Slovenija

Sporni krediti Raiffeisen banke?

Ljubljana, 16. 03. 2009 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če ste kredite zavarovali z vrednostnimi papirji, ste zaradi čedalje nižje vrednosti naložb skoraj vsak mesec prisiljeni kupovati nove. V Zvezi potrošnikov menijo, da Raiffeisen banka krši pogodbe, ta pa to zanika.

V Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo na kredite, zavarovane z vrednostnimi papirji. V preteklih letih se je veliko potrošnikov odločilo zavarovati najeti kredit z vrednostnimi papirji, na primer s točkami vzajemnih skladov. Vrednost skladov je stalno rasla, zato je bilo takšno zavarovanje kreditov praktično brezplačno, nekatere banke pa so tudi aktivno oglaševale, kako primeren je najem tega tipa kredita.

Banka Raiffeisen naj bi kršila kreditne pogodbe.
Banka Raiffeisen naj bi kršila kreditne pogodbe. FOTO: Reuters

''Ko pa je vrednost naložb v zadnjem letu padla, se je pokazalo, da so taki krediti zelo neugodni, saj se je vrednost zavarovanj kreditov hitro tako zmanjšala, da ni več zadoščala za najnižje dovoljeno zavarovalno kritje, določeno v pogodbi. Potrošniki so tako prisiljeni, da skorajda vsak mesec kupujejo nove vrednostne papirje, da bi zagotovili zadostno zavarovanje kredita ter s tem preprečijo, da bi banka odstopila od pogodbe in zahtevala takojšnje poplačilo kredita,'' so zapisali na spletni strani zveze potrošnikov.

Nekaj potrošnikov jih je obvestilo o ravnanju Raiffeisen banke, ki je po njihovem mnenju sporno. ''Banka je potrošnike pozivala, naj dokupijo vrednostne papirje, hkrati pa je tudi enostransko povišala zahtevano kritje kredita z vrednostnimi papirji s 65 na 85 odstotkov. Dodatno povečanje zavarovalnega kritja je potrošnike še bolj finančno obremenilo, saj so bili prisiljeni kupiti še več vrednostnih papirjev. Banka je potrošnikom tudi naročila, naj kupujejo prav vrednostne papirje oziroma točke skladov Raiffeisen Capital Management, čeprav lahko skladno z določili pogodbe za dodatno zavarovanje ponudijo katere koli vrednostne papirje,'' so sporočili.

V Zvezi potrošnikov Slovenije so prepričani, da banka z opisanim ravnanjem krši kreditne pogodbe. Potrošnikom, ki so sklenili take pogodbe in je banka od njih zahtevala doplačilo za zavarovanje, svetujejo, da od nje zahtevajo pojasnilo o višini zavarovalnega kritja, ki ga zagotavlja doplačilo. Če je zahtevano doplačilo višje od določenega v pogodbi, svetujejo, naj se pri banki pritožijo in zahtevajo nov preračun zavarovanja v skladu s pogodbo.

'Obtožbe so neresnične'

reklama za ugodna posojila
reklama za ugodna posojila FOTO: POP TV

Na navedbe Zveze potrošnikov Slovenije pa se je odzvala tudi omenjena banka. ''Vedno, kadar banka sklene s strankami kreditno pogodbo, se za njeno sklenitev zahteva izpolnitev določenih pogojev. V primerih kreditnih pogodb z zastavitvijo terjatev iz naslova imetništva točk vzajemnih skladov je bil eden izmed teh pogojev tudi ustrezno zavarovanje. Glede na to, da je bil predmet zavarovanja premoženje, katerega vrednost se konstantno spreminja, je bilo tudi dogovorjeno, da je potrebno vseskozi zagotavljati ustrezno zavarovanje na nivoju vrednosti zavarovanja ob sklenitvi kreditne pogodbe. Banka redno spremlja razmerje med stanjem kredita in vrednostjo zavarovanja in če ta ne ustreza več, začne pri določeni vrednosti stranke pozivati naj razmerje uredijo z dodatnim zavarovanjem ali delnim odplačilom kredita (zmanjšanje glavnice). Zahteva po ustreznem zavarovanju se torej s pozivom k dozavarovanju, ki ga je banka skladno s pogodbo poslala strankam šele ob nastopu določenega razmerja med zneskom kredita in zneskom zavarovanja, nikakor z ničemer ni spreminjala in je kot takšna vgrajena v samo vsebino pogodbe in temeljni namen pogodbenikov''.

Pri Raiffeisen banki še poudarjajo, da lahko stranka kot dodatno zavarovanje, ob zmanjšanju zahtevanega zavarovanja, s katerim zagotovi izpolnjevanje svojih pogodbenih obveznosti, ponudi zastavo terjatev iz naslova imetništva točk investicijskih skladov (ne samo RCM), vrednostnih papirjev, depozitov (tudi vezanih pri drugi banki) in drugega premoženja, ki ga banka oceni kot primernega in ustreznega. Kot še poudarjajo, so navedbe Zveze potrošnikov Slovenije, da je banka pozivala potrošnike naj dokupijo vrednostne papirje, povsem napačne in neresnične.

Neresnične pa so – tako trdijo v banki – tudi trditve, da je banka sprejemala točke investicijskih skladov RCM kot edino primerno zavarovanje, kakor tudi trditve, da je banka kakor koli enostransko spreminjala kreditne pogodbe. ''Banka je sodelovala z Zvezo potrošnikov Slovenije od vsega začetka, ko se je ta vključila v razčiščevanje nekaterih vprašanj, prav tako ji je ponudila vse potrebne informacije in pojasnila,'' so še zapisali pri Raiffeisen banki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 03. 2009 23.23
LUKASK SE PODPIŠEM
dolzvlado115
16. 03. 2009 18.47
NLB ZAKON. KDAJ VAM BO TO JASNO.
bnam 2707
16. 03. 2009 17.44
administrator: ti si pa res en ćuden tič.Svoboda govora in misli je v Sloveniji povsem na psu.Že dvakrat si brisal povsem nepolitični tekst.Ali misliš,da boš spremenil moje mnenje ali kaj.Ne se hecat.
Zatarra
16. 03. 2009 15.11
@ revolucionar: Prek podružnice Nova LB v Frankfurtu?
459261
16. 03. 2009 15.05
pazite se avstrijskih bank,svinje težke.
dromos
16. 03. 2009 14.59
izogibajte se te banke, ena najhujših, res.. povem iz lastne izkušnje, važn, mene kot stranko več ne bodo imeli..
kamilica
16. 03. 2009 14.53
Po mojem mnenju bi razliko lahko zavarovali pri zavarovalnici. Bil bi enkraten strošek in bistveno manjši od stalnega kopuvanja točk vzajemnih skladov.
LukasK
16. 03. 2009 14.38
revolucionar: Cerkev je za vsako premoženje, ki ni v zvezi z duhovniško službo prav lepo obdavčena, če pa iščeš prevarante pa najprej poglej v ogledalo in se vprašaj, če si lahko rečeš, da si brez laži in prevare.
revolucionar
16. 03. 2009 14.20
A še komu ni jasno kako je Cerkev prišla do svojega premoženaj?!?!?!