Slovenija

Erjavec: Če premier Cerar verjame ministrici, potem druge obtožuje laži

Ljubljana, 28. 11. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrica za zdravje še vedno uživa zaupanje in podporo premierja Mira Cerarja. Ta se je z njo sestal po ostrih tonih koalicijskih DeSUS in SD glede parafiranega sporazuma s Fidesom. Erjavec pa: "Če premier Cerar verjame ministrici, potem laži obtožuje druge."

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj je vlado zmotilo?
    06:34
    Iz SVETA: Kaj je vlado zmotilo?
  • Iz 24UR: Ostaja na položaju
    03:04
    Iz 24UR: Ostaja na položaju
  • Iz 24UR: Je premier žrtvoval koalicijo?
    01:35
    Iz 24UR: Je premier žrtvoval koalicijo?
Na tnalu sta tako sporazum, ki sta ga podpisala Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin iz Fidesa, kot ministrica sama.
Na tnalu sta tako sporazum, ki sta ga podpisala Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin iz Fidesa, kot ministrica sama. FOTO: Miro Majcen


Predsednik vlade Miro Cerar je po današnjem sestanku izrazil podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Izpostavil je, da je zanj ključno, da "ministrica spoštuje zavezo o vložitvi zakonodajnega paketa do 12. decembra". Kot je pojasnil, obljubljeni zakonodajni paket pomeni začetek najbolj ključnih reform v zdravstvu. "Pričakujem, da se bo ministrica Kolar Celarc držala začrtanih rokov, saj si želim modernizirati slovensko javno zdravstvo. Dokler sva na skupni poti sprememb na bolje v dobrobit ljudi, ministrica uživa moje zaupanje," je pojasnil premier.

Po ostrih tonih koalicijskih DeSUS in SD glede parafiranega sporazuma s Fidesom pa je premier Cerar pojasnil, da sporazum nima prilog in da ministrica ni prekoračila svojih pooblastil, ki sta ji jih podelila koalicija in vlada.

Erjavec meni, da se je Cerar z izjavo o zaupanju Kolar Celarčevi prenaglil

Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da se je premier Miro Cerar z izjavo o zaupanju ministrici Milojki Kolar Celarc prenaglil, saj bi se moral glede trditev o prilogi k sporazumu pogovoriti še s partnerji. Po Erjavčevi oceni ministrica očitno laže, morajo pa to razčistiti, saj da je v takem nezaupanju v vladi, ki je na resni preizkušnji, težko delati. Vladi na tak način ne kaže dobro, je ocenil Erjavec.

Nasprotno s Fidesom in ministrstvom koalicijski partnerji iz vrst DeSUS in SD namreč trdijo, da je ministrica sama na koalicijskem srečanju minuli teden omenila prilogo k sporazumu, ki opredeljuje njegovo izvajanje. Na srečanju so bili prisotni tudi predsednik SD Dejan Židan in vodja poslanske skupine Matjaž Han, podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar in vodja poslanske skupine Franc Jurša, je danes spomnil Erjavec in dodal, da z dokumentom razpolagajo.

Če premier Cerar na podlagi pogovora z ministrico verjame njej, po Erjavčevem mnenju pomeni, da laži obtožuje druge. Zato je nujno, da partnerji to razčistijo, je poudaril prvak DeSUS in dodal, da takšno nezaupanje ni dobra popotnica za kakovostno nadaljnje delo vlade oz. si težko predstavlja sodelovanje.

Če premier Cerar na podlagi pogovora z ministrico verjame njej, po Erjavčevem mnenju pomeni, da laži obtožuje druge.
Če premier Cerar na podlagi pogovora z ministrico verjame njej, po Erjavčevem mnenju pomeni, da laži obtožuje druge. FOTO: Miro Majcen

Poleg tega ga čudi današnja izjava predsednika vlade, saj da je bil tudi sam prisoten na koalicijskem srečanju, na katerem je ministrica omenjala prilogo k sporazumu.

Sicer pa je Erjavec pozdravil Cerarjevo izjavo, da je zanj ključno, da ministrica spoštuje zavezo o vložitvi zakonodajnega paketa do 12. decembra, ki jo je dala tako njemu kot koaliciji.

To od nje pričakuje tudi DeSUS, čeprav je Erjavec skeptičen do tega, da ji bo uspelo, če ji ni v dveh letih. Poleg tega bi po njegovih besedah pričakovali, da bi tudi koalicija imela v tem času vpogled v predloge oz. da bi vedeli, v katero smer gre reforma. Po mnenju predsednika DeSUS si premier le kupuje čas, saj je očitno, da ministrica ni kos nalogam.

DeSUS je sicer ministrici podporo odrekel že v petek, še manj zaupanja pa je po Erjavčevih besedah deležna po omenjenih trditvah glede priloge k sporazumu s Fidesom.

V SD od Kolar Celarčeve pričakujejo primerjavo sporazuma s koalicijsko pogodbo

V SD pričakujejo, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob obrazložitvi sporazuma s Fidesom na vladi tudi pojasnila, kako je ta sporazum v skladu s koalicijsko pogodbo in pri tem podkrepila navedbe s predlogi zdravstvenih zakonov, je dejal predsednik stranke Dejan Židan. Sicer pa po njegovih besedah ne govorijo o usodi ministrice.

Židan je ob robu seje predsedstva SD, na kateri so se dotaknili tudi aktualnih dogodkov v zdravstvu, opozoril, da je ministrica Kolar Celarčeva zatrjevala, da gre parafiran sporazum s Fidesom v smer, ki je zapisana v koalicijski pogodbi.

Ker bi zaveze s področja zdravstva v koalicijski pogodbi v SD danes znova podpisali, v stranki pričakujejo, da bo ministrica pokazala, kako sporazum sovpada s predlaganimi zakoni na področju zdravstva. 

Po njegovem mnenju sporazum v več točkah ne sledi koalicijski pogodbi. Standarde in normative bi po njegovem mnenju morali narediti na podlagi dobrih praks, ne pa na podlagi zahtev, ki si jih napiše ceh sam. Sprašuje se tudi, ali se z omogočanjem plačevanja dela zdravnikov pri drugih javnih zdravstvenih zavodih preko podjemnih pogodb uresničuje del koalicijske pogodbe, ki govori o ločevanju javnega in zasebnega v zdravstvu. "Vprašanj je še mnogo," je dodal.

Židan vztraja, da je ministrica v sporazumu s Fidesom prekoračila pooblastila. Priznava, da so v sistemu plač v javnem sektorju anomalije, a da jih je treba enotno reševati v obstoječem sistemu. Če bi pri eni skupini parcialno reševali težave, bi enako želeli tudi drugi v javnem sektorju. Trenutni sistem plač v javnem sektorju pa je kljub anomalijam je bistveno bolj transparenten kot prejšnje stanje, je poudaril Židan.

Po Židanovih besedah je najbolj pomembno vprašanje v tem hipu, kako rešiti vprašanje čakalnih vrst, na katere je uvrščenih skoraj četrtina milijona Slovencev. Po njegovem mnenju morajo biti vsi ukrepi usmerjeni v to. Zato bodo tudi vnaprej podpirali vse aktivnosti, da se reši problem čakalnih vrst.

Podrobnejša pojasnila glede določb v sporazumu

Ministrica mora sicer do redne seje vlade pripraviti podrobnejša pojasnila glede posameznih določb sporazuma vključno s finančnimi posledicami. V njem so po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja nejasnosti na več postavkah.

Pred srečanjem nekaterih ministrov pri premierju Miru Cerarju dejal, da so natančno pregledali sporazum vlade s Fidesom in ugotovili, da je kar nekaj nejasnosti. O zaupanju v ministrico Milojko Kolar Celarc pa se Koprivnikar ni želel izreči.

Boris Koprivnikar je prepričan, da kar vlada podpiše, mora tudi v celoti izpolniti.
Boris Koprivnikar je prepričan, da kar vlada podpiše, mora tudi v celoti izpolniti. FOTO: Miro Majcen

"Če vlada podpiše sporazum, mora natančno vedeti, kakšne obveznosti in morebitne posledice s tem sprejema," je ob prihodu na vlado ponovil minister za javno upravo. Po njegovih besedah se je vredno trdo pogajati, "a kar podpišemo, smo dolžni v celoti izpolniti".

Pozivov in izjav stranke DeSUS ni želel komentirati, prav tako se ni izrekel o vprašanju, ali Kolar Celarčeva še uživa njegovo zaupanje. "Nisem tisti, ki bi sodil o zaupanju v ministrico. To je naloga predsednika vlade," je dodal.

Sporazum, ki ga je ministrica v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, ni le zatresel stolčka ministrici, pač pa tudi zaustavil pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja.

Mimo političnih zapletov okoli ministrice v zdravstvu nadaljujejo z nekaterimi projekti, med drugim s centralnim projektom vodenja cen materialov, pripomočkov in opreme za zdravstvene zavode.

Tako bodo zdravstveni zavodi danes prejeli navodilo Združenja zdravstvenih zavodov in ministrstva za zdravje, kako zbrati podatke in komu jih posredovati, da bodo januarja, ko bodo objavljeni, res primerljivi.

Upokojenci proti dodatni obremenitvi zdravstvene blagajne zaradi sporazuma z zdravniki

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikatu upokojencev Slovenije so v ločenih sporočilih za javnost izrazili nestrinjanje, da bi finančna sredstva, potrebna za realizacijo sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides, bremenila zdravstveno blagajno.

Kot so v Zdusu zapisali v odprtem pismu vladi in Fidesu, naj bi namreč dodatna finančna sredstva za boljše plače zdravnikov (okrog 40 milijonov evrov) zagotovil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "O sredstvih ZZZS lahko odloča lastnik, to so plačniki storitev v blagajno, ne pa vlada, še manj sindikat," so poudarili.

Ker so prihodki ZZZS omejeni, to po njihovih navedbah pomeni, da se bo zaradi večjih odhodkov za plače zdravnikov zmanjšal obseg storitev za zavarovane osebe, dostopnost do zdravstvenih storitev se bo poslabšala, podaljšale se bodo čakalne dobe in povečal se bo obseg tistih, ki si bodo v stiski morali poiskati pomoč v samoplačniških ordinacijah. S tem pa se zlasti upokojenci ne morejo strinjati.

V Zdusu so pri tem pojasnili, da podpirajo fleksibilno nagrajevanje, a ne le zdravnikov, temveč vseh delavcev, saj je skrajšanje čakalnih dob možno le s timskim delom.

FIDES: Zdus se je oglasil šele, ko sporazum želita zrušiti dve koalicijski stranki

V Fidesu so začudeni nad odprtim pismom Zdus. Kot pravijo je predvsem uvod pisma "poln pavšalnih ocen in celo političnih sodb", s katerimi skušajo "netiti konflikt med zdravniki in bolniki". "To je neodgovorno in nedopustno. Tovrstvno netenje sovraštva je 22. avgusta pripeljalo do umora zdravnika v Izoli in tako kot tedaj, tudi danes terjamo ničelno stopnjo tolerance do nasilja," so poudarili na Fidesu.

V odzivu, v katerem so zdravniki znova našteli cilje in zahteve stavke, so na koncu še zapisali, da je pomenljivo "da se je zveza društev upokojencev oglasila šele, ko je bil parafiran sporazum z vlado in ko ga dve koalicijski stranki želita na vsak način zrušiti".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
29. 11. 2016 14.05
+0
Kar naprej poslušamo izjave posameznih ministrov ali poslancev: za mene so vsi ena sama skorumpirana, pokvarjena greznica !
krmeki
29. 11. 2016 13.37
-1
Glede na dejstvo, da ima Milojka le do 12 decembra čas, da predstavi reformo, gre samo za podaljševanje agonije s strani Cerarja, saj te reforme ni še noben videl.
ROMELS
29. 11. 2016 12.43
+0
Se strinjam. Če laži verjameš, ta postane resnica, resnica pa laž.
veronqa
29. 11. 2016 12.30
+0
Ministrica je resnično nesposobna...a ne glede na to, začenja se razsuvanje vlade. In Karel je potegnil prvo potezo k temu. Že videno in doživeto.
resort
29. 11. 2016 11.49
+0
Kako lepo. Beseda laže je postala dnevni refren med politiki. Kaj pa laž Korla, ko je obljubljal 1000 evr. penzije, dobili pa smo 1,45 do 2,35 , pa ne tisočev ampak navadnih evr. Potem pa so nam vzeli regres, ker smo prekoračili limit. Bravo Korl.
rde?kar
29. 11. 2016 11.32
+1
Laž na laž in za njih postane resnica.
ooResnicA
29. 11. 2016 10.45
+4
Po desetih dneh v Padovi Neža prejema ustrezna zdravila, ki so ji končno olajšala njeno počutje in hkrati omogočila nadaljnje zdravljenje. Neža je stabilna in se dobro počuti, popolnoma samostojno diha brez respiratorja, osebje pa ji omogoča nujno potreben mir in počitek. Starša tako veva, da sva naredila vse, kar je v najini moči, in Neži omogočila, da se dalje bori za življenje. Nežino stanje je kompleksno in rezultatov ni mogoče napovedovati čez noč. Ob tem naju je močno nagovorilo in nama vlilo moči precej prispevkov oziroma mnenj, med njimi tudi prispevek gospe Milene Miklavčič, ki je v zvezi z dogajanjem okoli najine Neže delila svojo izkušnjo in tako podprla vsebino najinih prizadevanj. *************** V desetih dneh v Padovi pa so se razjasnile tudi najine misli. Strah, kako se bomo znašli v novem okolju in kako se bomo sporazumevali ter kako nama bodo pojasnjevali Nežino stanje, se je v tem času razblinil. Tako zdravniki kot drugo osebje govorijo tekoče angleški jezik. Celo klovni, ki Nežo vsak dan obiskujejo v sobi. Ob tem želiva deliti tudi najino veselje ob trenutku, ko je Neža včeraj z učkami spremljala rdeč balon v obliki srčka, ki sta ji ga podarila klovna. Vsaka najmanjša malenkost v zvezi z Nežo nama tako vliva novo upanje in novo veselje.*************** Ob tem se zahvaljujeva vsem, ki ste nama pomagali pri iskanju možnosti za zdravljenje Neže v tujini, komuniciranju z osebjem bolnišnice v Padovi, iskanju nastanitve za naju v Padovi, predvsem pa vsem, ki Neži namenjate dobre misli in molitve ter vsem, ki ste organizirali akcijo zbiranja podpore in donirali za kritje stroškov Nežinega zdravljenja. Zala in Matej Arnolj
ooResnicA
29. 11. 2016 10.46
+5
....ja res kvalitetno delajo....V Tujini Seveda!!!!
staridida
29. 11. 2016 10.35
+2
Korle je že zavohal predčasne volitve...
kolbek460
29. 11. 2016 09.51
+1
Klovn ki hodi po svetu in zabava laže in se spreneveda ,,
ooResnicA
29. 11. 2016 09.50
+1
.....predno se bo obrnilo leto bodo predčasne volitve in tote nelegitimne vlade nič več.....
kolbek460
29. 11. 2016 09.52
-1
wolfterier
29. 11. 2016 10.37
+2
Korel Mirotu,Miro Korelnu,moj stri tvome stricu...hehehe !
IlluminatiAllSeeingEye01
29. 11. 2016 13.21
-1
kolbek nobena leva vlada še ni bila sposobna speljati mandata do konca in tudi ta ga ne bo....poleg kraj, škode in laži nimate kaj pokazat....čimprej se spokate tem bolje bo za Slovenijo!!
zulj001
29. 11. 2016 09.28
+4
"Nepotopljiva ladja" se potaplja ,Rjavec in Židan že obračata ploščo ,sedaj bosta malo pokritizirala LASTNO vlado ,pa jih bodo naivneži znova obkrožili na volitvah......
kol5
29. 11. 2016 09.24
+4
v tej državi niso samo zdravniki in učitelji spoštovana vlada prosim povejte mi kdaj boste obravnavali in tudi rešili krivico ki je bila povzročena nam ki smo si sami prostovoljno plačevali pokojninske prispevke, ( to nam je bilo svetovano z strani ZPIZa) da nebi izgubili delovne dobe. ZPIZ2 je z1. 1. 2013 ukinil to a so položnice kar naprej pošiljali in tako sem vse do decembra 2014 plačevala.Takrat sem dobila službo in šele takrat ugotovila kako me je država okradla saj se ne morem starostno upokojiti 04. 12. 2016 kor mi tega časa ne priznajo--denar so pobrali pa nič. Mislim da je država naredila meni in meni enakim veliko krivico zato vas prosim da mi odgovorite kdaj boste to rešili. Nič no prosim kar mi ne pripada celo življenje sem redno plačevala vse obveznosti do države sedaj pa želim da država izpolni svoje obveznosti.
piljan
29. 11. 2016 09.18
+3
Idealna rešitev,Korelček naj prevzame zdravstveno ministerstvo in uredi razmere,kot ureja penzije.
wolfterier
29. 11. 2016 10.38
+0
tamiflu
29. 11. 2016 09.13
+2
lep dan bo, čestitam vsem dobromislečim državljanom za "dan republike"....
wolfterier
29. 11. 2016 10.39
+1
tamiflu
29. 11. 2016 09.10
+0
konvertit že išče izgovore, da bi spet zlezel v naročje janši....
mallonge
29. 11. 2016 08.08
+5
Ministričina zdravstvena reforma bo žal v celoti napisana z nevidnim črnilom. Tako jo bosta brala le ministrica in Cerar. Ministrca bo lagala, Cerar pa bo haluciniral.
mallonge
29. 11. 2016 08.11
+3
Korl ne more razumeti, da je lahko nekdo večji nategun od njega.
mallonge
29. 11. 2016 08.20
+0
mallonge
29. 11. 2016 08.23
+1
Javna naročila v zdravstvu so kot dogovor cestarjev pri gradnji avtocest. Najnižja cena bo dvakrat previsoka.
mallonge
29. 11. 2016 08.36
+1
Vlada bo v kratkem zaposlila prvega pismenega, ki bo imel hirost branja in istočasno razumevanje prebranega večjo od dve in pol strani na štirinajst dni. Znal pa bo prepoznati tudi šarlatanstvo v napisanem.
piljan
29. 11. 2016 08.43
-1
Bolje takega ,kot pa stopati za komunistom.Ivanom j,da ne boš spraševal bedarije.
mallonge
29. 11. 2016 08.45
+0
Jaz nič ne sprašujem in tudi minuskov ne talam. To prepuščam nevednežem in potrčkotom.
piljan
29. 11. 2016 08.51
+3
Melo,trosiš pa pridno bedarije.Kaj nadaljuj,vsaj eno zadovoljstvo v življenju lahko imaš.Uživaj.
prašek
29. 11. 2016 08.02
-2
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
29. 11. 2016 08.03
-2
Za začetek dneva , pa bi tistim malo manj mladim še zaželel prijetno praznovanje današnjega praznika ! Lepi so spomini .....
prašek
29. 11. 2016 08.04
-3
Pa da se takoj vrnem k temi članka : pravilno je, da je Cerar podprl ministrico !
prašek
29. 11. 2016 08.05
-1
Edina je , ki si upa spopasti se z zdravniškim lobijem ! Že itak bo imela veliko težav in nujno potrebuje Cerarjevo podporo !
piljan
29. 11. 2016 08.13
+1
Pozdravljen,imaš popolnoma prav,samo težko se bo borila z vsemi lobiji,ivančkom,sedaj je pa še večni mešetar Korl podpru barabone.
ooResnicA
29. 11. 2016 08.27
+1
...nič se bat korli bo tudi nelegirimno flado uničil....
ooResnicA
29. 11. 2016 08.29
-3
piljan
29. 11. 2016 08.33
-1
Če te zanima pot,boš moral svojega ivančka vprašati.Ti pove pot iz glave.
proofreader
28. 11. 2016 22.58
+9
Milojka je doslej prejela 100.000 evrov ministrskih plač. Rezultatov pa ni.
Armagedon
28. 11. 2016 22.45
+25
Lobistom in koncesionarjem kakršnakoli zdravstvena reforma tudi pod razno ne ustreza.....in kaj tu nekomu ni jasno....sam vprašam...pa to...pa take...
Antropozofija
28. 11. 2016 22.41
+10
Ministrica dela natančno tisto, kar ji Cerar naroča. Premier Cerar dela natančno tisto, kar mu naročajo lobiji iz ozadja. Tako, da konflikta interesov ni.