Slovenija

Furs pripravlja nagradno igro: izžrebance, ki jim bodo poslali 10 računov, bodo denarno nagradili

Ljubljana, 17. 12. 2015 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/U.Z.
Komentarji
257

Furs bo prihodnje leto zagnal nagradno igro Vklopi razum, vzemi račun, v kateri bo lahko sodeloval vsak, ki bo zbral 10 računov različnih izdajateljev in jim jih poslal. Nato bodo izžrebali dobitnike denarne nagrade v vrednosti 15.000, 10.000, 5.000 in tisoč evrov. "Namen je spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račun," pravijo na Fursu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na terenu bo 330 finančnih inšpektorjev
    01:53
    Iz SVETA: Na terenu bo 330 finančnih inšpektorjev
  • Iz 24UR: Furs ponuja bogato nagrado
    02:46
    Iz 24UR: Furs ponuja bogato nagrado
plačilo
plačilo FOTO: Thinkstock

Uporaba davčnih blagajn bo od 2. januarja obvezna za tiste zavezance, ki morajo izdati račun za dobavo blaga ali storitev in morajo voditi poslovne knjige in evidence, za dobavljeno blago ali storitev pa prejmejo plačilo v gotovini. Pri tem se za gotovino štejejo tudi plačilne ali kreditne kartice.

Nekaj podrobnosti sta na novinarski konferenci predstavila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman in namestnik generalne direktorice Finančne uprave RS Peter Grum.

"Prehajamo v sklepno implementacijsko fazo, celo leto so tekle ativnosti. Obvezna uporaba je pred vrati," je v uvodu dejala Vraničar Ermanova. Poudarila je, da so davčne blagajne ključne za boj proti sivi ekonomiji, a ne gre za samostojen ukrep, ampak nadaljevanje že sprejetih ukrepov. Ob tem je poudarila, da je v boju proti sivi ekonomiji ključna sprememba zavedanja o namenu plačevanja davkov.

Po njenih besedah pomenijo tudi administrativno razbremenitev davčnih zavezancev, Furs pa bo lahko proste zmogljivosti namenil drugim področjem, denimo preprečevanja dela in zaposlovanja na črno. Učinki uvedbe bodo tako po njenem tudi posredni, neposredne pa bo Furs lahko razkril v prvi polovici marca oz. maja, je napovedal Grum.

Polemike nekaterih, zlasti malih zavezancev, da je uvedba davčnih blagajn dražja od napovedi ministrstva, je Furs utišal tako, da je zanje pripravil Mini blagajno - brezplačno aplikacijo za davčno potrjevanje računov. Zavezanci bodo morali zagotoviti internetno povezavo s Fursom in elektronsko napravo, ki bo to omogočala, je navedel Grum.

Če potrošnik ne bo vzel računa, mu grozi denarna kazen, a na Fursu poudarjajo, da njihov namen ni kaznovanje. Namesto tega bodo večji poudarek dajali preventivnim aktivnostim, tako z obveščanjem javnosti v medijih kot tudi prek pooblaščenih oseb na terenu.

Furs poziva k vključitvi v testni sistem davčnih blagajn

Furs ugotavlja, da je od 1. decembra, ko je stekel poskusni sistem potrjevanja računov prek davčnih blagajn, vanj vključenih razmeroma malo zavezancev. Od približno 70.000 tistih, ki bodo k temu z 2. januarjem zavezani, jih je doslej to storilo okoli 4.150. Zato zavezance poziva, naj sistem preskusijo pred obvezno vzpostavitvijo. "V zadnjih dneh je številka sicer eksponentno narasla, a ni ravno takšna, kot bi si jo na Fursu želeli," je Grum.

Po ocenah Vraničar Ermanove aktivnosti za uvedbo davčnih blagajn potekajo tekoče in brez večjih zamud. Nekateri zavezanci so se sicer na ministrstvu šele zdaj oglasili z izvedbenimi težavami, ki jih sedaj sproti in individualno rešujejo, povedala.

Tudi Furs je ugotovil nekaj tipičnih programskih oz. sistemskih napak, ki se pojavljajo pri davčnih zavezancih, na kar bodo v prihodnjih dneh opozorili razvijalce sistemov. Najvišji znesek na enem od testnih računov je bil na primer 543 milijard evrov, je ponazoril.

Davčni inšpektorji se tako ne bodo takoj zakadili med zavezance, ali izpolnjujejo zakonsko dolžnost, temveč bo uvodno obdobje namenjeno informiranju, pomoči in osveščanju. Bo pa Furs po Grumovih zagotovilih pozoren zlasti na tiste, ki bodo hoteli sistem ali ignorirati ali izigrati. Več bo še nadzora nad delom na črno ter nad tistimi, ki so pred kratkim prenehali s poslovanjem, saj pri njih obstaja tveganje, da jo bodo neregistrirano nadaljevali.

"Ocenjujem, da je projekt pripravljen uspešno in kakovostno," je sklenila Vraničar Ermanova ter zagotovila, da so stroški uvedbe v mejah načrtovanih, to je v višini približno dveh milijonov evrov. K osveščanju tako davčnih zavezancev kot potrošnikov bo pristopil tudi Urad vlade RS za komuniciranje, ki bo zagnal medijsko kampanjo za dvig davčne kulture. Stroški te so postavljeni pri 125.000 evrov.

Osnovni pogoji za uspešno delovanje davčne blagajne:

Za izdajo računa z uporabo elektronskih naprav mora imeti zavezanec naslednje stvari:

- ustrezno elektronsko napravo (računalnik, tablica, pametni telefon, registrska blagajna)
- prilagojeno programsko opremo za izdajo računov
- tiskalnik za izpis računov
- dostop do interneta
- namensko digitalno potrdilo (je brezplačno in se prevzame prek eDavkov)
- obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun
- interni akt o popisu poslovnih prostorov, dodelitvi oznak poslovnim prostorom in pravilih za dodeljevanje zaporednih številk računov
- pred prvo izdajo računa morajo Fursu sporočiti podatke o poslovnih prostorih (to storijo s pomočjo oz. preko davčne blagajne)
- za primer okvare elektronske naprave rezervna vezana knjiga računov, ki jo je potrebno pred izdajo računa iz vezane knjige računov potrditi na e-Davkih.

račun
račun FOTO: Thinkstock

Furs pripravlja nagradno igro in deli denar

Furs bo zagnal tudi nagradno igro Vklopi razum, vzemi račun, ki bo potekala prihodnje leto. Njen nagradni sklad znaša 124.000 evrov. Vse te aktivnosti so namenjene dvigu davčne kulture v državi.

V nagradni igri bo lahko sodeloval vsak, ki bo zbral 10 računov različnih izdajateljev in jih poslal na Furs. To bo lahko storil prek brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun, prek odprtega portala e-Davki ali po pošti.

Nagradna igra bo potekala v štirih krogih. Žrebanja bodo konec marca, junija, septembra in decembra in bodo potekala v bobnih za žrebanje Loterije Slovenije. V vsakem krogu bodo se bo izžrebala po ena denarna nagrada v vrednosti 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov ter ena v vrednosti 1000 evrov za tiste, ki bodo sodelovali prek mobilne aplikacije ali portala e-Davki.

"Namen nagradne igre je spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račun," je povedal Grum. Sodelovanje potrošnikov bo Fursu omogočilo večje zbiranje podatkov in vpogled. "Ti podatki bodo zelo primerni za naše nadzorne postopke in analizo tveganja, ki bo vplivala na izbor zavezancev za nadzor," je dodal.

Mobilna aplikacija je brezplačna in je oz. bo na voljo v Google Play, App Store in Windows Store. Račune bo z njeno pomočjo potrošnik lahko preverjal tudi anonimno, a tako ne bo mogel sodelovati v nagradni igri. Omogočala bo tudi možnost anonimne prijave, je navedel Grum.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Sols
15. 01. 2016 18.15
problem so dvojna merila, ampak dobra ideja tole, državljani za brezplačne inšpektorje na terenu!!! Lepo pa bi vseeno bilo, ko bi lopovi vrnili denar in odstopili s položaja, potem se pa lah tud to špilamo. Fair play za vse!!!
Too7
17. 12. 2015 21.52
+40
Halo FURS čigav denar boste dajali za nagrade???? s čigavim dovoljenjem vi to???
talentek
17. 12. 2015 21.56
+7
šnopc2
18. 12. 2015 09.55
+8
to je podobno kot nagrada na glavo kriminalcev.. ali pa če je kdo na bolniški ali porodniški... pač to je naš denar... ali pa ko imate subvencijo vrtca je to tudi davkoplačevalski denar... :)
Ana Sols
15. 01. 2016 18.08
po nesreči stisnila minus, ampak je za premislit tole. Problem so tu dvojna merila!!! Nekateri ala Jankovič in ministri lahko kradejo, drugi ne.
azzurro9111
17. 12. 2015 21.48
-1
Pošaljite pa bote izžrebavani moguče, ane eto ......
azzurro9111
17. 12. 2015 21.48
+0
Davek na dodano vrednost je manjši od davka na nevednost, molimo!!!!!
Mevoy
17. 12. 2015 21.33
-9
Če kdo rabi poceni program, vam priporočam matricanet iz maribora. So zelo ugodni in hitro pomagajo.
Darko32
17. 12. 2015 21.13
+2
Al iso že podelili nagrado, katero so obljubljali ob uveljavitvi dohodnine. Kolikor je meni znano je niso nikoli podelili. KAsenej so olajšave ukinili. Sedaj pa je isto. Ni kaj imamo pa res pokvarjene in lažnjive kljukce.
BožidarMacur
17. 12. 2015 21.09
+14
Laapa lapalapa. Delam na minimalcu pa nebom posiljal fursu nic! Tko nisem ruknen da bom na ta goljufivi znesek pristajal.
Eitipatapa
17. 12. 2015 21.06
+5
Na FURSU, DURSU in še kje so sami kriminalci, ki jim stvari delajo njihovi fušarski kolegi. VSE poznano. Zato ko jih jehe.
MatLav
17. 12. 2015 21.04
+2
a mi lahko nekdo pove, če me ima carinik oziroma dacar pravico ustavljati med tem, ko hodim po nekem nakupovalnem centru ali pločniku? jasno mi je, da ima to pravico policija saj je le organ varnosti za tele pa nisem ravno prepričan... ve kdo pravo resno definicijo in ne samo približka resnici?
Militos
17. 12. 2015 20.44
-1
IVO1965
17. 12. 2015 20.41
+11
hahahaha, kake patetične in bedne poteze fursa. so sk.ozlat se
helvecijaner
17. 12. 2015 20.21
+7
Za novo potegavščino bojo ovcam davke povišal pol pa se lahko veselijo, ko bojo tajkuni smetano pobrali.JU pomaga narodu gate slači,da ga lahko hjebe.
Ana Sols
15. 01. 2016 18.11
tako je, problem so dvojna merila!!! In kako država rešuje korupcijo v svojih vrstah in na splošno v državi? :)
vasvi
17. 12. 2015 19.58
+8
Protestiram! Milo rečeno: zelo nehigienično je igrat se s tujim denarjem. Pa še FURS da to počne!!!! Protestiram. Davkoplačevalski denar ima svoj namen menda???? Očitno je vse dovoljeno.
karlo6
17. 12. 2015 19.49
+4
Kljub blagajni boš še vedno rabil računovodjo, pa še razni cariniki in inšpektorji bodo imeli delo ko bodo nervirali kupce z kontrolo računov,tu so še razni ovaduhi ki jih pri nas ne primanjkuje,saj jim javno obljubljajo nagrade če bo kdo prijavil neizdajo računov....itd. Pa še naj kdo reče da pri nas ni lepo. Še lepše bo če se narod ne bo uprl. Blagajne bodo pa najbolj prav prišle ob prvi državni nepokorščini,saj jih bodo lahko kolektivno izklopili če si že na ulice ne upajo.
Kapitol
17. 12. 2015 19.27
-2
LJUDJE HVALA BOGU, da slovenija stopa na pot modernih evrospkih držav, z evropsko primerljivim standardom. Od zvišanega prometa in novih davčnih prilivov, se že veselim novih cest, boljših prenovljenih bolnišnic z najmodernejšo opremo pri seveda skrajšanih čakalnih vrstah, modernizacijo železnic, in pa seveda boljše pokojnine za naše upokojence, ki so v veliko primerih že sramotno nizke. Končno bodo ljudje na svoja stara leta lažje zadihali. Pravje da se malo zagrabi te utajevalce, ki so toliko let preprečevali razcvet naše domovine. Končno tudi slovenijo čakajo svetlejši časi in bolj evropskim državam primerljivo življenje naših ljudi........
talentek
17. 12. 2015 20.05
+9
talentek
17. 12. 2015 19.22
+7
Bomo šli raje lučke gledat v lj al gremo z kockami na sprehod?
intel1
17. 12. 2015 19.17
+9
VISOKO ŠOLANI SEDAJ PA IGRE NA SREČO ORGANIZIRAJO KOT MAFIJA A SMO VAM ZATO PLAČALI ŠOLE
intel1
17. 12. 2015 19.15
+1
glupi fursovci kako boste lovil tiste ki ne dajo račune se sedaj ne prej. pojma nimate
felix59 drugič
17. 12. 2015 19.11
+16
Kako naj jim pošiljam račune , če fušam brez računa ?
talentek
17. 12. 2015 19.16
+1
No, končno vsaj en pameten, ki ni podložnik tem lopovom. 100 % te podpiram.če si pameten jim še socialno vleč.
talentek
17. 12. 2015 19.05
+13
Igra za norčke oziroma hlapce. Slovenci kolikor so butasti se bodo pa seveda grebli, hahaha idotizem