Slovenija

Sporno kadrovanje veleposlanikov?

Ljubljana, 09. 04. 2008 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uslužbenec zunanjega ministrstva Peter Golob je premierja Janšo opozoril na nepravilnosti glede razpisa za deset veleposlaniških mest.

Veliko uslužbencev zunanjega ministrstva je vložilo prošnje za prosta delovna mesta v diplomaciji.
Veliko uslužbencev zunanjega ministrstva je vložilo prošnje za prosta delovna mesta v diplomaciji. FOTO: POP TV

V javnosti se že lep čas pojavljajo informacije, da naj bi izpraznjena veleposlaniška mesta zasedla nekatera znana imena. Tako naj bi na primer slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki ima med slovenskimi politiki najdaljši ministrski staž, po izteku mandata zapustil Slovenijo. Dosežen naj bi bil namreč dogovor, da bo Rupel imenovan za slovenskega veleposlanika v Italiji, je pred tedni objavil časnik Finance.

Do konca leta se bo sprostilo 10 veleposlaniških mest, in sicer na Dunaju, v Haagu, Berlinu, Londonu, Kobenhavnu, Bratislavi, Moskvi, Bruslju, Kijevu in Washingtonu.

Časnik Dnevnik pa je včeraj objavil, da naj bi se na razpis za veleposlaniška mesta prijavil tudi politični direktor Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) Matjaž Šinkovec. Po nekaterih informacijah naj bi se za veleposlaniško mesto v ZDA potegovala tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar. ''Slišal sem govorice, ki so za zdaj le govorice,'' je za 24ur.com nedavno pojasnil Bojan Brezigar z MZZ.

Diskriminacija pri izbiri kandidatov?

Uslužbenec zunanjega ministrstva Peter Golob je premierja Janeza Janšo v odprtem pismu opozoril na nepravilnosti v zvezi z objavljenimi prostimi delovnimi mesti na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Zapisal je, da je kadrovska komisija MZZ pri izbiri kandidatov za diplomatska mesta grobo diskriminirala prijavljene kandidate in v nekaterih primerih celo izbrala kandidate, ki ne izpolnjujejo zakonskega pogoja, po katerem mora diplomat pred ponovno napotitvijo v tujino vsaj dve leti delati v notranji službi MZZ, po drugi strani pa je zavrnila kandidate, ki so izpolnjevali vse zakonske pogoje za zasedbo prostega delovnega mesta.

Peter Golob je prepričan, da je kadrovska komisija MZZ pri izbiri kandidatov za diplomatska mesta grobo diskriminirala prijavljene kandidate.
Peter Golob je prepričan, da je kadrovska komisija MZZ pri izbiri kandidatov za diplomatska mesta grobo diskriminirala prijavljene kandidate. FOTO: POP TV

Še posebej je Golob opozoril premierja, da bi bilo neprimerno in škodljivo za slovenske nacionalne interese, če bi zunanji minister Dimitrij Rupel na veleposlaništvo v Zagrebu napotil trenutnega vodjo kadrovske službe MZZ Marka Sotlarja, ki ne izpolnjuje zgoraj navedenega zakonskega pogoja, kadrovska komisija MZZ pa ga je kljub temu izbrala na to delovno mesto.

Marko Sotlar je v preteklosti javno izražal stališča, s katerimi je ogrožal pogajalska izhodišča Slovenije pri pogajanjih o določitvi morske meje s sosednjo Hrvaško, je v pismu še zapisal Golob.

Seznami kandidatov niso javni

Predstavnik MZZ Bojan Brezigar je pojasnil, da gre za notranji razpis. "Znano je, da je veliko uslužbencev MZZ vložilo prošnje za prosta delovna mesta, a odločitve, kot je meni znano, še ni bilo," je dodal. Na MZZ so nedavno objavljena interni razpis za deset veleposlaniških mest in dve mesti generalnih konzulov ter razpis za okoli 30 drugih diplomatskih mest. Seznami prosilcev po besedah Brezigarja niso javni.

Na vprašanje, ali na ministrstvu razmišljajo o zaustavitvi postopka imenovanja diplomatov, da bi se med drugim "znebili pridiha političnega kadrovanja", je Brezigar dejal, da je ministrstvo za čas predsedovanja "zaradi politične oportunosti in kontinuitete na diplomatsko konzularnih predstavništvih" vse namestitve in premestitve blokiralo do konca junija. "Znano je, da so nekateri mandati že zapadli," je še dejal in dodal, da ne vidi razloga, zakaj ministrstvo ne bi izpolnilo svojih obveznosti in na osnovi zakona imenovalo diplomatov.

Na vprašanje, če lahko zagotovi, da bo ministrstvo spoštovalo zakonodajo, po kateri morajo biti diplomati pred napotitvijo v tujino vsaj dve leti v domovini, je Brezigar dejal, da MZZ pri teh imenovanjih namerava spoštovati zakonodajo. Na očitke, da ministrstvo zakonodaje doslej ni spoštovalo, pa je odvrnil, da bi bilo to treba še preveriti.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.