Slovenija

Agonija srbskih delavcev: '700 evrov za mesec in pol dela. Za Slovenijo smo nevidni’

Ljubljana, 30. 10. 2017 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Osem srbskih delavcev, ki jih je na gradbišče v Nemčiji napotilo podjetje slovenskih podjetnikov, je ostalo brez celotnega plačila za opravljeno delo. Tako trdijo razočarani delavci, medtem ko podjetnika iz Rogatca vztrajata, da sta delavcem plačala. Izmučeni po naporni poti in brez denarja so prispeli v Rogatec, a zaman čakali na pojasnila.

Osem srbskih delavcev je mesec in pol delalo v Nemčiji za slovenska podjetnika, a so na koncu ostali brez celotnega plačila. Tako trdijo razočarani delavci, medtem ko lastnica podjetja vztraja, da je denar nakazala. To je še ena od zgodb prevaranih delavcev, ki so priložnost za dober zaslužek videli v tujini. Delavci so se iz Nemčije v Slovenijo odpravili s kombijem in vsem orodjem. Brez denarja in izčrpani po napornem potovanju so v soboto prišli po svoje plačilo v Rogatec, a jih lastnica podjetja ni želela sprejeti. Lačnim in premraženim so na pomoč priskočili domačini, ki so jim podarili hrano in pijačo ter jih brezplačno odpeljali v Zagreb, da so se lahko nato po mesecu in pol dela v Nemčiji vrnili domov.

Delavci so bili prek podjetja slovenskih podjetnikov, ki je prijavljeno na Hrvaškem, napoteni na delo v Nemčijo.
Delavci so bili prek podjetja slovenskih podjetnikov, ki je prijavljeno na Hrvaškem, napoteni na delo v Nemčijo. FOTO: Thinkstock

Sedem delavcev je iz Srbije v Nemčijo odpotovalo 10. septembra (eden se jim je pridružil v oktobru), kjer so delali na dveh gradbiščih v nemškem Geisenfeldu in Weissenburgu. Delavci so tja odpotovali prek podjetja Ferčec J iz Pregrade na Hrvaškem, ki je očitno še eno od podjetij v lasti zakoncev Alojzije in Ivana Ferčec iz Rogatca. Po mesecu in pol fasaderskega dela so dobili navodila, da se vrnejo nazaj v Srbijo, zato so zahtevali za opravljeno delo plačilo, a ga niso dobili. Lastnica podjetja, ki jih je napotilo v Nemčijo, jim je obljubila, da se bodo o plačilu pogovorili, ko pridejo v Slovenijo, zato so se odpravili na dolgo pot, da bi končno dobili zasluženo plačilo. V soboto, 28. oktobra so prispeli v Rogatec, a jih lastnica ni sprejela. Še več. Trdi, da so bili srbski delavci poplačani, v Rogatcu pa jih je pričakovala v petek in ne v soboto, ko so tja prispeli vsi izmučeni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodba je v javnost prišla po objavi videa na Facebooku, na katerem eden od teh delavcev razlaga, kako so ostali v Nemčiji brez plačila, ker so verjeli, da bo lastnica podjetja izpolnila svoje obveznosti do njih. Kmalu za tem sta se na Facebooku oglasila tudi zakonca Ferčec, ki vztrajata, da gre za blatenje njunega ugleda, saj naj bi delavce vendarle poplačala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trdita, da je bilo dogovorjeno, da dobijo delavci najprej akontacijo plačila, ko bo projekt zaključen, pa prejmejo dokončno plačilo. Trdita, da sta delavcem akontacije plačila nakazala preko vodje gradbišča in enega od osmih delavcev, v primeru delavca Aleksandra Nemova, ki je spregovoril na posnetku, ter še enega delavca, pa sta akontacijo nakazala njunima sestri in ženi.

Kaj pa preostalo plačilo?

Govorili smo z Nemovom, ki je dejal, da ni res, da so dobili celotno plačilo. "To so gnusne laži," pravi in pojasnjuje, da je za mesec in pol dela v Nemčiji dobil le okoli 700 evrov, in sicer 400 evrov akontacije in nato še 300 evrov plačila, kar je bistveno manj kot je bilo dogovorjeno. Ves denar, ki ga je nakazalo podjetje, pa ni bil namenjen zgolj plači, še opozarja, pač pa tudi za nakup orodja, s katerim so delali na dveh gradbiščih, in potne stroške.

Ferčeceva pravi, da je vodji gradbišča za vse delavce nakazala 5430 evrov, enemu od delavcev še 5700 evrov, ženi enega od delavcev 300 evrov ter sestri Nemova 600 evrov. Trdi, da je Nemov od vodje gradbišča dobil 300 evrov, od drugega delavca pa 600 evrov, zato vztraja, da njegove trditve niso resnične. Prav tako trdi, da projekt še ni zaključen in končno plačilo zato tudi še ni dospelo. Vse skupaj sta zakonca Ferčec sicer podkrepila z dokazili o plačilu, ki pa na račune omenjenih oseb prihajajo iz najmanj treh različnih virov, in sicer podjetja Fil Monting (v lasti zakoncev Ferčec), z računa Alojzije Ferčec ter računa podjetja Ivan Ferčec s.p..

Ferčeceva pred kamero ekipe 24UR ni želela. Vztraja, da so delavcem nakazali ves denar.
Ferčeceva pred kamero ekipe 24UR ni želela. Vztraja, da so delavcem nakazali ves denar. FOTO: POP TV

Dolžna naj bi bila od 10.000 do 12.000 evrov

Če izračunamo, sta zakonca osmim delavcem za mesec in pol garanja na dveh gradbiščih v Nemčiji nakazala okoli 12.000 evrov, kar pomeni okoli 1250 evrov na osebo. Nemov vztraja, da tega zneska ni dobil, prav tako opozarja, da so v teh zneskih upoštevani še stroški za nakup orodja in potni stroški. Na vprašanje, koliko mu torej dolguje Ferčeceva, odgovarja: "Vsem nam dolguje med 10.000 in 12.000 evri."

Znova izigrani

Osem razočaranih delavcev se je po napornem potovanju ta konec tedna vendarle vrnilo domov. Upravičeno jih skrbi, ali bodo bili poplačani in predvsem v kakšni meri. Zakoncema Ferčec ne verjamejo več, se pa zavedo, da gre za njihovo besedo proti njuni. "Verjel sem ji. Zaupal sem. Delali smo šest dni na teden od jutra do mraka,« pripoveduje Nemov, ki se počuti znova izigrano. Znova pa zato, ker je eden od delavcev, ki so ostali brez plačila že leta 2013, ko je delal v ruskem Sočiju v času priprav na zimske olimpijske igre. Še bolj je v skrbeh za njihovo usodo, saj so v Nemčiji delali brez urejenih papirjev. »Trdila je, da bo uredila vse papirje in dovoljenja za delo," pripoveduje.

Delavci zdaj upajo, da slovenska zakonodaja izkoriščanja delavcev ne bo dovolila, čeprav žalostno ugotavljajo, da imajo malo možnosti. "Za Slovenijo smo nevidni," pravi Nemov, saj nimajo vseh potrebnih papirjev. V soboto zvečer, ko Ferčeceve niso dočakali, so šli tudi na policijsko postajo in prijavili njeno ravnanje.

Vprašanja o tem, ali so v tem primeru dobili kakšno prijavo in kako so oziroma bodo ukrepali, smo naslovili na pristojno PU Celje, prav tako smo se obrnili tudi na Inšpektorat RS za delo glede tega, ali so dobili kakšno prijavo zoper podjetja v lasti Antonije in Ivana Ferčeca. Njihovih odgovorov še nismo prejeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
01. 11. 2017 19.54
-1
Še Slovensko ne znajo, a hoče naš denar.
flexi22
01. 11. 2017 18.57
+6
koliko dobijo mediji € za tako promocijo ? ko gre za domače vse tiho ko gre za tzjce pa vsi po zraku ,in še to kako se vas sploh da poklicat tako hitro .za kaj jih niste vprašali ker delajo v slo. ne govorijo slovensko.
Jožajoža
01. 11. 2017 14.33
+2
kaj 7oo evrov je pa res bajna plača za sloveske razmere. veste,mi slovenci delamo za 400 evrov neto, seveda, če jih dobimo. drugo je javni sektor. ti se ne vstanejo za 1100 neto,
Uporabnik565636
02. 11. 2017 10.23
+3
Jaz sem začel v JS za 750 neto. S fakulteto. Hvalabogu mi več ni treba se s temi za..bavat za mali denar.
periot22
01. 11. 2017 14.13
+6
Mi smo slovenci pa smo že dolgo nevidn!i
Teofil
01. 11. 2017 13.16
+6
Borotalkova država je pravna država:to mi delaj
ferencz 1
01. 11. 2017 11.33
+9
Pravna država Mirota Cmerara -SMC_LDS. Naslednjič bodo pa Slovenčki...
Fifi 24
01. 11. 2017 12.06
+1
aha pri majerju pa je blo boljše..tovšakova...šrot...bavči....
Mars1212
01. 11. 2017 10.14
+8
Oh ubogi Srbi.. Jim ne verjamem niti pike v stavku. Sicer so pa takšni enostranski "srbski&bosanski" prispevki zelo koristni, ker bomo naredili Slovenijo neokusno za južne lenuhe in gobezdala. Ostanite v svojih državah na katere ste tako ponosni.
Uporabnik565636
02. 11. 2017 10.23
+1
Da ne bo potem panika, ko bodo za naše tako v Nemčiji in Avstriji govorili.
minnaema@yahoo.com
31. 10. 2017 22.46
+5
Hudo je vse to brati, kaj šele doživljati. Večina se lahko izgovarja, saj jih je veliko in išče oportunizem-delavci, ki so pošteno delali, pa se jih oslepari na vse možne načine /tudi to, da morajo delavci kupovati orodje da z njim delajo-dobro da niso rabili BULDOŽER.... ma dejte no dejte nekateri adjutorji v podjetju -KJE-/kakor citira članek/ prosim vas bodite do sebe in drugih pošteni, sicer oportuniste-na vse možne načine , ki so podobni sleparskim delom- mati narava kaznuje zapomnite si tega !!!
dipe
31. 10. 2017 22.00
-5
Slovenci vemo kaj je biznis, za južnjake je itak kramp in loputa, pa brca v ta zadnjo. Pika.
misterbin
31. 10. 2017 18.18
+16
Vsemu temu lopovstvo je botra država in vodstvo vlade .Če bi jih kaznili zaradi ne izplačevanja bi se vzpostavil red tako pa ne bo nikoli .Stalno se pojavljajo neke agencije ter posredniki ki kradejo ubogim delavcem .Morali bi vse v roke vzeti delavci in lopove potolčti tako da bodo jedli na slamico in nikoli več stopili na noge
stock84 1
31. 10. 2017 18.04
-1
Ja ja, je nakazala ampak ta denar je sel za material, ne za place
puspan
31. 10. 2017 18.09
-1
saturnsky23 saturnsky23
31. 10. 2017 17.57
+1
Nekaj je potrebno vedet. Slovenija je preplavljena z Južnimi delavci, ki pa so drugorazredna kategorija, slabši delavci, z bolnimi družinskimi člani, ki pridejo za njimi in so dodatna obremenitev. Najbol zdrava delovna sila, najsposobnejši ostanejo doma, tam zlahka dobijo zaposlitev. Za nameček, SCT in podobni"delavci" dobijo tukaj državljanstvo, privlečejo kasneje številne družinske člane, ki padejo avtomatsko na SPIZ. Katasrofa Slovenske(leve) politike.
puspan
31. 10. 2017 18.07
+11
Ne serji. Glede pravičnosti so moji kriteriji enaki, ne glede na njihovo nacionalnost. Ko sem pred leti delal v Nemčiji, lahko z velikim zadovoljstvom rečem, da tam nikoli niso gledali na to, od kod nekdo prihaja. Imel sem kar nekaj sodelavcev iz nekdanjih republik in prav nobene razlike ni bilo med nami. Za lenuhe tam ni bilo mesta. Zgodilo se je celo, da je brco v rit dobil tudi tamkajšnji državljan in to upravičeno.
Fifi 24
01. 11. 2017 12.08
+1
saturnsky23 ofca glede vlečenja juga so bili NAJBOLJ učinkoviti TVOJI v DEMOS so TEM potalal skor 200.000 državljanstev
puspan
31. 10. 2017 17.50
+12
Se še spomnite razburjenja naših vrlih sindikalistov, ko so se pridušali izkoriščanju nemških delodajalcev nad menda našimi delavci v Nemčiji. Kolikor mi je znano, se je tja v razčistitev spornih zadev napotil celo sindikalist Lukić. Zelo hitro je prišel do spoznanja, da je nemški delodajalec vse dolžnosti, ki jih je imel do slovenske firme pošteno poplačal. Problem je nastal, da je slovenski podizvajalec srbskih korenin plačilo svojim delavcem "pozabil" nakazati, nakar je novica hitro potihnila, Lukić pa se je z dolgim nosom vrnil na svoje staro toplo gnezdo.
leond1
31. 10. 2017 17.24
+9
s kolom po glavi da si zapolni
SEJBOBOL
31. 10. 2017 16.04
+9
Zanimivo je že to , zakaj več podjetij ..... Če imaš čisto vest je 1x dovolj ....
Redžepi
31. 10. 2017 15.30
-4
še enkrat bom napisal, ker sem bil izbrisan... če začneš delat in dobiš novo zaposlitev, moraš čakat na prvo plačo mesec in pol, tako da tile modeli niso delali mesec in pol ali pa tudi, pa že pljuvajo po slovenskih delodajalcih...kolikor je pa razvidno, so pa še dobili avans, kar se redko zgodi, da ti kdo plača delno naprej...tile balkanci so tudi navajeni tako malo po domače...govorim iz lastnih izkušenj...
saturnsky23 saturnsky23
31. 10. 2017 15.08
+10
Dejmo se brigat za naše klošarje. Ogromno jih je.
croasan
31. 10. 2017 13.28
+8
Kdo pa so lastniki teh podjetij, verjetno kar sami srbi, naj se zmenijo sami. Koliko pa je slovenskih delavcev, ki so še bolj izkoriščani pa nobenega ne briga
croasan
31. 10. 2017 13.25
+10
Najboljše, da srbi gredo delat v Rusijo, pa tam ne bodo imeli nobenih težav, kjer je med in mleko, vedno pišete samo o Srbih, vsak dan bi lahko objavili vsaj deset člankov o izkoriščanih slovenskih delavcih.
buzerantos
31. 10. 2017 13.23
+19
Dragi urednik, lepo bi bilo, da napisete tako kot je. Nehajte o Slovenskih podjetjih, ampak napisite, da gre za podjetja, ki so registrirana v Sloveniji, njihovi lastniki, direktorji so pa njihova braca bajric, saric, osmanagic itd. Vam nastejem se enih par ?? A slovenski delavec je pa viden al kako ? A je slucajno urednik custveno povezan z temi delavci ? Ne razumem, stalno berem kako srbski in bosanski delavci trpijo, revceki, slovenski delavec pa dela za 1500 neto,a ne ?