Slovenija

'Uskladili smo večino stališč'

Ljubljana, 06. 05. 2009 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J./V.L.
Komentarji
263

"Zmenili smo se najpomembnejše, sedaj gre za vprašanje obsega pripomb," je po srečanju z vodji parlamentarnih strank o <a href = "http://24ur.com/novice/svet/hrvaski-sabor-bo-v-petek-razpravljal-o-rehnovem-predlogu.html" target="_blank"> Rehnovem predlogu</a> dejal premier Pahor.

Danes smo glede vprašanja prišli zelo blizu, je dejal Pahor.
Danes smo glede vprašanja prišli zelo blizu, je dejal Pahor. FOTO: Kanal A

Premier Borut Pahor in vodje parlamentarnih strank se na današnjem drugem sestanku niso dogovorili o slovenskem odgovoru na predlog evropskega komisarja Ollija Rehna glede reševanja spora o slovensko-hrvaški meji. Ker so blizu soglasja o potrebnih dopolnilih, bodo posvete nadaljevali v torek ob 15. uri, je po srečanju povedal Pahor.

Bili smo blizu dogovora, nato je ena od vladnih strank izrazila zadržke. Ta stranka smatra, da je Rehnov predlog uravnotežen. Janez Janša

Kot je povedal, je bil sestanek namenjen pripravi dopolnil, ki jih bo Slovenija poslala Rehnu na njegov zadnji predlog, ker so bili danes "blizu soglasja glede našega stališča" o dopolnilih, pa so se odločili za še nekaj dni za posvet in premislek.

"Danes smo glede vprašanj prišli zelo blizu, vendar ne dovolj, da bi rekli, da je bil ta sestanek dovolj, da ima slovenska politika enotno mnenje glede volumna pripomb, ki jih bo dala Evropski komisiji. Zmenili smo se za najpomembnejše, sedaj gre za vprašanje obsega pripomb, ki jih bomo dali, zato da ocenimo, kaj bi bilo v danem trenutku najprimerneje glede na status tega procesa," je pojasnil in izrazil upanje, da bo Slovenija odgovor Bruslju posredovala konec prihodnjega tedna.

Poudaril je tudi, da ne gre za zadnji Rehnov predlog in da bi bilo nenavadno, če bi bil, saj je Rehn doslej posredoval že več pobud, osnutkov. Kot je poudaril, se pogajanja uspešno ne morejo zaključiti, dokler se z vsebino ne bosta strinjali obe strani.

Na novinarsko vprašanje, ali bodo vztrajali pri sklepih državnega zbora, je odgovoril, da so ti "bili sprejeti" in da kot predsednik vlade nima k temu kaj dodati.

Glede kritik opozicije, da je Rehnov predlog zelo slab, je premier dejal, da so ravno zato, ker menijo, da je treba predlog izboljšati in ker želijo ohraniti možnost, da pridejo do dogovora o načinu reševanja vprašanja meje, danes uskladili večino stališč in da obstaja možnost, da bi na pogovorih prihodnji torek dosegli soglasje, katere pripombe in v kakšni obliki jih bodo posredovali Rehnu.

Ko se odločite, da želite rešiti neko veliko politično vpršanje, vedno obstaja možnost, da ne bo uspelo, a si je treba do zadnjega prizadevati, da bi vendarle uspelo. Borut Pahor

Ali je Hrvaška v prednosti?

Na vprašanje, ali ni morda sedaj Hrvaška v prednosti, ker je sprejela predlog, je premier poudaril, da je v 18 letih po sporazumu Drnovšek-Račan to drugi velik poskus med državama, da bi določili meje in s tem rešili enega od ključnih vprašanj, ki bremeni odnose med državama, zato se je treba vprašanju zelo posvetiti in "dati možnost priložnosti."

Spomnil je tudi, da so sedanja pogajanja posledica "prejudica določanja meje med državama s strani Hrvaške," česar Slovenija ni mogla spregledati, saj bi to ogrozilo njene vitalne interese. "To je bil izvirni problem, ki je pomenil zaplet," je poudaril.

Janša: predloga ni mogoče sprejeti

Pred srečanjem se je Pahor sestal tudi s predsednikom največje opozicijske stranke Janezom Janšo. Janša je po sestanku s Pahorjem in pred srečanjem predstavnikov strank povedal, da predloga ni mogoče sprejeti. Potrebno ga je dopolniti oziroma popraviti, da pa položaj ni dober in da je "veliko vprašanje, koliko je možno s temi dopolnili predlog izboljšati".

Ob tem je ocenil, da je škoda že nastala in da je sedaj ključno vprašanje, "kako je mogoče, da je do takšnega predloga sploh prišlo". Zdi se mu nenavadno, da je Evropska komisija, ki je tudi naša komisija kot države članice, sploh podala takšen predlog. Janša tako meni, da Slovenija v EU ni predstavila svojih stališč. Temu naj bi bilo po njegovih besedah krivo tudi to, da slovenska diplomacija v šestih mesecih v ključnih evropskih prestolnicah ni imela ali še nima veleposlanikov zaradi odločitev predsednika države.

Dokončnega odgovora na srečanju predsednikov parlamentarnih strank ni bilo, "ker koalicija ni bila enotna", je po srečanju za Radio Ognjišče dejal Janez Janša. Kljub temu je nakazal, da ostaja upanje v poenotenje slovenske politike.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters

'Potrebno bo počakati na novo srečanje'

Vodji SNS in SLS, Zmago Jelinčič in Radovan Žerjav, menita, da danes predstavljene slovenske pripombe predstavljajo izboljšave, a bo treba počakati na novo srečanje v torek. Pripombe, ki so bile dane na ta "evidentno slab in enostranski sporazum", gredo v pravo smer, "vendar se bojim, da ne dajejo dovolj velikega jamstva, da bo Slovenija zaščitila najvitalnejše interese, če med njimi ne bo kot pogoj zahteva, da se iz arbitraže izloči vsebina sklepa DZ," je dejal predstavnik SLS Žerjav.

Prvak SNS Jelinčič meni, da so bile danes predstavljene nekatere izboljšave Rehnovega predloga, vendar pa bo treba počakati na torek. Sicer pa se Sloveniji nikamor ne mudi, je med drugim še poudaril Jelinčič. Vseeno se Jelinčič bolj nagiba k temu, da bi morala Slovenija Rehnov predlog zavrniti.

Današnjega srečanja so se poleg omenjenih udeležili še predsednik Zaresa Gregor Golobič, predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl ter poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
08. 05. 2009 14.51
vabriga - vi ste neozdravljivi reveži. Vedno ste bili ničla,sebe poglej in ostale hrvate,nikamor ne morete,samo pametovali bi.
Uporabnik113189
08. 05. 2009 09.29
4evercvicek07.05.2009, 12:46 Se strinjam s tvojo oceno, da je tudi v slovenski literaturi mnogo laži. Zato se je tako težko dokopati do resnice. če govorimo o romanih in podobni literaturi pa sploh, tam so čiste izmišljotine normalna stvar. Najbolj boleče pa so laži, ki so jih šitili in jih še danes širijo razni avtorji iz političnih nagibov (recimo desničarji, ki zagovarjajo svoje zločine), ali razni "slovenci", ki so v resnici zagrizeni hrvati in nas na naših šolah prepričujejo v svojo resnico. Objavljajo celo strokovno literaturo, ki jo pravi slovenec vedno pregleda s zrnom soli. Še vedno je pomembno sporočilo v družini in od sorodnikov, ki so še žive priče kako se je v resnici dogajalo. Šele ko človek dozori, spozna da ni vse čisto res, kar so ti učitelji razlagali v šoli. Kar je navsezadnje normalno. Visoka šola traja recimo 4 leta, življenje pa 80. Če se dnevno izobražuješ, potem so ta 4 leta le kamenček v mozaiku.
DIOR@YOURS.COM
07. 05. 2009 14.48
vabriga tudi vi ste bili konjušari, poleg tega pa še KRIMINALCI, največji, hvala lepa za tako sramotno zgodovino
DIOR@YOURS.COM
07. 05. 2009 14.47
vabriga DA BI BILA REVEŽ, PLEASE, DREAM ON....VSI STE ZAKOMPLEXANI HRVATI, NA ŽALOST :)
vabriga
07. 05. 2009 14.31
Dior,ti bi život dal da mporeš biti hrvat. Zato nas toliko mrziš.To ti je dječja trauma koju nikada preboliti nećeš.Janez navek ostaja janez,kekec,bedanec,sluga jernej,kmet,najamni radnik. To vam je sudba huda odredila.Najviše ste u zgodovini bili rangirani kao konjušari cara-a likote su pravili djecu po dvoru Lika je pokrajina u Lijepoj našoj-da nekaj navčiš,osel jadni.
DIOR@YOURS.COM
07. 05. 2009 13.22
vabriga verjamem da te je, sej si hrvat :)
vabriga
07. 05. 2009 13.20
Dior,analitičar si bez mane. Sram me je kak si me proaktal.
DIOR@YOURS.COM
07. 05. 2009 13.17
vabriga težko verjamem, da si ti prebral kakšno knjigo, tudi svoje lažnjive ne, na podlagi tvojega pisanja ali pa pozdrav v 4. razred
vabriga
07. 05. 2009 13.03
Klasik07.05.2009, 12:240 4evercvicek07.05.2009, 12:16 poleg slovensko-srbske literature si lahko prebereš tudi kako drugo...priporočam. poz Nekoč sem prebiral hrvaško literaturo, potem pa ugotovil celo vrsto zavajanja in laži in je šla kredibilnost k vragu. Danes ne verjamem nič, kar trdijo hrvati, razen če nisem trikrat preveril pri neodvisnih virih. Pa Prešerna i Levstika pročitaš da 1 dan. Normalno da si čital Hrvate-krleža,andrić i slični. Da si imel svoje nigdar nebi nekaj tuđaga zbral.navadno! Ste si sami dovolj.
4evercvicek
07. 05. 2009 12.46
Klasik vinadap vsakdo ima svoje mišljenje, svoja izhodišča in literaturo...to cenim in raz debatiram o nasprotjih ter poizkušam čim več potegniti iz diskusije vendar ko mi nekdo podaja dejstva a hkrati posplošuje brez podlage, sori, interes se izgubi. Klasik : zakaj zavajanje in laži? Verjamem da tebi kot slovencu to predstavlja vendar kot pamten človek se kdaj vprašaš da je tudi tvoja/vaša/sloveska literatura kdaj izkrivljena? Jaz pravim da je cela juga izkrivljena in ne samo hr, srb, slo,...Zastopite? To je razlika med vami in mano...je pa res da se prepucavamo/diskutiramo preko lektronskega medija kar ne predstavlja odkritost. poz
vinadap
07. 05. 2009 12.36
4evercviček - to reci tvojemu prijatelju tukaj spodaj. Se vidi,da držite skupaj,kot riti in srajce. Vsi ste enaki. Literaturo? Prebral sem že marsikatero,predvsem take,katere imajo pozitivno noto,žal za hrvaško ne morem reči tako.
Uporabnik113189
07. 05. 2009 12.24
4evercvicek07.05.2009, 12:16 poleg slovensko-srbske literature si lahko prebereš tudi kako drugo...priporočam. poz Nekoč sem prebiral hrvaško literaturo, potem pa ugotovil celo vrsto zavajanja in laži in je šla kredibilnost k vragu. Danes ne verjamem nič, kar trdijo hrvati, razen če nisem trikrat preveril pri neodvisnih virih.
4evercvicek
07. 05. 2009 12.16
vinadap "Hrvaškomorje ( od Lošinja naprej ) Ti si navaden hrvaški ps*ih*op*at,brez možnosti ozdravitve." poleg slovensko-srbske literature si lahko prebereš tudi kako drugo...priporočam. poz
vinadap
07. 05. 2009 11.42
Hrvaškomorje ( od Lošinja naprej ) Ti si navaden hrvaški ps*ih*op*at,brez možnosti ozdravitve.
smeh-lol
07. 05. 2009 10.50
zavrnit in pokazat bruslju, da mi nismo in nikoli ne bomo le lutke večjih narodov
busta
07. 05. 2009 10.40
Pahor - če se sprejme ta predlog - se izogibaj temnih ulic -
HrvashkoMorje
07. 05. 2009 10.38
Zasto Slavonci koriste makendsku-srpsku rijec "denar"? IZDAJA, odma da se smisli EU rec za dinare!!! Inace BO REFERENDUM!!!
Uporabnik113189
07. 05. 2009 10.35
HrvashkoMorje07.05.2009, 10:19 Zasto hrvashki razbojnici ne pustaju Ljubljansku banku u Hrvashku? To je pa dolga zgodba, na kratko razložena pa izgleda tako. Tudžman&Co so rabili ogromno denarja za orožje. Kaj pravuš, kje je denar? V BANKAH. Ali lahko predsednik države vzame denar TUJI BANKI??? Nikakor. Zato je najprej izgnal vse tuje banke ven iz hrvaške. Potem se je polastil denarja. V vojnih razmerah itak ne sme nihče komentirat, ker gri sicer na fronto in ga ni več nazaj. Ljubljanska banka je devizne vloge takrat morala pošiljat v Beograd, v zameno pa je dobila dinarje. Ker pa jo je Tudžman izgnal, ni mogla storiti prav ničesar.. Mislim, da bi z veseljem vrnili vsem hrvaškim varčevalcem ves denar z obrestmi vred, če bi dobili vrnjene dane kredite hrvaškemu gospodarstvu. Kredite so dali nazaj pa ni prišlo nič. Stara NLB je v resnici propadla, novo pa smo sanirali slovenski varčevalci in gospodarstvo. Tudi danes je isto. Če banka propade, je denar v tej banki izgubljen, ne glede na to ali je slovenska italijanska ali hrvaška.
HrvashkoMorje
07. 05. 2009 10.35
Rhen mora da prisili Hrvatshko da pocne da se boji mocne Slavonije i da to potvrdi v drzavni Sabor.
HrvashkoMorje
07. 05. 2009 10.30
Pahor treba poslat telegram Sarkoziju da se zemlja koju on naziva Slovashka zove SLOVENIA inace REFERENDUM BO !!!