Slovenija

Spremembe v urgentni oskrbi porajajo veliko vprašanj

Jesenice/Ljubljana, 07. 05. 2015 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V okviru javne razprave o novem načinu urgentne oskrbe, ki ga predstavlja vlada, so začeli s predstavitvijo projekta po regijah. Najprej na Gorenjskem, kjer je že slišati veliko pripomb. Največ vprašanj je bilo glede ureditve neprekinjenega zdravstvenega varstva in mreže urgentnih centrov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Urgentna oskrba
    02:13
    Iz SVETA: Urgentna oskrba
  • Iz 24UR: Reorganizacija nujne medicinske pomoči
    02:23
    Iz 24UR: Reorganizacija nujne medicinske pomoči

Na Jesenicah so danes govorili o nujni medicinski pomoči. Največ vprašanj, nejasnosti in pripomb je bilo glede predlagane ureditve neprekinjenega zdravstvenega varstva, zagotavljanja zdravstvenega varstva na prireditvah ter glede mreže satelitskih urgentnih centrov, pravi Dušanka Petrič z ministrstva za zdravje.

Srečanje med predstavniki ministrstva za zdravje, člani delovne skupine, ki je pripravljala pravilnik o nujni medicinski pomoči skupaj z mrežo, ter gorenjskimi župani, direktorji zdravstvenih domov in prebivalstvom je bil po oceni Petričeve uspešen.

Udeleženci posveta so zastavili veliko vprašanj in predstavili tudi nekatere dileme, ki jih bodo na ministrstvu resno pregledali. "Vse smiselne pripombe in predloge, ki bodo argumentirani, bomo upoštevali," je dejala vodja sektorja za razvoj zdravja.

Celjska urgenca
Celjska urgenca FOTO: POP TV

Bodo ambulante družinske medicine ob koncih tedna in med prazniki zaprte?

Udeležencem sestanka so predstavniki ministrstva predvsem pojasnjevali, da po predlagani organizaciji nujne medicinske pomoči ambulante družinske medicine ne bodo med konci tedna in prazniki kar počez zaprte, pač pa bodo ambulante redno delovale med 7. do 20. uro ob delavnikih, nato pa bo do polnoči organizirana dežurna služba. Tudi ob sobotah in nedeljah ter praznikih bodo sicer za omejeni delovni čas odprte dežurne ambulante za nenujne primere oz. bolnike, katerih življenje ne bo ogroženo.

Za vsa življenjsko ogrožajoča zdravstvena stanja pa bo treba poklicati na številko 112, kamor bo dispečerska služba napotila reševalno vozilo.

Kako bo z mrežo satelitskih urgentnih centrov?

Po navedbah Petričeve so bile pripombe tudi na mrežo satelitskih urgentnih centrov. "Seveda si vsak župan želi, da bi imel tam, kjer ima že sedaj zdravstveni dom, še satelitski urgentni center," je dejala in dodala, da je ministrstvo to mrežo vzpostavilo na podlagi strokovnih meril in izhodišč.

Satelitski urgentni center si želijo denimo v Bohinju in Tržiču. V Bohinju bodo po besedah Petričeve imeli po novem čez dan reševalno vozilo z zdravnikom v pripravljenosti, medtem ko se po obstoječi mreži zdravnik v nujnih primerih pripelje z Bleda. Za Tržič bodo imeli v prihodnje zagotovljenega zdravnika čez dan in čez vikend, kar bi po besedah Petričeve moralo zadostovati.

Bolj jasna bodo pravila za zdravstvene ekipe na prireditvah

Glede na to, da je na Gorenjskem kar nekaj krajev, kjer so pogoste prireditve, so se vprašanja nanašala tudi na zagotavljanje zdravstvenega varstva na prireditvah, kar je prav tako predvideno s pravilnikom.

Petričeva pravi, da je v pravilniku določeno, za kakšne vrste prireditev je potrebna zdravstvena ekipa, tako da so pravila bolj jasna.

Sodelujoče na sestanku so predstavniki ministrstva pozvali, naj jim pripombe ter predloge pisno pošljejo in jih argumentirajo.

Predstavitve bodo tudi po drugih regijah

To je bil sicer prvi od regijskih obiskov predstavnikov ministrstva za zdravje na temo pravilnika nujne medicinske pomoči. Do 21. maja bodo obiskali še Mursko Soboto, Ptuj, Celje, Trbovlje, Maribor, Slovenj Gradec, Izolo, Novo Gorico, Brežice in Novo mesto. Osnutek pravilnika bo sicer v javni razpravi do 22. maja, nov sistem nujne medicinske pomoči pa bo v celoti zaživel predvidoma leta 2019.

Nova organizacija nujne medicinske pomoči je zasnovana tako, da jo bo neprekinjeno izvajalo 12 urgentnih centrov - 10 na novo izgrajenih urgentnih centrov ter ljubljanska ter ptujska urgenca - in 18 satelitskih urgentnih centrov, prav tako bodo terenu na voljo nujna reševalna vozila ter reanimobili. Predvideva tudi vzpostavitev mreže prvih posredovalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brrr1111
08. 05. 2015 20.54
-2
Res živimo v Slovenistanu. Ruši se dobro pripravljen predlog organizacije NMP za celo državo zaradi lokal-patriotskih teženj (Janez ne vidi preko svojega dvorišča). Sprašuje in predlaga se pa ponavadi brez raznoraznih neutemeljenih obtožb. Ob srčnem zastoju bodo po novem aktivirani prvi posredovalci, najbližje reševalno vozilo in seveda najbližji zdravnik, če bo potreben. In potem bo pacient celostno in kakovostno obravnavan na enem mestu (urgentni center), kjer bo dejansko v rokah izšolanega in izkušenega kadra ob podpori sodobne tehnike. Ampak ne, važno da imamo v našem Selu zdravnika (pa tudi če o urgentnih stanjih nima pojma, kaj šele izkušenj), reševalno vozilo in posteljo a.k.a. ambulanto. Ker to je tisto kar življenjsko ogrožen Seljak potrebuje.
veselinko123
08. 05. 2015 15.52
+2
Slovenistan res!!!!vazn da mamo đAmijo sam ka nam pol ko bo koga infarkt ruknu mu pa nbn alah nbo pomagau vec!sicer cenim svojo vero in ce pac drugi drgac vrjamejo naj sam js vrjamem u svoje ampak useen mislm da rabimo urgenco!!!!!naj ta ministrca sprejme to odlociteu ko jo bo 100 km od urvence volk rastrgau pa dq vidm kaj bo pol rekla!!!!!banda!vec je vredn da si oni se dodatno filajo piskrcek pa tut ce gdo umre!!!!eni si enostavno ne zasluzijo bit slovenvi ker so za izgon!BANANASTAN KAUNTRI VERE IS ONLI IMPORTANT THINK TO GIVE A MONI TO RIC PEOPLE AND STARVE!
Angela Franko
08. 05. 2015 06.37
+0
KOLIKO TEH PREVOZOV PA SE NAREDI V LETU ???? POGLEDA GDO TO ????SAJ NEKJE MORA BIT VZROK IN NAJ SE JASNO POVE !!!!
prince of persia
07. 05. 2015 21.05
-4
Potrebno bi bilo vložiti interpelacijo zoper ministrico! Povem pa vam, da je to samo nateg posameznikov da si zagotovijo vodilna dobro plačana delovna mesta in nov poligon za zaposlitveno korupcijo!
Biofanatik
07. 05. 2015 21.41
-3
Proti celi vladi in vsem dosedanjim, z eno besedo nagont jih iz slolandije.
spoštovanje
07. 05. 2015 20.31
+13
GOSPA MINISTRICA...ALI PREVZEMATE ODGOVORNOST ZA MOREBITNE ZAPLETE IN CELO NEPOTREBNE SMRTI BOLNIKOV DO KATERIH NE BO MOGOČE PRAVOČASNO PRITI.....MORALA VAM JE POD NULO IN SRAM NAJ VAS BO, KOT TUDI VLADO DA TO PODPIRA....UPAM, DA VAS BO VEST VSAJ MALO PEKLA
vstanitevsuženjstvozakleti
08. 05. 2015 07.55
+1
Biofanatik
07. 05. 2015 20.15
+4
Gorje navadni raji, umiral bomo na cesti kot kašni cucki, slolandija je postala domovina za izbrance ostale pa potamanit, Pridete na vrsto in bojte se revanšizma, je huj kot vojna.