru izbruha bolezni večjih razsežnosti v pripravljenosti. FOTO: Blaž Garbajs
Da se bo vendarle cepil, je napovedal tudi premier Borut Pahor. Kot je pojasnil, se je tako odločil, ker je v teh razmerah to prav. "Drugače nisem ljubitelj te aktivnosti, menim pa, da je to pametna odločitev v teh razmerah. Pozivam tudi druge, da sledijo temu navodilu," je dejal.

V ambulanti vojašnice Franca Rozmana Staneta v Ljubljani so se proti virusu nove gripe cepili ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant. Že prej sta se cepila tudi poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj in glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak.

Ministrica za obrambo je ob tem pozvala pripadnike Slovenske vojske, zaposlene v upravi za zaščito in reševanje in v upravnem delu ministrstva ter pripadnike civilne zaščite in vseh drugih služb, ki delujejo v sistemu zaščite reševanja in pomoči, naj se tudi sami s cepljenjem zavarujejo pred okužbo z novo gripo, saj morajo kot sistem zagotoviti, da bodo vse te službe v primeru večjega širjenja nove gripe nemoteno delovale skladno z načrtom ministrstva za obrambo za primer širjenja nove gripe.

Seznam cepilnih centrov po Sloveniji

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aaron-Heydar
26. 11. 2009 16.27
Norci kar dajte se cepiti.
jezek_taglavn
26. 11. 2009 15.45
Jules_Verne 26.11.2009, 13:46 TUT BRAT SE MI NI DAL NJEGOVIH "KOMENTARJEV" KER SO RAZVLEČENI IN BREZ VSAKRŠNEGA BISTVA.... MISLIM DA SI TI EN JEHOVC IN DOBR VEM KAJ BI JAZ NAREDU ČE TE SREČAM...
dr.shkrampla
26. 11. 2009 15.35
Sicer pa so Jules_Verne posti ravno toliko absurdni, kot zatrjevanje naših "strokovnjakov", da je cepivo povsem varno, če še niste opazili? Vsaj meni so.
anja vidmar 1
26. 11. 2009 15.12
Pa to ne moreš verjet. Dragi Jules_Verne...... Tebe so tak vesoljci ugrabli in ti oprali možgane, kr po naturi ne morš bit tak haha. Ne jest hrane ker je okužena z zlimi duhovi, in ne gledat podnevi??? loooool. Čeprav sem bila na začetku strogo proti cepivu, imam zdaj vseeno strah, da ne bodo o meni poročali čez par dni kako sem v kritičnem stanju. Cepila pa se nebom....
Neikius
26. 11. 2009 14.26
@Jules_Verne: res dobro čtivo :) pohvalno. Nekaterei sicer ne vedno kaj je sarkazem in ironija... Se pa ne strinjam čisto glede gripoznega cepljenja. Namreč v sami stroki so vprašanja glede tega, ni dovolj preverjeno, pa znani so primeri s težkimi stranskimi učinki. Sploh je kriza pri nosečnicah... je pa res da zna zadeva komu tud pomagat. Predvsem bolj izpostavljeni ljudje, tako da so težje vektorji prenosa.
Lucas Ranri
26. 11. 2009 14.21
JS SE NEBOM CEPIL! PA ČE ME SAM PAHOR PRIDE PROSIT, KO SE NEBOM
ninja.subversion
26. 11. 2009 14.04
ucasih se uprasam, mar mogoce nisi souražnik ti, Jules... ?
eizo
26. 11. 2009 14.02
Ej 24 ur ne se hecat s takim naslovom! A hočete da se ljudje ne gredo več cepit??? Vas bodo farmaceuti našeškali... Ali ste morta hoteli povedat, da cepivo zres deluje in se je potrebno zato nujno cepit? Res zmedli ste me, nevem kako mi tokrat perete možgane, prosim dejte nam bol konkreten in bolj prepričljiv članek.
kocbaya63
26. 11. 2009 14.02
@Jules_Verne Aura? LOL, tebi so tudi oprali možgančke, ampak v čisto drugi smeri. Zaradi mene se sicer ne rabiš umivat he he he. Eh, brezzveze sploh dajat komentarje na tvoje bedarije. Sicer sem pa jaz tudi proti cepljenju.
Jules_Verne
26. 11. 2009 13.56
Me veseli, da so moji posti dosegli svoj namen, da so se ljudje razsvetlili in niso več ovce z opranimi možgani. Vendar še ne smemo odnehat, sovražnik je odkrit ni pa še premagan. Treba se je dodatno izobraževat v tej smeri, sam za tovrstno literaturo zdevam precejšnje vsote. Vendar se splača saj s tem podpiram avtorje pri iskanju resnice in tako pomagam ljudem da se rešijo farmacevtom. Afričanom to že kar lepo uspeva, ko pa bo pri nas iz lekarn zginil zadnji aspirin, penicilin, šamponi z nanosondami, cepiva z nanočipi, vsa kozmetika, kondomi z nanokamerami, bomo pa tudi mi v raju.
dr.shkrampla
26. 11. 2009 13.53
Jules_Verne: Saj dokaj funny tole... Ampak! Kaj pa če je vse res?!?!?
ninja.subversion
26. 11. 2009 13.50
Jules_Verne objavlja eden in isti komentar že tedne, vse bolj mi deluje kod provokator ki nas hoce prepricati o neumnisti ljudi ki verjamemo v zarote proti clovestvu, saj gre za ocitno pretiravanje oz nepoznanje situacije... no Jules, mirno ti lahko recem da si svoje provokacije zatakni kar za rit nekam. resnice ne mores ustaviti, ljudje ne verjamejo vec vsemu kar nam servirajo mediji. zanima me samo ali delas to zaradi lastnega veselja ali pa ti je naročeno da delas zmedu tu?
Jules_Verne
26. 11. 2009 13.46
Raje trikrat umrem kot pa da se grem cepit. Zdravnikom ni za zaupati oni so odgovorni za večino smrti na našem planetu, poglejte v bolnišnice tam je polno zdravnikov a največ ljudi umre ravno tam. Oni so v resnici nosilci NWO, na tisto Hipokratovo prisego lahko kar pazabite. Zdravniki so v glavnem razni prostozidarji in delajo izključno zaradi farmacevtskega lobija, zato tudi zdravijo samo zdrave. Cepijo se samo ovce z opranimi možgani, zaradi zdravil,cepiv in ostalega sranja umre daleč največ ljudi. Najbolj srečni so v Afriki in ostalih revnih državah, kjer jim je vse to prihranjeno. Tam skoraj nobeden ne umre, tu pa tam kakšen zaradi davice ali tetanusa. Ne se dat cepit, tudi umivanje ni priporočljivo, v milu so namreč odkrili snovi zaradi katerih se van zmanjša avra poleg tega so pa v cepivu nanočipi in nas zato imajo lažje pod kontrolo, to je vse zarota NWO. Ni priporočljivo niti gledanje podnevi. Podobno je pri hrani, zato je priporočljivo jesti samo hrano, ki so jo očistili zlih duhov magije ter slabe aure, pridelano pred letom 1900, ker takrat še niso poznali genetike. Vidimo kam vse to pelje čedalje več je zdravnikov čedalje več je bolezni. Zato je najbolje se ne zdraviti po zahodni medicini, ampak je bolje ozboljšati svojo auro in bioenergetske silnice in bioresonančni energetski potencial. Prebuditi se moramo na višjo duhovno raven v katarzično duhovnost v povezavi z mistiki našega časa. Sicer ti energijski bioresonančni praški in druge stvari niso poceni. Sam zanje zdevam kar precejšnje vsote denarja, ampak je zavedanje da se v nekem prašku iz kurjih krempljev skriva več aure in bioenergije ter so močnejši kot stoletja razvoja zahodne medicine , neprecenljivo. Že to, da je ena magična piramida učinkovitejša kot vsa zahodna medicina je neprecenljivo. Večina ljudi tega ne razume, ker so jih že ob rojstvu s cepljenjem pridobili na svojo stran, za te ljudi ni več upanja. Toje v bistvu protiustavno početje, ker vas takrat nobeden ni vprešal ali se želite cepiti, to je vse del zarote. Dejstvo je, da so pevke recimo Lepa Brena, Špela grošelj.. najbolj kompetentne za takšna vprašanja. Jaz ji popolnoma zaupam, ne pa nekim zdravnikom ali farmacevtom. Zdravniki so odgovorni za večino smrti na našem planetu. Večina jih umre v bolnišnicah. Dejstvo je da se takšni ( poleg bistrih komentatorjev) najbolj spoznajo na take reči, jaz najmanj zaupam zdravnikon in če bom kdaj zbolel, nisem nor da bom zaupal farmacevtom ki so povzročili bolezni, raje se dam operirati kakšni maserki, tudi znancu ki je imel težave s srčnimi zaklopkami sem odsvetoval kirurga, priporočil sem mu črno magijo in izboljšanje aure. In še eno dejstvo, res je Lepa Brena se spozna na mikrobiologijo, imunologijo, biomedicino, biokemijo, fizikalno kemijo ter fiziologijo, za vprašanja glede fizike se pa obrnem na specialista za to področje to je Damjana Murka, spozna se na vse veje fiziki, še posebej mu je blizu moderna fizika delcev nizkih in srednjih energij, kvantna mehanika, teorija gravitacije - tudi relativistična, kvantna kromodinamika na reži, eksperimentalna fizika osnovnih delcev (CERN pa to), fizika jedra, spozna pa se tudi na kvantno elektrooptiko (laserji pa te scene). Kaj sploh rabimo farmacevte, kemike, fizike ko pa imamo same strokovnjake med pevci, estradniki celo forumaši se na vse to spoznajo. V glavnem ne pozabite vsi virusi in bolezni so plod farmacevtov. Bolezni so se pojavile šele z prihodom farmacevtov na zemljo, o tem pričajo stari zapisi iz časov nekaj tisoč let pred našim štetjem. Tudi če imate Hemeroide (zlata žila) za tem stoji farmacevski lobi in komunisti. Znanca je pičila kača v nogo, vendar ker ne zaupam zdravnikom in farmaciji, sem ga prepričal da ne vzame protistrupa, naj si raje odseka nogo, to je naredil in sedaj je zdrav brez farmacevtov.
ninja.subversion
26. 11. 2009 13.35
le čigave navodila sprejema pahor?
Red_October
26. 11. 2009 13.32
Ne,jaz ne bom sledil temu.Da se cepim zdaj,ko sem zdrav in si uničim zdravje?? Ne hvala.