Slovenija

Pogajanja o koaliciji se nadaljujejo

Ljubljana, 03. 01. 2012 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ideja o vladi narodne enotnosti, ki so jo predlagali Virant, Žerjav in Erjavec, ni požela odobravanja. Z idejo so končali, je povedal Virant. Tako se nadaljujejo pogajanja o oblikovanju koalicije, ki jih vodi Janković; pogovore pa naj bi začel tudi Janša.

Politični veljaki nadaljujejo s pogovori za sestavo koalicije, saj se strinjajo, da mora Slovenija tudi zaradi nezavidljivega gospodarskega položaja vlado dobiti čim prej. Predsednik republike Danilo Türk bo namreč v teh dneh začel drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami. Nadaljujejo se tudi pogajanja o oblikovanju koalicije z Zoranom Jankovićem; po informacijah oddaje 24UR naj bi se o koaliciji pogajanja začela tudi z Janezom Janšo.

Kljub strinjanju večine strank, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev Janković, se je sredinski trojček – Lista Virant, SLS in DeSUS – zavzel za povezovalnega mandatarja. "Po dosedanjih impulzih kaže, da podpore ni", je po sestanku trojčka povedal predsednik Liste Virant Gregor Virant. Z idejo so tako končali in zaenkrat sestankov ne načrtujejo, a nadaljnje sodelovanje ni izključeno, saj bodo po Virantovih besedah lahko v pogajanjih kot "blok držali skupaj" in niti ni nujno, da se bodo pogajali "vsak po svojem tiru".

DeSUS: Türk bo mandatarstvo podelil Jankoviću

Karl Erjavec in Zoran Janković
Karl Erjavec in Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Izvršni odbor stranke DeSUS je na današnji seji, potem ko je jasno, da je ideja o vladi narodne enotnosti padla v vodo, sklenil, da predsednika republike pozovejo, naj čim prej imenuje mandatarja za sestavo vlade in da se čim prej začnejo tudi pogajanja, saj da ni časa za čakanje, saj "so pred nami težki časi". Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca v stranki pričakujejo, da bo Türk mandatarstvo podelil relativnemu zmagovalcu volitev, torej Jankoviću.

Pogajalska skupina stranke se bo sestala v četrtek in pregledala Jankovićevo koalicijsko pogodbo, je dejal Erjavec. Na sestanku bo skupina pripravila tudi konkretna pogajalska izhodišča. Kakšne zahteve bi v DeSUS lahko imeli za vstop v koalicijo z Jankovićem, pa Erjavec danes ni želel govoriti. Poudaril pa je, da kadrovske zadeve pridejo na koncu in da o tem, koliko ministrstev bi zahtevali in katera, danes niso govorili.

Sklepe so na seji odbora sprejeli soglasno, je še poudaril predsednik DeSUS in dodal, da bodo pogajanja z mandatarjem začeli šele, ko bo ta uradno imenovan. In ker pričakujejo, da bi Türk šel po vrstnem redu rezultatov volitev, bodo najprej oblikovali izhodišča za pogajanje z Jankovićem. Kot je dejal, se bodo za sodelovanje odločili, če bodo lahko uskladili koalicijsko pogodbo in uresničevali svoj program.

SD: Ideja ni vredna resnega pogovarjanja

SD pobude za vlado narodne enotnosti ne podpira in to ni ideja, o kateri bi se resno pogovarjali na organih stranke, je pojasnil vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Dodal je, da nadaljujejo pogajanja z Jankovićem. SD ostaja pri svojih stališčih in utrjuje svojo podporo predsedniku Pozitivne Slovenje Jankoviću, medtem ko na pobudo o oblikovanju vlade narodne enotnosti SD ne bo posebej pisno odgovarjala.

V stranki si želijo, da bi bila vlada čim prej sestavljena, saj vlade s polnimi pooblastili že dolgo nimamo. SD se je sicer z Jankovićem pogajala pred prazniki, med drugim so pregledali pripombe, ki jih je na koalicijsko pogodbo podala Lista Virant. SD je predstavila svoje poglede, vendar Veber poudarja, da pogrešajo skupen sestanek Pozitivne Slovenije, Liste Virant in SD ter morebitnih drugih strank, ki bi bile pripravljene sodelovati v koaliciji. Na naslednji sestanek z Jankovićem še čakajo in upajo, da se bo to zgodilo čim prej.

Po besedah vodje poslanske skupine SD njihova stranka tudi o kadrovskih zadevah ni pripravljen govoriti, dokler niso usklajeni programi oziroma vsebina. Ena najbolj aktualnih tem, o katerih so največ govorili, je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, vendar je tudi tam nemogoče delati zaključke, "dokler se ne pogovorijo še z Listo Virant", pravi Veber. V programu SD je namreč navedeno, da želijo upoštevati nekatere izkušnje pri delovanju agencije doslej in si ne želijo, da bi se v kabinetu predsednika vlade odločali o tem, kako se bo "prodal Mercator in podobno".

Sredinski trojček glede vlade narodne enotnosti ni dobil podpore.
Sredinski trojček glede vlade narodne enotnosti ni dobil podpore. FOTO: Damjan Žibert

Žerjav: Virant naj se najprej odloči, kaj hoče

Predsednik SLS Radovan Žerjav je sicer že po sestanku svoje poslanske skupine potrdil, da vlade narodne enotnosti najverjetneje ne bo. Tega osebno niti ni pričakoval, so se pa o njej pogovarjali zato, ker so v stranki odprti za najrazličnejše ideje, je dejal.

Na vprašanje, kaj to pomeni za trojček, je pojasnil, da se bodo o tem še dogovorili. Se bo pa moral po njegovi oceni Virant najprej odločiti, kaj "pravzaprav hoče in kam želi iti, potem pa bomo videli, kako naprej". "Ker pogajati se na tri strani, verjetno ne bo šlo," je dejal. 

Žerjav sicer pričakuje, da bo mandat za sestavo vlade dobil Janković, ob tem pa napoveduje, da ga ne bodo podprli. Današnji sestanek z njim je odpovedal, ker so mu v zvezi z vstopom v koalicijo "svoje že povedali" in mu ne želijo "ustvarjati nekih lažnih upanj". O tem so Jankovića obvestili pisno. Z Janšo pa se, kot je dejal Žerjav, še ni dobil.

Virant: Ker smo skromna stranka, bom skromno tiho

Razpravljali so tudi poslanci Liste Virant. Virant pred sestankom predsednikov treh strank ni dajal konkretnih odgovorov, češ da je deležen očitkov, da se preveč izpostavlja glede na dosežen volilni rezultat. "Smo relativno skromna stranka in temu primerno bom skromno tiho," je pojasnil svoje prihodnje ravnanje.

NSi: Vlada narodne enotnosti zdaj ni potrebna

V NSi menijo, da vlada narodne enotnosti v tem trenutku ni potrebna.
V NSi menijo, da vlada narodne enotnosti v tem trenutku ni potrebna. FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada narodne enotnosti v tem trenutku ni potrebna, saj smo imeli v državi predčasne volitve, po katerih je zmagovalec znan, znane pa so tudi stranke, ki imajo glede na volilni uspeh največjo odgovornost, pa je po sestanku poslanske skupine NSi dejala predsednica stranke Ljudmila Novak.

V NSi si po njenih besedah želijo, da bi predsednik republike mandat za sestavo vlade podelil čim prej. Tega bi morala dobiti Pozitivna Slovenija kot največja stranka, če pa ji vlade ne bi uspelo sestaviti, "pa naj to možnost dobi naslednji", pravi.

Če bi možnost za sestavo vlade z Jankovićem dobila SDS, bi NSi v njej želela sodelovati. Je pa zdaj predvsem na strankah, ki so bile povabljene v Jankovićevo vlado, da se odločijo, v kateri vladi želijo sodelovati, je dejala. Ob tem pa izrazila upanje, da se bodo odločile čim prej.

Pogovori o vladi med NSi in SDS po besedah Novakove še ne potekajo, so pa preučili predlog koalicijske pogodbe, ki jim ga je poslala SDS.

Jankoviću je podporo napovedala le SD.
Jankoviću je podporo napovedala le SD. FOTO: Aljoša Kravanja

Kako naprej?

Sicer pa so stranke sredinskega trojčka zdaj v nekoliko različnih položajih. SLS se je odločila, da v koalicijo z Jankovićem ne gre, DeSUS se bo o tem odločil predvidoma danes, Lista Virant pa se bo pogajala tako z Jankovićem kot s prvakom SDS Janezom Janšo. "Če se bomo v neki koaliciji pogajali vsi trije, bomo gotovo poskušali nastopiti z usklajenimi stališči," je dejal Virant. Po njegovih besedah v sredinskem trojčku še vedno menijo, da je bila odločitev za pobudo oblikovanja vlade narodne enotnosti pravilna in da bi bilo to za Slovenijo dobro, vendar kot tri stranke "z relativno majhnim številom poslancev od tu dalje ne moremo storiti nič".

Prav tako ne želijo zavlačevati postopkov in ne želijo nadaljevati s pobudo, pri kateri so osamljeni, jih pa veseli, da je javno mnenje tej pobudi naklonjeno, pravi Virant. Tu bodo tako z idejo vlade narodne enotnosti končali in bo vsaka od teh treh strank oblikovala svojo pogajalsko strategijo. Se pa vse tri strinjajo, da je treba vlado oblikovati čim prej.

Virantova lista se bo na podlagi programske sorodnosti in koalicijskih pogajanj v zelo kratkem času odločila med levosredinsko in desnosredinsko koalicijo. To bodo storili čim prej, o vmesnih rezultatih pogajanj pa ne bodo obveščali javnosti, je vnovič pojasnil Virant.

Povedal je še, da sta se z Janšo slišala minuli teden, ko so le-tega pozvali, naj intenzivira pogajanja. Janša je, tako pojasnjuje Virant, odgovoril, da je na ta pogajanja pripravljen priti.

Kot je znano, je podporo Jankoviću, s katerim je v odsotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja v petek pregledala koalicijsko pogodbo, napovedala le SD.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (936)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LectorH
04. 01. 2012 09.08
+3
Ne da se nam več. Rabimo službe.........................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vrnite nam delovna mesta . Dosti je tega.
dule100
04. 01. 2012 07.24
+0
Virant nikoli ni bil, ni in nikoli ne bo levičar ! Torej o čem bi še rad razpravljal Janković ?
LectorH
04. 01. 2012 09.39
Levičarji in desničarji so raja. Virant pa je bil vedno pri tavisokih............ Dajte spregledati že enkrat. Služb ni na levi in na desni so samo tam zgoraj.
Gibson80
04. 01. 2012 06.49
+3
kr počas fantje...sej časa je na pretek!!!Upam da do 2014 sestavte koalicijo....banda nesposobna!!!
CyberWorm777
04. 01. 2012 06.57
+3
pozabu si dodat da se nikamor ne mudi plača je ziher regres malca in wse kar spada zrawn če kej delajo al pa ne : )) glawno da glumjo mal pred kamerami pa se delajo da kao nek delajo : ))
24 kur3
04. 01. 2012 01.12
+4
No še pred zasluženim spancem ta koristna ! Potoval sem pred časom službeno veliko po bližnji severni "sosedi" in sosedi radi na moj sLOVEnski roj. status so obregnili se ... kaj balkanc serješ tle ! MARONI ... <3 Velika sLOVEnija je tle <3 LN
mimoidoci
04. 01. 2012 00.34
+1
Virant ni popustil niti v eni sami tocki pri pogajanjih z Jankovicem ces da ne sme razocarati svojih volilcev. Sprasujem se ce bi karkoli na tem bozjem svetu funkcioniralo v kolikor ne bi nihce nikoli popustil in poskusal narediti kompromisa? Kam plovemo?
mimoidoci
04. 01. 2012 00.37
+5
Upam, da bo vsaj Jansi popustil, da bomo prisli do vlade - kakrsnekoli.
24 kur3
04. 01. 2012 00.19
-5
hahahe kva modeli delajo iz ns burleske, no ja ns...?, v naši deželi si komot prvoščjo tako štalo k ljudske večine sploh ne interesira, hahaha in kaj Sever reče na to - Balkan počasi kmalu bomo skupi, mi za njih neinteresirani ! MI Yugosloveni !!
BDTR
04. 01. 2012 00.25
+4
ja seveda....to so vaše mokre sanje katere se pač nebodo uresničile......predolgo je beograd denar vlekel iz Slovenije da bi se ta nočna mora lahko ponovila
24 kur3
04. 01. 2012 00.35
+0
Pardon EX Yugosloveni, a ni to isto če se slučajn Štajerska odceoi bomo samo še
24 kur3
04. 01. 2012 00.36
-2
BDTR
04. 01. 2012 00.39
+6
to je pa lepš slišat :D proti takim nimam nič... :)
ja_valda
04. 01. 2012 01.53
+2
mimoidoci
04. 01. 2012 00.09
+2
Najbolje da zaprosimo direktno Bruselj ali pa Avstrijo, da nas anektirajo. Naj vodijo vso drzavno birokracijo in nam na koncu leta izdajo racun. SIcer v tem primeru lahko pozabimo na nase gospodarstvo, vendar bo predvidevam po tej politicni "kuhinji" rezultat isti ali pa slabsi.
CheGaucho
03. 01. 2012 23.59
+3
Občutek imam, da je trojček nalašč zdaj rekel, da je ideja padla v vodo samo zato, ker je Türk preveč dolgo čakal z odločitvijo o mandatarju in tako so ga prisilili, da ga že izbere potem bodo pa sigurno zavrnili tako Jankovića kot tudi Janšo ;) In kaj potem drugega še preostane? Mislim, da prav njihov predlog o vladi narodne enotnosti, če ga bo na koncu kdo vseeno podprl v nasprotnem primeru pa tudi predčasne volitve...
SLOMAISTER
04. 01. 2012 00.01
+3
bodo že šli z nekom v vlado,ker na novih predčasnih volitvah od tega trojčka samo še maksimalno eden pride v parlament
CheGaucho
04. 01. 2012 00.04
+0
Mislim da bi vsi trije prišli v parlament in še podpora bi jim zrasla, ker niso ne levi ne desni ;) Padla bi pa Jankoviću in Janši.
mimoidoci
04. 01. 2012 00.11
+1
Zrasla bi Jansi, ki bi pobral izgubljene svoje glasove "zaviralca" Viranta. Zrasla bi Jankovicu, ker bi pobral glasove brezjajcni in neodlocni SD. Trojcek bi dosegel max rezultat Zaresa in LDS-a na zadnjih volitvah.
djdj
03. 01. 2012 23.53
+2
Žalostno da vlečejo plačo za nedelo. Še penale bi jim dal.
SLOMAISTER
03. 01. 2012 23.50
+5
vlada narodne enotnosti, pa kaj virant resnično tako podcenjuje slovenski narod,taka vlada se postavi v res izrednih razmerah,sliši se pa fino,vedel je pa dobro da iz tega ne bo nič,kar je edino pravilno daleč od državnotvornosti
silce
03. 01. 2012 23.52
+3
lahko bi jo ze danes,ker izredne razmere niso dalec.
Martian
04. 01. 2012 00.10
+5
pravzaprav...vlada narodne enotnosti bi bila takrat,ko se dve največji nasprotni stranki združita v koaliciji..kot je bilo v Nemčiji,kjer so se socialni in krščanski demokrati združili...tista vlada ki se jo postavi v izrednih razmerah,je pa tehnična vlada..tako imajo sedaj Grki...
streljamo.leve
03. 01. 2012 23.49
+13
JJ je imel prav, kot vedno. spet bodo predčasne volitve. :)
saintjozef
04. 01. 2012 00.11
-5
streljamo.leve
04. 01. 2012 00.14
+3
Slovenec34
04. 01. 2012 00.15
+1
Koga - tistega, ki bo šel spet za župana?
saintjozef
04. 01. 2012 00.18
-4
saintjozef
04. 01. 2012 00.19
-4
dot.dot
04. 01. 2012 00.26
+7
Stavim glavo da če jankovič ne bo mandatar, da bo spet župan. Kar naj ga imajo v LJ.
Roberto69
04. 01. 2012 07.11
mimoidoci
03. 01. 2012 23.47
+0
Virant zavlacuje in dusi formiranje kakrsnekoli vlade.
CheGaucho
03. 01. 2012 23.52
+5
ne ampak Türk, ker ne predlaga mandatarja ;) Če bi določil mandatarja bi vsaj vedeli ali lahko sestavi kdo koalicijo ali bi na koncu res prišli do kake tehnične vlade...
mimoidoci
03. 01. 2012 23.55
+3
Turk je mogu pocakat, da se zacnejo pogovarjati zdej je pa u dilemi, ker Jankovic ne more formirat vlade. Naj da moznost PS in 7 dni in nato Jansi in 7 dni.
SLOMAISTER
03. 01. 2012 23.55
+0
turk res nima nikogar za predlagat,ker trenutno je pat pozicija
CheGaucho
04. 01. 2012 00.02
+3
Jah vsaj videli bi kdo bi na koncu uspel sestaviti tako je pa lahko še dolgo časa pat pozicija, saj Erjavec je rekel, da se z nobenim ne misli več pogajati, dokler ne bo znan morebitni mandatar. In da se to ves trojček odloči pol smo lahko skoz v pat poziciji.
SLOMAISTER
03. 01. 2012 23.39
-6
tale virant sam štrene meša,2 tedna sta se izgubila popolnoma po nepotrebnem,že od začetka je bilo jasno da vlada narodne enotnosti ne bo dobila zadostne podpore. za prihodnjo koalicijo pa ne vidim prespektive,očitno so zares in lds zamenjale podobne male stranke,delujejo na podoben način,vsijujejo svoje in blokirajo delovanje
Jamallllll
03. 01. 2012 23.42
-1
ja, in to so mladi kvaziintelektualci, ki so prepričani da lahko nadmudrijo vse in da je to point politike in se merijo v dolžini penisa. Včasih je bila politika poklic kot vsak, danes je reality show, kjer si je pozornost treba izboriti..
mimoidoci
03. 01. 2012 23.48
+2
Merijo morda dolzino penisa, vendar je problem ker nihce razen Jankovica in Janse nima jajc.
Jamallllll
03. 01. 2012 23.50
+0
tako je kar je pa bistveno če češ kej naredit, kjerkoli
krnekdoo
04. 01. 2012 00.22
+0
S čim bi ta trojček bil zaviral sestavo vlade mi sploh ni jasno. Obstaja mogoče kakšen ustavni zakon, ki določa, da se večjim strankam zveže roke in zapre usta, ko del izvoljenih poslancev formira nek predlog?? Bodite resni no!
mimoidoci
04. 01. 2012 00.33
+2
Saj ne rabis brat ustavnih zakonov, temvec le zdravo kmecko pamet, da ti je jasno, da si je Virant izbral poleg nekaj malih strank, ki so se odlocile izsiljevati in s tem formiranje vlade prestaviti na nedolocen cas. Virant ni popustil niti v eni sami tocki. Sprasujem se ce bi karkoli na tem bozjem svetu funkcioniralo v kolikor ne bi nihce nikoli popustil in poskusal narediti kompromisa?
Mirsad Miro Muharemovi?
03. 01. 2012 23.32
-11
zapomnite se kaj vam pravim nocoj ob tej pozni uri...Janez Janša ne bo nikoli več zasedel premijerskega stolčka,pa ne da bi bil lubosumen,kje pa,enostavno je sam zapravil z njegovo aroganco vse možnosti-priložnosti,poznam ogromno ljudi ki so ga volili leta 2004,hihihi,zdaj nianke nočejo slišati za njega,SDS se mora oborožiti z novimi obrazi in saj 10 od teh ki so zadnja leta prisotni upokojiti za zmeraj..pole pa bomo mogoče se pogovarjali o kakšni koaliciji,ma za zdaj,jok brate otpade
Jamallllll
03. 01. 2012 23.48
-9
je spet vse narobe ko priimek ni pravi, kaj? čestitaj si
Saloreich
03. 01. 2012 23.48
+10
Saj 2008 so tudi padale salve ob zmagi Pahorja danes pa taisti najbolj plju**jo cez njega.
mimoidoci
03. 01. 2012 23.58
+3
Jasno, saj ni naredil nic v 3 letih. Tako je ce si narcisoiden in neodlocen.
Saloreich
04. 01. 2012 00.15
+4
Saj ni Pahor sam vodil vlade, on sam je eden najbolj postenih politikov vendar ob druzbi ZARESa, LDSa in 3/4 njegovih ni cudno, da se mu je sredi mandata zmesalo.
Slovenec34
04. 01. 2012 00.18
+2
Verjamem dragi g.Muharemović, da poznaš veliko ljudi iz vaše okolice, ki so volili pomladne stranke. Veliko več pa jih poznaš iz vaše družine, ki so volili še vedno staro ekipo komunistov. Se Motim?
mimoidoci
04. 01. 2012 00.21
Andreccc. Morda je posten, vendar ker je obenem nesposoben, narcisoiden in nezmozen voditi stranko (in vlado), to zal ne pomaga drzavljanom.
dot.dot
04. 01. 2012 00.28
+1
Mislim da oči javnosti premalo vidijo... Mogoče Pahor sploh ni bil svoboden kar se dejanj tiče. Vedno in povsod imajo največ moči starci...
Saloreich
03. 01. 2012 23.29
+12
Vlada bo, ko Danilo Turk najde v rdecem slovarju definicijo besede relativno =)
Jamallllll
03. 01. 2012 23.31
-6
lej sej ga boš mel pa se boš lahko trepljal po rami....
BDTR
03. 01. 2012 23.50
+5
upam res upam da ns ne bodo spet rdečkarji zaj....
plastik
04. 01. 2012 05.38
Pa takrat,ko sm Ti vladali rdečkarji ti je bilo še najbolje.Če te takrat še ni bilo,pa tvojim staršem vprašaj jih,če sploh govorite
Mirsad Miro Muharemovi?
03. 01. 2012 23.27
+0
to je bil zdaj moped šov in je povedal kar je mou,zdaj pa za res je rekel Virant
streljamo.leve
03. 01. 2012 23.25
+12
sredinski trojček je dobil sredinec, levi osamelec zeljasti pa bo dobil DP!
Jamallllll
03. 01. 2012 23.28
-7
streljamo.leve
03. 01. 2012 23.47
+3
poglej pooglej, s kom se strinja več slovencev? :)
Jamallllll
03. 01. 2012 23.52
+1
mimoidoci
04. 01. 2012 00.00
-3
Vec slovencev? Poglej si te pluse in minuse pred volitvam in volilni rezultat, pa potem otresaj.
mimoidoci
03. 01. 2012 23.24
+2
Naj sestavta vlado Jansa in Jankovic in v 4 letih pometeta z izsiljevalci tipa Virant in brezjajcnimi nesposobnezi tipa SD. V primeru uspeha vlade Jankovic-Jansa bi ta isti stranki dobili priblizno toliko kot LDS in Zares na zadnjih volitvah.
Tonček Balonček
03. 01. 2012 23.28
-4
mimoidoci
03. 01. 2012 23.46
-5
Verjemite, da bi koalicija Jankovic-Jansa odlicno funkcionirala. Ideoloski volilci bi bili vsi zadovoljni, lepo bi si razdelili ministrstva, poleg bi povabili se NSi (ki se vedno pajdasi le in samo z SDS) in pocasi izkoreninili razne Virante in Pahorje ter ostalo malo kliko, ki zavira formiranje vlade.
mimoidoci
03. 01. 2012 23.21
+4
Virant je lepo povedal, da gre k tistemu, ki bo vec ponudil. Drzavotvornost kot smo jo pac pricakovali, ni kej.
Jamallllll
03. 01. 2012 23.26
+2
Tonček Balonček
03. 01. 2012 23.28
+5
Jamallllll
03. 01. 2012 23.19
+0
ta virant bi rad ona dva sam da lah reče da je to neka velika koalicija. Pač nima mooda da bi se sam odločil kam želi. Spet zvračanje odgovornosti na druge....