Slovenija

Predsedujoča trojica priskočila na pomoč

Bruselj/Ljubljana, 01. 04. 2009 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker Zagreb ni poslal odgovora na njegov zadnji predlog, je Rehn preložil srečanje s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom. Na pomoč pa je poklical predsedujočo trojico EU.

MZZ: Sestanek so preložili, ker Hrvati še niso posredovali pisnega odgovora.
MZZ: Sestanek so preložili, ker Hrvati še niso posredovali pisnega odgovora. FOTO: POP TV
Evropski komisar za širitev Olli Rehn ter slovenski in hrvaški zunanji minister naj bi na sestanku govorili o odzivu držav na Rehnov kompromisni predlog za reševanje vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU. Kot je znano, je Slovenija nanj že odgovorila pritrdilno, Hrvaška pa tega do torka zvečer ni storila.

Za danes napovedano srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna z zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, je preloženo za nedoločen čas. Namesto tega je Rehn sklical srečanje s predsedujočim triom EU – Francijo, Češko in Švedsko. Našo in sosednjo državo so spodbudili h konstruktivnemu sodelovanju, tako da bi bilo mogoče doseči rezultate pred pogajalsko konferenco s Hrvaško, napovedano za 24. april.

Za prestavitev kriva Hrvaška

Sestanek Rehna, Žbogarja in Jandrokovića je odložen, ker Hrvaška ni posredovala svojega pisnega odgovora na zadnji komisarjev predlog, ki ga je pričakoval do torka zvečer. To so potrdili tako v Rehnovem kabinetu kot tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Tam so v pojasnilu še navedli, da si je "Slovenija vseskozi iskreno in konstruktivno prizadevala iskati rešitev zapleta“.

Hrvati zavrnili predlog?

Kot poročajo hrvaški mediji, naj Hrvaška ne bi pristala na predlog. Po navedbah medijev bi v tem primeru Zagrebu ostali dve možnosti – da predog zavrnejo ali da ga nadgradijo. Hrvaška javnost se sedaj predvsem ukvarja z vprašanjem, kakšne posledice bi lahko imela zavrnitev Rehnovega predloga. Po mnenju stroke bi lahko z notranjepolitičnega vidika tako dejanje pomenilo vrnitev v devetdeseta leta.

Hrvaški premier Ivo Sanader pa je poudaril, da Hrvaška ne bo odstopila od stališča, da je treba ločiti njen pogajalski proces z EU od vprašanja meje s Slovenijo. Povedal je tudi, da bo novo srečanje verjetno po velikonočnih praznikih.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija še vedno računa na Hrvate

Na novinarski konferenci v Ljubljani je slovenski minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar po srečanju z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Terryjem Davisom pojasnil, da Slovenija še vedno računa, da bo Hrvaška sodelovala v "procesu komisarja Rehna".

"Ne bi želel špekulirati. Mislim, da ne bi bilo primerno špekulirati, kaj bi se zgodilo, če bodo izstopili iz tega procesa. Še posebej glede na to, da ima ta proces in sam Rehn podporo držav članic Evropske unije," je pojasnil na novinarsko vprašanje, kakšne bi bile posledice hrvaškega ne.

Kot je dodal, je komisar Rehn konec minulega tedna na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov na Češkem dobil podporo tako "v vsebini procesa kot v vsebini predloga".

V pogajanja se vključuje tudi predsedujoči trio

Komisar Rehn se je v Bruslju namesto s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom sestal s predstavniki predsedujočega tria EU: podpredsednikom češke vlade Alexandrom Vondro, švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom in francoskim veleposlanikom pri EU Pierrom Sellalom. "Trio je podprl pobudo komisije in spodbuja obe državi h konstruktivnemu sodelovanju, tako da bo mogoče doseči rezultate pred pogajalsko konferenco s Hrvaško konec aprila," je po poldrugo uro trajajočem sestanku dejal Rehn.

Komisar Rehn pomaga Sloveniji in Hrvaški, da bi dosegli dogovor o načinu reševanja vprašanja meje in s tem odpravili zastoj Hrvaške v pogajanjih z EU. Doslej so pogovori večinoma potekali v ozkem krogu Evropske komisije, Slovenije in Hrvaške, sedaj pa se je Rehn, kot kaže, odločil, da na pomoč pokliče predsedujoči trio Francije, Češke in Švedske.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 04. 2009 01.30
VINADAP PA OTOKI KI JIH IMAJO V LASTI SRBSKI PODJETNIKI,BRAČA V BOJU
ciaobella
02. 04. 2009 14.23
izbruh 02.04.2009, 13:33 Rome direktno na dom?
izbruh@gmail.com
02. 04. 2009 13.33
bojim se, da bomo z vstopom Hrvaške v EU dobili to, kar so Italijani dobil z vstopom Romunije...
JADE7
02. 04. 2009 13.17
rtalgoni.....ni nam treba it v Hag se praskat za tisto, kar je NAŠE! In ne misli, da vam bodo vsi vse "šenkovali".....tud BOSNA, SRBIJA in ČRNAGORA vam ne bodo dajali svoje zemlje, bod brez skrbi! Imate zadosti svoje, torej ni potrebe po apetitu tuje zemlje! SLOVENCI SVOJE LJUBIMO, zato se lahko obrišete po nosom, srčk!
vinadap
02. 04. 2009 13.14
PrvoBorec - pozdravljen. Ja,ha,ha,včeraj so Hrvatje nabijali z vso mogočo artiljerijo,da sem bil ves rdeč.
JADE7
02. 04. 2009 13.11
hehehe.....BALKANSKA POLITIKA :-)
Prvo Borec
02. 04. 2009 12.49
vonBUDA ali ga imaš Ti LOL vinadap gene ne se dat LOL
CezDrnInStrn
02. 04. 2009 12.48
Ma kako se vam ljubi?A nimate dela?
vinadap
02. 04. 2009 12.22
rtalgoni - počasi napolni kovčke,in vzemi rešilni jopič,ker se zelo hitro potapljate. P.S. Pa ,da te ne vidim izpred savudrijskega svetilnika.
vinadap
02. 04. 2009 11.58
???????????????????????????????
ciaobella
02. 04. 2009 11.57
Pri vas je potrebno v mentalne ustanove poslati 99% SABORA, 50% vojnih veteranov, 90% vas, ki ste na Slovenskih forumih.... BALKAN je lep. A vaša BALKANSKA KULTURA ni zaželjena v EVROPI! Še BiH bo prej v EU!
ciaobella
02. 04. 2009 11.55
Hrvat v Evropi? Kar poglejte kako se obnašate. Vaši navijači delajo še v Andori NEMIRE. Del INDEXa: A problem nije samo u ovim samozvanim "navijačima", jer bi neiživljenu stoku sitnog zuba bilo vrlo lako ukrotiti, samo da se pojavi netko kome će biti važnije zavesti red na stadione nego musti glasove od polupismene bande koja će glasati za HDZ jer ih Dinamo na to poziva. Gledate li gospođo Adlešić? Gledate li premijeru Sanader? Ili ste prezauzeti proslavom "velikog vanjskopolitičkog uspjeha", ulaska u NATO, koji će već sutra u javnosti dobiti manje pažnje od hrvatskog divljaštva i plemenskog balkanskog mentaliteta. Koliko još sramote moramo pretrpjeti prije nego se vlast odluči konačno obračunati s ovakvim "navijačima" i potrpa ih u zatvore, radne logore ili psihijatrijske ustanove?
ciaobella
02. 04. 2009 11.54
Hrvati! Kako kaj sezona? -20% -30% -50% vseeno...bankrot...pa kar Sanaderju se zahvalite!
plutto
02. 04. 2009 11.48
Mene zanima kje je pri vsem tem Italija???
rtalgoni
02. 04. 2009 11.36
Dečki, kaj vas tak muči Hrvatska. Tužite nas međunarodnom sudu pravde i sve je riješeno. Dobite pola zaljeva i gotovo. Čas posla.
vinadap
02. 04. 2009 10.57
" Hrvatska pokazala stav i ima čišću poziciju prljave igre." To je naslov naših južnih " prijateljev "v njihovem tisku. P.S.- GRUNT - jaz te sigurno nisem popljuval.l.p.
grunt
02. 04. 2009 10.33
nekajkrat sem že napisal in popljuvali ste me -če bo kdo zrušil EU je to ravno naša soseda.Poglejte včerajšnji vzvišeni nastop na Natu,ko opozarja Slovenijo.Mislim pa ,da se je EU začela zavedati smiselnosti svoje nadaljne širitve.Drugače pa ,bog pomagaj.
ciaobella
02. 04. 2009 09.14
vabriga 02.04.2009, 09:08 PIŠI V SLOVENSKEM JEZIKU. Nimam nič proti Srpskemu, a v Sloveniji je SLOVENSKI URADEN JEZIK!
ciaobella
02. 04. 2009 09.13
Ker Zagreb ni poslal odgovora, ga je pač potrebno ignorirati.
vabriga
02. 04. 2009 09.08
Admin,slovencima su dozvoljeni fašistički ispadi-hrvate eliminirat. Povedi računa o korektnosti.Ipak,VI STE EU!!!!!