Slovenija

SSN še na Ustavno sodišče RS

Ljubljana, 11. 03. 2009 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SSN so na Ustavno sodišče RS naslovili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o referendumu. Od njega zahtevajo še, da do ocene odloži izvajanje zakona o ratifikaciji pristopa Hrvaške v Nato.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Pobuda za oceno ustavnosti ZRLI temelji na več primerih ustavne prakse iz preteklosti, pravijo v Stranki slovenskega naroda (SSN), predvsem pa na konkretnih in praktičnih primerih ponovnega kršenja pravice do referenduma, zaradi česar je bila tudi dosedanja akcija zbiranja podpisov manj uspešna, kot bi lahko bila. Bistveni neustavni element v sedanji referendumski zakonodaji po prepričanju SSN predstavljajo navodila MNZ in drugih ministrstev, ki so vsakič arbitrarna in ne nudijo pravne varnosti.

"Naslednji velik problem, tako za vsakokratne pobudnike kot za volivke in volivce, so tista določila ZRLI – še posebej člen 16. b – ki so napisana nedoločno, brez ustreznih podzakonskih izpeljav, in pomenijo dejansko pravno praznino,“ še pravijo. Vse te navedbe je SSN podkrepila s številnimi dokumentiranimi primeri, ki so se že zvrstili od 20. februarja, ko se je zbiranje podpisov začelo.

Prav zato so na Ustavno sodišče RS naslovili pobudo za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi (ZRLI). V zvezi s to pobudo pa je SSN podala še zahtevo za zadržanje uveljavitve in izvrševanja zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi.

Marjan Podobnik ob predaji zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. V Zavodu 25. junij so aktivnosti za zbiranje podpisov že prekinili.
Marjan Podobnik ob predaji zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. V Zavodu 25. junij so aktivnosti za zbiranje podpisov že prekinili. FOTO: Dare Čekeliš

Če bo Ustavno sodišče RS tej zahtevi ugodilo pravočasno, bi to pomenilo, da bi bila ratifikacija zakona odložena na tisti čas, ko bo referendumska zakonodaja ponovno usklajena z Ustavo RS in bo pobudnici omogočila ustrezen način zbiranja podpisov.

Kot je povedal predsednik SSN Zdenko Vinkov Vincenc, kljub pozivom Zavoda 25. junij ne bodo prenehali zbirati podpise za referendum o vstopu Hrvaške v Nato. Po nekaterih podatkih pa zbiranje podpisov ne poteka tako, da bi jih v roku lahko zbrali 40.000.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marija120
13. 03. 2009 17.00
totega Zdenka pa sam srečala i se sprašovala kakšen je to človek ko se stabomeni pa te enkrat ne pogleda v oči ampak glavo drći dol in gleda v pod kakor noj
marija120
13. 03. 2009 16.55
morino5m zel si mi besede iz ust ker Podobnik prvo serje pol pa to poliže
Vladimir Štuhec
13. 03. 2009 14.20
mešalec govna.Marjan podobnik
kislojabolko
12. 03. 2009 15.47
Če bi ljudje vedeli, da je NATO orodje grabežljivcev zahodnega sveta za osvajanje še zadnjih neodvisnih držav na tem svetu, bi drugače razmišljali. Če bi ljudje malo pobrskali po internetu in ugotovili kaj je resnični namen NATA in kam nas vodijo politiki , bi drugače razmišljali. Če bi ljudje razmišljali s svojo glavo in ne z glavo POP-tvja RTVS ali časopisa DElo itd...tega referunduma sploh ne bi potrebovali, ker bi že apriori zavračali NATO, ki je osvajalno-napadalna organizacija in ne obrambno-mirovna, tako kot nam govorijo politiki... Na žalost se vsi, tudi v SSN preveč osredotočajo na problem meje, namesto na problem NATA. lp
PNP
12. 03. 2009 10.14
@ljubljana08 Stranka nacistov in domobrancev? Očitno ne moreš najti drugih napak te stranke, da s e ktakim nebulozam zatekaš. Tipična strategaija vseh slovenofobov drugače!
Buena Vita
12. 03. 2009 06.45
b edaki kaj nismo v demokraciji,vsak se po mili volji združuje s kom hoče AH,TOTALIRISTI KOMUNAJZARJI TEMU OPOREKATE,KER VI STE SEBI ENAKIM DOVOLJ,VAŠE KLANJE JE VAŠA LEGITIMACIJA SE SPLOH UPATE JAVLJAT IN OGLAŠAT,KOLIKO GORJA JE POVZROČENEGA Z VAŠIH ZELJNIKOV
ljubljana08
11. 03. 2009 22.02
Stranka Slovenskih Nacistov pod vodstvom Stranke Domobrancev Slovenije. Nacisti in domobranci? Lepa kombinacija... Quo vadis, Slovenija?
lipica8
11. 03. 2009 17.22
nefretete
11. 03. 2009 15.50
Kot je povedal predsednik SSN Zdenko Vinkov Vincenc, Kaj ni nazadnje odstopil kot predsednik? Si je že premislil?
Bohem
11. 03. 2009 14.44
Ne nasedajte SSN (ali kaj naj bi to bilo) populizmu, ker ljudem, ki mislijo s svojo glavo je še kako jasno, da niti levim niti desnim, zaokrožimo kar na vso politično garnituro, ni malo mar za interese ter dobrobit ljudstva in države, temveč kako se zasidrati k državnemu koritu, predvsem pa bonusom, ki jih skorumpirani politiki in zdajšnji kvazigospodarstveniki (beri: bivši politiki) redno prejemajo. Lp
J.K. & Gang
11. 03. 2009 13.52
kateri kot pa je vseh privžencev SSN.* *keterga obisk nebi bil večji kot je vseh privžencev SSN.
J.K. & Gang
11. 03. 2009 13.51
Sej niso normalni. Sicer pa nič čudnega. Tam kjer sta The Podobnik brothers, zmerej zganjata nekakšne idiotizme misleč, koliko političnih točk bosta nabrala. Ampak slovenski narod le ni čisto butast, tako, da SSN nebi uspelo zbrati podpise niti v 100 dneh. Sicer pa imamo slovenci drugih problemov dost, kot, da bi pdprli referendum, kateri kot pa je vseh privžencev SSN.
p0mijek
11. 03. 2009 13.44
hahahah, ne moreš da verjameš, xD
Intelektualec
11. 03. 2009 13.32
Tele butci pa res ne zastopjo da ljudje nočejo referenduma!
Jože Pernek
11. 03. 2009 13.21
slovenec z hrvaškim poreklom meša drek