Slovenija

'Sprejetje takega zakona je v javnem interesu'

Ljubljana, 26. 04. 2013 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci PS in SD so pripravili novelo zakona o žičniških napravah za prevoz oseb. Poslanec PS Golubović je pojasnil, da želijo z njo odpraviti administrativne ovire za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo žičniških naprav.

Prvopodpisani pod predlog novele poslanec PS Brane Golubović je poudaril, da je obstoječi zakon iz leta 2004 zelo pripomogel k hitrejšemu razvoju slovenskih smučišč in s tem tudi turizma, vendar pa se je čez čas pokazalo, da vsebuje tudi administrativno oviro.

Veljavni zakon tako med drugim določa, da je za pridobitev gradbenega dovoljenja za žičniško napravo potreben koncesijski akt oziroma koncesijska pogodba z državo. To pa je mogoče dobiti samo v primeru, če je prostorski akt namenjen izgradnji smučišča na določenem območju.

Zakon govori tudi o lokacijskem načrtu kot enem od prostorskih aktov. Kot je spomnil Golubović, se je prostorska zakonodaja v zadnjih letih večkrat spreminjala in nastalo je tudi več različnih besednih zvez, ki označujejo prostorske akte – od prostorskoureditvenih pogojev (PUP), zazidalnih načrtov, lokacijskih načrtov do občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN).

S predlogom novele predlagatelji želijo postopek pridobitve gradbenega dovoljenja poenostaviti. Zanj bi bili odslej dovolj koncesijski akt, koncesijska pogodba in ustrezen prostorski načrt, ki predvideva namembnost gradnje smučišč, je pojasnil Golubović.

Smučišče
Smučišče FOTO: Thinkstock

Kot je spomnil, so na problem naleteli pri projektu smučišča 2864. Investitor je pridobil koncesijski akt, podpisana je bila koncesijska pogodba, ni pa mogel pridobiti gradbenega dovoljenja, ker ima občina Bohinj za to območje prostorski akt, imenovan PUP, ki predvideva smučišče, ne pa lokacijskega načrta. Za spremembo iz PUP v lokacijski načrt oz. v OPPN pa bi potrebovali kar nekaj let, je dejal.

S predlagano novelo bodo poslanke in poslanci omogočili nemoteno nadaljevanje postopkov tudi pri tem projektu. Kot je poudaril Golubović, gre za investicijo, vredno 50 milijonov evrov, v kateri sodeluje tudi tuji vlagatelj. Po prepričanju poslanca bo Slovenija s tem tudi mednarodni javnosti sporočila, da je država varna za tuje naložbe.

Poslanec SD Samo Bevk je dodal, da naj bi poslanci novelo, ki jo po njegovih besedah podpirajo vse koalicijske poslanske skupine, predvidoma lahko sprejeli že na junijski seji DZ. Novela je pomembna zlasti zaradi hitre umestitve omenjenega projekta v prostor.

Poudaril je, da je treba izkoristiti vsako realno priložnost za investicijska sredstva, tudi morebitna sredstva tujih vlagateljev. Bevk je prepričan, da je sprejetje takega zakona v javnem interesu in da bo zakon reševal tudi druge podobne primere.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vikendaš
27. 04. 2013 15.41
-8
Gre za spremembo 35. člena zakona, ki govori o razlastitvah zasebnih zemljišč. S tem popravkom, pa bodo lahko na veliko razlaščali za INVESTITORJA TUJCA + privatne Čoklove interese, saj bo s to transakcijo zaslužil samo on. Obeta si pokritje 14 mil. kredita za njegov park hotel Bohinj,( za toliko bo verjetno nategnil - povečal investicijo) ker ne more več odplačevati kreditov. To je legalni nateg državljanov, posebej še Bohinjcev, ki si toliko obetajo. Razen zaposlitev, pa Čokl ne pusti nobenega domačina zraven - VSE HOČE IMETI SAM - gostinstvo, storitve na smučišču. Ni res, da je to ovira za pridobitev gradbenega dovoljenja - potrebno je samo dogovor z lastniki zemljišč - seveda mora plačati poštene odškodnine, za katere pa nima denarja, saj ponuja pogodbe, kjer piše, da bo plačal, če bo dobil nepovratna sredstva. Torej, če bo država dala denar, potem bo denar, drugače pa ne. Čokl že nekaj časa zavaja novinarje o nevem kakšnih zahtevah lastnikov zemljišč. Kaj bi pomenilo za 50mil. projekt, če bi lastniki dobili nekaj brezplačnih vozovnic, ali to, da bi poleg smučišča zgradil lastnik zemljišča kakšen gostinsko turistični objekt, izvajal ski šolo, dobili dodatno plačilo za zemljišče, kjer je že zgrajeno smučišče in podobno.Vendar Čokl vstraja, da nič ne bo, samo on bo služil. JA TEMU SE BOMO NEKATERI LASTNIKI ZEMLJIŠČ UPRLI Z VSEMI PRAVNIMI SREDSTVI. Upam pa, da bodo poslanci v parlamentu spoznali namero Čokla in predlagatelja teh sprememb.Nismo proti smučišču, vendar tudi nam kot lastnikom zemljišč pripada določena pogača pri tem projektu. In pri spemembi tega besedila lokalni načrt - na prostorski akt- BOSTE LAGALIZIRALI RAZLASTNINJENJE V PRIVATNE NAMENE - ŽIČNICA SE GRADI S PRIVATNIM KAPITALOM in zakon bi moral predpisati, da se privatni investitor mora dogovorit z lastniki, drugače pač ne bo gradil na tuji zemlji.Nihče ne zahteva nemogoče zahteve, vendar pri nas bi nekateri kar z razlastninjenjem oropali lastnike zemljišč, zakaj pa ne, ČE IMAMO TAKO BUTASTE ZAKONE. ZADEVA BO ŠLA TUDI NA EVROPSKI SODIŠČE.
Freiya
27. 04. 2013 00.52
+1
O vremenu, o žičnicah, toda noben slovenski medij razen Dnevnika ne omenja (nič več vse-)slovenske vstaje 27. aprila ob 11h. To zdaj očitno ni več politično korektno. Saj res, zdaj piše tudi, da so slovenski otroci predebeli, še 2 meseca nazaj pod staro vlado so bili pa baje lačni.
JežekTekaTeka90
26. 04. 2013 19.49
-4
A je lastnina rešena ... al spet po komunistično po tuji zemlji, pa to ...