Slovenija

Starši otrok z napako na srčku po 12 letih dočakali priznanje

Ljubljana, 20. 09. 2019 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
10

Potem ko je pediater intenzivist Gorazd Kalan javnost šokiral z izjavo, da so lagali staršem otrok z napako na srčku, pa so starši veseli, da je nekdo po 12 letih agonije končno javno priznal, da so jim lagali. Starši, ki so pred svojimi očmi gledali prerekanja zdravnikov, so ves čas vedeli, da v središču dogajanja sploh niso bili njihovi otroci, čeprav so jim vsa vodstva to vedno znova zagotavljala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Olajšanje staršev
    03:06
    Iz 24UR: Olajšanje staršev
  • Iz 24UR ZVEČER: Iskanje politične odgovornosti pri zdravljenju otrok z napako na srcih
    01:51
    Iz 24UR ZVEČER: Iskanje politične odgovornosti pri zdravljenju otrok z napako na srcih
  • Iz 24UR ZVEČER: Oče otroka s srčno napako o lažeh
    06:34
    Iz 24UR ZVEČER: Oče otroka s srčno napako o lažeh

Tudi upokojeni pediater kardiolog, strokovnjak za kakovost v zdravstvu, Andrej Robida, je danes pred preiskovalno komisijo dejal, da v tej državi zdravstvo žal ni osredotočeno na bolnika.

"Program se je iz ure v uro spreminjal in spet smo bili pediatri tisti, ki smo razlagal staršem: veste zdaj pa vaš otrok ne bo operiran danes, bo jutri, ali pa ob naslednji seansi. In jaz sem lagal tem staršem, da naj potrpijo, da ni tako važno, da kirurga ni, če bo prišel. Prisiljen sem bil v to." Besede, ki jih je težko sprejeti, še težje pozabiti, je intenzivist Gorazd Kalan izrekel pred preiskovalno komisijo o otroški kardiologiji. 

Dalibor Martinović, oče danes osemletnega Leona, ki še vedno bije sodno bitko tudi zaradi nasprotujočih si mnenj zdravnikov, pravi, da je bil vesel, ko je sinoči slišal to izjavo. Do zdaj, je dejal, so vsi krivdo valili eden na drugega. "Zdaj pa je prvič prišel nekdo in rekel: vsi skupaj smo lagali, zato ker je to od nas zahteval sistem, in zato, ker je to od nas zahtevalo vodstvo."

Oster je bil tudi Robida. "Človek se vpraša, v kakšni ustanovi so ti ljudje delali. 
V letu 2012 so umrli štirje. Trije zaradi domnevnih napak, ki jih nihče ni želel natančno analizirati, edandreh en pa zagotovo. Če to prenesemo na 12 tragičnih lekcij, pa imate dva razreda prvošolčkov.
"

Sogovornikov sin je danes k sreči zdrav fant, takrat pa so bili njegovi starši v veliki stiski, komu zaupati. "Leva stran je govorila eno, desna stran je govorila drugo. Se pravi mi, ki smo bili nekje v sredini, nismo vedeli, kaj je prav, ker nikomur nismo več zaupal. In zato smo odšli po odgovore v tujino," je dejal Martinović. 

Robida pa: "Ali se je kdo zavedal, da ima opravka z najbolj občutljivim delom naše populacije? Ali so res pomembni samo zdravniški egi, pa egi nekaterih politikov. Aroganca, človeška neobčutljivost, brezvestnost vodstva za nerazrešen problem, ki se je vlekel od leta 2007."

 Ob robu, namesto v središču pa bolni otroci, prestrašeni starši in nenazadnje tudi zdravstveni delavci, ki niso bili del sporov, so pa nosili njihove posledice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
22. 09. 2019 07.43
+2
Vsaka čast pa kalanu in se kakemu zdravniku, da so si upali to povedati. Marsikje v js je tako.
lakala28
21. 09. 2019 18.56
+2
Zame osebno je to norca delanje. V obraz se nam še vedno režijo. Če drži, kar pravijo, potem bi moral biti najmanj eden že v priporu zaradi ubojev. No, matozi pa čeferini, bo kaj? Za morilce osvobajati je energije na pretek...
gekados
21. 09. 2019 15.18
+3
Je pa se en dokaz o tem, nesposobnezi na vod. polozajih, sposben kader pa odrinjen stran.
gekados
21. 09. 2019 14.58
+4
Ko gledam to pk se sprasujem ali poslusam realnost, ali pa gledam kaksno grozljivko, te egocentricne bele halje pred zid, brez vsakrsnega procesa
gekados
21. 09. 2019 15.01
+3
siFBI
21. 09. 2019 07.57
+17
Torej! Ali bo kdo odgovarjal za nepotrebne smrti teh malih, drobnih biti, ki jim je bila odvzeta pravica do življenja? Za vsako nepotrebno smrt naj odgovarja jo vsi od ministra, direktorja, predstojnika pa vse do dohtarja in ne nazadnje med. sester, ki so se pustili podredit sistemu in so zavestno zavajal tako starše kot javnost. Vsi ki so vpleteni gledajo samo na svojo rit, da bo polna in brez odgovornosti. Mar jim je res dopuščeno in oproščeno?!
jarti?
21. 09. 2019 18.16
+2
butalistan
21. 09. 2019 07.49
+2
Mungos2
21. 09. 2019 07.45
+16
Končno en odličen in konkreten članek !! Naj se ve, kdo pije in kdo plača !! Sistem je pač pokvarjen in bolniki pač plačujemo zdravniške zablode. Vsaka čast zdravnikom, ki jih denar ni pokvaril in da delajo res v korist bolnikov !!!
bikoborec69
21. 09. 2019 07.26
+18
Večina zdravnikov kot politiki. Nočejo prevzeti popoolnoma nobene odgovornosti. Samo, da dobijo provizije oz kradejo naš denar. Barabe pokvarjene.