Slovenija

Sporne pogodbe v Žitu: prekinili sodelovanje z agencijo, delavcem ponudili delo

Ljubljana, 07. 01. 2013 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi spornih pogodb, ki so jih v podpis dobili najeti delavci mariborskega Žita, so v podjetju prekinili sodelovanje s slovaško zaposlitveno agencijo Job Service. V Žitu pravijo, da pogodba ni skladna z zahtevami in standardi slovenske delovnopravne zakonodaje.

Žito
Žito FOTO: Thinkstock

Žito je z današnjim dnem odpovedalo pogodbo s slovaško zaposlitveno agencijo Job Service, ki je pretekli teden razburila podravsko območno organizacijo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Predsednik uprave Žita Janez Bojc je pojasnil, da naj pogodba med agencijo in delavci ne bi bila skladna z zahtevami slovenske delovnopravne zakonodaje.

Pogodba med Žitom in agencijo določa, da agencija pri sklepanju pogodb o zaposlitvi z najetim delavcem upošteva veljavno slovensko zakonodajo. V Žitu so se seznanili s predlogom te pogodbe in po mnenju njihove odvetniške pisarne pogodba med agencijo in delavci ni skladna z zahtevami in standardi slovenske delovnopravne zakonodaje.

"Zaradi navedene kršitve smo danes odpovedali pogodbo. Vsem najetim delavcem, ki sodelujejo z agencijo, smo ponudili možnost nadaljnjega dela v Žitu preko drugih zaposlitvenih agencij," je danes v sporočilu za javnost pojasnil Bojc.

Dodal je, da za vse delavce, ki jih v Žitu najemajo preko različnih zaposlitvenih agencij, v povprečju plačajo 1380 evrov, za nikogar pa manj kot 1146 evrov bruto za polni delovni čas, odvisno od delovnega mesta in izmene. Takšno plačilo je po Bojčevih besedah v skladu s slovensko delovnopravno zakonodajo.

V Žitu zatrjujejo, da bodo ščitili delavce

V Žitu je zaposlenih 1164 ljudi, od tega 1120 za nedoločen čas, 44 pa za določen čas. Poleg tega glede na sezonske potrebe proizvodnje v povprečju 50 delavcev najamejo preko agencij. Kot zatrjuje prvi mož Žita, se s tako visokim deležem zaposlenih s pogodbami o zaposlitvi za nedoločen čas uvrščajo v sam vrh družb z vidika zaposlovanja za nedoločen čas.

Z vsemi drugimi zaposlitvenimi agencijami sodelujejo korektno. Njihove storitve so po besedah Bojca potrebne zato, ker količine naročil v času nihajo in teh nihanj ni mogoče predvideti vnaprej. Z dodatnim zaposlovanjem ob viških proizvodnje lahko hkrati zagotavljajo delo dodatnim delavcem in pravočasno izpolnitev naročil.

Prvi mož Žita je še zapisal, da bodo v okviru pravnih možnosti še naprej ščitili delavce in ukrepali za preprečitev kršenja njihovih pravic. Sindikate in zaposlene bodo posebej pozvali, naj jih tudi v prihodnje opozorijo na morebitne sporne prakse v njihovem pogodbenem odnosu z zaposlitvenimi agencijami. Poslovne prakse, ki ne spoštujejo slovenske delovnopravne zakonodaje, namreč v Žitu obsojajo, je dodal.

Kruh
Kruh FOTO: Thinkstock

Inšpektorat opravil izredni nadzor

V podravski območni organizaciji ZSSS so pretekli teden opozorili na sporne pogodbe za najete delavce v družbi Žito v Mariboru. Ti naj bi od slovaške agencije Job Service prejeli pogodbe v slovaškem jeziku in z navajanjem slovaške zakonodaje, ponujeno pa naj bi jim bilo plačilo, ki je precej pod minimalno plačo.

Inšpektorat RS za delo je na podlagi pridobljenih informacij o domnevnih kršitvah opravil izredni inšpekcijski nadzor. Inšpektorji so ugotovili, da delodajalec za šest delavcev ni predložil dokazil o zakonitosti zaposlitve, zato so mu izrekli prepoved nadaljevanja delovnega procesa z delavci, ki nimajo urejenega statusa.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Che@Guevara
08. 01. 2013 10.31
.....če pomislim, kaj nam sporoča vladna elita, potem, ko smo jim iz "ulice" podali prvi rdeči karton, dobim občutek, da se stopnja arogance in posmehovanja javnih funkcionarjev do lastnega naroda niti za procent ni zmanjšala! Nasprotno, učinek je diametralno nasprotje, tistemu, kar ljudje skušajo sporočiti vladni eliti! Sprašujem se, do kje seže stopnja toleranca tega naroda in ljudstva do trenutnih oblastnikov - zame osebno oderuhi, kradljivci, škodljivci in brez moralneži, ki so nam ukradli državo in nas prebivalce. Kdo in kdaj bo naredil konec tej golazni!? Kdo?! Kaj res mislite, da se bodo trenutni oblastniki umaknili zaradi nekaj izrečenih parol in sloganov iz "ulice"?! Kaj res mislite, da bomo na miren način uspeli zamenjati vlado JJ?! NE, NE BOMO! Nekoč sem že zapisal, dovolj bi bil en sam metek - naperjen v pravi cilj! Tisti hip bi bilo tega TEATRA konec! Neodločnost ljudstva, ki se odraža v njegovi NE ENOTNOSTI, samo še povečuje AGONIJO tega naroda in povečuje tranzicijski stroške! Plenjenje pod pretvezo varčevanja in privatizacija s končno razprodajo ključnih javnih podsistemov v državi nas pelje v samo še večje nezaposlenost, socialno siromašenje, zmanjševanje pričakovane življenjske dobe, kot tudi oblikovanje nove kaste oligarhov, ki prevzemajo državne vajeti! In kje je bilo vse to že videno!? Za časa Jelcina v Rusiji, vzhodna Nemčija! Danes pa ta proces NA POLNO poteka v Grčiji!!! In mi?! Mi se smešimo s protesti, kjer se zbere 2000 ljudi!!!! KJE JE MASA 100.000, ki tako kleče plazi iz dneva v dan in živi za drobtinice!!! KJE!!!!??? Igra neoliberalne politike in tehnike "doktrine šoka", ki jo pelje vlada JJ, se z lepim leporečjem iz ulice pač ne da ustaviti! Proces je vzajemen in dokler ljudstvo ne bo zbralo dovolj POGUMA IN ODLOČNOSTI in z enako silo udarilo nazaj, toliko časa bodo plenili in se nam smejali. Pa kaj pričakujete od brez moralnežev!!! KAJ?!
3pika14
08. 01. 2013 10.04
+1
niti malo me ne bi presenetilo, če bi v bodoče dobila ta slovaška agencija povečan obseg naročil s strani slovenskih delodajalcev...
santamaura
08. 01. 2013 10.13
+1
Slovenski delodajalci so tako svetovni, da le stežka ločijo Slovenijo od Slovaške
Terezinka
08. 01. 2013 10.16
Bla, bla... Slovenski lastniki, to so Slovenski delodajalci, dobro ločijo kaj je prav in kaj ni. Presneto dobro tudi ločijo komu, koliko in za kaj plačajo. Inšpekcije naj pogledajo vsa podjetja, ki take delavce zaposlujejo. Predlog je tudi, da sindikatni predstavniki v podjetjih, ki situacijo poznajo prijavijo ne lojalno konkurenco, ki je vzrok za odpuščanje in izkoriščanje delavcev
Kirbi_Bundi
08. 01. 2013 09.49
Pozivamo vse nezadovoljne uporabnike dimnikarskih storitev, da podpišejo peticijo- obrazec je objavljen v elektronski obliki na spletni strani DCI MALEČNIK , podpišejo peticijo in jo širijo naprej tako, da seznanijo tudi druge občane.
Terezinka
08. 01. 2013 09.01
Čudno, da tega ni videl nihče prej, se vam ne zdi? To je to, ker inšpekcije ne delajo in pregledujejo le male s.p., ker za druge velike nimajo naročila. Do tistih se obnašajo kot, da so to "naša" podjetja, kot da tam ni lastnikov. Nek obrtnik ali mali podjetnik kooperant se vidi in ga jemljejo kot lopova. Če pa je veliko podjetje tipa SCT, Vegrad, Primorje ali pa tudi Žito na to ne gledajo kot na lastnika. Če tako podjetje ne da delavcu primerne plače je reakcija inšpekcij drugačna kot ob nekem človeku, ki ga vidijo kot lastnika. Če nek pek v mali pekarni ne primerne plače bo DURS to takoj videl in ukrepov. Pri velikih pa so zadaj ti "strici", to je kapital.
santamaura
08. 01. 2013 08.33
+5
Če državljana Slovenije dobijo, da vozi prehitro in poleg tega še nima veljavnega vozniškega dovoljenja, nam je vsem jasno, kakšno kazen dobi in to takoj. Če pa uprava v slovenskem podjetju dovoli in omogoči, ta isti državljan dela brez urejenega statusa in poleg tega po pogodbi, ki ni skladna z zahtevami in standardi slovenske delovnopravne zakonodaje, potem pa inšpektorji rečejo, da to ni v redu, uprava pa reče, da niso vedeli. Toliko o tem, kako smo pri nas pred zakonom vsi enaki !!
Terezinka
08. 01. 2013 09.31
Če bomo dajali podporo lastnikom, da bodo izkoriščali tujce bomo v istem košu pristali vsi ali pa nas bodo Slovence kot ne konkurenčne odpustili. Zato moramo zahtevati red za vse
bilokoji
08. 01. 2013 00.51
+4
Kakorkoli se obrnejo, bodo delavci NAJEBAL
Terezinka
08. 01. 2013 09.34
Borit se moramo, da bo osnovna plača človeka vredna in bo zadoščala za normalno življenje. Če delodajalec take plače noče izplačat naj se že danes odseli na Kitajsko. Vse brez veze, da mu z državnimi podporami dajemo spodbude. Tak delodajalec ni sposoben delati v tem okolju in ne bi bil sposoben v nobenem delu EU. Naj gre na Kitajsko.
sime sime
07. 01. 2013 22.04
+6
tako bi morali vsi...če bojo mutili pa bi morali mi potrošniki prenehat kupovanje od vsake firme ki muti in mucka...pa bi se hitr spucalo vse
Terezinka
08. 01. 2013 09.35
To bi morale inšpekcije ugotoviti in zahtevati red. Tega si drugje v EU ne bi mogli privoščit. Zato to delajo pri nas in ne v Nemčiji, Avstriji ali Belgiji
mackon08
07. 01. 2013 21.50
+5
Kot prvo upam da bodo ti delavci zdaj dobili dostojno plačilo, ni mi pa jasno kako lahko nekdo podpiše takšno pogodbo.
Terezinka
08. 01. 2013 09.37
To poslušamo še od Vegrada in podobnih. Tudi tam so se prvo oglasili tujci. Slovenci smo potrpežljivi in mislimo, da delamo tako, da bo "naše" podjetje ostalo. Tu ni nič naše, tu je vse z lastnikom, ki kasira, če ne da delavcu
motorka57
07. 01. 2013 21.33
+5
V SLO bo red takrat,ko bo proizvajalec invalidov skrbel za njih in jim plačeval odškodnine !!!
mate08
08. 01. 2013 06.57
+1
Delodajalci???? Še plače in prispevke ne plačajo
Terezinka
08. 01. 2013 09.39
Za vse to imamo državo, če bo vitka kot želijo bomo zelo kmalu to vitkost občutili
motorka57
07. 01. 2013 21.30
+8
Žito je nepreklicno prekinilo pogodbo s Slovaško agecijo......!!! ta novica je sam za nor ce ,ki to verjamejo.Ti isti ljudje majo drugo firmo in bodo zopet poslovali s žitom in spet delali po starem.Tajkuni majo idej ,da jih inšpektorji sploh ne dohajajo
Terezinka
08. 01. 2013 09.40
Kje so tisti delavci slovaške agencije sedaj na delu? Je inšpekcija pogledala?
resslovenka
07. 01. 2013 20.58
+12
Dajte no. Žito je prekinilo pogodbo s slovaško zaposlitveno agencijo. Sprenevedanje, da bi človek bruhal. Vedeli so, kaj in kako, čeprav se sedaj posipajo s pepelom. Če rata, rata. Ne rata samo takrat, ko zadeve pridejo v javnost. In to velja za vse podmukle zgodbe. V nasprotnem primeru naša država ne bi bila, tam kjer je. Nobene etike ni, ne morale zgolj požrešnost, pohlepnost in izkoriščevalnost. Kaj mislite kje se ustvarijo dobički podjetij? V razliki med prihodki in stroški. In stroške se klesti, na plečih ljudi. Do onemoglosti. Ne vemo ne kod ne kam. Eno samo lapanje v prazno.
Terezinka
08. 01. 2013 09.41
Dobički so po plačilu in ne po obračunu stroškov. Glede na to, da še prispevkov na te minimalne plače ne odvedejo je jasno, da so večji dobički kot so prikazani
AmonGoeth
07. 01. 2013 20.43
+7
300€ bruto to je cilj klerofasjiszov iz sds.
drdra
07. 01. 2013 20.23
+6
zakaj pa zaposlujejo preko agencij, da si delijo razliko, delavcu malo,ostalo pa v žep. Bojkotirat Žito
kleopatra-1
07. 01. 2013 22.21
+7
v tem primeru je potrebno bojkotirat večino slovenskih podjetij ... rešitev je prepoved posredniških agencij, tja gre veliko denarja na račun delavcev.
Terezinka
08. 01. 2013 09.51
Rešitev je striktna kontrola teh podjetij. Če tega ne bodo mogli delat tako se tujih delavcev ne bo zaposlovalo, ker ne bodo konkurenčni. Pod enakimi pogoji so domači boljša rešitev
dr.dare
07. 01. 2013 19.49
-3
Daj da vas neki vprašam potem... ne vem kje delate ampak recimo da vas vaš delodajalec napoti na delo v tujino. Po katerih zakonih boste dobili plačo? Po naših ali po tistih v kateri državah boste delali?
wsharky
07. 01. 2013 19.54
+14
... v sloveniji veljajo zakoni ... in kdorkoli ima firmo v sloveniji mora spostovat zakone, ki veljajo v sloveniji ... in pika ... kdor se okorisca na racun delavca, mora biti kaznovan in sankcioniran .. in pika ...
dr.dare
07. 01. 2013 19.57
+1
Nisi mi odgovoril in še sedaj ti ni jasna situacija! Če ti delaš za Slovake ki imajo firmo na Slovaškem laho daješ plačo po slovaških in ne naših zakonih!
dr.dare
07. 01. 2013 19.58
-1
Lahko pa mi odgovoriš in situacija ti bo takoj jasna!
motorka57
07. 01. 2013 20.02
-1
dare ma nima pojma sam lapat pa zna ....!!!
kleopatra-1
07. 01. 2013 22.22
+4
dare, že spodaj sem ti odgovorila: Če ima naše podjetje pogodbo za delo v tujini, lahko pošlje naše delavce z našo osnovno plačo, vendar mu je dolžan izplačati dodatek za ločeno življenje in stroške bivanja oziroma dnevnice. Če pa naše podjetje sklene pogodbo s podjetjem v tujini, da mu posodi delavca, potem mora ta delavec dobiti plačo po zakonu, ki velja v tisti državi, kjer trenutno opravlja delo. Nikakor ne sme poslati delavca delati v nizozemsko varilnico in mu plačati 560 neto. Lahko pa pošlje delavca montirati zadeve za sejem npr. za svoje podjetje, ki bo razstavljalo na sejmu, v tem primeru mu lahko izplača osnovo 560 neto, ampak - plus dnevnico oziroma stroške bivanja in dodatek za ločeno življenje. Če tega ni, delavec lahko zadeve prijavi in iztoži.
Terezinka
08. 01. 2013 09.57
. Ko naše podjetje najame delavce in jih pošlje na delo v tujino jim mora dati tujini konkurenčno plačo. Inšpekcije v tujini kontrolirajo naša podjetja in ugotavljajo, da ti delavci ne dobijo manj kot domači. V kolikor to ugotovijo jim naločijo kot prvo kazen in plačilo celotne razlike. Ta kontrola se zelo striktno izvaja. Ne dovolijo, da zaradi premalo plačanih tujcev izgubijo delo domači delavci. Temu se reče ne lojalna konkurenca. In taka konkurenca v EU ni dovoljena. Zato tudi države ne smejo ne lojalno podpirati svojih podjetji in jim dajati podpore. Podjetje res plača davek in vse prispevke v matični državi, obnašat po se mora po predpisih tujcev glede pravic delavcev
wsharky
07. 01. 2013 19.34
+19
... kdor verjame da Zito ni vedelo za te barabije ... je naiven ... vodstvo je vse to odobravalo in se je zganilo samo zaradi javnosti .... izkoriscajo navadne delavce ze vsaj 10 let ... ne kupijem vec kruha od Zita ....
Terezinka
08. 01. 2013 10.01
pgdpgd
07. 01. 2013 19.33
+13
1100 evrov bruto za polni delovni čas...se pravi toliko bi pokasirala agencija,delavec bi dobil pa 360 bruto. naša inšpekcija bi mogla te agencije malo potipat od blizu...tukaj mislim je tudi velika možnost deljenja družbenega premoženja.
Terezinka
08. 01. 2013 10.03
To ni nobeno družbeno premoženje. Za vsakim premoženjem stoji lastnik. Mogoče je kje en del državni, nič pa ni več družbenega. Tudi z državnim bi morali dobri menedžerji, ki jih postavi država gospodarit in ne uničevat in delat kot se pri nas dela
kleopatra-1
07. 01. 2013 19.27
+23
Zakaj so te agencije sploh dovoljene? Ne bi raje podjetje delavca direktno zaposlilo in namesto provizije izkoriščevalski agenciji raje dalo delavcu višjo plačo? Delavec bi bil tako bolj motiviran in bi naredil več, kar bi bila tudi korist podjetja. Ne razumem, kako večina vodilnih v podjetjih še vedno noče razumeti, da motiviran, zdrav in plačan delavec lahko naredi dvojno količino dela nasproti nemotiviranemu, slabo plačanemu in zaradi tega ponavadi še bolnemu delavcu. Delavci vendarle niso roboti. Delodajalci - pohlep je nahujši greh na svetu, pohlep uničuje svet in pohlep bo nazadnje uničil vas same, če mu boste dovolili.
ochi
07. 01. 2013 19.34
+11
ker delodajalci vedo, zakaj jih plačujejo. za luksuz hitrega odpuščanja in manipuliranja delovne sile. sploh je pa že davno študija narejena, ki kaže, da več denarja ni dober motiv za boljše delo. je pa očitno strah pred izgubo zaposlitve.
Terezinka
08. 01. 2013 10.05
Kaj misliš, da so vse napotnice preko študenta kaj bistveno drugačnega? Vsa dela, ki jih delavci delajo bi morala biti pod istimi kriteriji. Več kot je izjem, več je lumparije.
nelevinedesni
07. 01. 2013 19.26
+16
Nevem zakaj se enostavno teh agencij ne ukine...rabiš delavca?najemi ga! Če so dajali po 1200 bruto, to pomeni nekje 800 neto+stroški...delavci pa so prišli do...hmmm...kolk že?tretjino?žalostno pa je da je tega vedno več...delavci delajo za vsak dnar, agencije pa z enormnimi provizijami...ista muzika je tudi v luki koper...
Terezinka
08. 01. 2013 10.06
Kdo je agencija? Govorimo o agenciji, agencija je lastnik agencije.Nič ni nikjer ne določenega, Take agencije imajo direktorji in lastniki sami
Terezinka
08. 01. 2013 10.08
poleg tega imajo potem še stanovanja, ki jim jih dajejo v najem in še tam okradejo delavce in državo. Naše inšpekcije pa nič. Naj pogledajo kje so živeli, koliko so plačali za bivanje, kdo je lastnik teh bivališč in koliko je prijavil davkariji
Biofanatik
07. 01. 2013 19.23
+3
Ves problemje v zakonodaji, sindikati pa cviljo o sramoti, to je izdaja da ti neki tujci po slolandiji harajo in to z dovolenjem ki ga je izdala neka državna ustanova. Dobro jutro sužnji slolandijski, so vas že prodal za male pare!
Zrkizz
07. 01. 2013 19.19
+7
Kolikor vem, Slovenska zakonodaja zahteva takojsnjo zaposlitev v podjetju za nedolocen cas, kadar gre za ugotovljeno delo na crno. Menim da v tem primeru lahko govorimo o delu na crno, saj pogodbe niso veljavne. Torej naj delavce takoj zaposlijo v maticnem podjetju Zito, za nedolocen cas.