Slovenija

Čaj umaknili iz vrtčevskih kuhinj

Ljubljana, 03. 12. 2010 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je ZPS objavila, da otroci v ljubljanskih vrtcih pijejo čaj, ki se je na njihovem testu najslabše odrezal, smo ugotovili, da ga ne uporabljajo več v nobenem od vrtcev. Proizvajalec čaja je prepričan, da raziskava ni bila ustrezno narejena.

Po podatkih ZPS naj bi čaj fratra Bernarda v poletnih mesecih uporabljalo 15 od 23 vrtcev.
Po podatkih ZPS naj bi čaj fratra Bernarda v poletnih mesecih uporabljalo 15 od 23 vrtcev. FOTO: Reuters

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je včeraj objavila rezultate primerjalnega testa metinih in "zimskih" čajev. V svoji analizi rezultatov so zapisali, da so ostanki pesticidov v vseh čajih v skladu z zakonskimi predpisi, da pa se je glede na senzorično oceno in ostanke pesticidov v sledovih najslabše odrezal čaj fratra Bernarda, ki ga dnevno pije okoli 8000 ljubljanskih otrok v vrtcih.

Mi smo informacijo o tem, kje vse uporabljajo omenjeni čaj, preverili pri vseh 23 ljubljanskih vrtcih, ki delujejo na območju MOL. Čaj fratra Bernarda, ki se je po mnenju ZPS najslabše odrezal, ne uporabljajo več v nobenem od vrtcev. Vsaj tako so nam zatrdili odgovorni v posameznem vrtcu.

V Herba Medici, ki proizvaja čaje fratra Bernarda, so prepričani, da je bila primerjava ZPS napačno in nestrokovno narejena. Prepričani so, da izbira čajev ni bila naključna, pri čemer opozarjajo na škodo, ki jo je utrpelo njihovo podjetje.

So ga pa v letošnjem šolskem letu uporabljali v Vrtcu Pedenjped, a so ga nehali uporabljati takoj, ko so izvedeli za neuradne rezultate. Prav tako so ga po objavi neuradnih rezultatov prenehali uporabljati v Vrtcu Šentvid, kjer so pohiteli z razpisom in oktobra zamenjali dobavitelja. Podobno so se odločili tudi v Vrtcu Miškolin, kjer so imeli naročeni čaj fratra Bernarda, a so naročilo po objavi rezultatov zavrnili. V prejšnjih šolskih letih so ta čaj uporabljali v Vrtcu Zelena jama, v tem šolskem letu imajo drugega dobavitelja. V Vrtcu H. C. Andersen so čaje fratra Bernarda uporabljali pred leti, sedaj jih ne uporabljajo več, ker so na javnem razpisu izbrali drugega dobavitelja. V vrtcu Mojca so čaj fratra Bernarda uporabljali le kratek čas poleti.

V večini vrtcev sadnih čajev fratra Bernarda ne poznajo. Imajo različne dobavitelje, ki jih vsak vrtec posamezno izbere na razpisu javnih naročil, običajno pa je dobavitelj izbran za obdobje dveh ali treh šolskih let. Kjer so do sedaj uporabljali sadne čaje fratra Bernarda, so jih zaradi slabih rezultatov na testu in priporočil ZPS nehali uporabljati.

ZPS: Poleti je čaj fratra Bernarda uporabljalo 15 vrtcev

Vrtci, ki so uporabljali sadne čaje fratra Bernarda, so zamenjali dobavitelja, potem ko so izvedeli za neuradne rezultate testa ZPS.
Vrtci, ki so uporabljali sadne čaje fratra Bernarda, so zamenjali dobavitelja, potem ko so izvedeli za neuradne rezultate testa ZPS. FOTO:

Z ZPS so nam sporočili, da so vzorčenje čajev izvedli v mesecu avgustu in septembru. V omenjenem obdobju so tudi dobili čaj iz ljubljanskega vrtca, za uvrstitev na test pa so se odločili, ker so organizatorji prehrane v vrtcih pred časom sami izrazili željo, da bi na teste primerjalnega potrošniškega testiranja živil ZPS umestili tudi kakšen izdelek iz vrtcev. "Mnogo živilskih izdelkov, ki so prisotni v vrtcih, po besedah organizatorjev prehrane ni možno kupiti v običajnih trgovinah z živili in tako le-ti nimajo možnosti priti na test živil," so sporočili z ZPS.

ZPS je v sodelovanju z organizatorji prehrane v vrtcih zbrala podatke o prisotnosti čaja fratra Bernarda v vrtcih. "Ugotovili smo, da je bil preverjeni čaj prisoten v 15 od 23 ljubljanskih vrtcih. Ocenili smo, da to predstavlja dovolj veliko prisotnost v vrtcih in čaj uvrstili med testirane vzorce. Preverjeni čaj pijejo tudi nekateri otroci v vrtcih izven ljubljanske občine, vendar nam točnega podatka o njihovem številu ni uspelo pridobiti," še pojasnjujejo na ZPS.

V Herba Medici očitke ZPS zavračajo

Na test ZPS so se odzvali tudi v podjetju Herba Medica, kjer proizvajajo omenjene čaje fratra Bernarda. V podjetju so prepričani, da raziskava ZPS temelji na primerjavi različnih vrst čaja in ne na primerjavi iste kategorije čajev. Kot pojasnjujejo, vrtci in šole izbirajo čaje na podlagi razpisov, na katere se prijavijo ponudniki sami. Taka primerjalna raziskava bi se po njihovem mnenju morala tako opraviti med čaji prijavljenimi na razpis in ne naključno izbranimi čaji s prodajnih polic. Poleg tega gre za primerjavo med metinimi in "zimskimi“ čaji, medtem ko je čaj fratra Bernarda z okusom gozdnih sadežev. "Četudi gre za laičnemu očesu neznatno razliko, pa vsak strokovnjak na tem področju lahko uvidi, da izbira čajev ni bila naključna,“ poudarjajo v Herba Medici in dodajajo, da "senzorična primerjava metinega čaja in zimskega čaja s čajem z okusom gozdnih sadežev pač ni mogoča.“

Najbolj pa zmoti že sam sum, da ZPS, čigar naloga je obveščati potrošnike, le-te v resnici zavaja. Matej Čuk, Herba Medica

V Herba Medici so presenečeni, ker je ZPS kljub strokovnjakom, ki bi s tem morali biti seznanjeni, v primerjavo med metinimi in "zimskimi“ čaji vključila čaj čisto druge kategorije. Prav tako opozarjajo, da so "vrtčevski čaji" pakirani v 60g vrečkah, ne pa v 2,5g kakor ostali čaji v primerjavi.

Po mnenju enega od ustanoviteljev podjetja Mateja Čuka, primerjalni test premalo izpostavlja, da je opravljen z izključno kvalitativnimi metodami, oziroma, da rezultati niso izraženi v objektivnih številkah, ampak so odvisni od subjektivne ocene preizkuševalcev. Obrnili so se na ZPS, ki se po njihovih besedah "izogiba vsakršnemu stiku“.

So pa v podjetju poudarili, da ponujajo maksimalno kvaliteto za to ceno in da proizvajajo tudi BIO certificirane čaje, ki pa jih vrtci in šole niso izbrali zaradi višje cene, ki odraža boljšo kakovost. Poudarjajo, da bodo zaradi dvomov o strokovnosti in nepristranskosti raziskave tožili ZPS, saj so mnenja, da je bila "raziskava v resnici naročena s strani konkurence, kar v resnici predstavlja potencialni moralni škandal.“

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasilec samo 1
04. 12. 2010 10.04
+1
Se popolnoma strinjam z mali kekec in komisar rex - žal gre denar iz našega žepa za nesposobne in skorumpirane ljudi iz ZPS. Sama pijem te čaje od samega začetka,popijem jih ogromno skozi celo leto, pijejo jih tudi mali otroci pa smo vsi še živi in zdravi. Ljudje bodite pametni in začnite končno razmišljati z lastno glavo - predvsem pa ne verjamite vsega s čimer nas "zalagajo in filajo " mediji!!!
Goky
04. 12. 2010 00.23
Žalostno je, da se varčuje prav na našem naraščaju. Izbirajo poceni zadeve,da se potem hvalijo koliko so privarčevali. Otroci pa v bolnico. Sramota!
Goky
04. 12. 2010 00.19
vrtčevskih - Še bolj lepo bi bilo slišati v vrtičkovi kuhinji. Kaj je res težko pravilno napisat?
mali_kekec
03. 12. 2010 22.03
+1
Imam v vrtcu tri otroke in me NE bi skrbelo, če bi vedel da pijejo Bernardov čaj. Zadostuje mi, da so pesticidi POD dovoljeno mejo. Za vsako drugo primerjavo pa MANJKAJO številke. Kar sami preverite na stran ZPSI! Me pa zelo skrbi in jezi, da dajem svoj davkoplačevalski denar za delovanje tele paraustanove ZPS, kjer izrivajo konkurenco s trga s takimile "rekla kazala" testi. Fuj!
komisar rex
03. 12. 2010 21.55
+1
Se strinjam mali kekec.Davkoplačevalski denar gre za take rekla kazala teste.ZPS malo se zamislite ko objavljate take butaste izjave in priporočila saj s tem izgubljate zaupanje potrošnikov.
mladi_cetnik
03. 12. 2010 17.22
otrokom dejte pivo za pit, bo najbl zihr, da je zdrava, povsem naraven izdelek....
jest15
03. 12. 2010 15.17
že od nekdaj je po vrtcih in šolah zanič čaj
vigovigov
03. 12. 2010 14.40
Ja kakor vemo ni pomembno zdravje naših otrok ampak je važno kdo od vodilnih izbere uvoznika ali proizvajalca .....žlahto seveda ali pa podkupnjna...
ajva
03. 12. 2010 14.39
a ni žalostno da mora vedno nekdo posredovat ,tako pomembna kod je otroška pijača pa take stvari se dogajajo -mislim da ljudje sploh nismo več normalni pa tako visoke cene vrtcev