Slovenija

Sporni ruski veleposlanik nastopil mandat

Ljubljana, 04. 12. 2009 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Č./STA/T.Š.
Komentarji
31

V Slovenijo je prišel novi ruski veleposlanik Zavgajev. Mandat se mu je začel takoj, ko je Türku predal poverilna pisma. Njegovo imenovanje je sicer že pred časom povzročilo pravi politični spor.

Novi ruski veleposlanik Doku Zavgajev je s predajo poverilnih pisem predsedniku Danilu Türku začel svoj mandat v Sloveniji. Njegovo imenovanje je povzročilo pravi politični spor, saj mu je največja opozicijska stranka SDS nasprotovala. Zavgajev naj bi bil namreč kot prvi proruski predsednik Čečenije soodgovoren za vojne zločine in številne druge kršitve človekovih pravic v Čečeniji.

Doku Gapurovič Zavgajev
Doku Gapurovič Zavgajev FOTO: POP TV

Sporen predvsem za SDS

Da je Zavgajev sporen kandidat z vidika človekovih pravic, so opozorili predvsem v opozicijski SDS, na zahtevo katere je bila sklicana seja komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Po mnenju SDS je bil namreč Zavgajev "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov", njegovo imenovanje pa spravlja Slovenijo v težak položaj.

Na zahtevo SDS so zaradi imenovanja Zavgajeva sklicali tudi izredno sejo odbora DZ za zunanjo politiko in izredno sejo DZ o vprašanju postopkov imenovanj vodij diplomatskih predstavništev tujih držav v Sloveniji, ki pa ju je SDS obstruirala.

Žbogar kritike zavrača

Zunanji minister Samuel Žbogar je kritike glede Zavgajeva zavrnil in poudaril, da proti njemu ne potekajo nobeni sodni postopki, ne doma ne v tujini, poleg tega pa je bil Zavgajev namestnik ruskega zunanjega ministra in je doslej brez težav sodeloval v mednarodnih dejavnostih Rusije. Da je Rusija v Slovenijo poslala sedanjega namestnika zunanjega ministra, po Žbogarjevih besedah samo po sebi kaže na pomen, ki ga Rusija daje odnosom s Slovenijo, saj diplomata tako visokega ranga Moskva v Ljubljano še ni poslala.

Žbogar kritike zavrača.
Žbogar kritike zavrača. FOTO: Dare Čekeliš

Da namerava za prihodnjega veleposlanika v Sloveniji imenovati Zavgajeva, je Rusija Slovenijo obvestila poleti. Zunanje ministrstvo je nato izpeljalo običajen notranji postopek in Slovenija je izdala soglasje za novega ruskega veleposlanika, skladno z reciprociteto v primeru izdaje agremaja trenutni slovenski veleposlanici v Moskvi Adi Filip Slivnik.

Zamenjal bo Vanina

Zavgajev se je na položaj vodje Čečenije povzpel po napotitvi ruskih vojakov v to nemirno rusko republiko na Kavkazu leta 1994. Leta 1996 se je moral s položaja umakniti, ker so glavno mesto Grozni zajeli čečenski uporniki. To obdobje so zaznamovale hude kršitve človekovih pravic.

Zavgajev se je nato podal v diplomacijo; v letih od 1997 do 2004 je bil ruski veleposlanik v Tanzaniji, nekaj časa je bil celo namestnik ruskega zunanjega ministra, nato pa je postal generalni direktor v ruskem zunanjem ministrstvu.

Na mestu veleposlanika v Sloveniji je zamenjal Mihaila Vanina, ki je bil v Ljubljani od 22. decembra 2004 do oktobra letos, zdaj pa je zaposlen na zunanjem ministrstvu v Moskvi. V obdobju med odhodom starega in prihodom novega veleposlanika je rusko veleposlaništvo v Ljubljani vodil začasni odpravnik poslov Vadim Gorelov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 12. 2009 21.19
A Rupel je pa lahko ameriški veleposlanik in ne potrebuje nobenega agremaja?
SherlockH
05. 12. 2009 15.33
Klasik Tako dolg umotvor, pa še z ideološko obarvanim koncem-ki izrazito podere avtorjevo objektivnost. Sicer se je pa to tako alli tako vedelo. Malo pobrskaj po forumih, pa boš mogoče dojel, čemu je to imenovanje in podpora naših neukih liderjev, sporna.
Uporabnik113189
05. 12. 2009 10.56
Če kaj Zavgajev zelo dobro obvlada je to, kako oceniti velike apetite in ogroženost strateških naložb povezanih z naftno industrijo. Na tem področju ima boleče izkušnje
Uporabnik113189
05. 12. 2009 10.54
dolejo05.12.2009, 10:06 Drži, s plinovodom je vsekakor postala. Z veliko razliko, da smo članica NATO in v EU. Imamo kar dve "marele" zato interesi velikih ne morejo priti neposredno do izraza kot bi sicer če bi bili popolnoma samostojna mala državica. Svojih vernikov (ki jih ni veliko) prav gotovo ne bodo reševali, saj tudi srbov niso..
dolejo
05. 12. 2009 10.06
+1
Po taki logiki bo tudi Slovenija postala strateško ozemlje za Rusijo, pa še svoje vernike v Sloveniji bi prišli reševat.
Uporabnik113189
05. 12. 2009 09.38
Čečeija je strateško ozemlje za Rusijo in vojna je bila rezultat dveh različnih političnih opcij v Rusiji, da ne dodam nekih imerialistov z druge strani sveta. Abramovič in njegovi so si jo zamislili kot samostojno, zato da bi lažje navrtali velik sod nafte in pipico napeljali tam, kjer jih nihče ne bi mogel ustaviti. Putin pa je to skapiral in jim je s svojimi ljudmi med katerimi je tudi Zavgajev preprečil. Sedaj pa Putina in njegove pomočnike "pravoverni" obtožujejo kršenja človekovih pravic. Kdo jih je v resnici kršil si ne upam soditi, vem samo to, da so glavno breme spora nosili ubogi čečeni, ki nimajo pojma zakaj se jim vse to dogaja. Verjetno ne bi nikoli živeli v miru, če bi bili izven federacije, ker bi se vedno kdo našel z zlobnimi nameni. Zaenkrat imajo vsaj marelo, ni bogvekaj ampak boljše kot druge možnosti.. Mislim, da je Slovenija zadnja, ki lahko obsoja kogarkoli v tej umazani štoriji. Mogoče lahko obsodimo pohlep nekaterih, ki jih naša desnica podpira in trobi v njihov rog.
porka.malorka
05. 12. 2009 08.51
Ja je pač ruski agent. Saj to vejo vsi. Zanimivo bi blo vedit kaj so njegove naloge
scipio
05. 12. 2009 08.46
ja, mi smo res tako fajn, da za nas ni vsak dober. putinu in tistemu medvedjevu predlagajmo, da nam za naslednjega veleposlanika pošlje Georgea Clooneya ali pa Antonia Banderasa. Jih bojo vsaj naše ženske rade gledale. A da nista Rusa? Pa kaj potem, dandanes je za denar vse instant fertig. sploh pa zdej, ko smo jih v fuzbalu premagali, imata da nas poslušata, madona! Resno pa tole: pustite Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko (beri BRICs), da funkcionirajo tako kot hočejo. Pomembno je, da nas imajo na svojem zemljevidu, ker jim mi rabimo bolj kot one nas. A da ne? Malo okrog poglejte, kaj se pri nas dogaja z gospodarstvom in malo se vprašajte, kaj bo, če tudi ti ta-novi ne bodo več trgovali z nami. Ti ta-novi namreč danes bolj dobr vejo, kaj hočejo in kaj zmorejo kot ves Zahod.
Buena Vita
05. 12. 2009 08.33
M-teorija dej mi prišepni na uho,of kdaj udrihaš po telebajsih--čestitam
rafael.m
05. 12. 2009 08.10
Pa kaj se toliko vtikajo v predsednikove odločitve in kdo bo ruski veleposlanik. Samo, da bo dobro opravljal svojo funkcijo. Radi bi naredili same zdrahe. Obamovih in Natovih odločitev pa niti ne komentirajo, ker si ne upajo ali pa so po meri njihovih "riti" za bodoče funkcije.. Naj pustijo Pakistan pa vse ostale, da sami uredijo notranje razmere. Kaki talibani, kaka Al Kaida, grožnja svetovnemu redu. Grožnja je Amerika, ki je vso svetovno krizo zakuhala.Aja, samo orožje je treba prodat, sicer bodo problemi, ker bo zastarelo. Nisem mlad ampak se spominjam učiteljice v 3.razredu, ki je rekla: Vojne bodo toliko časa, dokler se bo proizvajalo orožje.
Tonček Balonček
05. 12. 2009 07.22
+1
Naš prijatelj je vendar George Bush, plemenit človek in znan humanist!
Abacus
05. 12. 2009 00.29
Biznis ,prvo pravilo politike...
dolejo
04. 12. 2009 21.24
Slovenija - komunistični odpad
RADO62
04. 12. 2009 21.11
Doku Zavgajev, Tomaž Ertl.... Zanimivo..... Sami kriminalci in ubijalci, ki jih Turk in Žbogar celo podpirata... Pahor pa itak ne ve zakaj se gre, ker je trenutno zaposlen s pomembnejšimi zadevami....ločenje čevljev, kariera z Alfijem Nipičem itd....
M-teorija
04. 12. 2009 20.59
Dokler ga bomo imel nas res ne bo zeblo, ker bodo vroče zime.
Bflat
04. 12. 2009 20.22
Ubogi Čečeni, kaj so jim naredili, kako so jih teptali, koliko mrtvih, koliko otrok brez staršev...a ja: koliko imen je naš predsednik Turk naštel v odgovoru na vprašanje, s kom izmed svetovnih politikov se ne bi rokoval? Eno ime, kolikor se spomnim - vodjo Myanmarske hunte, uau, človekove pravice pa take stvari. Je za razmislt, mogoče se pa da tud od tam kak plinovod potegnt? Tale Zavgajev, po zapisih iz medijev vojni zločinec, (čakte, tako ali tako nobenemu ne verjamem, ker so Zavgajevu zaprli usta s tako službo, jasno, da ve, kar mi ne vemo) pri naših politikih ne bo imel problema, saj prihaja v imenu velike Rusije - a veste, biznis itn. Kašno sranje, res.
Tone Anžlovar
04. 12. 2009 20.05
Še Osamo naj povabijo za veleposlanika Afganistana, pa Karadžiča za Srbijo, pa bodo kompletni. Sicer pa od komunistov kaj boljšega kot nagrajevanje njim podobnih klavcev itak ni za pričakovati.
titovka
04. 12. 2009 19.43
Klizma
04. 12. 2009 19.38
za nas je vse "dobro"..SLO- rubbish collector...
titovka
04. 12. 2009 19.38
mi še vidli nismo demokracije.....