Slovenija

Sta Lipa in Zares priviligirani?

Ljubljana, 21. 08. 2008 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Status parlamentarnih strank, ki ga imata Zares in Lipa, še vedno buri duhove. V SSN trdijo, da sta stranki priviligirani, minister Virant pa je s tem deloval neustavno.

V zunajparlamentarni Stranki slovenskega naroda trdijo, da je odločitev ministra za javno upravo Gregorja Viranta, da Lipi in Zares podeli status parlamentarne stranke, v nasprotju z ustavo. Kot so zapisali, privilegirana obravnava določenih strankarskih struktur, postavlja zunajparlamentarne stranke v neenakopraven položaj.

Lipa
Lipa FOTO:

V stranki se sprašujejo, kako je mogoče, da imajo tri novoustanovljene stranke Lipa, Zares in Krščanska demokratska stranka (KDS) različne statuse glede vprašanja, ali gre za parlamentarno ali neparlamentarno stranko. Mnenje zakonodajnopravne službe državnega zbora po navedbah SSN kaže, da se je DZ do vprašanja, ali gre za parlamentarne stranke, opredelil negativno. V primeru KDS — pa tudi v primerih Lipe in Zares — namreč po njihovo "ni bila izkazana kontinuiteta".

Za parlamentarne stranke se, kot trdijo v SSN, skladno z odločbo ustavnega sodišča zahteva, da so bili poslanci izvoljeni iz njenih list na parlamentarnih volitvah. "Nobena izmed strank Lipa, KDS in Zares na preteklih volitvah ni imela izvoljenih poslancev," so zapisali v stranki. Kljub temu pa Lipa in Zares po njihovo uživata status parlamentarnih strank. Kot so prepričani, tovrstna "privilegirana obravnava določenih strankarskih struktur postavlja zunajparlamentarne stranke in s tem tudi SSN v neenakopraven položaj v predvolilni kampanji, hkrati pa odkrito podpira zlorabo zaupanja volivcev".

Predsednik stranke Zares z vodstvom Zares aktivnih
Predsednik stranke Zares z vodstvom Zares aktivnih FOTO:

V SSN zato od Viranta zahtevajo pojasnilo, zakaj ministrstvo sprejema odločitve, ki so po stališču stranke v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča in v nasprotju z odločitvijo predsednika DZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topmix
25. 08. 2008 15.41
a mi lahko kdo pove, kakšna je razlika med lds in zares?
aljen
24. 08. 2008 12.46
bravo tisti, veš kaj govoriš. Tudi moj glas bo šel LIPI, ker so pokazali veliko več kot obljube, pokazali so dejanja.
DarthRevan
24. 08. 2008 11.17
Samo to je dejansko res, poslanec je izvoljen na listi stranke in v primeru da iz stranke izstopi, bi moral mandat vrnit.
tisti
24. 08. 2008 11.16
Jaz definitivno volim LIPO pa ne zaradi obljub temveč zaradi dejanj!!Mene so prepričali in verjamem,da še mnogo mnogo ostalih!!SREČNO LIPA!!!
MarjanJanc
23. 08. 2008 09.47
Moj glas gre SSN.
MarjanJanc
21. 08. 2008 22.05
prav res kaj se grejo ti politiki mi pa samo nemo gledamo kot prašiči pred zakolom! naredimo vendar končno nekaj! SSN ima moj glas - pa ne zarad naivnosti ampak zato ker dejansko stoji za izpostavitvami problemov, ki se tčejo vseh nas. tud sam smatram razcep stranke ali prestop njenih članov za izdajo naroda pa naj kdo reče kar hoče! SSN!
Aspik
21. 08. 2008 21.48
Vse skupaj se tudi meni zdi izredno nesmotrno. Izdaja volilcev, nič drugega! Človek voli stranko, da ta kasneje razpade? Z SSN se popolnoma strinjam. Lipa je neuspel narastek SNS (ki je tako ali tako poden od podna in ni niti d od domoljubja!). Šovinist Jelićić mi že pošteno najeda. SSN sem danes v bistvu prvič zasledil in moram reči da tudi program, ki so si ga zastavili ni slab. V bistvu se precej nagibam k SSN. Ostale stranke so tako ali tako že preveč segnite in prečervičene ena z drugo ... Žal.
ssn.maribor@gmail.com
21. 08. 2008 18.20
Domoljubi in slovenski narod sedaj ima koga za volit, saj obstaja alternativa v Stranki Slovenskega Naroda (SSN)!
ptuj?anka
21. 08. 2008 16.50
lipa???hehe izdajalci jeličiča.brez njega bi bili nule. tako kot so izdali njega bi lahko tudi vas.potencialne volivce...premislite malo.
matjaz.jah@gmail.com
21. 08. 2008 16.37
Tudi moj glas gre LIPI!
deadea
21. 08. 2008 16.16
hehe priviligarano lol. kdo bo pa volil lipo al pa zares. potem ze raje zelene obkrozim :D