Slovenija

Sporni enotni DDV

Ljubljana, 29. 11. 2005 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi predlaganih davčnih reform, ki odstopajo od koalicijske pogodbe bi DeSUS utegnila izstopiti iz vlade.

Predsednik DeSUS, Karel Erjavec, opozarja, da če bo v primeru kršitve koalicijske pogodbe stranka resno razmislila o svoji prihodnosti znotraj koalicije
Predsednik DeSUS, Karel Erjavec, opozarja, da če bo v primeru kršitve koalicijske pogodbe stranka resno razmislila o svoji prihodnosti znotraj koalicije FOTO: Dare Čekeliš
Na vprašanje, zakaj je stranka na nedavni seji vlade podprla reforme, če delno nasprotuje enotni davčni stopnji kot enemu od ključnih ukrepov, je Erjavec odgovoril, da je vlada sprejela le okvir predlaganih reform, v okviru katerega je možna razprava o posameznih ukrepih.

V DeSUS ne podpirajo enotne stopnje DDV, vsi reformni ukrepi pa morajo biti v skladu s koalicijsko pogodbo, je po seji izvršnega odbora stranke upokojencev povedal njen predsednik in obrambni minister Karl Erjavec. Ob tem je dejal, da bodo v najmanjši vladni stranki, ki v okviru reform nasprotuje tudi hitri privatizaciji zdravstva, v primeru kršitve ključnih točk koalicijske pogodbe razmislili o nadaljnjem sodelovanju v vladi. 

Stranka upokojencev ne pristaja na usklajevanje pokojnin glede na cene življenskih potrebščin
Stranka upokojencev ne pristaja na usklajevanje pokojnin glede na cene življenskih potrebščin FOTO: POP TV

V DeSUS bodo ob pripravi reformnih ukrepov zahtevali predvsem dosledno spoštovanje koalicijske pogodbe na področjih usklajevanja pokojnin s plačami. To so bile osrednje točke, zaradi katerih se je stranka odločila za vstop v koalicijo, opozarjajo. 

Enotno davčno stopnjo v DeSUS podpirajo pogojno - če bo zaščiten položaj socialno ogroženih in upokojencev, ki so bili po mnenju DeSUS oškodovani po reformi v letu 1999, in če bo res prinesla nova produktivna delovna mesta. Zavračajo pa enotni davek na dodano vrednost, ker so prepričani, da bo ta ukrep poslabšal položaj socialno ogroženih in upokojencev, ki so največji potrošniki zdravil. Kot je opozoril predsednik strankinega strateško-programskega sveta Valter Drozg, pa bi enotni DDV lahko prizadel tudi nekatere gospodarske panoge, kot so turizem in kmetijstvo. 

V DeSUS sicer podpirajo 90 odstotkov ukrepov, med njimi tiste, ki bodo "pocenili državo" in ki bodo povečali transparentnost socialnih pomoči z enotno evidenco socialnih transferjev.

DeSUS proti prehitro privatizaciji zdravstva 

DeSUS "izredno skrbijo" tudi predvideni ukrepi na področju zdravstvenega varstva, saj lahko vplivajo na dostopnost do zdravstvenih storitev, predvsem za starejše ljudi. Tako nasprotujejo predvideni "prehitri privatizaciji" bolnišnic in zdravstvenih domov, je dejala podpredsednica stranke Marija Gjerkeš Dugonik. 

Za knjige sedaj velja 8,5-odstoten davek na dodano vrednost, novi naj bi bil 20-odstoten, kar pomeni občutno podražitev
Za knjige sedaj velja 8,5-odstoten davek na dodano vrednost, novi naj bi bil 20-odstoten, kar pomeni občutno podražitev FOTO: Dare Čekeliš

Majda Širca: Reforme bodo prinesle dražjo kulturo 
 
Poslanka LDS Majda Širca je opozorila, da napovedane vladne reforme na področju kulture pomenijo veliko podražitev, saj na področju kulture obstaja veliko segmentov, ki spadajo pod t.i. znižano stopnjo DDV, tj. 8,5-odstotni davek. 

Uvedba enotne davčne stopnje bi pomenila dvig davka na dodano vrednost, s čemer se bodo bistveno podražile storitve na področju kulture, kot so cene gledaliških vstopnic, vstopnin za razstave, cene knjig in podobno. 

Imeli bomo dražjo kulturo. Posledica takšnega ukrepa bo lahko za področje kulture katastrofalno, kajti kultura bo dostopna le elitam, zaprtim krogom in bogatejšim slojem. Majda Širca

Minister po njenem mnenju pozablja na koalicijsko pogodbo in program svoje stranke, ki govori tudi o uvedbi davčnih olajšav in strategijo razvoja Slovenije. Slednja namreč govori, da je treba vzpostaviti spodbudno okolje za ustvarjalnost in večjo dostopnost kulturnih dobrin. S podražitvijo kulture pa bo težko govoriti o vzpodbudnem okolju, predvsem o dostopnosti do kulture, je ocenila poslanka LDS.