Slovenija

Srečanje na 1400 metrov visokem hribu še posebej slovesno

Tolmin, 16. 08. 2014 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Mrzlem vrhu nad Tolminom so pripravili spominsko slovesnost z mašo za padle v prvi svetovni vojni. Tam so potekali eni najbolj silovitih bojev za časa Soške fronte. Ob letošnji stoti obletnici začetka vojne je bilo srečanje na 1400 metrov visokem hribu, ki je prinesel toliko gorja, še posebej slovesno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ccirisimo
17. 08. 2014 07.34
-5
Resnica je da smo takrat dobili državo. Z Gen. Svetom in našim vojakom smo izrisali mejo slovenije!
Paleozoik
17. 08. 2014 02.37
+4
Nisem prepričan, da je normalno slaviti bitke tujih gospodarjev, recimo tudi Francozi ne slavijo muslimansklke kneze, za katere se je borila njihova tujska legija, Kurdi ne slavijo Amerike, ker je premagala Huseina, Srbi ne slavijo Turkov, ker so se 500 let boriti za njih, ali se boljši primer, pri nas ne slavimo nobenih uspehov Rismkega cesarstva, dokler mu ni zavladal Papež, po neki logiki smo se šele takrat začeli boriti v velikih bitkah, na pravi strani. Tistih petsto let, ko so ve%ino južnih slovanov okupirali Turki je sploh zanimivih, takrat je avstroogarska gospoda zapirala meje in nas s tem ločila od slovanskih zemljakov oziroma od našega jezika in kulture, namesto da bi jim pomagali premagati muslimane ter posledično prej ustvariti svoj narod in državo. Napoleon je porazil Avstrijce, pa ga ne slavimo, čeprav nam je dal samostojne province, ko so se Italijani in Avstrijci trgali za mejo bolj levo ali desno, pri čemer so oboji uporaljali Slovence kmot topovsko hrano in skrbnike konjev, na to smo pa mi izjemno ponosni. A se vam meša? Tito je res začel vojaško karijero kot avstroogarski oficir, to je zgodovina, ne žaljivka kasnejšega komunističnega polbog, ampk zato mi še nismo neki nemški mutanti, slovani smo, to smo bili ob nastanku prvih sodobnih civilizacij in smo še danes, vmes smo bili pa tudi še kaj drugega, s čimer se nimamo kaj hvalti. Ste že kdaj videli kakšen film na temo soške fronte? Niti ne, ker ni bila nič posebnega, pravljice iz Narnije so snemali na Soči, po tem nas vsaj fani poznajo. Hej, mogoče pa nismo potomci avstroogarskih okupatorjev in tiranov, mogoče smo hapsburžani, pridite naslednje leto oblečeni v oprave celjskih grofov, za nekatere še danes umiramo.
kapljač1
17. 08. 2014 07.46
-1
Točno to! Vedno bolj radi slavimo čas , kjer sami sebi nismo bili ali nismo gospodar. Nismo imeli ali nimamo vpliva , oziroma smo bili udeleženi po volji gospodarjev. Lahko Umirali samo za tuj interes Svetli trenutki naše zgodovine je bil narodni odpor zoper okupatorja, ki se je odločil za genocid in popolno iztrebljenje slovenskega življa in v času druge svetovne vojne, kjer smo se končno po dolgem zatišju zgodovine , borili zase, za svoj obstoj in svojo prihodnost. Več bi se morali spominjati tega obdobja..Če že. Zgolj da se zavemo, kaj vse zmore en, četudi tako mali narod, če hoče in če so mu predstavniki , vodje iz pravega testa. In nadaljvanje zgodovine za vnaprej sami krojimo v smer, da bo NAM šlo bolje.
Mil?007
17. 08. 2014 08.12
+4
če misliš, da so to edine tuje bitke, ki se jih pri nas uprizarja se motiš, Že dve leti pri Vipavi uprizarjajo antično bitko med vzhodnim in zahodnim rimskim cesarstvom z v statiste oblečenimi legijonarji in celo nekaj bojnimi vpregami. Pa tudi ob 200 letnici bitke pri Razdrtem so pri nas sicer ne prav tam a blizu v PIvki spet korakali pešaki napoleonove vojske. Pri tem reenactmentu ali ponazoritvi bitk ne gre za neke ideološke motive ali poveličevanje ne vem kakšnih imperijev, gre za promocijo kraja, zgodovine in predvsem turizem ter preživljanje prostega časa - hobi. Zadeva je na zahodu in v ZDA in zadnje čase tudi v Rusiji, Češki in Poljski zelo razvita. Pa še to, Tito v AO armadi ni bil častnik ampak podčastnik.
AtaAufbiks
16. 08. 2014 23.18
-2
Katoliška cerkev pa nikakor ne zdrži, da se ne bi vtikala v vse pore človeštva! FUJ!
Nowotny
17. 08. 2014 02.39
+5
hm.. rdeči packi počnejo isto.. politika pač! FUJ!
kapljač1
17. 08. 2014 08.04
-2
Kdaj pa so cerkve polne? Ko gre ljudem slabo, so siromašni , na robu obupa. So prisiljeni lagati že samega sebe. Kaj bi ljudje hodlili v cerkve, kadar jim gre dobro? Sej bi bli nori! In kadar se cerkev sme vmešavat v vse pore družbe, je z razlogom, da bi najprej sama obstala in bila še močnejša Močna cerkev pa pomeni potuho bogatim ,zavoženi politiki - in slabo narodu. (Ni zastonj že ljudski rek, ; "Bojmo se neumnosti". ) Ljudje kot da sami hočejo, da se jim laže, jih okoli prenaša in da jim posredno gre slabo! "Če pa vidimo, da verjamejo v čist vsak šmarn" in da je cerkev vedno bolj polna in da se sme vedno bolj vmešavat v družbo.
higgsov bozon
16. 08. 2014 21.18
+9
"v želji da se to ne bi več zgodilo" ...hehe....ukraina, sirija, iraq ,afrika itd..itd.. človeka ni ni še izučilo ,oz. ljudje so ovce ki nasedajo 1% eliti ,katera se skriva v bunkerjih ko se naivne ovce tolčejo s kalašniki,,,
Paleozoik
16. 08. 2014 20.30
-21
Kako lepe avstrijsko madžarske uniforme, manjka samo še desetar Tito in slika bi bila popolna. Jesen je sezona za razne prikaze, od šeg in običajev, ki prikazujejo kako so naši predniki hlapčevali, do raznih grofovskih iger, ki prikazujejo življenje bogate in uglajene tuje gospode, kako so se mastili in šalili na naš račun. Lahko bi uprizarjali tudi naše veterane, ki so v desetih dneh premagali najmočnejšo vojsko na balkanu, ampak ne vem kaj je bilo spektakularnega na tem. Hecam se, ampak res ne rrazumem naših fantov, da oblačijo brez veze uniforme svojih prednikov, prisilno mobiliziranih v tujo vojsko in odrede tuje ljudske policije, te cote so za v muzeje, mantli pa za po tleh, da lahko na njih drema pes.
mertseger
16. 08. 2014 21.06
+18
V teh uniformah je padlo veliko slovenskih fantov v bitkah in grozotah kakršnih ti ne boš niti na filmih videl medtem ko ješ kokice in piješ kokakolo. In veliko teh fantov je branilo tudi svojo domovino ne samo Avstrogrske monarhije.
zvit kot presta
16. 08. 2014 22.12
+5
Paleozoik ne bluzi o zgodovini ce je ne poznas. AO je bila takrat nase cesarstvo in domovina. Slovenski fantje so se borili za svojo dezelo. Prav tako slovenci iz italijanskega kraljestva. Realnost je bila takrat taksna. Danes se pa tega res samo se spominjamo in s tem nismo obremenjeni. Za spremembo od 2.svet.vojne in boljsevisticne revolucije, ki v nekatrrih glavah se kar traja in traja.
KopulacijskiO
17. 08. 2014 16.18
+0
Jožajoža
16. 08. 2014 20.03
-11
kakšna proslava. partizanov še takrat ni bilo, bili so pa že taki, ki so slovenstvo zanikali in se šli borit za tuje interese.
helvecijaner
16. 08. 2014 20.32
+5
Uči se resnične zgodovine in ne lažnivega povojno ubijalskega natolcevanja.
zvit kot presta
16. 08. 2014 22.13
+9