Slovenija
Oglas

Spoznajte tradicionalno Nemčijo

Ljubljana, 15. 07. 2015 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Turistično leto 2015 je počitniška dežela Nemčija posvetila bogati nemški tradiciji in običajem, ki so velik in zelo pomemben del njene raznolike turistične ponudbe.

Copyright: © Bayern Tourismus Marketing GmbH
Copyright: © Bayern Tourismus Marketing GmbH FOTO:
Kuharski običaji in recepti, ki so se ohranili iz roda v rod, pisani ljudski festivali in sejmi, izjemne spretnosti ročne obrti in revolucionarni nemški izumi – nemška tradicija je resnično bogata, raznovrstna in edinstvena.V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj izbranih nemških mest, zanimivosti in namigov za vaš nepozaben oddih v počitniški deželi Nemčiji v znamenju tradicije. Ob koncu pa ne spreglejte tudi nagradne igre, v kateri lahko osvojite prikupno praktično nagrado Nemške turistične organizacije.

Potep po jugozahodnem delu Nemčije

Od tradicionalnih schwarzwaldskih narodnih noš, številnih unikatnih rokodelskih izdelkov do starih lokalnih običajev – v nemškem Schwarzwaldu je tradicija tako živa in ohranjena kot le malo drugje. Vsekakor najbolj prepoznaven simbol te čudovite pokrajine je t.i. Bollenhut, tradicionalno pokrivalo s cofki, za katerega je potrebno kar 2 kg volne in teden ročnega dela. Potem pa so tu še prikupne lesene schwarzwaldske ure kukavice, svetovno znana in slastna schwarzwaldska tortica, tipična schwarzwaldska arhitektura in še več.

V bližini Schwarzwalda v mestecu Rust se nahaja tudi Europa-Park, največji tematski park Nemčije, ki letos praznuje že svoj 40. jubilej in obiskovalcem nudi več kot 100 zabavnih atrakcij, prijetne hotelske nastanitve, odlično gastronomsko ponudbo ter kar 13 evropskih tematskih vasi. Ob letošnjem tematskem letu je tudi Europa-Park pripravil zanimiv program prireditev v znamenju nemških običajev in šeg.

Europa-Park: največji in najbolj priljubljen zabaviščni park v Nemčiji. Foto: © Europa-Park
Europa-Park: največji in najbolj priljubljen zabaviščni park v Nemčiji. Foto: © Europa-Park FOTO:

Na čudovitem Bodenskem jezeru, ki se nahaja le slabi dve uri vožnje vzhodno od Schwarzwalda, pa leži tudi priljubljeni cvetlični otok Mainau. Otoček vsako leto krasi več kot 12.000 cvetlic, obiskovalci pa se na njem lahko sprehodijo med čudovitimi cvetličnimi nasadi in parki z več kot 150-letnim drevesnim sestojem ali pa obiščejo največjo hišo metuljev v Nemčiji.

Spoznajte nemško tradicionalnost na Bavarskem

V najjužnejši in geografsko največji zvezni deželi Nemčiji se nahaja tudi mestece Nürnberg, nekdaj pomembno prizorišče nemške zgodovine – tu so se npr. odvijali znameniti nürnberški procesi, v 16. stoletju pa je bilo mestece tudi znano središče izdelovanja t.i. nürnberških jajčk, prvih žepnih ur na svetu. Mesto danes navdušuje z obnovljenim srednjeveškim obzidjem, veličastnimi cerkvami, romantičnimi pročelji hiš in številnimi muzeji. Ima pa tudi v kulinaričnem smislu veliko za ponuditi – od svetovno znanih nürnberških medenjakov do slastnih nürnberških pečenic.

Nürnberg – bavarsko mestece obiskovalce med drugim očara s slastnimi tradicionalnimi medenjaki. Foto: © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V., Andrew Cowin
Nürnberg – bavarsko mestece obiskovalce med drugim očara s slastnimi tradicionalnimi medenjaki. Foto: © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V., Andrew Cowin FOTO:

Le slabo uro in pol vožnje proti jugu pa se nahaja tudi Regensburg, srednjeveško bavarsko mestece, ki ni poznano le po svoji več kot 2000-letni zgodovini in mogočni arhitekturi temveč prav tako po številnih okusnih, tradicionalnih dobrotah. Med nje vsekakor sodijo pečene svinjske klobasice, katere lahko ob razgledu na prelepo Donavo obiskovalci mesta naročijo v najstarejši »klobasarni« na svetu, ter t.i. Dampfnudeln, lahki krofki z vanilijino kremo.

Vsako leto pa se številni romarji podajo tudi na pot do bavarskega narodnega svetišča Altötting, enega najstarejših in najbolj priljubljenih Marijinih božjepotnih krajev v Evropi. Romarsko leto v Altöttingu je napolnjeno s slovesnostmi in običaji, med vrhunce leta pa sodijo 1. maj, pričetek Marijinega meseca, procesija za praznik Svetega rešnjega telesa in krvi ter Marijino vnebovzetje 15. avgusta, ki je na predvečer praznika pospremljeno s čudovito procesijo lučk.

Porurje in zahodni del osrednje Nemčije

Tradicija se v nemški nakupovalni metropoli Düsseldorf povezuje predvsem z odlično ohranjenim starim mestnim jedrom, kjer se nahajajo številne stare pivovarne, ter okusnim temnim pivom Düsseldorfer Altbier, katerega še danes pridelujejo na enak način kot pred več kot 500 leti. Nemška prestolnica ob Renu pa je poznana tudi po svojem t.i. petem letnem času – pustni čas v Düsseldorfu z več kot 300 karnevalskimi prireditvami mesto namreč uvršča med najbolj priljubljene prestolnice renskega karnevalskega rajanja na sploh.

Pogled na mogočno kölnsko katedralo, eno izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti Nemčije. Foto: © Köln Tourismus GmbH / Udo Haake
Pogled na mogočno kölnsko katedralo, eno izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti Nemčije. Foto: © Köln Tourismus GmbH / Udo Haake FOTO:

Pustovanje pa je tudi ena izmed glavnih atrakcij v bližnjem Kölnu, četrtem največjem nemškem mestu, katerega so pred več kot 2000 leti ustanovili Rimljani. Mesto ima bogato zgodovino s tem pa seveda tudi veliko turističnih znamenitosti – od mogočne katedrale, ki nosi Unescov pečat, do številnih romanskih cerkva in kölnske opere. V Kölnu pa si obiskovalci lahko ob kozarcu piva Kölsch privoščijo tudi številne tradicionalne jedi – npr. okusno rensko kislo pečenko.

Krajinski park Duisburg-Nord v Porurju: plezalski podvigi v nekdanjem skladišču. Foto: © Tobias Schiller
Krajinski park Duisburg-Nord v Porurju: plezalski podvigi v nekdanjem skladišču. Foto: © Tobias Schiller FOTO:

Vsem športnim navdušencem in ljubiteljem adrenalina pa v tem delu Nemčije priporočamo tudi obisk nemškega Porurja, ki velja za eno izmed najbolj edinstvenih turističnih regij v Evropi. Obiskovalce navdušuje z najbolj nenavadnimi znamenitostmi in aktivnostmi. Po uspešni preobrazbi propadajočih industrijskih obratov, regija danes med drugim nudi plezalske sprehode med zaprtimi plavži in bunkerji, potapljanje v nekdanjem plinohramu ali pa kopanje v industrijskih kontejnerjih.

Za malce nemškega razvajanja pa obiščite Wiesbaden ob reki Ren, mestece, ki je poznano predvsem po svoji dolgi tradiciji zdraviliškega turizma – v 19. stoletju so ga imenovali tudi »Nica Severa«. Wiesbaden ima kar 26 vročih vrelcev, ki so ključni del medicinskega in balneološkega zdravljenja, prijetno podnebje s sredozemskim pridihom, veliko parkov, prijetnih kavarn in butikov, bogato pa je tudi v arhitekturnem smislu.

Le 40 km od Wiesbadna proti zahodu pa se nahaja Frankfurt na Majni, finančno, sejemsko in transportno središče Nemčije, ki navdušuje z izjemno kulturno ponudbo, nakupovalnimi možnostmi in številnimi zgodovinskimi znamenitostmi. Med njimi so npr. predel Römerberg z mestno hišo, glavna frankfurtska katedrala Kaiserdom, Stara opera in pa mestni predel Sachsenhausen, ki je znan po najboljših in najstarejših pivnicah v mestu. Vsako leto pa Frankfurt s festivalom zelene omake in festivalom jabolčnega vina proslavi tudi kulinarično tradicijo mesta.

Spoznajte šarm severne Nemčije v Hamburgu

Ob sprehodu po hamburškem pristanišču in tržnici si privoščite slastne morske dobrote. Foto: © Tilman Schuppius
Ob sprehodu po hamburškem pristanišču in tržnici si privoščite slastne morske dobrote. Foto: © Tilman Schuppius FOTO:

Hamburg nedvomno sodi med najlepše metropole v Evropi. Živahno pristanišče, mestni kanali, reki Alster in Laba, številne luksuzne križarke, gigantska kontejnerska plovila ter muzejske ladje Hamburgu dajejo prav poseben morski ambient. Mesto je med drugim znano predvsem po impozantni mestni hiši, priljubljenem predelu HafenCity, največji pristaniški veselici na svetu ob rojstnem dnevu pristanišča ter živahni nedeljski ribji tržnici.

****

Nagradna igra:

Odgovorite na spodnja vprašanja in se v žrebu potegujte za praktično nagrado Nemške turistične organizacije (namig: pravilne odgovore na vprašanja lahko najdete v besedilu).

1. Od kod izvirajo priljubljene nemške ure kukavice?

2. Katero obletnico letos praznuje nemški zabaviščni park Europa-Park?

3. Kje v Nemčiji se vsako leto odvija največja pristaniška veselica na svetu?

Odgovore do 30. julija 2015 pošljite na predstavništvo Nemške turistične organizacije, srečni dobitnik nagrade pa bo po zaključku nagradne igre obveščen preko e-pošte.

Za več informacij o počitniški deželi Nemčiji obiščite www.germany.travel.

Nemška veriga nastanitev A&O HOTELS and HOSTELS – za ugoden oddih v Nemčiji! Foto: © A&O Hotels and Hostels
Nemška veriga nastanitev A&O HOTELS and HOSTELS – za ugoden oddih v Nemčiji! Foto: © A&O Hotels and Hostels FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni