Slovenija

'Naši interesi ne smejo biti ogroženi'

Bruselj, 02. 12. 2008 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor pravi, da iščejo rešitev, ki bi odpravila sleherni dvom glede prejudiciranja meje. Zunanji minister Samuel Žbogar pa je dejal, da si Slovenija želi čimprejšnjega vstopa Hrvaške v EU.

Najbolj pereč problem je trenutno, da se je Hrvaška zaradi odprtih vprašanj s Slovenijo znašla v slepi ulici v pristopnih pogajanjih z EU. Slovenija namreč za soglasje za njen napredek na poti v EU zahteva, da iz pogajalskih stališč umakne vse točke, ki bi prejudicirale njuno mejo, vendar zahteva doslej še ni bila uresničena. "Trenutno smo blizu rešitvi, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, a še nekaj časa bo treba počakati na to, da bomo, tako verjamem, našli rešitev, sprejemljivo tako za Slovenijo kot Hrvaško," je povedal hrvaški minister Jandroković.

Predsednik vlade Borut Pahor je izjavil, da po svojih najboljših močeh iščejo rešitev, ki bi odpravila sleherni dvom, da bi Hrvaška z odprtjem poglavij v pogajanjih z EU kakor koli prejudicirala mejo med Slovenijo in Hrvaško. "Če bo taka rešitev najdena – in Slovenija si zanjo skupaj s francoskim predsedstvom tudi prizadeva, potem Slovenija verjetno ne bo imela nobenih ovir ali težav, da bi podprla nadaljevanje pogajanj med Hrvaško in EU," je pojasnil Pahor.

"Slovenija si želi, da bi Hrvaški uspelo zapreti vsa poglavja in v EU vstopiti čim prej, a seveda pod pogoji, ki so enaki za vse kandidatke," je še povedal Pahor. "Slovenija bo podpirala vstop Hrvaške v EU, če to vstopanje Hrvaške v EU ne bo ranilo naših nacionalnih interesov," je poudaril.

Srečanje zunanjih ministrov

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar se je sicer ob robu srečanja Nato v Bruslju sestal s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem. Spoznavno srečanje med ministroma je potekalo v odprtem in dobrem ozračju, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Ministra se strinjata, da je treba okrepiti medsebojno spoštovanje in razumevanje, obenem pa se bosta zavzemala za krepitev odnosov in sodelovanja, tudi z obiski na najvišji ravni, kot je bil uradni obisk predsednika republike Danila Türka v Zagrebu.

V zvezi s pogoji za rešitev mejnega vprašanja, ki izhajajo iz hrvaških pogajalskih dokumentov, je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar izrazil upanje, da bo ''problem čim prej rešen''.
V zvezi s pogoji za rešitev mejnega vprašanja, ki izhajajo iz hrvaških pogajalskih dokumentov, je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar izrazil upanje, da bo ''problem čim prej rešen''. FOTO: Dare Čekeliš

Ministra sta se osredotočila na dvostranska vprašanja in na hrvaška pogajanja za vstop v Evropsko unijo. Strinjata se, da Hrvaška v pristopnih pogajanjih dobro napreduje. Minister Žbogar je dejal, da si Slovenija želi čim prejšnjega vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, ''zato jo je v preteklosti na njeni evropski poti večkrat podprla in ji pomagala tudi takrat, ko pripravljenosti na strani drugih članic ni bilo''. Dodal je, da je ''hitrost približevanja Hrvaške v rokah Hrvaške''. ''Odvisna je od njene sposobnosti in predvsem pripravljenosti, da izpolni vse pristopne kriterije in pogoje," je poudaril.

Sogovornika sta se na srečanju dotaknila tudi mejnega vprašanja. Minister Žbogar je izpostavil potrebo po iskanju rešitev, ki bodo zadovoljile obe strani. Poudaril je, da bi bila tovrstna uravnotežena in kompromisna rešitev odprtih vprašanj odličen signal tako za Evropsko unijo kakor tudi za javnost v obeh državah. V luči pogovorov sta se dogovorila, da se bosta v kratkem spet sešla in ''prispevala k vzpostavljanju ozračja medsebojnega spoštovanja in zaupanja, ki bo omogočilo pogoje za nadaljnji ustrezen dialog in iskanje medsebojno usklajenih rešitev za vsa odprta bilateralna vprašanja''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prophet
03. 12. 2008 12.48
Če bo hotela EU in ZDA- Hrvaško v EU,noben referendum ne pomaga vprašte Irce ki bodo spet glasovali za Lisbonsko pogodbo!:-)tokrat bo yes
Buena Vita
02. 12. 2008 23.19
na vseslovenski referendum pojdimo,to bo teža za evropo,in hrvaška bo malo manj srala
chargerSRT
02. 12. 2008 19.17
Slovenija si želi vstop hrvaške v EU....hehe... Slovenci pa ne...zato pa noben ne upa referenduma razpisat...ker usi vedo kakšni bi bli rezultati. raje govorijo o prijateljih hrvatih pa tudi če vsak mesec poskrbijo za novo senzacijo na meji...
Tonček Balonček
02. 12. 2008 19.11
Takoj Rupla nazaj za zunanjega ministra, vsi vemo, da le on hiro uredi zadeve, tudi beležnico s telefoni ima debelo!
fantodfare
02. 12. 2008 18.47
he, he, pajtlerca, Rupsi je bil imenovan za takšne stvari, pa očitno bo sam plačo in dnevnice vlekel. he,he.
fantodfare
02. 12. 2008 18.46
he,he. Iščejo rešitev že 19 let.he, he. pa jo še niso našli. he, najbolj je da hrvate spustite v EU. pa do takrat zamrznite meje, he,he, bedaki,.
Tonček Balonček
02. 12. 2008 18.40
Žbogar bi moral odstopiti, pa Pahor tudi, vsi so brez zveze, hočemo Žerja, Janšo in Erjavca na MORS, dost mamo že teh 14 dni, vsi so brez zveze!!! Najnujnejši je Bajuk, on kot ekspert nas lahko reši te krize, Janša je že zrihtal ohlajanje ozračja, drugi naj pa postorijo, kar je še treba!
Buena Vita
02. 12. 2008 17.22
KAJ JE ŽBOGAR NAREDU ZA SLOVENCE NA TAJSKEM VELIK NIČ,----KONZULKO JE POSLAL NA DOPUST KAJ JE MINISTER,KAJ MALI LJUDJE SI NE ZASLUŽIJO POMOČI
coctacola
02. 12. 2008 16.16
Če sedajpoustimo in ne izkoristimo prilike za ureditev meje smo popušili na celi fronti!!!!! Bedak je kdor misli urejevat mejo po vstopu CRO v EU.
Braveheart
02. 12. 2008 14.21
Žbogar bo naredil tako, kot bo ukazal Tuerk. Torej bomo zemljo podarili hrvatom in jim omogočili vstop v EU. Prodane komunistične duše!
3000.000EUR
02. 12. 2008 14.20
Če ta vlada ne bo uredila mejo z Hrvasko bo klinc. _morali bomo kupiti patrije, rusko ladjo, roland rakete in še kako neumnost. Enako bo morala hrvaška. Če uredimo mejo bo tu med in mleko.