Slovenija

Spremenili bodo tudi zakon o prekrških

Ljubljana, 16. 06. 2012 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obeta se sprememba zakona o prekrških. Zaradi obremenjenosti postopki niso več tako hitri, pravijo na notranjem ministrstvu, zato so prekrškovni organi pri svojem delu postali bistveno manj učinkoviti.

Lisice
Lisice FOTO: Thinkstock

Novo vsebino bo, kot kaže, dobil tudi zakon o prekrških, posledično pa se obeta tudi sprememba zakona o sodnih taksah. Po napovedih bo prenovljena tudi še ne leto dni stara prometna zakonodaja, znižale naj bi se globe za blažje prometne prekrške.

Kaj bo prinesla sprememba zakona o prekrških?

Sedaj veljavni zakon o prekrških, ki se je začel uporabljati januarja 2005, pristojnost za veliko večino postopkov nalaga prekrškovnim organom. Slednji morajo o prekrških odločiti v hitrem postopku, o manjšem delu prekrškov pa odločajo okrajna sodišča v rednem sodnem postopku.

Po mnenju predlagateljev bo nova zakonodaja, če jo bo državni zbor potrdil, poenostavila postopke in delo prekrškovnih organov. Med drugim se zaradi podaljšanja roka plačila ukinja možnost plačila glob na obroke. Noveli predlagajo na ministrstvu za notranje zadeve in generalni policijski upravi, za obe noveli pa se predlaga obravnava po skrajšanem postopku, izhaja iz obeh predlogov, sicer objavljenih na spletni strani skupnosti občin.

Predlagatelj tukaj opozarja, da je vsaka sprememba tega zakona dodatno zmanjšala pripad zadev na sodišča in posledično povečala pripad zadev prekrškovnim organom, med katerimi je največja in najbolj obremenjena policija. Ta vsako leto vodi približno pol milijona različnih prekrškovnih zadev. Zaradi obremenjenosti postopki niso več tako hitri, izhaja iz predloga novele, zato so prekrškovni organi pri svojem delu postali bistveno manj učinkoviti.

Plačilo na obroke ne bo več mogoče

Papirji
Papirji FOTO: Thinkstock

Dosedanjo možnost obročnega odplačila globe, če je ta višja od 120 evrov, bi novela odpravila, a hkrati podaljšala rok za izplačilo globe v enkratnem znesku. Tudi to določbo predlagatelj utemeljuje s poenostavitvijo dela prekrškovnih organov. Tako namreč ne bo treba več odločati o obročnem odplačevanju glob in spremljati poteka plačila.

Ena največjih sprememb predloga novele zakona o prekrških, za katero uveljavitev predlagajo 1. septembra, je odprava odmerjanja sodne takse v postopkih o prekrških za prekrškovne organe. Ne glede na ime sodno takso po sedaj veljavni zakonodaji odmerjajo tudi prekrškovni organi, saj se šteje kot strošek postopka. Predlog novele tako poleg izreka sankcije sedaj predvideva plačilo administrativnih stroškov, ki jih je organ imel zaradi dokazovanja prekrška. Tukaj predlagatelj pričakuje zmanjšanje pripada zadev sodiščem, saj prekrškovni organi ne bodo več izdajali nalogov za plačilo sodne takse za prekrške na prvi stopnji.

Nespremenjen pa ostaja postopek za odmerjanje sodnih taks pri postopkih, o katerih bodo odločala sodišča.

V proračun se bo nateklo več

Novela pa te prekrške neznatnega pomena dodatno opredeljuje. Kot izhaja iz predloga novele, se za prekršek neznatnega pomena šteje prekršek, storjen v okoliščinah, v katerih velja za posebno lahkega ali pomeni neznatno nevarnost za javni red, pri njegovi storitvi pa ni nastala oziroma ne bo nastala škodljiva posledica.

Spreminja se tudi določba glede stroškov postopka, predvsem hrambe in uničenja zaseženih ter odvzetih predmetov. Jasno je namreč določeno, da kršitelji plačajo vse stroške, ki so jih povzročili s svojim protipravnim ravnanjem. Tukaj predlagatelji pričakujejo višje prilive v proračun.

Predlog novele vsebuje tudi jasnejše določbe o prekršku neznatnega pomena glede izreka opozorila namesto represivnega ukrepa – tudi te bodo olajšale delo prekrškovnim organom, izhaja iz predloga novele. Zato pa pričakujejo več izrečenih opozoril, saj da dosedanja določba ni bila ustrezna glede na življenjske primere. Sedaj veljavni zakon določa, da se lahko namesto izreka sankcije kršitelja opozori, če je storjeni prekršek neznatnega pomena in če pooblaščena uradna oseba oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
17. 06. 2012 00.40
+2
Zadxeva je totalnoma zgrešena, mimo vsake logike in razuma ki vlada v Evropi. Od kod smo lahko dobili ta tako zanič sistem? To se vidi že vsakodnevno na TV, non stop nekoga pregledujejo ni pa zaplemb premoženja kar pa v bistvu edino šteje. Zato pa je mogoče da lopov kod je Kordež ki je pokradel 12 mil. eur, dobi odvetnika na državne stroške. Mislite da bi dobil odvetnika na stroške države v Italiji, Avstriji ali Nemčiji? Prej ko crkne ta država prerj bo bolje za ljudi!
M_teorija
16. 06. 2012 16.33
+0
A spet nekaj proti levim, ki so prestopniki!? A za desne kriminalce pa nič!?
DAEMONIUM
16. 06. 2012 14.05
+3
spet nekaj izumljajo. Kakšni prekrškovni organi? To so si pred nekaj leti preprosto izmislili saj prej niso obstajali. Sedaj pa imamo paradoksalno situacijo ko ti na ugovor plačilnega naloga ki ti ga izda policist "sodi" prekrškovni organ v policiji oz zopet policist na policijski postaji?? In to je za te veleume pravna država? Policist razsoja ce je policist pravilno izdal plačilni nalog? Pa tega nikjer v svetu, ne le v Evropi ampak na svetu ne poznajo! In sedaj bodo ti isti ljudje, ki so napravili te t.i. prekškovne organe (edinstveni pojav v Evropi) zopet izumljali toplo vodo in napravili še večjo spako od t.i pravnega sistema te razpadajoče in stajkunazirane državice. Preprosto bi morali 90% prekrškov na mestu kaznovati z denarno kaznijo in to v razponu ki ga določi glede na težo policist za nekaj hudih prekškov (npr. tam kjer pride do telesnih poškodb) pa bi bilo pristojno sodišče. Pa ne bi rabili nobenih t.i. prekrškovnih organov, ki so en sam balast in ovirajo delo operativnih služb. A je to tako težko narediti?i
WikiX
16. 06. 2012 13.33
+5
Skratka, policiisti so večkrat zlorabvljali javna pooblastila in kaznovali tudi nedolžne, česar država ne more več skrivati in opravičevati za vsako ceno. Koliko je takih, med pol milijona,torej četrt kriminaliziranih državljanov, koliko je bilo pritožb iz civilizirane tujine? Koliko življenje je državna policija že uničila, za vedno, v diskriminatornih sodnih, kvazi zakonitih postopkih? Koliko skorumpiranih policistov in javnih uslužbencev je bilo kaznovano, koliko poravnav in odškodnin je bilo odločenih nedolžnim žrtvam? Mediji niso niti približno pokrivali vsega, javnost je bila obveščena le o promilu spornih zadev in nima nobenega vpliva na totalitarni aparat, kadar se ni nič konkretnega zgodilo lahko le verjamemo, da je vse res, kar si izmišljujejo. Ni ga sistema, ki bi lahko dolgoročno vzdrževal takšno stanje, zaradi fašističnih represivnih ukrepov, kakršnih ne poznajo nikjer drugje na svetu, z razlogom, smo postali kvečjemu tarča pozornosti in posmeha ostalih narodov. To je tudi logično, za vse razen predlagatelje zakona in skorumpirane izvajalce, le ti nikakor nočejo razumeti, da imamo enake avtomobile in ceste, da smo Slovenci enaki ljudje kot povsod drugje po svetu. Z razlogom, na stotisoče barbarskih procesov proti lastnemu narodu je namreč dokaz proti njim osebno, ti kvazi strokovnjaki so sedaj na vrsti, da položijo račune, za nasilje in diskriminacijo vendar ni bila kriva globalna kriza, prej bi rekel, da niti službena psihiatrija ni korektno opravila pregledov določenih javnih uslužbencev. Kdo bo vrnil ljudem krivično odvzeta vozniška dovoljenja in vozila, osebno lastnino, svobodo in izgubljena leta življenja, za vedno? Civilna iniciativa mora prevzeti oblast v državi in zaščititi človekove pravice, preden bo prepozno, saj nismo bele laboratorijske miši, na katerih eksperimentirjajo psihopati. Lahko se pripravite, to so le prve posledice verižne reakcije dogodkov, ki nas bo skoraj zagotovo pripeljala do Grčije, kar nenazadnje sploh ni tako slabo, vsi tirani se bojijo svobodnih ljudi.
Jožajoža
16. 06. 2012 11.55
-1
za janševe volice, ki so že po značaju prestopniki, se to piše. ampak,so pozabili, da so to neizobraženi,nepismeni del daroda, ki mu je tako in tako vseeno, ali mu represivni organ napiše 600 evrov,1000 evrov, ali 10 evrov visoko položnico, ne plača
hanoveranec
16. 06. 2012 12.02
+6
prestopniki so levi... Anderlič, Kresalova, Zalar, Kontič, Janković, Mišić, Kociprova........
titovka
16. 06. 2012 13.00
+3
saintjozef
16. 06. 2012 13.12
+3
kljuse prestopniki so levi, barabe pa desne.
dreko123
16. 06. 2012 13.58
+2
saj za levake lahko pusijo iste kazni oz. jih še zvišajo ker vas kresalkine absutrnde prometne kazni ne motijo
mlg
16. 06. 2012 23.01
+1
Simon Ter?on
16. 06. 2012 11.26
+0
ni vse zlato kar se sveti
simple_mind
16. 06. 2012 10.56
+5
Tako je, spet saj ni res, pa je, ukvarjati se je potrebno s prekrškarji, a ne ? !? Miljončki evrov pa letijo ! Spet majhne ribe in velike ribe, uveljavlja se samo zakon močnejšega, v tej gnili evropsko-slovenski sceni. Bodo ovce vsaj malo udarile navzgor, v povampirjene aparatke, namesto medsebojnega prerivanja ?!?
rekapaka
16. 06. 2012 10.20
+6
Šofer iz Culukafrije pripelje tovornjak na šengensko mejo na Kolpi. Na carinikovo vprašanje kaj vozi voznik tovornjaka odgovori, da vozi zbrana dela Janeza Janše. Carinik dvigne cerado in ima kaj za videti: Ročne bombe, kup kalašnikovk, pištole, havbico.... Seveda vse brez potrebnih dokumentov . Kaj je to prekršek ali kaznivo dejanje!
hanoveranec
16. 06. 2012 12.04
-3
to je pa treba Kučana vprašat, ki je isto počel......... Izrael !!!!!!!
rekapaka
16. 06. 2012 17.11
+2
Kaj si ti obremenjen s Kučanom, vzemi si ga domov!
hard-enduro
16. 06. 2012 10.19
+4
Ali je vlada dejansko pogledala realno stanje države ali pa jim ta trenutek nekdo meri s pištolo v glavo.
panekdo_
16. 06. 2012 09.59
-17
Janez Janša, ljubljeni vodja, ti si tak car! Volil te bom do smrti! Dec z veliko začetnico!
janez20000
16. 06. 2012 10.09
+18
beeeee beeeee beeeee, pridna ovčka, pridna!
rekapaka
16. 06. 2012 10.12
+17
panekdo_
16. 06. 2012 10.34
-11
povrsniste24kur
16. 06. 2012 15.00
+5
po norih gobah človek nikoli ne razmišlja neumno, ampak le bolj poglobljeno in v več smeri. jaz bi prej rekel, da je panekdo_ pil in to že dopoldan!