Slovenija

Skrajšanje prejemanja nadomestila za nekdanje poslance ostaja

Ljubljana, 12. 06. 2012 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatno-volilna komisija je pripravila novelo zakona o poslancih, s katero bi se poslancem znižala višina in trajanje prejemanja nadomestila po koncu mandata. Ob tem so zavrnili predlog, da ne bi posegli v pravice tistih nekdanjih poslancev, ki nadomestilo prejemajo že sedaj.

Takšno dopolnilo so vložili poslanci SD, ki menijo, da je poseganje v pridobljene pravice teh nekdanjih poslancev neustavno. Zato so predlagali, da bi ti poslanci nadomestilo prejemali eno leto, kot velja sedaj, in ne osem mesecev, kot je zapisano v predlogu zakona. Podobnega mnenja so bili v Pozitivni Sloveniji, ki so ravno tako opozarjali na mnenje pravnih strokovnjakov, da je takšna rešitev protiustavna.

V koalicijskih poslanskih skupinah so takšen predlog zavrnili, Poslanka SDS Alenka Jeraj je denimo opozorila, da je ustavno sodišče tisto, ki odloča o ustavnosti posameznih zakonskih rešitev, zato ne morejo "kar vnaprej govoriti, da je nekaj neustavno".

Denarnica
Denarnica FOTO: Thinkstock

Predsednik DZ Gregor Virant, sicer prvopodpisani pod zakon, pa je izrazil obžalovanje, da so "zamudili lepo priložnost, da neko stvar složno rešimo in damo pozitivno sporočilo ljudem". V koaliciji so tudi poudarjali, da je takšen zakon pomemben za dvig ugleda DZ.

Da si DZ z omenjenim zakonom ne more pridobiti ugleda, pa so menili v opoziciji. Poslanka PS Maša Kociper pravi, da se ugled parlamenta ruši zaradi nekaterih posameznikov. Dodala je še, da v poslanski skupini ne bodo glasovali proti zakonu, vendarle pa bi želeli sistemsko razpravo o položaju poslancev.

Tudi Matjaž Han (SD) je prepričan, da javnost zaradi tega zakona ne bo prav nič bolj cenila DZ. Spomnil je tudi na nekatere nekdanje kolege, ki po poteku poslanskega mandata nikakor ne morejo dobiti službe.

Poslanec DeSUS Franc Jurša pa je predlagal, da bi uveljavitev zakona s 1. avgusta zamaknili na 1. september, saj naj bi tedaj nekateri nekdanji poslanski kolegi začeli delati na šolah in fakultetah. A takšen predlog med preostalimi člani komisije ni naletel na podporo.

Ker so v razpravi nekateri člani komisije opozarjali, da nadomestilo po prenehanju funkcije prejemajo tudi nekateri drugi funkcionarji, denimo ustavni sodniki, je komisija sklenila vladi predlagati, naj čim prej pripravi spremembe zakonodaje, s katerimi bo nadomestilo omejila tudi tem funkcionarjem.

Novela, ki jo DZ obravnava po skrajšanem postopku, predvideva znižanje višine poslanskega nadomestila s 100 na 80 odstotkov plače ter skrajšanje obdobja, ko bi poslanci nadomestilo lahko prejemali, in sicer z 12 na šest mesecev. Ob tem so izjeme določene za tiste poslance, ki imajo za sabo dva ali več mandatov, ter za tiste, ki nadomestilo že prejemajo. Za slednje bi pravica veljala osem mesecev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joca steier
13. 06. 2012 11.11
+4
Poseganje v že pridobljene pravice????????? Dajte, dajte poslanci! Tudi delavčeve pravice so bile že pridobljene, pa zlahka oduzete, pa javna uprava ravno tako, pa še......ampak nižjemu sloju ni težko vzeti! To ni protiustavno, čeprav so bile že pridobljene pravice......ko sem poslušala tega poslanca, ki je o temu govoril, mi je šlo na bruhanje......Naj se pove...Samo jemanje poslancem je protiustavno......delavec pa naj na koncu, ko mu bo odvzeta še zadnja pridobljena pravica je travo, saj zna.....Svet je nor.....
Tonček Balonček
13. 06. 2012 11.20
+4
Državljanom cpravice jemljejo že več kot 20 let, pa to ustavnih sodnikov nič ne skrbi! PA če bi jim ejmali le pravice. Dobesedno sij pokradli, družbeno lastnino so kar ilegalno prekvalivficirali v državno, potem pa talali našim in tujim kapitalistom, začel je Čebelar s Tobačno recimo, bnas so pa pitali s povojnimi poboji, enkimi slaboumnimi referendumi, homoseksualci in ltermoelektrarno Trbovle, zdaj nas pa z Dominikankami in Jankovićem!
joca steier
13. 06. 2012 11.32
+4
Ja Tonček Balonček....šele ko bo uvela zadnja rastlina, umrla zadnja riba in posušile vse vode, bo človek spoznal, da ne more jesti denarja..........do takrat pa.......poslanci le čuvajte svoje pridobljene pravice
Tonček Balonček
13. 06. 2012 11.00
+1
Pri "novici" o plačevanju zavarovanj in prispevkov za verske uslužbence sem hotel predlagati, d abi jim izplačevali še regres, in stroške za prevoz in prehrano, pa so žal ukinili komentarje. A je to nedotakljiva tema? Za avrčevanje gre,m ne moremo si privoščiti več, kot zmoremo, za naše otroke gre, je Janša lepo povedal! Katoliki smo alhko tu s skromno RKC, saj s eje razširila takorekoč iz katakomb in jam!
slovenecsm
13. 06. 2012 06.00
+4
Matjaž Han (SD) je prepričan, da javnost zaradi tega zakona ne bo prav nič bolj cenila DZ. Spomnil je tudi na nekatere nekdanje kolege, ki po poteku poslanskega mandata nikakor ne morejo dobiti službe. ŠE MAR NAM NI!
etul
12. 06. 2012 19.34
+1
Ti naši vrli poslanci se imajo za neke kulturne civilizirane nadljudi potem pa se zgodi ženščini ki je celo odvetnica takšen lapsus da te kap.nekje sem zasedil da vsak konj ne more bit poslanec pa naj dodam vsaka kobila tudi ne
przelmuding
12. 06. 2012 17.32
+13
Spomnil je tudi na nekatere nekdanje kolege, ki po poteku poslanskega mandata nikakor ne morejo dobiti službe. To nam vse pove o njihovi sposobnisti in poštenosti.
luckyss
12. 06. 2012 17.36
+13
Glede na njihov "doprinos" državi bi po poteku mandata itak morali na oddih za nekaj let.. ..na Dob..
Tonček Balonček
13. 06. 2012 11.03
+1
Še Virant (birokrats vetovnih razsežnosti) in Bajuk, finančnik svetovnega formata, sta bila nezaposljiva, ljudem pa razlagajo, da so lenii in neposobni, če ne dobijo dela!! Zanimivo da ej dandanašnji v Evropi 100 milijonov lenuhov, pred petdesetimi jih pa takorekoč ni bilo. Veliko jih je bilo pa kmalu po prvi vojni!
luckyss
12. 06. 2012 17.07
+9
Ne se * z ljudstvom, da ne bomo z referendumom odločili kakšni bodo vaši dohodki in pravice ter zaporne kazni :)
luckyss
12. 06. 2012 17.28
+2
Majda Božnar
12. 06. 2012 16.23
+13
"pridobljene pravice" - nikar se ne smešite!! Delavci so delali, pa niso dobili plač, delolajalci jim niso plačevali prispevkov, da o regresih ne govorimo - to so bile njihov pravice, ki je niso bili deležni. Naj vas bo sram!! če se s tem ne strinjate, PA ŠTRAJKAJTE!
Majda Božnar
12. 06. 2012 16.28
+12
Pa še to: to je tudi dokaz, da v poslanskih klopeh sedijo ljudje po vezah samo zaradi zaslužka, ne pa zato, da bi skrbeli za uspeh Slovenije in državljanov. Če bi opravljali svoje delo, za kar ste bili tudi izvoljeni, sedaj ne bi imeli take situacije, pa tudi vi se ne bi imali za kaj pritoževati! Še enkrat - DA VAS NI SRAM!!
nogomet12
12. 06. 2012 16.30
+6
hanoveranec
12. 06. 2012 15.24
-2
Poslanka PS Maša Kociper je predsednika državnega zbora (DZ) Gregorja Viranta danes poslala v kot z besedami: "Vi morate molčati, biti tiho in v kotu sedeti.". S Pozitivne Slovenije so sporočili, da se je poslanka Virantu že opravičila.
hanoveranec
12. 06. 2012 15.36
-4
...žal poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije, takoj ko se vključijo TV kamere, uporabljajo v svojih nastopih kup žaljivk na račun predvsem nas poslank in poslancev koalicije...Ko jim zmanjka strokovnih razprav in argumentov, se pač poslužijo "sovražnega govora" oz. postanejo "verbalno agresivni", kar so dokazovali tudi včeraj, ko so vprašanja postavljali predsedniku Vlade RS in ministrom...Žalostno, toda resnično...
I G N O R A N T
12. 06. 2012 14.47
+3
In to so nasi predstavniki?
tkokot
12. 06. 2012 13.51
+18
Le zakaj se posega v njihove že pridobljene pravice. ha ha ha ha Ko so vzeli naše pravice, se tega niso vprašali. Zdaj komaj ugotavljajo, da so nam naredili krivico.
Uporabnik565636
12. 06. 2012 19.49
+1
Ne, ugotavljajo, da sebi ne zelijo narediti taksne krivice kot nam.
Kaj_je_res
12. 06. 2012 13.46
+22
Poslanci ne bi smeli dobivati v času brezposelnosti nič večje nadomestilo, kot ga prejemamo vsi ostali državljani - davkoplačevalci. Poslanci po končanju mandata niso v nič slabšem izhodiščnem položaju (kvečjemu boljšem) za iskanje nove službe.
Uporabnik565636
12. 06. 2012 19.50
+5
Zelo se strinjam. Na zavod, pa naj oni odmerijo.
Warlock.
12. 06. 2012 13.45
+15
Jah itak, da bo to protiustavno in poseganje v že pridobljene pravice... Samo če zdaj vzamemo na primer upokojence, letos bo večina dobila polovični regres in z zamikom, a to ni protiustavno in jemanje že pridobljene pravice? Ko se mora varčevati na delavcih in jim nižati plače/dodatke/regrese a to ni protiustavno in jemanje že pridobljenih pravic? Še predobro vam gre poslanci, vse imate, poceni kosila, poceni stanovanja v LJ ( pa še to pozabijo plačevati ).
gasper07
12. 06. 2012 13.39
+15
Samo tole bom povedal... konkretni primeri... črpelke OMV, koncesijo imajo S.P-ji.... prodaš goriva več kot je "norma" in dobiš za nazaj aneks k pogodbi, da se ti zniža za tisti mesec provizija. Da si za tisti mesec zaposlil na pomoč dodatnega delavca in s tem imel strošče, to ni važno. Loterija Slovenije... koncesijo za prodajo srečk so ponovno v privatnih rokah... loto dobitek je čez miljon al več... loterija zahteva dva delavca v poslovalnici s tem poviša stroške koncesionarju. Seveda so takrat vplačila velika in ponovno po zaključenem mesecu sledi aneks k pogodbi in pri tem se raspolovi provizija.... se pravi za nazaj. Sem podjetnik.... nikoli nisem delavcu za nazaj nekaj vzel... še posebno ne tekrat, ko je bil priden. Namesto, da bi taka podjetja " večinoma državna" spodbujala in nagrajevala uspeh, ga grajajo in se delajo z vsemi norca. Mislim, da ni potrebno komentirat poslancem... sem mnenja, da bi morali bit vsi enaki... jaz bi jim vzel vse... še bosebno zato, ker ne opravljajo svojega dela v korist SLOVENSKEGA NARODA!
Phantomas
12. 06. 2012 13.16
+16
A podpis pogodbe o zaposlitvi na delovnem mestu z določeno višino plače pa ni pridobljena pravica? Potem je znižanje plače vsem v JU tudi protiustavno. Marš politiki dvolični in sebični.
nogomet12
12. 06. 2012 13.19
+7
Seveda je protiustavno, ampak špara se na drugih ne na sebi!!
dar3
12. 06. 2012 13.15
+7
A če ne dobiš odpravnine, ti kršijo osnovne pravice iz ZDR, greš tudi na ustavno sodišče, samo moraš imeti dnar za odvetnike al kako
nogomet12
12. 06. 2012 13.21
+3
Če ste v sindikatu imate brezplačno pravno pomoč .
nogomet12
12. 06. 2012 13.31
+1
Mogoče res, vendar do sedaj osebno še nisem imel slabe izkušnje, pa sem v sindikatu 25 let.
tinetone
12. 06. 2012 13.03
+5
nakar bodo naredili anonimno glasovanje in vse se bodo prenevedali kdo je poslancem zvišal plače...
dar3
12. 06. 2012 12.59
+3
če bi posranci delali v korist družbe in ne v lastno korist, se jim nebi bilo treba bati za nadomestilo, ker bi bili ponovno izvoljeni, tako pa vemo kje so. Najboljše bi bilo da bi uvozili nekaj poslancev iz držav EU, potem pa da vidimo, pa bančnike in podjetnike iz Švice, potem bi pa bilo (nismo mislili da delamo kaj narobe in podobno)
urtika
12. 06. 2012 12.59
+7
Zase gospoda ve da je protiustavno, ko se gre pa za navadno rajo so pa trdi pogajalci... banda pokvarjena. Zakaj bi pa sploh potrebovali nadomestilo, borza pa adijo!!!
sodelujem
12. 06. 2012 12.57
+0
Ravno za nazaj je potrebno zarezat--ampak pri tistih,ki niso nikoli pošteno delali.!"Razni nosilci-funcij,zaslug itd. Saj je sedaj več borcev in zaslužnih kot pa 45-ga.
nogomet12
12. 06. 2012 12.59
+5
Prassek
12. 06. 2012 12.59
+4
Za nazaj ne smemo zarezati ampak ODREZATI. Naj gredo na zavod kot vsi ostali DRŽAVLJANI. Bodo pa razmišljali vnaprej kot moramo ostali državljani.
nogomet12
12. 06. 2012 13.07
+4
comment123
12. 06. 2012 12.39
+22
DRAGI POSLANCI, ZAKON POSEGA V ŽE PRIDOBLJENE PRAVICE PRI VSEH ENAKO, TAKO, DA VI NISTE NOBENE IZJEME....SICER STE PA SAMO POSLANCI, OSVEŽITE ZNANJE, KAJ TO POMENI!
nogomet12
12. 06. 2012 12.51
+6