Slovenija

Spremembe na časopisnem trgu

Ljubljana, 27. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z novim letom se bo podoba slovenskega trga tiskanih medijev precej spremenila. Dobili bomo namreč nov dnevnik in tednik. Izgled in vsebino pa bosta spremenila tudi že uveljavljena časnika, Delo in Dnevnik.

Marko Crnkovič napoveduje ambiciozen projekt
Marko Crnkovič napoveduje ambiciozen projekt FOTO: POP TV

Naslednje leto se bo podoba slovenskega trga tiskanih medijev precej spremenila. Nov vseslovenski časnik pripravlja znani kolumnist Marko Crnkovič. Pri projektu sodelujejo tudi avstrijska družba Styria Medien, finančna družba Triglav, holding Infond, holding Kmečka družba in Schoolmajerjeva agencija BeBe. "Mislim, da slovenski trg dnevnega tiska dobesedno vabi k temu, da nekdo ustanovi in lansira nov dnevnik," pravi Crnkovič, ustanovni urednik novega dnevnika.

Novi dnevnik bo izhajal 6 dni na teden in bo, kot pravi Crnkovič, drugačen in boljši od drugih. "To bo resen časopis, tako imenovani 'quality press'. Seveda pa to ne pomeni, da bo dologčasen, jaz hočem delati časopis, ki bo zanimiv, atraktiven, moderen seksi, če hočete," je še napovedal.

Steinbuch pravi, da se bo tednik Žurnal izogibal političnemu opredeljevanju
Steinbuch pravi, da se bo tednik Žurnal izogibal političnemu opredeljevanju FOTO: POP TV

V celoti s tujim, sicer spet avstrijskim, kapitalom, pa nastaja tudi nov tednik Žurnal. Vsebina žurnala bo vse, od politike do zabave. "Moto je 'Na strani bralcev!', delamo v bistvu splošnoinformativni časopis, kar pomeni, da se bomo dosledno izogibali političnemu opredeljevanju," pravi Dejan Steinbuch s tednika Žurnal.

Na začetku bo tednik osredotočen na Ljubljano in Maribor z okolico. Format bo nekje med časopisom in revijo, članki pa bodo krajši kot običajno v tednikih. "Imeli bomo zelo visoko naklado, okoli 200 tisoč, kar je rekord v Sloveniji," se je še pohvalil Steinbuch.

Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede opozarja, da tiskani mediji zahtevajo velike investicije in potrpežljivost
Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede opozarja, da tiskani mediji zahtevajo velike investicije in potrpežljivost FOTO: POP TV

In kakšne možnosti za preživetje na trgu imata nova časopisa? "Časopisi, torej dnevniki in tedniki, so zelo specifično tržišče, kar pomeni, da moraš zelo dolgo vlagati vanje, preden lahko pričakuješ kakršenkoli dobiček. Potem pa je tu še vprašanje kvalitete, mogoče ne ravno kvalitete, ampak tega, kako dobro zadaneš okus bralcev v Sloveniji," pravi Marko Milosavljevič, s Fakultete za družbene vede.

Z novim odgovornim urednikom, pa bo na novo zadihal tudi časnik Delo. Darijan Košir, urednik dnevne redakcije pri časniku in najbolj omenjani bodoči odgovorni urednik Dela, napoveduje: " Nas z majem naslednje leto čaka kar velika sprememba, ker bomo Delo tiskali v novi obliki in na novi rotaciji. Tem bomo prilagodili ne samo obliko, ki bo veliko bolj atraktivna za bralca, ampak tudi vsebino." Delo želi s tem pridobiti predvsem mlajše bralce.

Kot je povedal Darijan Košir, se bo časnik Delo prihodnjo pomlad spremenil
Kot je povedal Darijan Košir, se bo časnik Delo prihodnjo pomlad spremenil FOTO: POP TV

Novega urednika centralne redakcije pa bodo sredi oktobra dobili novinarji Dnevnika. K njim s Financ prihaja bivši kolega s POP TV Antiša Korljan. Kot nam je zatrdil odgovorni urednik Miran Lesjak, spremembe, ki jih uvajajo niso povezane s prihajajočo konkurenco, šlo naj bi le za interno reorganizacijo dela.

Kaj nedavni odstop odgovorne urednice Majde Struc pomeni za dnevnik Večer, pa še vedno ni znano. Tako kot še ni znano, kdo so njeni možni nasledniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja