Slovenija

Sprejet zakon o cestnem prometu

Ljubljana, 09. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanke in poslanci so z 51 glasovi za in 20 proti preglasovali odložilni veto državnega sveta na zakon o varnosti v cestnem prometu.

Državni svet je veto na zakon izglasoval 24. junija, njihov glavni očitek pa se je nanašal na dejstvo, da državni zbor ni upošteval predloga sveta glede zasega neregistriranih vozil.

Državni zbor je sprejel nov zakon o varnosti v cestnem prometu
Državni zbor je sprejel nov zakon o varnosti v cestnem prometu FOTO: POP TV

Novi zakon o varnosti v cestnem prometu za kršitelje cestnoprometnih predpisov predvideva bistveno višje kazni kot doslej, saj so zagrožene višje sankcije za prekrške v skladu z določili novega zakona o prekrških. Tako so določene višje kazni za kršitve, ki se nanašajo na prehitro vožnjo in na vožnjo pod vplivom alkohola (prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro bo poleg globe prinesla še prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, enako za vožnjo pod vplivom alkohola nad 1,5 grama alkohola na kilogram krvi oz. 0,71 grama alkohola na liter izdihanega zraka). Tudi sicer so za prekoračitev hitrosti zagrožene bistveno višje kazni. Tako bo moral voznik, ki bo v naselju za deset kilometrov na uro prekoračil hitrost, plačati 10.000 tolarjev globe.

Zakon bo poleg višjih kazni prinesel številne novosti: mladi vozniki bodo za volan lahko sedli že s 16 leti in pol. Registracijo bo mogoče opraviti na enem mestu in to kjerkoli v Sloveniji, tudi pri prodajalcih vozil s koncesijo. Vozil, starejših od 12 let, pa ne bo več treba voziti na polletni tehnični pregled.

Višje sankcije so predpisane tudi za povzročitelje prometnih nesreč, razen nesreč z neznatno nevarnostjo. Novosti se nanašajo tudi na mlade voznike, saj se bodo lahko mladi začeli usposabljati v avtošoli že s 16. leti in pol. Po opravljenem preizkusu znanja iz praktičnega dela usposabljanja pred komisijo avtošole se bodo morali ti vozniki do 18. leta voziti s spremljevalcem.

Spremembe zadevajo tudi področje registracije vozil ter t.i. prometno nalepko, ki bo zagotavljala, da je vozilo tehnično brezhibno, da so plačane predpisane dajatve za uporabo cest in da je vozilo obvezno zavarovano. Zaradi ukinitve krajevne pristojnosti registracije vozil bodo spremenjene tudi registrske tablice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja