Slovenija

Sprejeli tri zakone za izboljšanje javnih financ

Ljubljana, 28. 01. 2012 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je potrdil tri zakone, ki jih je z namenom izboljšanja položaja javnih financ pripravila trenutna vlada, ki opravlja tekoče posle. Vsi trije vnašajo spremembe predvsem na področje bančništva.

Takoj po imenovanju Janeza Janše za mandatarja za sestavo nove vlade se je DZ lotil obravnave predlogov treh zakonov, ki jih je z namenom izboljšanja položaja javnih financ pripravila trenutna vlada, ki opravlja tekoče posle. Vsi trije vnašajo spremembe predvsem na področje bančništva, DZ pa jih je potrdil praktično soglasno.

Z novim zakonom o hipotekarni in komunalni obveznici se širi osnova, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje. "S tem bomo slovenskim bankam omogočili, da zavarujejo svoje plasmaje na medbančnem trgu s kakovostnimi papirji," je napovedal minister za finance Franc Križanič.

Področje izdajanja hipotekarne in komunalne obveznice ureja že zakon izpred šestih let, a v praksi ni zaživel, kar naj bi zdaj po Križaničevih besedah popravili. Ta instrument jim bo olajšal dostop do dolgoročnejše likvidnosti zlasti v letu 2012, ko se bodo banke še vedno soočale z zaostrenimi razmerami na finančnih trgih, je dejal. Od tega si Križanič obeta večji obseg in ugodnejše pogoje kreditiranja s strani bank, kar bo prispevalo k ponovnemu zagonu gospodarstva.

V vseh poslanskih skupinah so predlog zakona podprli, ob čemer je Alenka Bratušek (Pozitivna Slovenija) ocenila, da bodo banke dobile možnost, da pridobijo finančna sredstva nekoliko ceneje. Kreditni potencial iz tega naslova se po oceni Banke Slovenije giblje med 700 milijonov evrov in dvema milijardama evrov.

Refinanciranje v bankah bo v tem letu velik problem, se je strinjal Jožef Horvat (NSi) ter spomnil na izračune vlade, da bankam letos zapade za 4,3 milijarde evrov obveznosti do tujih virov financiranja oz. ena tretjina vseh. Medtem ko se izdajanje tovrstnih obveznic v svetu povečuje, pa v Sloveniji ni bilo izdane niti ene, se je strinjal Zvonko Černač (SDS).

Prevzemi

Poslanci Pozitivne Slovenije
Poslanci Pozitivne Slovenije FOTO: Blaž Garbajs

Z novelo zakona o prevzemih se rahlja dosedanjo ureditev, ki je onemogočala normalno prestrukturiranje podjetij v primerih, ko so upniki s konverzijo terjatev ali banke z zasegom zastavljenih delnic zašli čez prevzemni prag. Po novem se jim bo kljub doseženemu prevzemnemu pragu omogočilo, da jim ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe.

Prevzemne ponudbe tako ne bo treba objaviti upnikom, ki s svojimi vložki omogočajo nadaljnje poslovanje ciljne družbe. Banke pa bodo morale objaviti prevzemno ponudbo v roku dveh let po pridobitvi vrednostnih papirjev, je povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burger ter dodal, da v tem času ne bodo smele uresničevati glasovalnih pravic iz teh vrednostnih papirjev. S predlaganimi spremembami se bo omogočil učinkovitejši nadzor Agenciji za trg vrednostnih papirjev ter zvišale globe, je dodal.

Predstavniki poslanskih skupin so predlog večinoma podprli. Mihael Prevc (SLS) je denimo menil, da se z njim postavlja nov pravni okvir, ki precej bolj jasno opredeljuje obveznosti in dolžnosti lastnikov. Ker pa lahko država v tem letu v kar nekaj podjetjih izgubi glasovalne pravice, bodo kmalu potrebne nove spremembe zakona.

Podobno so razmišljali v Pozitivni Sloveniji in SD, kjer so pripravili dopolnilo, s katerim naj bi preprečili, da bi banke kljub preseženemu prevzemnemu pragu izgubile glasovalne pravice in – kot je dejala Bratuškova – "ne bi prišlo do poceni prodaj tistega, kar smo ustvarjali več generacij". Večina je glasovala proti.

Energetika

Z novelo zakona o energetiki se v slovenski pravni red predvsem prenaša določbe več evropskih direktiv, s katerimi po Burgerjevih besedah zamujamo v tolikšni meri, da nam grozi izrek denarnih kazni. Med drugim se posega v organizacijo energetike, s tem ko se predvideva ločitev distribucije od tržnega dela, kar mora država zagotoviti s 3. marcem.

Predvidena je tudi možnost prodaje, odsvojitve ali zastave nepremičnin energetskih družb z namenom pridobitve finančnih sredstev na zasebnem finančnem trgu. To bo sicer v skladu z dopolnilom, sprejetim ob obravnavi na seji parlamentarnega delovnega telesa, veljalo le za objekte z državnim lastništvom.

Možnost prodaje, odsvojitve ali zastave nepremičnin bo tako veljala le za tiste energetske družbe, ki imajo zasebne lastnike. "Konec koncev gre za objekte v vrednosti nekaj 100 milijonov evrov," se je z ohranitvijo te zahteve za tiste proizvodne objekte, ki so v državni lasti, strinjal Ivan Simčič (DeSUS).

Zaradi odločbe ustavnega sodišča je vlada v besedilo novele zakona vnesla še pravno podlago za zaračunavanje omrežnine. Brez tega distributerji za priklop na distribucijsko omrežje od letošnjega 1. januarja omrežnine ne bi več mogli zaračunavati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justice1
29. 01. 2012 16.14
+2
Tisti, ki bodo povzročili prevzem infrastrukture, ki so jo ustvarjale generacije ljudi te države tujemu velekapitalu ,si zaslužijo javni usmrtitev!
prognostik
29. 01. 2012 14.48
+3
V naslovu tega prispevka se je pojavila napaka. Naslov se pravilno glasi SPEJELI TRI ZAKONE ZA IZBOLJŠANJE LASTNIH FINANC !
mac4_m
29. 01. 2012 12.38
+7
problem slovenskih bank je politično-bančno-tajkunsko-sodna korupcija, ki je v prejšnjih 20 letih preko bank omogočala tajkunske kraje slovenskega premoženja. Vsi vemo, da ta škoda sega v nekaj 10 miljard eurov (razen mojstra seštevanja in visokoizobraženega ekonomista na mestu ministra). Očitno se vse politične opcije udinjajo kolonializaciji slovenije, kjer tujci z zahtevami po privatizaciji pridejo do tako željenega nadzora nad našo deželo. Lažje je namreč nadzirati par koruptivnih kapitalistov, kot vedno znova neke nove demokratično izvoljene oblasti. V sloveniji ne bo nikakršne rešitve težav dokler se (tako kot na hrvaškem) ne sprejme protitajkunski ustavni zakon s katerim se vse prilaščeno (tudi preko koruptivnih bančnih kreditov) ne zaseže, vključno s premoženjem, ki se je iz nakradenega oplemenitilo. Začuda je ne samo v politiki ampak tudi v medijih popolna tišina o protitajkunskem ustavnem zakonu sprejetem na hrvaškem, ki očitno povsem enostavno zbija izjave raznih potrčev, da bi bilo kaj takega nepravno, neetično (ha,ha) in neizvedljivo. Torej pobrati vse do zadnjega centa vsem tajkunom, jih pozapreti - vključno z njihovimi bančno,sodno,političnimi sodelavci, prej slovenija ne bo prišla nikamor.
bingo 1
29. 01. 2012 09.33
+4
Delo,delo ,delo ,delo rast gospodarstva , zaposlitev, vso ekonomijo na visoko raven postaviti je za rešitev vseh financ če tega ni iz zraka se ne bo dalo živeti------bingo x Ljubljana-----
Odpri..Oci
29. 01. 2012 09.17
+11
Kako je že včeraj izjavim Mencinger ???? 80% proračuna "konča" v plačah..... javnih birokratov.... . Zaradi teh voluharjev se "mora" država zadolževati... in v parih letih bodo POŽRLI celotno akumulacijo, ki so jo gradile prejšnje generacije celih 60 let !!!! . Sindikat javnih voluharjev pa že "pripravlja" proteste, da ne bi slučajno kakemu brezdelnežu padla krona iz glave !!!!
Huey
29. 01. 2012 15.03
+4
Točno tako. Za nameček pa se kup teh voluharjev (velika večina) pase med delavnim časom po netu, futrajo kravice na farmwillu, čatajo na fejstbuku in se delajo norca iz delavcev za trakom ki s svojimi minimalci omogočajo njihov luksuz. Ta gospoda nas ima sicer za neizobraženo in nekulturno svo-jat, pozabljajo pa da mi delamo za njihove plače! Če bo Janša spucal to rak rano slo družbe, ga volim za dosmrtnega predsednika! Seveda, sindikat javne gospode ki se že 20 let praskajo po jajcih je že skočil v luft, sindikat delavstva za trakom pa sploh obstaja ne. Upam da se zadeva nekako spravi v normalne norme in da bo komplet JU plačana po efektu oz vsaj primerljivo z gospodarstvom.
Odpri..Oci
29. 01. 2012 09.12
+5
No, "pravna podlaga" za prenos energetske in komunalne infrastrukture je postavljena..... V roku parih let, se "nam bo zgodila" Argentina, kjer sta IMF in WB zaplenili praktično celotno infrastrukturo..... in cene vode, komunale, elektrike..... so se čez noč povečale tudi za 3-krat !!!!! . Bravo.... id-iot Križanićć..... pa tudi nova teleta v "novem" parlamentu !!!!!!
siFBI
29. 01. 2012 08.15
+11
Tisti ki hočejo zategovati pas naj končno začnejo šparat pri sebi. ukinite si nepravične bonitete.
Odpri..Oci
29. 01. 2012 09.20
+8
Že nekaj let poslušamo o "medgeneracijski solidarnosti"...... nikjer in nikoli pa mi ni uspelo zaslediti tudi kaj o "medgeneracijski solidarnosti" !!!!! Naj omejijo najvišji penzion na npr. 1500 EUR.... tistih 1700 EUR razlike pri murgeljskem palčku, ki bi jih tako "prišparali" pa naj razdelijo "medgeneracijsko".... med tiste, ki so res ustvarjali... danes pa živijo z 250 EUR-i !!!! . PS : Nekaj podobnega sem že pred volitvam "predlagal" eni od takrat še "novi stranki"... Odgovora sploh nisem dobil....
titovka
29. 01. 2012 20.50
samo gospoda naj vrne pokradeno pa prehitimo švico!!!!
Nimivseeno
29. 01. 2012 03.49
+1
Podajte mi argumente, če se motim. Podajte mi vire, podajte mi quote, ne pa v smislu populizma, ustavi se in se pouči. Pokažem vam besede ljudi, ki so poslovali v teh privatnih bankah in sami priznali. "The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem naroda in mi je vseeno kdo naredi to zakonodajo." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932
piko112
28. 01. 2012 23.16
+14
Drugače povedano: izboljšali bomo finančni položaj tistih ki že imajo veliko, banke bomo še dokapitalizirali, in energija bo še dražija. preostali državljani pa se lahko preprosto...