Slovenija

FOTO: Srbščina v slovenskih šolah?

Ljubljana/Brdo pri Kranju, 29. 09. 2009 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Danilo Türk je na Brdu pri Kranju sprejel srbskega kolega Borisa Tadića. Obisk je zaznamoval podpis socialnega sporazuma, s katerim bodo izpolnjeni pogoji za izplačevanje pokojnin več kot 10.000 upravičencem.

Med slovenskim in srbskim narodom obstaja zgodovinsko prijateljstvo. Res je, da smo imeli težke trenutke, res, da so bile nekatere zablode, ampak danes smo na začetku nove poti, je na Brdu pri Kranju, kjer je sprejel srbskega predsednika Borisa Tadića, poudaril Danilo Türk.

Predsednika sta sicer obravnavala vrsto vprašanj, tudi tistih povezanih z nasledstvom nekdanje Jugoslavije. Pri tem je slovenski predsednik dejal, da sta se dotaknila tudi dosedanjega poteka pogovorov in ugotovila, da je treba poiskati rešitve, ki bodo konkretne, bodo v vzajemnem interesu držav in bodo pravične. Načelo pravičnosti mora po besedah Türka vladati v vseh sukcesijskih odnosih, reševanju vseh vprašanj sukcesije in v vseh odnosih med državami naslednicami nekdanje Jugoslavije. Pomen pravičnosti pri tem je v izjavi za javnost po pogovorih izpostavil tudi Tadić.

'Demonstracija zrelosti'

Srečanje Tadić in Türk na Brdu-1
Srečanje Tadić in Türk na Brdu-1 FOTO: Dare Čekeliš

Krepitev odnosov, o čemer je tudi tekla beseda na srečanju predsednikov Slovenije in Srbije, pa predstavlja tudi danes podpisan socialni sporazum. S tem sta, kot je dejal slovenski predsednik, državi demonstrirali zrelost odnosov in sposobnost reševanja konkretnih vprašanj.

Socialni sporazum sta podpisala minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in njegov srbski kolega Rasim Ljajić, z njim pa bodo med drugim izpolnjeni pogoji za izplačevanje pokojnin več kot 10.000 upravičencem.

Po njegovih besedah je vprašanje pravičnosti zelo pomembno tudi pri "razmejitvi" držav nekdanje Jugoslavije, ob čemer je dodal, da mnogi mejni spori danes ostajajo na papirju. Povedal je tudi, da tako kot Slovenija pristopa k reševanju problema z dialogom, na enak način k temu vprašanju pristopa tudi Srbija.

Slovenščina na srbskih univerzah

Na vprašanje glede izbrisanih je Türk povedal, da je v zvezi s položajem pripadnikov srbskega naroda, ki živijo v Sloveniji, več dimenzij, naša država pa ceni prispevek, ki ga dajejo njenemu razvoju. Gre za vprašanje, ki po njegovih besedah še ni do konca rešeno. Izrazil je zadovoljstvo, da je slovenska vlada aktivno pristopila k reševanju tega vprašanja. Ne more pa še povedati, kako ali kdaj bodo potrebne morebitne nove zakonske rešitve.

Srečanje Tadić in Türk na Brdu-8
Srečanje Tadić in Türk na Brdu-8 FOTO: Dare Čekeliš
Predsednika sta poleg o gospodarskem govorila še o pomenu kulturnega sodelovanja in sodelovanja na področju šolstva. Ob tem je Tadić spregovoril o možnosti, da bi na srbskih univerzah poučevali slovenski jezik. Izrazil je še pričakovanje, da bi se tudi pripadniki srbske skupnosti v Sloveniji lahko na šolah učili srbščine.

Po besedah slovenskega predsednika imamo dobre razloge, da okrepimo možnosti za pouk srbskega jezika na slovenskih šolah, pri čemer se sam zavzema, da se poiščejo praktične rešitve. Kot je dodal, se je sicer zavzel za ustanovitev posebnega svetovalnega organa pri slovenski vladi, ki bi omogočil stalno komunikacijo med pripadniki narodov republik nekdanje Jugoslavije za reševanje različnih praktičnih vprašanj.

Kdaj v EU?

Sicer je Tadič na novinarsko vprašanje o tem, kdaj bo Srbija zaprosila za članstvo v EU, povedal, da bo to storila v trenutku, ko bo presodila, da je idealen trenutek in da bo odgovor na to kandidaturo pozitiven. Vendar odločitve o tem še ni sprejela.
Türk se je na novinarsko vprašanje dotaknil tudi sodelovanja Slovenije na slovesnosti ob 50. obletnici vrha neuvrščenih, ki naj bi potekala v Srbiji, in priložnosti za slovenska podjetja.

"Slovenija še preučuje to zamisel o posebnem srečanju ob 50. obletnici prve konference na vrhu neuvrščenih v Beogradu. Zamisel je zanimiva in verjetno bo to preučevanje vzelo še nekaj časa, da se natanačno definira naš pristop," je povedal Türk. Po njegovem mnenju konferenca sicer predstavlja pomembno priložnost, sedaj pa gre za to, da ugotovimo, kaj je vsebina te priložnosti.

Potenciali še neizkoriščeni

Türk in Tadić sta se udeležila tudi slovensko-srbskega gospodarskem forumu na GZS, kjer sta izpostavila številne neizkoriščene potenciale za sodelovanje med državama. Slednje je po njunih besedah sicer dobro, ob številnih vzajemnih interesih obeh držav pa za poglobitev sodelovanja ostajajo še številne možnosti.

Potenciali za sodelovanje med državama še niso povsem izkoriščeni.
Potenciali za sodelovanje med državama še niso povsem izkoriščeni. FOTO: Dare Čekeliš

"Moramo gledati predvsem na nove možnosti, ki jih odpirajo telekomunikacije, razvoj infrastrukture, razvoj energetike in druga področja. Marsikje smo šele na na začetku in marsikaj novega nas še čaka," je dejal Türk. Kot eno izmed priložnosti je izpostavil tudi zamisel o posebni mednarodni konferenci ob 50. obletnici vrha neuvrščenih v Beogradu. "Bil bi zato, da čas do te obletnice izkoristimo za temeljit razmislek o skupnem nastopanju na tretjih trgih. Imamo marsikaj od te tradicije, kar pri tem lahko uporabimo," je dejal Türk.

Z njim se je strinjal tudi Tadić, ki je kot dobro podlago za skupno nastopanje na tretjih trgih izpostavil srbske prostotrgovinske sporazume z Rusijo, Turčijo in EU ter sklenjeno strateško partnerstvo s Kitajsko. V nadaljevanju je še dodal, da so kljub občutni rasti blagovne menjave med državama še številni neizkoriščeni potenciali za poglobitev sodelovanja.

Srbija in Slovenija sta lani zabeležili 1,1 milijarde evrov blagovne menjave, pri čemer je Slovenija ustvarila dobrih 325 milijonov evrov zunanjetrgovinskega presežka. Med glavne slovenske izvozne artikle Slovenije se uvrščajo predvsem zdravila, osebni avtomobili, naprave za hlajenje in avtomobilske gume, medtem ko je med uvoznimi izdelki največ aluminijastih plošč, ploščatih toplo valjanih izdelkov iz železa in surovega aluminija.

Tadića, ki je danes kot prvi srbski predsednik prispel na uradni obisk v Slovenijo, kar daje zgodovinsko dimenzijo obiska, je v nadaljevanju sprejel tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, v sredo pa se bo srečal tudi s premierom Borutom Pahorjem. Kot so sporočili iz DZ, sta se z Gantarjem strinjala, da se odnosi med državama v zadnjih letih krepijo na številnih področjih, pri tem pa sta se zavzela za vizumsko liberalizacijo za Srbijo s 1. januarjem, kar bi odprlo nove možnosti sodelovanja.

Tadić in Gantar sta se sicer dotaknila tudi vprašanja izbrisanih, položaja srbske narodne skupnosti v Sloveniji in vprašanj nasledstva nekdanje Jugoslavije. Zavzela sta se, da bi državi odprta vprašanja reševali v skupno korist.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PanterOL
26. 11. 2009 16.15
+0
profesor78 29.09.2009, 23:16 "ce pride srbscina v osnovno solo takoj otroka ispisem iz take sole in ga peljem nekam kjer tega s.r.a.n.j.a ni pa magar v avstrijo ali italijo." Se pravi bi otroka zavoljo srbskega jezika, ki si se ga po vsej verjetnosti učil v YU tako kot jaz, izpisal iz šole v SLO in ga vpisal nekam v Italijo ali Avstrijo? Imaš na stenah kljukaste križe in slike Musolinija in Hitlerja?
theta
30. 09. 2009 09.32
+2
Nič ne bo, slovensko naj se učijo.
pipilongstock
30. 09. 2009 07.42
JA IN če ponuja možnost poučevanja? a ni to lepo? v Londonu imajo pa možnost učenja turščine, PA KAJ!
TPoweR2
30. 09. 2009 07.37
komaj smo se resli teh balkanezarjev, ze spet jim lezemo nazaj v rit, ceprav bi oni mogli nam glede na njihov polozaj!!! Slovenci nimamo ocitno cisto nic ponosa!!!! Sramota!
sottozero
30. 09. 2009 07.15
Če bo Slovenija krepila gospodarske vezi in vlagala v Srbiji...potem bo verjetno tudi Srpski jezik našel mesto na univerzi. Verjetno pa bi se vsi morali začeti učiti najprej Kitajsko....
zojika
30. 09. 2009 00.52
k da ni dost hudo, da na ulicah po Sloveniji že skor pogostej slišiš srbščino kt pa slovenščino, zdej bi jo še v šolo uvedli?! kaj sledi? Izkoreninjenje slovenščine? Pol pa še Slovencev po možnosti?? Že tko nas je vsak dan manj!
CezDrnInStrn
30. 09. 2009 00.45
Za naše penzioniste ni denarja, za srbske pa bo !
zmha
29. 09. 2009 23.16
+3
ce pride srbscina v osnovno solo takoj otroka ispisem iz take sole in ga peljem nekam kjer tega s.r.a.n.j.a ni pa magar v avstrijo ali italijo
gliss.
29. 09. 2009 23.13
to je hudo..pol gremo lh u srbijo studirat slovenscino huhu :)
mega349856
29. 09. 2009 22.56
Pa kaj se ta Turk gre, da obljublja možnost poučevanja srbskega jezika v osnovnih in srednjih šolah!! A bo Srbija enako naredila, da se bodo Slovenci živeči v Srbiji že v njihovih osnovnih in srednjih šolah učili slovenščine. To se bo mojem "nikoli v Srbiji" zgodilo!!!!!!!! Na fakultetah pa že dandanes pri nas obstaja študij srbščine, tako kot recimo na poljskih fakultetah študij slovenščine in drugod.
privat.baldrick
29. 09. 2009 22.48
Zgodovinska dimenzija obiska, kaže Pavle, vizumska liberalizacija pa zgolj obrača spiralo novih priliviligiranih priseljencev. Brez kritike.
J.Rambo
29. 09. 2009 22.47
+2
Kaj srbščine, slovenščine naj se naučijo!!!!
privat.baldrick
29. 09. 2009 22.32
Turk hitro pade iz univezitetne disleksije v osnovnošolsko, ker to vendar je Tadić. Univerziteno torej.
cosmoss
29. 09. 2009 22.19
Srbščina v slovenskih šolah? Hahahaha.Kaj se je Turku ali komu totalnoma poslabšalo.Kje pa naj bi gdo rabil srbski jezik?Razen za odganjanje komarjev.hehe
M-teorija
29. 09. 2009 22.07
KLOPOTAČKA Normalno da je vse del nekega širšega dogovora, ki je obema državama v korist.
Heinke
29. 09. 2009 22.05
Krepitev mafije. Dobro, daleč smo prišli, na kant.
anzi_mahackala
29. 09. 2009 21.57
ce mas francistiko, rusistiko, japonscino na filozofski fakulteti ni vrag, da se nebi dodali srbistiko ... pac tisti, ki ima veze s poslom po balkanu si bo vsekakor placal studij jezika. Enako podpiram uvajanje slovenscine v njihovih fakultetah. Sicer pa podpiram sodelovanje obeh drzav, ker do sedaj ni bilo nobenih konfliktov, obe drzavi sta zreli za gospodarske interese in nebi bilo slabo za oba trga.
Buena Vita
29. 09. 2009 21.54
terijca ,teorijca lahko je talat tuje
Buena Vita
29. 09. 2009 21.54
TEORIJCA KAJ SEM NAPISALA,POKOJNINA KI JE ZASLUŽENA Z DELOM JE NESPORNA PRAVICA,POVSOD,NE SAMO PRI NAS samo turk se ni pogajkal za te pokojnine,so še muštrance zraven in kaj so se izpogajali za korist slovenije-NIČ KDAJ BODO SLOVENCI DOBILI SVOJE IMETJE VRNJENO,PEKO,ALPINA itd,itd,itd
M-teorija
29. 09. 2009 21.20
pajtlerblanka 29.09.2009, 19:20 KLOPOTAČKA Vsi ki so delali in živeli v Sloveniji si zaslužijo pokojnino. Tudi naši gastarbajterji iz nemčije jo po meddržavnem dogovoru dobivajo, ravno tako zasluženo. Tudi tisti, ki so služili v tujski legiji ravno tako. Kaj se pa dogaja z tistimi izven Slovenije me pa res nič ne briga. Saj tudi tistim privoščim , le to ni naša skrb. To pa drži.