Slovenija

Sporni dokumenti se sklicujejo na zakone, uredbe, pravilnike

Ljubjana, 05. 08. 2009 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
126

Če držijo govorice, da bi Hrvaška lahko umaknila sporne dokumente, ki prejudicirajo mejo, bi imela s tem kar nekaj dela. Spremeniti bi morala kar precej podzakonskih aktov, zakonov, uredb in pravilnikov.

Piranski zaliv
Piranski zaliv FOTO: Dare Čekeliš

V zadnjem času so se pojavile govorice, da bi Hrvaška lahko umaknila sporne dokumente iz pristopnih pogajanj. Ker je Hrvaška v pogajanjih predložila določene zakone, ki vsebujejo prejudice meje, ne bi bilo dovolj, če bi te dokumente preprosto umaknila. "Umik" dokumentov bi po pojasnilih ministrstva za zunanje zadeve dejansko pomenil, da bi morala spremeniti kar nekaj zakonov, uredb, pravilnikov … Zato smo na MZZ preverili, na katerih mestih in kako je Hrvaška dejansko prejudicirala mejo.

Kot je znano, je Slovenija na medvladni konferenci EU s Hrvaško 19. decembra 2008 izrazila zadržke pri nadaljnjih pogajanjih. Na tej konferenci se je Slovenija strinjala z odprtjem enega pogajalskega poglavja (poglavje 5 – Javna naročila) in z začasnim zaprtjem treh pogajalskih poglavij (poglavja 7 – Pravo intelektualne lastnine, 10 – Informacijska družba in mediji in 17 – Ekonomska in monetarna politika). "Za sedem poglavij pa je Slovenija izrazila zadržek, ker je hrvaška vlada v svojih pogajalskih izhodiščih navajala pravne akte, ki neposredno ali prek podzakonskih aktov prejudicirajo določitev meje med državama," piše v dokumentih ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) (Informacija o primerih prejudicev v posameznih pogajalskih poglavjih v okviru pristopnih pogajanj Hrvaške za članstvo v EU).

Slovenija tako zaradi prejudicev meje ni dala soglasja za odprtje poglavij: Kmetijstvo, Varna prehrana, Veterina in fitosanitarna politika, Obdavčitev, Regionalna politika in koordinacija strukturnih sistemov ter Pravica, svoboda in varnost. Slovenija tudi ni dala soglasja za začasno zaprtje poglavij Vseevropska omrežja in Carinska unija, poleg tega pa tudi ni dala soglasja za odprtje poglavij Prost pretok kapitala, Ribištvo, Okolje in Skupna zunanja in varnostna politika.

V reševanje mejnega spora se je vključila tudi Evropska komisija s svojimi predlogi, a niso bili uspešni.
V reševanje mejnega spora se je vključila tudi Evropska komisija s svojimi predlogi, a niso bili uspešni. FOTO: Reuters

Prost pretok kapitala

Hrvaška je v okviru vladnega programa o upravljanju kmetijskih zemljišč v državni lasti, ki ga navaja v pogajalskem izhodišču, odobrila pogodbe o prodaji, oddaji in najemu zemljišč v skupni izmeri 266.000 hektarjev, med katerimi so nekatera na slovenskem državnem območju.

Kmetijstvo

Hrvaška se v tem poglavju sklicuje na zakon o lokalni in regionalni samoupravi, kjer je v sedmem členu navedeno, da se območja občin, mest in županij določijo s posebnim zakonom. To pa je Zakon o področjih županij, mest in občin, v katerem so navedeni zaselki na levem bregu Dragonje: Škrile, Bužin, Škudelini in Veli Mlin.

Ribištvo – pravilnikom so priloženi zemljevidi z vrisano "hrvaško" mejo

Največ prejudicev je dejansko v poglavju o ribištvu. Na tem področju je Hrvaška, po ugotovitvah MZZ, v svojem pogajalskem izhodišču navedla vrsto zakonov in podzakonskih aktov, ki prejudicirajo mejo. Zakon o morskem ribolovu na primer v 3. členu določa ribolovni prostor, ki zajema notranje in zunanje ribolovno morje, ki obsega področje teritorialnega morja RH in zaščitni ekološko-ribolovni pas. Podzakonski akt tega zakona pa je pravilnik o mejah v ribolovnem morju, ki v 5. členu definira 11. ribolovnih con. Cona A izhaja iz "ustja reke Dragonje in se nadaljuje po Savudrijski vali (slovensko Piranski zaliv op. p.) do polovice črte, ki spaja rt Madona in rt Savudrije," in se nadaljuje pravokotno na navedeno črto do meje po osimskih sporazumih … 7. člen tega pravilnika pa kot mejo ribolovnega morja v rekah, ki se stekajo v morje, navaja ustje reke Dragonje. V pravilniku je tudi večkrat omenjena meja epikontinentalnega pasu z Italijo. Pravilniku so priloženi zemljevidi z vrisanimi prejudici.

V sporazumu Drnovšek-Račan je bil predviden poseben koridor, ki bi Sloveniji omogočil povezavo z mednarodnim morjem.
V sporazumu Drnovšek-Račan je bil predviden poseben koridor, ki bi Sloveniji omogočil povezavo z mednarodnim morjem. FOTO: POP TV

Mejni prehod Plovanija

Prejudiciranje meje na mejnem prehodu Plovanija se pojavlja v kar nekaj poglavjih. Najprej v poglavju o obdavčitvi. Na podlagi zakona o javnih cestah je Hrvaška sprejela Odlok o razvrstitvi cest, kjer navajajo, da je G.P. Plovanija – Nuje. Nevedena dikcija pa ni skladna z dogovorom Drnovšek-Valentič iz leta 1994, da se do končne rešitve mejnega vprašanja naveden prehod navaja zgolj kot začasna mejna kontrolna točka.

Tudi v poglavju Pravica, svoboda, varnost Hrvaška navaja pravilnik o mejnih prehodih, kjer je kot mejni prehod I. kategorije naveden mejni prehod plovanija-Sečovlje (tudi tu bi moral biti naveden kot začasna kontrolna točka). Isti pravilnik na meji s Srbijo in Črno goro sporne prehode navaja kot začane točke, pri tem ugotavljajo na MZZ. V poglavju Pravica, svoboda, varnost Hrvaška navaja tudi Zakon o zaščiti državne meje, na osnovi katerega je bil sprejet Sklep o določitvi območja stalnega mednarodnega mejnega prehoda cestnega mejnega prehoda I. kategorije Plovanija. V njem so med drugim naštete tudi katastrska parcela, na kateri prehod stoji, in katastrske parcele, na katere prehod meji. Tu gre za navajanje katastrskih številk iz katastra, ki ga je Hrvaška nezakonito nastavila, je zapisano v Informaciji o primerih prejudicev.

Odrekanje dostopa do odprtega morja

V več poglavjih pa Hrvaška dokumentom prilaga tudi zemljevide z vrisano morsko mejo, ki še ni določena; tako v poglavju Okolje, Vseevropska omrežja kot v Regionalni politiki in strukturni elementi. V poglavju Carinska unija pa je Hrvaška predložila Carinski zakon, ki navaja tudi Pomorski zakonik, ki definira hrvaški epikontinentalni pas na način, ki Sloveniji odreka možnost epikontinentalnega pasu. Na Carinski zakon se Hrvaška sklicuje tudi v poglavjih o Varni prehrani, Veterini in fitosanitarni politiki (v Pravilniku o opravljanju veterinarko-zdravstvenih pregledih v prometu prek meje).

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar FOTO: Dare Čekeliš

MZZ: Slovenija meje v pristopnih dokumentih ni prejudicirala

Kot so pojasnili na MZZ, Slovenija v pristopnih pogajanjih z EU ni predložila nobenega dokumenta, ki bi prejudiciral mejo. Poleg tega +je imela Slovenija v času pogajanj rešeno mejno vprašanje z vsemi državami članicami EU, Hrvaška pa je, ker je Slovenija tudi del EU, nima.

Sicer pa je Slovenija v pristopnih pogajanjih leta 2001 Evropsko komisijo obvestila, da je s parafiranjem sporazuma Drnovšek-Račan, ki sta ga potrdili tudi obe vladi, izpolnila svojo srednjeročno prednostno nalogo v okviru političnih meril, ki jih je takrat določalo Partnerstvo za pristop, še pravijo na MZZ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
06. 08. 2009 20.21
toni7 15:49 nagaja ti zato, ker neumnosti pišeš!!!!!!!!!!!!!!!!
vinadap
06. 08. 2009 19.34
Father - dejstvo je,da je bila Hrvaška fašistična država - 1941 - 1945,z mnogimi taborišči smrti,kar pa Slovenije še z daleč ne moreš dati v isti koš. Hrvaška NDH še do danes ni uradno kapitulirala. Sedaj moram pa iti,grem s prijateli na eden ali dva Villacher bier na Khorosko stran. l.p.
vinadap
06. 08. 2009 18.17
Father - koliko o teh naštetih je padlo v Sloveniji ? Sicer se pa mi pogovarjamo o Fašizmu na hrvaškem 1941-1945. Koliko pobitih nedolžnih ? To pa nočeš slišati,jej,jej,jej,pravi ndh-jevec.
Father
06. 08. 2009 17.51
Število padlih v eni največjih bitk na Sutjesci: Srba - 3222 Hrvata- 2223 Crnogoraca- 644 Slovenaca- 2 Makedonaca- 3 Muslimana- 192 Židova- 25 Italijana- 3 Roma-1 Poljaka- 1 Nijemaca-1 Kanađana-1 neutvrđena nacionalnost- 73 Brigade s najvećim gubicima Ukupno brojno stanje - poginulih 1 prol. 1541 - 409 2 prol. 1025 - 360 4 prol. 1471 - 456 5 crnog. 1000 (otprilike) - 396 1 dalm. 1000 (otprilike) - 564 2 dalm. 1200 - 764 3.dalm 1000 (otprilike) - 531 7 banij. 600 - 365 Poteritorijalnoj pripadnosti Hrvatska- 3580 Bih- 1776 Crna Gora - 646 Srbija- 284 Makedonija- 3 Slovenija-3
toni7
06. 08. 2009 17.25
Pa še ena zanimivost, ki mi jo admin zbrisal, pa ne vem zakaj. Po Titovih podatkih je bilo v začetku leta 1944 v partizanskih enotah po vsej osvobojeni Jugoslaviji 44 odstotkov Srbov , 30 odstotkov Hrvatov, 10 odstotkov Slovencev, ostalo število borcev pa so sestavljali pripadniki drugih narodov, tudi mobiliziranih Albancev in Makedoncev. Zdaj pa moram it. LP vsem skupaj.
Father
06. 08. 2009 17.22
Mi nismo ništa dobili - mi smo svoje vratili. Ta područja koja spominješ bila su pod Italijom samo tijekom fašističke vladavine (izuzev Istre koja je nakon raspada Austro-Ugarske zauzela Italija) I ta područja su uvijek etnički pripada Hrvatskoj A o nacionalnom sastavu Primorske dovoljno govori podatak da su 1943 Slovenci činili samo oko 5 % stanovnika Pirana... S takvim sastavom stanovništa teško je reči da vam to nije poklonjeno.
vinadap
06. 08. 2009 17.21
Prvi antifašisti so bili TIGR-ovci,Slovenci živeči tržačani in okolica,ter Garibaldovci.
vinadap
06. 08. 2009 17.19
Nacionalna sestava prve udarne brigade na dan formiranja je bila : 740 Srbov 378 Črnogorcev 26 Slovencev 19 Hrvatov 4 Makedonci 32 pripadnikov ostalih narodnosti p.s. - nikoli se nisem delal,ali dejal,da sem pameten.
toni7
06. 08. 2009 17.02
Evo vinadap, eno vprašanje za tebe, ker si tako pameten. Katera je bila prva antifašistična brigada na področju Juge med 2.SV?
vinadap
06. 08. 2009 16.53
Father - poklonili Primorsko ? Slovenci smo izgubili Trst,FJK zato,da ste vi dobili Dalmacijo in Kvarner,ter del Istre. Ne ti meni.
Father
06. 08. 2009 16.49
10.12.08 : Delegacija Zveze društev mobiliziranih Slovencev v nemško vojsko je danes podpredsedniku DZ Miranu Potrču predala spomenico, s katero od Nemčije zahteva odškodnine, mesečno rento in priznan status invalida. Potrč je delegaciji zagotovil obravnavo zahtev v DZ v šestih mesecih, spomenico pa bo, kot je napovedal, predal tudi vladi. "Prisilno mobilizirani v nemško vojsko v letih od 1941 do 1945 zahtevajo nastop Slovenije proti Nemčiji v zvezi z odškodninsko zahtevo mobilizirancev, zahtevajo spremembo 16. člena zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki dodeljuje mesečno rento in izpušča mobilizirance, ter priznanje statusa invalida," je v izjavi za STA po predaji spomenice v DZ pojasnil predsednik Zveze društev mobiliziranih Slovencev v nemško vojsko 1941 - 1945 Andrej Zorko. Mobilizirancev v nemško vojsko je bilo po njegovih besedah ter ocenah zgodovinarjev okoli 60.000, od teh jih živi še okoli 4000. Kot ocenjuje predsednik zveze, so bile njihove zahteve in pravice vedno preslišane, "politika pa jih pometa pod preprogo".
Father
06. 08. 2009 16.38
Malo brojki o drugom svjetskom ratu (citat): "Največje število partizanov je bilo 35.000, mobilizirancev 28.000 in domobrancev 15.000. Na tem vidimo kako je ta polemika o partizanih in domobrancih navadno izkoriščanje tragedije izpred 60 let za dnevno politiko na račun globokih čustev slovenskih ljudi..." da vam hrvati nisu oslobodili / poklonili primorsku ni to ne bi imali...
toni7
06. 08. 2009 16.20
Novejši prej Starejši prej Prikaži vse busta 06.08.2009, 16:12 0 Žalostno, da nas zavezniki nacizma učijo mednarodnega prava oz. pravičnosti... Halo, zbudi se , piše se leto 2009.
busta
06. 08. 2009 16.19
Pravičnost je ta - da mi dobimo istro nazaj, saj jo je dobila Yugoslavija v zameno za SLOVENSKA OZEMLJA - ti prepotentni Hrvati pa na zajeb... za tistih 5km. Če ne bi bilo kumrovčana bi jih preprosto zbrisali iz zemljevida. Zato Hrvatje vsak dan trikrat na kolena pa se obrnat proti Kumrovcu in pet hvalnice Josipu...
busta
06. 08. 2009 16.12
Žalostno, da nas zavezniki nacizma učijo mednarodnega prava oz. pravičnosti...
vinadap
06. 08. 2009 16.05
Father - to je gnili kapitalizem,in žal v tega so hoteli priti. Sem Rimokatolik,vendar mi je pa politično leva opcija ljubša.
Father
06. 08. 2009 15.55
@ pikecpokec 06.08.2009, 15:51 Istra je slovenska!!! ...a ekvator je zamišljena crta koja dijeli Sloveniju na dva jednaka dijela LOL
bondxyz
06. 08. 2009 15.51
Istra je slovenska!!!
Father
06. 08. 2009 15.51
ja isto čitam na 24 ur : "Kos: Sojenje v zadevi Patria bo jeseni na Finskem" "Infond Holding zaradi zasegov razglasil insolventnost" 'Lačni ne boste, saj imate njive' "Mura – socialna bomba" ... i onda treba nešto da se folk zabavi i da ne misli o tome - evo vidiš da kod tebe več djeluje ja imam zemlju na granici nacionalnog parka pa znam koja zakonska ograničenja tramo vrijede za promet nekretnina ;)
toni7
06. 08. 2009 15.49
Malo mi PC nagaja, se opravičujem.