Slovenija

Boj med tajkuni, ne proti njim?

Ljubljana, 23. 07. 2009 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Lahovnik meni, da je bil Šrotov odstop pričakovan. "Situacija je tako resna, da nihče ne odpira šampanjcev," pravi. Pahor upa, da bo poteza dobra za skupino, Križanič pa ocenjuje, da bodo rezultati jasni, ko bo znana nova kadrovska struktura.

Na današnji odstop Boška Šrota z mesta generalnega direktorja Pivovarne Laško se je odzval Matej Lahovnik, minister za gospodarstvo, ki se mu poteza – glede na predhodne dogodke – zdi pričakovana. "Očitno so nadzorniki spoznali, da so stvari tako resne in zapletene, da so morali ukrepati, pa tudi upniki niso imeli več zaupanja v vodstvo Laškega," je dejal na novinarski konferenci po seji vlade.

Recesija je po Lahovnikovih besedah obdobje, ki ga industrija pijač ne bi smela pretirano čutiti. "Skupina ne bi bila v krizi, če se ne bi finančno izpostavila skozi finančno konsolidacijo."
Recesija je po Lahovnikovih besedah obdobje, ki ga industrija pijač ne bi smela pretirano čutiti. "Skupina ne bi bila v krizi, če se ne bi finančno izpostavila skozi finančno konsolidacijo." FOTO: Dare Čekeliš

"Že pred časom sem opozarjal, da je v Sloveniji problem izpostavljenosti bank do posameznih finančnih holdingov in podjetij ter da bi bilo slabo, če bi prišlo do Istrabenzovega scenarija tudi v drugih primerih," je dejal in dodal, da je Infond Holding po njegovem mnenju v precejšnjih težavah, saj je poslovni model za konsolidacijo lastništva v industriji pijač v nekaterih časopisnih hišah in trgovinah dolgoročno očitno nevzdržen. "Tudi če ne bi bilo recesije, ta model lastniške konsolidacije ne bi obstal, v sedanji situaciji pa je verjetnost še toliko manjša," je dejal.

"Seveda pa ostaja odprto vprašanje, kaj to pomeni za vsa odvisna podjetja. Ne smemo zanemariti, da so tudi mali delničarji Mercatorja vložili tožbo proti podjetjem iz skupine Laškega, ker naj bi kršili zakon o prevzemih v primeru prevzemanja Mercatorja," je dejal.

Upam, da bo to dobro za skupino. Borut Pahor

Po njegovih besedah je skrb vzbujajoče, da imajo družbe iz skupine Pivovarne Laško precejšnje terjatve do Infond Holdinga, ki naj bi bile po pisanju medijev nezavarovane. "S tega vidika se postavlja veliko vprašanj glede razvoja skupine. Zato si želim, da bo novo vodstvo našlo način, da poskuša konsolidirati, kar se konsolidirati da," je opozoril in dodal, da bodo najverjetneje poskušali najti nek dogovor z upniki oz. bankami. "Tudi če gre Infond Holding v stečaj, menim, da bi industrija pijač preživela," je dejal.

Na novinarsko vprašanje, kdo bo zdaj odpiral šampanjec, je odvrnil, da so razmere v celotni skupini in Infond Holdingu tako resne, da trenutno nihče ne odpira šampanjca. "Še najmanj tisti, za katere se je govorilo ob ustoličenju te vlade. Za to niso imeli razloga ne prej ne zdaj, če govorimo o tajkunih," je dejal.

Kot predvideva Lahovnik, bo morala verjetno nova uprava pod novim vodstvom kmalu predstaviti nek načrt, s katerim bo poskušala najti rešitev.

Križanič: Vse je odvisno od nove kadrovske strukture

Šrot je danes podal odstopno izjavo.
Šrot je danes podal odstopno izjavo. FOTO: POP TV

Minister za finance Franc Križanič pa je pojasnil, da bo rezultat Šrotovega odstopa odvisen od tega, kakšna bo nova kadrovska struktura. Na vprašanje, ali bi banke sedaj lahko podaljšale posojila in ali pivovarna sedaj ni več tajkunska, pa odgovarja, da je to stvar presoje. "V pivovarni se je zgodil skriti prevzem in koncentracija na trgu, tako da trenutno še potekajo postopki. Po končanih postopkih pa bi pristojne institucije morale oceniti, ali je sedaj vse v redu.“

Kot je znano, je Šrot na današnji seji nadzornega sveta Pivovarne Laško podal nepreklicno odstopno izjavo, ki so jo člani sprejeli. Za odstop se je odločil zaradi "interesov poslovnega sistema Pivovarne Laško in umiritve pritiskov". S 24. julijem bo vodenje Pivovarne Laško prevzel Dušan Zorko.

'Šrot je prvi med tajkuni doživel korak navzdol'

S Šrotovim odhodom večjih sprememb za sistem ni pričakovati, meni ekonomist Igor Masten. Do teh bo po njegovem mnenju prišlo šele po tem, ko se bo Laško začelo znova osredotočati na svojo osnovno dejavnost.

Po Mastenovih besedah Pivovarna Laško še vedno ni spremenila svojega poslovnega modela, še vedno se sooča z ogromnim dolgom in z vprašanjem, kako ga poplačati. Kot je dejal, gre pri Šrotovem odhodu za simboliko, saj je prvi med t. i. tajkuni doživel korak navzdol. "Je pa treba poudariti, da je Šrot formalno še vedno največji lastnik Laškega," je še povedal Masten.

Kontič: Odločitev po presoji v korist pivovarni

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je ocenil, da se je Šrot za odstop verjetno odločil po presoji, kaj najbolje koristi pivovarni. "Nadzorni svet je verjetno pri tem tudi sledil ocenam o tem, kaj vodenje te družbe s strani Šrota pomeni za težave, v katerih so se znašli," je poudaril. Odstop težko neposredno poveže z bojem proti tajkunom, po njegovem mnenju gre verjetno za skrb za delovna mesta, za blagovno znamko in za družbo kot celoto.

'Odstop ni nobeno presenečenje'

Šrotov odstop za vodjo poslanske skupine Zares Cveto Zalokar Oražem ni presenečenje, "čeprav je Šrot ta teden to večkrat zanikal". Je pa na nek način odraz pritiska oz. prizadevanj koalicije, ki je tudi na pobudo Zaresa preprečila nadaljevanje kreditiranja menedžerskih prevzemov, je dejala.

Sajovic: Korektna in poštena poteza

Jelinčič pravi, da se zadeve premikajo, a še niso končane.
Jelinčič pravi, da se zadeve premikajo, a še niso končane. FOTO: 24ur.com

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je povedal, da je Šrot z odstopom prevzel odgovornost za stanje, v katerem se je pivovarna znašla, hkrati pa je odprl vrata tistim, ki bodo družbo znali rešiti iz težav. "To pomeni priznanje svojega dela odgovornosti, po drugi strani pa, če je odstop, ki so ga upniki in banke upnice pričakovale in tudi zahtevale, pogoj za rešitev, obstanek oz. napredek družbe," je dejal in dodal, da je to korektno in pošteno.

'Edina in pametna pot'

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je Šrotov odstop označil za pametnega. "Če je kakor koli odgovoren za razmere, ki so nastale v družbi, potem je to edina pot in edino primerno," je poudaril.

Černač: Gre za boj med tajkuni, ne proti njim

Po mnenju podpredsednika SDS Zvonka Černača se "mogoče od daleč zdi, da gre za nadaljevanje boja proti t. i. tajkunom oz. izčiščevanju gospodarskega političnega prostora v Sloveniji. A ni tako, ne gre za boj proti tajkunom, ampak gre za boj med tajkuni," je poudaril. Popolnoma jasno je, da se moči med njimi prerazporejajo, je dejal.

'Čas, da se zgodba umakne z dnevnega reda'

Podpredsednica SLS Olga Franca je poudarila, da je odstop Šrotova osebna odločitev. "Menimo, da je prav, da se ta dolgotrajna zgodba s Pivovarno Laško končno umakne s prvega dnevnega reda v slovenski politiki in da se z njo ne obremenjuje več slovenske družbe in gospodarstva, saj je treba politično in družbeno pozornost namenjati predvsem vsem tistim, ki so v času gospodarske krize najbolj potrebni ukrepov države za lajšanje posledic krize," je poudarila.

Jelinčič: Pobrati tisto, kar so si nagrabili

Odstop Šrota po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pomeni začetek nekega gibanja, ki pa ne bo končano, "dokler ne bodo gospodje, ki so si na račun slovenskih davkoplačevalcev v zelo kratkem času nagrabili neskončno bogastvo, sedeli in dokler jim ne bo pobrano tisto, kar so si nagrabili". Zadeve se po njegovem mnenju premikajo, vendar se boji, da je ta zadeva "narejena na način, da se bo Šrot umaknil, zadržal finančna sredstva, ki jih ima, gospodje iz vlade pa bodo zato ostali tiho in ne bodo drezali naprej".

Janković: Odhod je prepozen

Po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je Šrotov odhod prepozen, saj je naredil že preveč škode. Poleg tega Jankovič dvomi, da je bil odstop Šrotova lastna odločitev – meni namreč, da mu je nadzorni svet Pivovarne Laško dal tak pogoj.

Nedavni primeri odstopov direktorjev nekaterih slovenskih podjetij po Jankovićevem mnenju kažejo na to, da imamo v Sloveniji direktorje, ki svoje dejavnosti niso poznali, so bili preveč pohlepni ter so se ukvarjali s poslovnimi goljufijami.
Upal je, da bo Zorko nov generalni direktor pivovarne, saj je dober direktor, ki pozna dejavnost.

Na novinarsko vprašanje, kaj to pomeni za poslovanje Mercatorja, je odgovoril, da je v tem trenutku to za Mercator bolje. "Mercator ima sedaj priložnost, da išče stabilno lastniško strukturo, po drugi strani pa je to tudi bolje za sodelovanje med Mercatorjem in Pivovarno Laško," ocenjuje Janković, ki je nekdaj vodil upravo Mercatorja in pozneje tudi neuspešno tožil Pivovarno Laško in Istrabenz glede prodaje deleža Mercatorja. Po njegovem mnenju bodo tako odslej v ospredju čisti poslovni odnosi med trgovci in proizvajalci, ki imajo dobre proizvode.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predan
24. 07. 2009 10.22
Nekaj pa človek pri vseh teh komentarjih ne razume. Če se nič ne UKRENE, je problem. Če se kaj UKRENE, je zopet problem. Kaj bi se moralo storiti, da bi bili enkrat vsi zadovoljni???
etul
24. 07. 2009 07.35
Jankovič pametnuje raje naj spomenik Janši v sred Ljubljane postavi saj ga je Janša pravočastno odstavil ko sta hotla z Miškovičem merkatpr maznat pajo je lepo v politiko popihal kjer zdaj v miru vedri v času svetovne krize.Mamico mu srbsko raj naj za stadion poskrbi
Tonček Balonček
24. 07. 2009 07.31
Šrot doživlja usodo Janeza Janše, kar naprej ga preganjajo, dokaz ni pa nobenih! Spet se bo izkazalo, da "so najboljši padli"!
politik70
24. 07. 2009 07.22
Seveda SDS Oziroma Janša vedno najde izgovor.... Šrot je prišel na čelo Laškega v Času Janševizma! Turnšek je moral spokat kufre ker ga Janša ni maral... Šrot se je prelevil v Tajkuna za časa Janše in z Janševo pomočjo.... Kako lahko sedaj Janša govori da gre za boj med tajkuni? Zato ker je tudi sam TAJKUN (zadeva z fračami je še veddno zavita v vatko) in bo že vedel kaj se dogaja v njihovih vrstah....
Tonček Balonček
24. 07. 2009 07.16
Mogoče sta se pa Janković ter Janša združila v boju proti skupnemu najhujšemu sovražniku!!!
VolilecSI
23. 07. 2009 23.27
Zdaj Boško s Kučanom srka pir in oba totalno boli K. za nas obubožane smrtnike.
ietsspesiaals
23. 07. 2009 22.54
srot je odstopu zato k je itk useen k si je ze tok nabrov d ma za 3 lajfe dost
ietsspesiaals
23. 07. 2009 22.52
ja kdo nj bi se boriv u politk prot tajkunm ce so sam tajkuni
Mira Šunkar
23. 07. 2009 22.52
najbolj so se tajkuni razbohotili zadnja 4 leta !!!!!!!!!!!!!!!!!
alterego
23. 07. 2009 22.29
kriza - tajkun mori tajkuna, brata, kako strašna slepota je človeka!
Libra77
23. 07. 2009 22.25
Bravo Mirko37, res pa je , da smo volili, želeli in hrepeneli po demokraciji. To je demokracija, odpira možnosti za spletke, politične igrice in omejitve naroda. Vsi imamo možnost, le veliko nas je lenih. Pozdravljam pa Vesno in vse, ki jih poznam :)
Mihec.pihec
23. 07. 2009 22.25
Šrot je bil dolgoletni član SD-ja. Ko je Pahor uvidel, da postaja eden glavnih tajkunov v Sloveniji, mu je po moje predlagal, da izstopi iz stranke SD, da ne bi povzročil preveč škode "ugledu" stranke. In tako je tudi storil. Ostaja pa dejstvo, da so največji tajkuni iz LDS-a in SD-ja. S svojo lakomnostjo, preračunljivostjo in letanjem v oblakih so naredili podjetjem, ki so jih vodili, veliko škodo. To, da samo odstopi, pa je zadeva rešena, je možno samo pri nas. Ko bodo zaplenili premoženje tem povzpetnikom in jih strpali v zapor, se take žalostne zgodbe ne bodo več tako množično dogajale.....
Uporabnik113189
23. 07. 2009 22.14
Očitno se Šrot ni mogel dokopati do kreditov v tujini, kar pomeni, da je imel pri naših domačih bankah zveze in da imajo celo vrsto kreditov nezavarovanih in visijo v zraku..To bo problem za vse, ki bodo sedaj morali odmotati ta klopčič.
Buena Vita
23. 07. 2009 21.56
bučar
23. 07. 2009 21.15
šrotek je bil član SD.... tipično za komunajzarja, le kradel in delal nič, vseeno si je zelooooo velikoooooo nagrabil.....
b77
23. 07. 2009 21.08
bravo vlada do 1000000 brezposelnih kekci zdaj boste pa vi vodili firme
MirkoiSlafkoNikadRobom
23. 07. 2009 20.30
v bližini laškega so pred 60 leti drugače take tiče zrihtal
insaner
23. 07. 2009 20.12
moja džamija je edina džamija, ki bo imela na vrhu minareta namesto polmeseca znak proizvajalke alkoholnih pijač naj jo posveti evnuh janković
insaner
23. 07. 2009 20.07
dober in konstanten okus unionovega pera po nemški tehnologiji izpred kakih 15 let je bil pred nekaj leti ob zamenjavi na videz le nove flaške, a v resnici tehnologije, uničen. Iz dneva v dan spremenjen okus ni znak kvalitete, ki ji zaupam ta alanfordovski nivo okusa je danes malo pridobil vsaj na ponosu naj bojo, postanejo šroti slovenije spet le šroti in popovići le popoviči
M-teorija
23. 07. 2009 19.45
Enkrat za spremembo se strinjam s Črnačem.