Slovenija

VIDEO: 'Spremljajte medije, da ne boste izpadli kot ovčke'

Ljubljana, 03. 05. 2012 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.K./STA/M.M.
Komentarji
102

Na mladih svet stoji. Zato je še posebej pomembno, da si mladi širijo obzorja. Tudi s pomočjo medijev, ki vsakodnevno obveščajo, razkrivajo in zabavajo. Prav zato v Društvu novinarjev Slovenije mlade pozivajo: spremljajte medije in podprite medijsko neodvisnost, saj je ta pomembna tudi za dobrobit družbe in posameznikov. Poglejte si video, ki so ga pripravili ob svetovnem dnevu svobode medijev.

Mednarodni dan svobode medijev, "praznik medijev", ko se spomnimo na temeljna načela medijske svobode, pa tudi dan, ko počastimo vse novinarje, ki so med opravljanjem dela izgubili življenje, smo letos na poseben način obeležili tudi na naši spletni strani 24ur.com. Pridružili smo se namreč akciji Društva novinarjev Slovenije (DNS), s katerim želijo opozoriti na pomen svobodnega in kakovostnega novinarstva tako za družbo in demokracijo kot tudi za razvoj in dobrobit vsakega posameznika.

Unesco je samo lani obsodil 62 umorov novinarjev, ki so umrli med opravljanjem svojega dela. Od leta 1992 jih je umrlo že skoraj 1000.

Internet za večino ljudi postaja najpomembnejši vir informacij in tudi, ali pa predvsem, mladi vsakodnevno brskajo po medmrežju. In s svojo akcijo želijo v društvu novinarjev na pomen svobodnih medijev in kakovostnega novinarstva opozoriti prav mlade. K akciji so privabili tudi nekaj znanih Slovencev, med njimi mladega, a nadvse uspešnega smučarja v prostem slogu Filipa Flisarja in pevca Zlatana Čordića, bolj znanega kot Zlatko. Oba pozivata mlade, naj spremljajo medije. "Dajte spremljat medije, ne obnašajte se ignorantsko do njih, da boste vedeli, kaj se dogaja, da ne boste izpadli kot ovčke," pravi Filip. Naj bodo bolj kritični, predvsem pa naj razvijejo večjo medijsko pismenost, pa mlade pozivajo tudi pri Unescu.

Oprostite, prekinitev

Preiskovalno novinarstvo je v Sloveniji še vedno premalo razvito, ugotavljajo v društvu Integriteta. Razlog je po njihovem mnenju v tem, ker država in lastniki medijev ne zagotavljajo ustreznih sredstev za razvoj in ohranjanje kakovosti poročanja.

Akcija, ki jo je društvo novinarjev pripravilo v sodelovanju z vsemi večjimi medijskimi portali v Sloveniji, se je začela nekaj minut pred poldnevom. Simbolično smo zatemnili našo spletno stran, namesto vsebine pa vas je kot opozorilo, kako bi bilo v svetu brez novic, pozdravila črna maska z napisom Oprostite, prekinitev.

Tako je ostalo dve minuti, nato pa ste si lahko ogledali kratek videoposnetek o pomenu kakovostnega novinarstva in medijskih vsebin za posameznika in družbo nasploh, ki ga je pripravil naš novinarski kolega iz 24UR Jure Brankovič, v njem pa poleg že omenjenih Filipa Flisarja in raperja Zlatka nastopata še reli voznik Boštjan Logar in fotoreporter Stanko Gruden.

V društvu Integriteta opozarjajo na nevzdržne razmere pri zaposlovanju novinarjev, ki za preživetje opravljajo tudi druga dela.
V društvu Integriteta opozarjajo na nevzdržne razmere pri zaposlovanju novinarjev, ki za preživetje opravljajo tudi druga dela. FOTO: Tina Smole

Kot so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), je podpora javnosti kakovostnim medijem v kriznem času pomembnejša kot kdaj koli. Kot pravijo, se zavedajo svoje odgovornosti, zaveze visokim profesionalnim standardom in etičnim merilom. "In vemo, da se lahko iz vedno težjega ekonomskega položaja, ki vse bolj reže v socialne pravice novinarjev, rešimo le, če bomo ohranili zaupanje javnosti z visoko kvalitetnimi, relevantnimi in verodostojnimi zgodbami, preiskovalnimi vsebinami, pravimi vprašanji." Zato na današnji svetovni dan svobode medijev potrjujejo svojo temeljno zavezo, da bodo ostali najmočnejši zavezniki javnosti in kritična vest družbe, neodvisni nadzorniki politikov in drugih elit.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pa ob svetovnem dnevu medijske svobode opozarja, da slovenska zakonodaja ne zagotavlja z ustavo zajamčene svobode javnega izražanja v medijih. Zlasti je problematičen kazenski zakonik, ki omogoča državnemu tožilstvu kazenski pregon zoper novinarje, kadar državni ali lokalni funkcionarji njihovo kritiko razumejo kot osebno razžalitev.

Združenje zato vnovič poziva vlado in državni zbor, da ustrezno spremenita kazenski zakonik, da kazenski pregon novinarjev zaradi kritike predstavnikov oblasti ne bi bil več mogoč. "Kadar se politiki in drugi državni funkcionarji zaradi novinarske kritike njihovega dela čutijo osebno razžaljene, naj novinarje tako kot vsi ostali državljani zasebno tožijo," so zapisali v ZNP.

Medtem pa v društvu Integriteta izpostavljajo dejstvo, da tri četrtine novinarjev čuti pritiske politike, gospodarstva, oglaševanja in lastnikov medijev. Prav zaradi tega so po navedbah društva tudi sami vedno bolj izpostavljeni korupciji. Eden od razlogov za nižjo kakovost so tudi nevzdržne razmere pri zaposlovanju, pravijo in ob tem poudarjajo, da kar 21 odstotkov novinarjev za preživetje opravlja še druga dela. Ob tem so izpostavili predvsem dela v marketingu ali oglaševalskih agencijah ter službah za odnose z javnostmi. Vse te službe so po njihovih besedah nezdružljive z novinarstvom.

Svoboda izražanja – gonilna sila družbenih sprememb

Ob svetovnem dnevu svobode medijev
Ob svetovnem dnevu svobode medijev FOTO: POP TV
Generalna skupščina ZN je 3. maj za svetovni dan svobode medijev razglasila leta 1993. Letošnji svetovni dan svobode medijev poteka pod geslom Novi glasovi: svoboda medijev pomaga pri preobrazbi družb.

Ob svetovnem dnevu svobode medijev sta na pomen svobode izražanja opozorila tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Kot opozarjata, je svoboda izražanja ena izmed naših najdragocenejših pravic, podlaga za vse druge svoboščine in temelj človekovega dostojanstva, svobodni, pluralistični in neodvisni mediji pa so bistveni za izražanje te pravice. Svoboda medijev zajema svobodo do lastnega mnenja ter svobodo iskanja, sprejemanja in sporočanja informacij ter idej preko katerega koli medija in ne glede na meje. Ta svoboščina je bistvena za vsako zdravo in živahno družbo, sta še poudarila Ban in Bokova ter države, profesionalne medije in nevladne organizacije po vsem svetu pozvala, naj združijo sile in pomagajo pri pospeševanju svobode izražanja, ki je temelj pravic posameznika ter zdrave družbe in gonilna sila družbenih sprememb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mohandas
14. 05. 2012 12.14
Ahaha! Jaz res upam, da je naslov članka mišljen sarkastično! Mediji so kot tovarna za proizvodnjo ovc.
Jaka Planinc
07. 05. 2012 09.24
SVOBODA MEDIJEV,KAJ JE TO...??????? NOBEDEN NOVINAR NE MORE BITI NEODVISEN,NEOSEBEN, VSK IMA SVOJ OSEBNI POGLED IN ODGOVOR NA PROBLEM ALI NEK DOGODEK. TUDI NAVIJA ZA NEKO OPCIJO,STRANKO, ZA POLITIKO IN POLITIKA, KI MU JE VŠEČ. NEODVISNIH MEDIJEV NI IN JIH NIKOLI NE BO VSAJ V SLOVENIJI NE. Novinar lahko piše NEODVISNO o HOJI po ŽERJAVICI,ali o parjenju SVINJ.
FU.EU
06. 05. 2012 13.26
ze v osnovni soli nas imajo v pasti z medijim. moras si zbrat 2 dodatna predmeta... izbira je bedna.. seveda se otroc odlocjo za kak sport in pa medije, ker jim je ubljubljeno da bodo gledal tv v ucilnici in malo pisal. po te pa fujtrajo kak so mediji vredo itd. sram naj vas bo vzgojitelce, ki to podpirate.
lnterReflections
04. 05. 2012 21.46
+2
Razen Mladine, Financ, Demokracije in Reporterja in RTV Slovenija so vsi neodvisni. Mladina je levi medij, Finance, Reporter in Demokracija pa desni. RTV je na strani tistega, ki je trenutno v vladi.
simevlado
04. 05. 2012 16.19
+2
haha ta je pa dobra isto kot tukajsnji komentarji pod to novico vec kot polovico jih je zbrisanih...
Geronemo
04. 05. 2012 07.57
+12
Da si sploh upajo s takšnim naslovom ven prit??? hehehe Drage OVČKE, spremljajte medije da boste ostali OVČKE.. 24ur pa itak da je kot češnja na torti senzacionalizma. Če ne bi bilo naravnih katastrof, zdrogiranih slavnih, vojn in politike, bi 24ur izginil v 24 urah... hehehehe...
Aaron-Heydar
04. 05. 2012 15.57
+2
MERDE-AVE-MERDE
03. 05. 2012 21.03
+3
10. maja bodo v parlamentu po nujni proceduri sprejemali rebalans proračuna in paket varčevalnih ukrepov. ZAKAJ VARČEVATI, ČE NE VEMO ZA KAJ? JEMLJEJO NAM PRIHODNOST! Imamo DOVOLJ! DOVOLJ: - da krivci za krizo ne odgovarjajo! - ker nismo storili ničesar narobe, ampak kaznujejo nas! - da nas imajo za neumne! - da za hrano plačujemo 2x več kot v Evropi, a je slabša! - da vse cene rastejo, plače pa ne! - da diskriminacija žensk še vedno obstaja! - da je marihuana kriminalizirana, čeprav mi pomaga! - da nimamo služb, ni optimizma! - da ne bomo imeli ničesar od pokojnin! - da istospolno usmerjeni nimajo enakih pravic! - da jemljejo pravice študentom! - da nas vlada ignorira! - da nas obračajo enega proti drugemu! - da upokojenci nimajo za preživetje! - in da nam lažejo v obraz! - ... - ... - ... VSI NA ULICE!
Buena Vita
03. 05. 2012 20.12
+4
ne zagotavljaju kakovostnega poročanja,hi,hi,hi, jeaj,kdo jih je naučil kakovostno poročat,napojijo in nafutrajo jih ,potem pa gnilobam pustijo klanfati neumnosti in laži
Buena Vita
03. 05. 2012 20.09
+11
medijsko neodvisnost,a ravno mediji so krivi za vso bedo sveta poslušajte kričave slovenske nopvinarke,derejo se kot žabe v mlaki in lažejo kot hudirji tem krečavim bednicam hočete neodvisnost dati,joj,joj,joj,pa hdu jeh posluša,koj ko sa začnejo krervljit prešaltaš kaj še naj storimo za njihovo neodvisnost''???? časopisov nihče ne kupuje,nihče ne bere klomastarij ki jih vkep mečeje,nihče jih ne šljivi pet posto,,,eeeeeee,klobasači,vaših pet minut je zdavnaj preteklost,samo pljuvamo še po medijih,
Bohem
04. 05. 2012 13.36
Me pa zelo zanima ali te, kot jih sami poimenujete "kričave slovenske novinarke" (in novinarji) verjamejo novicam o katerih tako vehementno poročajo in jih zagovarjajo??!!?? Če, da, morajo biti prekleto naivni za svoja leta in poklic, ki ga opravljajo, v kolikor ne, izpadejo kot podpovprečni glumci zreli za "zlato malino"!
hrcekmuri
03. 05. 2012 19.55
+6
tako butastega prispevka pa še ne v 57 letih ,pa so me futrali z vsemi bedarijami
Buena Vita
03. 05. 2012 20.13
ivo_123
03. 05. 2012 17.46
+9
Če bodo mladi brali ta portal, potem bo svet šel po gobe.
Mr.JanHara
03. 05. 2012 19.45
+4
HooplaToopla
03. 05. 2012 16.52
+5
Bolj pogosto in množično bi ljudje in predvsem mladi medije spremljali, če bi bilo v njih kaj zanimivega. Žal pa razen redkih izjem raziskovalnega ali analitičnega novinarstva v Sloveniji sploh ni, čeprav bi se resen novinar lahko v zgodbo zaletel z zaprtimi očmi. Toliko jih je. Spet žal se večina t.i. novinarjev ne upa svojim urednikom kaj bolj konkretnega niti predlagati, v strahu pred izgubo še tistega drobiža, ki ga mesečno dobijo. Tudi PopTV se s '24ur' le redko oziroma nikoli ne spusti v kako resno osje gnezdo. Največ kar se upajo, je to da malce oblajajo kakšnega tretjerazrednega referenta s katerega od ministrstev, ter da iz zasede izza ogla presenetijo in zmedejo katero od večjih živin s kakim vprašanjem, na katerega razumljivo ne more odgovoriti v trenutku. Kao: "Evo, pa smo ga ujeli." Praktično nobene zgodbe pa ne dokončajo. Brez izjeme vse se zaključijo s počasno pozabo. Nihče od novinarjev pa ne pomisli, da je objava v različnih medijih danes tako enostavna, da za zgodbo sploh ni nujen backup velike medijske firme. Treba pa bi bilo pač malce tudi tvegati.
hrcekmuri
03. 05. 2012 15.21
+4
IZPOSTAVLJANJE NEKIH OČETOV NARODA,NEKE ZNANE SLOVENCE ZA KATERTE NISEM NIKOLI SLIŠAL, NEKIH GALA PLKESOV KAR NEKAJ-TO SO MEDIJI -VSILJEVANJE KAR NEKEGA NEVEM KATEREGA DUHA. KOT VEČINA NEKIH FILMOV LAHKO JIH GLEDAŠ TISOČ POVSOD ISTA MISEL-VSI SO PROTI NAM TRPIMO AMPAK NAŠ DUH IN NAŠA ZAVEST JE TAKO MOČNA DA VEDNO ZMAGAMO
Majda Božnar
03. 05. 2012 15.14
+4
Že spodnji komentarji so zelo pametni. Resnica je, da nas ravno mediji iz nas delajo ovce. Če hočeš vedeti, kaj več, moraš brskati po internetu. Poročila in novice pa se v glavnem ukvarjajo v politiko, strankarskimi razprtijami, barabijami, s katerimi se ukvarjajo politiki. Naj bodo poročila in novice nekako take: novinarji odkrivajo, kaj vse nam prikrivajo, novinarji preverjajo, o čem se šušlja - to pomeni vse, kar se tiče napredka in novih spoznanj na vseh področjih. V tem primeru bi politika pristala čisto na stranskem tiru in izgubila bi svojo moč in premoč nad svojimi državljani. Potem bi se resnično začele dogajati pozitivne spremembe.
titovka
03. 05. 2012 14.47
+5
potem bo janša oven, ker ne bere časopisa...tako se je sam izjasnil, da ne bere !!!!
NinjaRockStar
03. 05. 2012 14.47
+5
To se mi zdi pa zelo paradoksalen naslov! Kot na primer "Hodite v šolo, da ne boste šolarji!"
Ramzess
03. 05. 2012 15.37
+3
Šolali za kaj, za ovčke sistema. Rezultat je enak.
hrcekmuri
03. 05. 2012 14.30
+3
VSI KI SE IMATE ZA MEDIJE IGRATE TAKO DA PREŽIVITE,KAJ LANSIRAJO MEDIJI SEM SE PA V 57 LETIH NAUČIL,ZATO PA ČE NOČETE BITI OVCE JEMLJITE MEDIJE KOT KAR NEKAJ,OVCE BOSTE TAKRAK TO TISTI KI ŠIRIJO INFORMACIJE VPLIVAJO NA VAŠE MNENJE
hrcekmuri
03. 05. 2012 14.32
najboljši dokaz za to je youtube,če je nekdo dober takoj uspe
Ramzess
03. 05. 2012 13.58
+8
Najprej definirajte medije, potem pa se menite, posloševanje nima smisla, ko pa vemo, da je večina medijev pod kontrolo in namenjeno zavajanju ljustva, delanju iz njih ovčk. Internet je izjema, in če je treba kateri medij zagovarjat in podpret je to ta, in noben drug. Članek je strel mimo, oz. propagira ravno nasprotno od željenega.
porka.malorka
03. 05. 2012 13.53
+8
Svoboda medijev hahahahahaha. v kapitalizmu svoboda medijev hahahahahahaha Vsi mediji so plačenci kapitalizma in njegovi pisuni. Razen seveda kakšne male marginalne skupine,ki jo pa itak nihče ne jemlje resno. Vse ostalo je samo biznis in novinar piše kar mu je ukazano
Mr.JanHara
03. 05. 2012 13.51
+7
VIDEO: 'Spremljajte medije, da ne boste izpadli kot ovčke' . . . . CINIZEM BREZ PRIMERE !