Slovenija

Sporno zemljišče na Barju ne bo zazidljivo

Ljubljana, 05. 07. 2010 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.T./J.B./T.Š.
Komentarji
24

Ljubljanski mestni svet je odločal, katera zemljišča bodo po novem zazidljiva. Med njimi ni spornega zemljišča na Barju, ki se ga povezuje s prijatelji župana Jankovića. Negativno mnenje je podalo kmetijsko ministrstvo.

Jankoviću veliki met ni uspel.
Jankoviću veliki met ni uspel. FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski svetniki so sprejeli odloka o strateškem in izvedbenem delu prostorskega načrta, ki sta po mnenju zagovornikov posledica večletnega in strokovnega dela. Opozicijski svetniki so dokumentoma nasprotovali predvsem zato, ker so nekaj gradiva dobili "tik pred zdajci" in ker so se v medijih pojavili namigi o špekulacijah pri prodaji zemljišč.

Med 700 hektarji po novem zazidljivih površin tako ni spornega zemljišča na Barju, s katerim naj bi znanci župana Zorana Jankoviča zaslužili na milijone evrov. Ministrstvo za kmetijstvo je namreč izdalo negativno mnenje za to spremembo.

Janković je moral tako danes z amandmajem predlagati, da se cono Smodinovec umakne iz sprejemanja. Kmetijski minister mu namreč sprememb že v petek ni dovolil. Gre za zemljišča v posredni lasti Matije in Klemna Šešoka, znancev njegovega sina. Ta zemljišča sta Šešoka kupila za okoli pol milijona evrov, s spremembo v zazidljiva zemljišča pa bi se nova vrednost gibala v višini okoli 10 milijonov evrov.

Sicer pa je večina poslancev opozicije na pobudo SDS želela preložiti sprejemanje prostorskega načrta, ker da poteka prehitro in netransparentno. Kljub temu so mestni svetniki podprli nov občinski prostorski načrt, ki je v zadnjih tednih sprožal številne polemike. Za strateški in izvedbeni del občinskega prostorskega načrta so poleg svetnikov Liste Zorana Jankovića (LZJ) glasovali tudi svetniki LDS.

Tudi sicer opozicija Zoranu Jankoviču očita, da zaradi interesa kapitala uničuje zeleno klimo v Ljubljani. Pravijo, da ga zanimajo le zemljišča, ki prinašajo dobiček. Druge parcele naj župana ne bi zanimale.

Zemljišče v urbanem okolju, ki je bilo predvideno za širjenje šole, na primer ni dobilo zelene luči za spremembo namembnosti in še naprej ostaja nezazidljivo. In takšnih zemljišč je bilo po javni razgrnitvi načrta mesta veliko, saj je mestna občina prejela več kot 7500 pritožb in pripomb občanov, zavrnili pa so jih šest tisoč.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
06. 07. 2010 10.30
Bo, bo ! če ne zdaj pa ćez pol leta !
lutherking
06. 07. 2010 09.47
bo, bo, sam mal kasnej
alu_pocen
06. 07. 2010 07.50
Kot običajno so proti Jankoviću polpismeni ksenofobi, ki naivno mislijo da v njihovih zaselkih korupcija ni, potem pa izvolijo lokalnega podpoštenjaka, ki njihovo mikro občino v nekaj letih spravi na kant. Pol je pa za vse ljubljana kriva.
hecate
06. 07. 2010 03.05
no pa poglejmo kaj sta prejšni dve ljubljanski županji nardili: -nič!!! eno bogo, nepotrebno vzpenjačo na ljubljanski grad jankovič: -stadion tik pred odprtjem -podzemno parkirišče na kongresnem trgu tik pred končanjem -podzemno parkirišče pod tržnico: najdl kostnico in gradnja se še nadaljuje ker so jo premaknl da arheologi ne zavlačujejo in bo kmal zgrajena (kok let so že delal gorensko avtocesto??) -centr ljubljane lepo zaprt in urejen...ulce kjer so ble natrpane z avti da po pločniku nisi mogu hodt prazne in namest njih ob ljubljanici kafiči -ob ljubljanici spodi (bliz čevljarskega mostu) se gradi nova promenada in tut skor narjena -vrtički sred mesta pr plečnikovih žalah k so zgledal kt en masovn kosovni odpad: odstranjeni...in počas odstranjuje še ostale (KONČN!)...tista neurejena nesnaga k kazi izgled mesta bo šla in namest tega jim postavlja urejene, po predpisih vrtičke na več koncih ljubljane ...tok enih novih gradenj in izbolšanj k jih je ljubljana dobila pod jankovičem jih pač noben prejšn župan ali županja niti prbližn niso dosegl...sprehod skos centr brez gledanja usega unga pleha je prou umirjeno lep...dobr mal je kriza s parkiranjem še sam bota obe parkirni hiši kr kmal narjeni - sploh k so pogodbe tko podpisane da če izvajalec zamuja more plačat kazni ljubljani (če bi se tako klavzulo dal v pogodbe za gradnje avtocest sm miljon procentna da raznorazni Zidarji ipd. tajkuni neb zavlačeval z gradnjo tok let kolkr mamo zdej prakso) tko da ja - uni k ne vidte kaj use je naredu in kaj use se še dela please shut up!!!
crnigavran
06. 07. 2010 00.55
metronom05.07.2010, 21:541 mogoče si ponosen na Boška Šrota ,slovenskega ROBIN HOOD-a ...
Buena Vita
05. 07. 2010 23.41
men zanima kdaj bo na dobu
Buena Vita
05. 07. 2010 23.40
bravo gorenjka da držijo tvoje trditve povem da je na obali še stokrat huje,,,,slišimo samo ,,,;,kva,kva,kva
primmik
05. 07. 2010 23.31
pa kaj če ne bo zazidljivo, saj šešokov zoki tako ali tako ne pozna
AnyColour
05. 07. 2010 22.39
definitivno ni največji tajkun v državi
metronom
05. 07. 2010 22.03
-gorenjka bravo ena pametna
-gorenjka-
05. 07. 2010 21.58
sledi 05.07.2010, 20:05 Najbolj smešno pa je, da so najbolj glasni tisti, ki sploh ne živijo v Ljubljani. Vam je tako dolgčas kjer ste ali kaj? ...ne, nam ni dolgčas.....na gorenjskem sploh ne ....posebno ob vikendih.....ljubljančani se obnašajo tako kot bi bilo vsaj pol gorenjske njihove.....
metronom
05. 07. 2010 21.54
sledi mene bi blo sram da bi hvalu najvecjega tajkuna v drzavi pa da bi mev cefuurrja za zupana
metronom
05. 07. 2010 21.52
mene zanima kdaj bo vrniv denar ki ga je nakradu
Tonček Balonček
05. 07. 2010 21.50
Ni mi jasno, kakos o zrasla slovbenska mesta in kraji brez sprememb namembnosti? A se to dogaja samo v Ljubljani?
saintjozef
05. 07. 2010 21.31
Če bi Janković vedel za koliščarje, bi še kaj dosegel.
mc_burek@email.si
05. 07. 2010 21.26
playback....agree :)
balon200
05. 07. 2010 21.01
Hm, je pa zanimivo. Če recimo postaneš župan Ljubljane, potem ne more noben od tvojih kolegov narediti nobenega nepremičninskega ali kakega drugega večjega posla v Ljubljani. Ker potem se vedno najde nekdo, ki kriči, da je to vse mafija, da se vsi poznajo in da samo kradejo. Janković ima sigurno veliko takih prijateljov, najprej zaradi vrste službe, ki jo je opravljal tudi prej in tudi zaradi starosti. Skozi leta si človek nabere kar dovolj dobrih stikov, tudi popolnoma prijateljskih. S tem, ko postaneš župan, v bistvu zafrkneš vse svoje poslovne kolege in prijatelje investitorje. Posebej, če si župan Ljubljane. Saj ne morejo, ali vsaj bolje, da v Ljubljani sploh ne vlagajo, ker te takoj povežejo z mafijo, pristaneš v časopisih in televiziji, tožbe na pamet in pribijanje na križ. S tem, ko postaneš župan Ljubljane zafrkneš veliko svojih bližnjih, v veliki meri tudi samega sebe. Seveda, ostane tisto kar si naredil, ampak tudi to ni nič vredno za nemalo ljudi, posebej v Sloveniji. Vse je fuj in fej. Zakaj je že dobro postati župan?
playback
05. 07. 2010 21.00
Vsi tisti ljubljančani, ki v komentarjih kritizirate Jugo, homoseksualce in Štajerce, potem izvolite Jankoviča, se udeležite parade ponosa ter hodite v Maribor na tekme. Toliko o karakterju.
sledi
05. 07. 2010 20.22
@ krivulja ne razumem tvojih povedi. Rojen v Ljubljani, po rodu štajerc, živim v Ljubljani in se zavedam njenih problemov. Vsekakor to ni Janković in njegovo mutenje z zemljišči ampak marsikaj drugega. Ne vem kaj ma to veze s Slovenci in Slovenijo, sem najprej Slovenec potem Ljubljančan. Prav nič nisem več od kogarkoli drugega se pa zdi v Sloveniji, da smo mi iz tukaj krivi za vse kar se drugim godi slabega. Zafrustriranci pač, iz LJ, MB, CE, KP, NM, ni pomembno od kje, to je kultura mentalitete v našem prostoru kjer se vedno kritizira sosede namesto, da bi se jih podpiralo. Ne razumem kaj vam LJ tako hodi v nos, nobenega argumenta ne slišim razen oporne točke za tiste ljudi, ki so nezadovoljni s seboj in črnijo druge. To se dogaja Jankoviću, ki je kot Kangler en izmed sposobnejših županov v Sloveniji pa se jim ves čas meče polena pod noge.
krivulja
05. 07. 2010 20.10
Haha Ljubljančan!! Kje si pa rojen v Koritnici?? Kdo pa ste barjanci? A se imaš več Slovenca kot drugih sodržavljanov in Slovencev?Ti si siguren '''kmet brez zemlje'''!