Slovenija

Sporazum s Fidesom bo vlada podpisala v ponedeljek, sestala se bo tudi s sindikati javnega sektorja

Ljubljana, 02. 12. 2016 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je ministrico Milojko Kolar Celarc pooblastila za podpis sporazuma s Fidesom. Dokončen podpis so nekateri pričakovali že danes, a kot kaže bo ta šele v ponedeljek. Vlada pa je na sestanek povabila sindikaliste. Koalicija po včerajšnjem burnem dogajanju ostaja skupaj in nadaljuje svoje delo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo sporazum s Fidesom za seboj potegnil druge sindikate?
    14:17
    Iz 24UR ZVEČER: Bo sporazum s Fidesom za seboj potegnil druge sindikate?
  • Iz SVETA: Napeto v koaliciji
    03:11
    Iz SVETA: Napeto v koaliciji
  • Iz 24UR: Vsi na položaju (za zdaj)
    02:33
    Iz 24UR: Vsi na položaju (za zdaj)
  • Iz 24UR ZVEČER: Vlado bo socialni mir drago stal
    04:19
    Iz 24UR ZVEČER: Vlado bo socialni mir drago stal
  • Iz 24UR ZVEČER: Plačni sistem
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: Plačni sistem
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdravstvena reforma
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Zdravstvena reforma

Podpis sporazuma med vlado in zdravniškim sindikatom Fides bo v ponedeljek ob 12. uri, je povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Dogovor, ki je v minulih dneh povzročil nemalo razburjenja tako v odnosih med koalicijskimi partnerji kot v drugih sindikatih javnega sektorja, bodo podpisali na ministrstvu za zdravje.

Obe strani se že pripravljata tudi na začetek pogajanj za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike, ki izhaja iz sporazuma. Pa tudi v koaliciji je pričakovati mirnejše tone.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je sicer omenjal današnji dan kot možen datum podpisa, a uradnega datuma za podpis še vedno ni. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sporazum s Fidesom dosegla že prejšnji ponedeljek, parafirali pa so ga dan pozneje. Isti dan so zdravniki tudi zamrznili stavko za dva meseca. A ker sta sporazumu nasprotovali koalicijski SD in DeSUS – predsednik slednje Karl Erjavec je celo omenjal možnost predčasnih volitev – je vlada sporazum potrdila šele več kot teden po parafiranju.

Domino efekt: odprta fronta z javnim sektorjem

Kljub temu, da je bil sporazum potrjen na vladi le s podporo ministrov SMC, koalicija za zdaj ostaja skupaj. Si je pa vlada s tem odprla drugo fronto, in sicer z drugimi sindikati javnega sektorja, na kar tudi opozarjata DeSUS in SD.

Vlada je sindikaliste že povabila na sestanek v ponedeljek. A je vprašanje, ali se bodo tega sestanka sploh udeležili.  

Na njem bo po besedah Koprivnikarja ministrica za zdravje Kolar Celarc predstavila dogovor s Fidesom in njegove podrobnosti, kot jih je razumela vladna stran. Hkrati bodo sindikatom ponudili nadaljevanje pogajanj, za katere je prepričan, "da je v nekem skupnem interesu", saj da "so vse druge možnosti za obe strani slabše in manj sprejemljive".

Miro Cerar je ministrico pooblastil za podpis sporazuma s Fidesom.
Miro Cerar je ministrico pooblastil za podpis sporazuma s Fidesom. FOTO: 24ur.com

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenjuje, da je dogovor s sindikati javnega sektorja možen kljub dogovoru, ki ga je z zdravniškim sindikatom Fides sklenila vlada. Dogovor z zdravniki je sicer po njegovih besedah zgolj okvir za nadaljnja pogajanja, zato "o kakšni dokončni finančni injekciji v zdravstvo še ne moremo govoriti".

Pojasnil je "bistvo dogovora" z zdravniki, ki je po njegovih besedah v tem, "da je okvir za nadaljnja pogajanja in v ničemer dokončno ne zaključuje konkretnih točk, ki so tudi predmet pogajanj". Dodal je, da želijo vse tiste točke dogovora, ki se tičejo splošnega plačnega sistema ali nanj neposredno vplivajo, prenesti na krovna pogajanja.

Sporazuma s Fidesom po ministrovih besedah tudi še ni mogoče dokončno finančno ovrednotiti, saj "govori o spremembah glede uvrstitev zdravnikov in o odpravi 57. plačnega razreda kot najvišjega razreda". "Vendar o tem, kakšne bodo te spremembe, do kje bo šla odprava 57. plačnega razreda, kakšen bo projekt za odpravljanje čakalnih vrst, ta trenutek ni znano, zato so vse finančne ocene v tem trenutku le špekulacije," je dejal.

Koprivnikar je danes izrazil pričakovanje, da se bodo sindikati srečanja udeležili, da "razjasnijo okoliščine zadnjih dni" in se dogovorijo, kako naprej.

"Zaenkrat sta na mizi oba predloga, s katerima smo pogajanja pred časom prekinili. Novih predlogov z nobene od strani ta trenutek ni," je dejal. O morebitnih novih predlogih vlade pa ni želel govoriti. "S pogajanji nadaljujemo in vedno smo se držali dogovora, da vsako ponudbo najprej predstavimo partnerjem, nato pa o njej tudi javno razpravljamo," je dejal.

Na vladi si sicer po njegovih besedah želijo, da bi dogovor "na vsak način" dosegli v naslednjem tednu ali dveh, saj "nas preganja rok, do katerega moramo v DZ prinesti določene zakonske predloge". "Pri tem si želimo, da so ti zakonski predlogi oblikovani na osnovni sprejetega dogovora," je dejal.

Če dogovora ne bo?

Potem ko je ministrica za zdravje parafirala sporazum s Fidesom in jo je vlada v četrtek pooblastila še za njegov podpis, je bilo sicer iz sindikalnih vrst že slišati, da se nameravajo zdaj pogajati na drugačnih osnovah in da bodo postavili zahteve, ki bodo podobne tem, o katerih se je sporazumela z zdravniki. Kakšne bodo, pa bo verjetno znano v ponedeljek.

Na vprašanje, kako bo vlada ravnala, če dogovora ne bo, je Koprivnikar odgovoril, da se bodo o tem odločali, ko bodo izčrpane vse možnosti za pogovore. "Vsi ostali ukrepi so v nasprotju s socialnim dialogom, zato se bomo zavzemali zanj, dokler bo to mogoče," je dodal.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pa je ob robu današnje seje odbora DZ za finance dejala le, da v tem trenutku ne želi strašiti z ukrepi, ki jih bo treba sprejeti, če dogovora do konca leta ne bo. Če do dogovora pride, pa sicer upa, da bo vzdržen.

Če vlada s sindikati ne bo uspela doseči dogovora, bo zaradi državnega proračuna, ki ga je DZ sprejel kljub nedorečenim stroškom za plače v prihodnjem letu, primorana v enostranske ukrepe. A manjši koalicijski partnerici napovedujeta, da interventnega zakona v tem primeru ne bosta podprli. Tako je pričakovati, da se bodo kmalu začela tako pogajanja vlade s Fidesom o aneksu h kolektivni pogodbi za zdravnike, kot pogajanja z ostalimi sindikati javnega sektorja glede varčevalnih ukrepov. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
04. 12. 2016 12.22
+0
Mafia podpisuje z mafijo!
slovenskidelavec
04. 12. 2016 10.29
+1
KAJ PA GOSPODARSTVO. ALI SMO DELAVCI V GOSPODARSTVU LE ŠUŽNJI.
VSEZNALECno1
03. 12. 2016 18.25
+4
Kira banana od vlade...tistimi z 3000 bruto plače so nabili na 4000....zmanšal so dohodninsko lestvico sebi....povečal davke gospodarstvu....obenem niso zajezili črne ekonomijo...še naprej po komunajzetsko nažirajo substanco prihodnje potencialne blaginje ...to je delo in gospodarstvo....
mallonge
04. 12. 2016 08.39
-1
So imeli namen za tišoč dvigniti tudi minimalca, pa ne bi zgledalo, saj bi bilo to 200% dvig.
rde?kar
03. 12. 2016 18.14
+1
Cmero bimbo nesposobni.
mallonge
04. 12. 2016 08.40
+1
LLLEPI
03. 12. 2016 15.27
+4
Pocivalsek ze dolgo pociva Ce bi bilo tudi drugo osebje normalno placano bi zmankalo za nase specialiste zdravnike to pa bi bilo nedopustno in bi nasa drzava v trenutku propadla. Ce ze primerjate zdravnike z tujino primerjajte tudi druge zaposlene v Sloveniji .Drugace pa tisti zdravniki ki so v Sloveniji najbolse placani bi bili v tujini najslabse placani zdravniki na kolicino dela ki ga opravijo in za odgovornost za delo ki ga opravijo
Darko32
03. 12. 2016 12.34
+4
Nedopustno je, da se posameznikom povečajo plače in to ob dejstvu, da so sami z svojim delom povzročili takšno stanje. Samo poglejmo primere, kjer zdravniki v bolnicah deljo med svojim delovnim časom še v privat ambulantah in celo uporabljajo aparature in sredstva iz javnega zavoda. Sedaj pa isti barabini hočejo imeti višjo plačo kot jo ima predsednik države. Če se bo to zgodilo bo prišlo do splošnih demonstracij in bo to počejte smo signal, da se splača izvajati lopovščino. ZAto trdim, da si ne zaslužijo višjih plača ampak bi morali prej narediti red ter prepovedati dvoživke in jim pobrati premoženje. A SO ŽE NAŠLI LASTNIKA VEČ KILOGRMASKIH PALIC NA DOMAČEM NOSLOVU PRI ZDRAVNIKIH.????????????????????????????
LLLEPI
03. 12. 2016 18.20
+2
Do nobenih demostracij ne bo prislo saj tisti ki bo vse to placal delavec v gospodarstvu se ne upa dvignit niti pogleda kaj se da bi sel na demostracije in bog ne daj da bi se upal odlocit za strajk in zahtevat kar mu pripada.Rajsi bo delal zaston
cirenij
03. 12. 2016 11.23
+4
Kdaj bo pa podpisan sporazum s penzionisti, pa minimalci, pa brezposelnimi mladimi in starejšimi.............? Vse vlade so nič od nič. Cerar, od tebe smo pričakovali več od lastnih koristi - zvišanje plače tebi in tvojim kompanjonom, pa že preplačanim zdravnikom. Mladim zdravnikom zvišaj plače, prepereli že itak na vseh področjih mastno služijo.
Simoni?
03. 12. 2016 10.54
+10
Cerar pravi da vsi kazalci kažejo da gre za ogromen napredek. Finančno stanje države naj bi se precej izboljšalo. Naj gre mamin sinko to razložiti še delavcem v gospodarstvu, ki že 25 let životarijo na obroke. Tistim ki ustvarjajo blaginjo za minimalno plačo, od katere jim država pobere še 80% za plačilo položnic. Za nenasitne dohtarje ki razmišljajo le o tem ali kupiti 12m. ali 18m. "jahtico" pa je bilo in bo vedno poskrbljeno. Še sreča da bodo po podpisu pogodbe mlade zdravnike in specializante uvrstili višje kot v 57. plačilnem razredu....
?UMBUS
03. 12. 2016 09.54
+7
ERJAVEC- nas upokojence imate za osle,,sramotno.
helvecijaner
03. 12. 2016 10.30
+1
Vsaj tisti ,ki mu glas dajo,pa nebi rad žival žalil.Saj sem sam penzijonist.
LLLEPI
03. 12. 2016 15.30
+1
Sami ste si krivi da vas ima za osle saj ga se vedno podpirate
emilzapata
03. 12. 2016 09.42
+6
ljudje z niskimi dohodki si dodatno zdravstveno zavarovanje trgajo dobesedno od ust, na drugem koncu pa se razmetavajo z denarjem revežev, do kdaj še?
LLLEPI
03. 12. 2016 15.32
+1
Toliko casa dokler ti ljudje z niskimi dohodki placujejo to zdravstvo;Ko se odlocijo da ne bojo vec placevali nekaj kar ne dobijo se bo pa spremenilo
Uporabnik113089
03. 12. 2016 09.22
+7
Miro, Milojka in zdravniki bodo olajšali državno blagajno za dodatnih 100 milijončkov, Butalci pa naivno pričakujejo da bo Štrukelj mirno odnehal!? Kaj pa pravi Semolič? Vsi v javnem sektorju, po besedah nekdanjega Kučanovega zeta naj bi bili upravičeni "čutili" blaginjo ki jo prinaša gospodarska rast, le tisti iz gospodarstva, ki so to rast omogočili pa ostajajo na minimalcih. Semoliču in ostalim "borcem za delavske pravice" se pozna da prejemajo po 6.000 eur. na mesec. Za ta denar pa ni pričakovati kakšne posebne motivacije. Sloveniji se dobro pozna da je več kot tretjina prebivalstva zaposlena v javnem sektorju, ta drugo tretjino pa sestavljajo upokojenci, ki se bojijo še za tistih 380 eur miloščine, ki so jim jih določili porabniki državnega denarja kot "poplačilo" za 40. letno garanje ....
LLLEPI
03. 12. 2016 15.33
+1
LLLEPI
03. 12. 2016 15.34
+1
No pa saj nimajo nic proti vazno da imajo zdravnike ki jih ne vidijo sole ki jih ne obiskujejo in izlozbe kjer cez sipo gledajo obleke in hrano
LLLEPI
03. 12. 2016 15.34
+1
No pa saj nimajo nic proti vazno da imajo zdravnike ki jih ne vidijo sole ki jih ne obiskujejo in izlozbe kjer cez sipo gledajo obleke in hrano
ferencz 1
02. 12. 2016 22.32
+11
upam, da dobiš ulco, tko kot JJ!
prašek
03. 12. 2016 08.04
-4
emilzapata
03. 12. 2016 09.40
+6
tokrat se bom udeležil ulice tudi jaz, pri rušenju vlade pred nekaj leti pa nisem nasedel režiserjem pogoltnežem
ferencz 1
02. 12. 2016 22.31
+13
Upam, da začnejo medicinske sestre stavkat in pošljejo tega Cmerarja k vragu!
Frane Šajn
02. 12. 2016 21.31
+9
Cerar s tem podpisom boš iz sebe in SMC -ja naredil efekt zabijanja kola v vampirsko srce. Vampir se spremeni v prah in to čaka tudi vas "politični analfabeti!"
Frane Šajn
02. 12. 2016 21.33
+4
Zakaj imam občutek ko spremljam delo te vlade, da gre za parafrazo humoristične nadaljevanke "samo beddaki in konji!2"
bob bob 1
02. 12. 2016 21.42
-2
bob bob 1
02. 12. 2016 22.04
+2
Kdo mi je dau minus??? TO JE BIL KOMPLIMENT! Ker v takem stanju, se človeku porajajo genialne ideje, recimo v stilu Alana Forda. Vemo pa, kako je z idejami: Če samo en dobi idejo, da bi vzel kol in šel pred parlament, se ne zgodi nič. Ko dobita idejo 2, še vedno nič...Pridemo do 25.000 ljudi, pa se zgodi revolucija, a ne?
helvecijaner
02. 12. 2016 22.22
+7
Nič nebo z revolucijo župan ima svojih tuliko, da se revolucije ne ustraši. Prodali ste se z najlepšim mestom na svetu za sitne pare slovenacom.
mallonge
03. 12. 2016 08.29
+1
Ni konj, so samo bedaki in to izjemno dragi.
Frane Šajn
02. 12. 2016 21.23
+0
Zakaj imam občutek ko spremljam delo te vlade, da gre za parafrazo angleške nadaljevanke "Samo bedaki in konji!?"
BildiTheEmperor
02. 12. 2016 21.15
+5
Iz mojega ZS v tem trenutku: Citat: " Saj si jim že neštetokrat povedal. Žal to njim ni v interesu. Samo korito vidijo.Pa za pesek v oči, naredijo par kozmetičnih reform...recimo dodajo en praznik, da ratamo še bolj zaostali od sveta. ..... lej, pa še nekaj...ne vem, če si opazil.....ampak midva sva dejansko edina, brez neke strankarske agende. Ostali so vsi z interesi druge vrste gor ..... saj zato pa ne morejo preklopit iz tega..levi-desni. Boli mene k..... kdo od njih vlada, če mi zagotavljajo pravičnost. Ne pa tole koruptivno greznico, polno roparjev ..... to kar se oni gredo sploh ni vladanje. To je kdo dobi službo in posle zase in za svoje ...... sicer pa...... a sva midva motena?? Teli naj bi vladali? Od kje pa naj bi imeli znanje? Teli so za v štalo.....vodenje pa zahteva malo drugačne ljudi. ....... saj to so nas dejansko pretentali, da človek celo malo pozabi.....in jih jemlje kot potencialne "voditelje"....lepo te prosim, no...... vsak od njih je na nivoju teh, ki delajo v avtopralnicah. Razen nekaj par njih na vrhu, z lopovskim refleksom...."
ToJeToZaZdaj
02. 12. 2016 21.17
-3
Bildi ti nimaš nobenega zasebnega ZS..:-) Delat pejd..:-)
Jaka 3.3.
02. 12. 2016 20.52
+1
to je kvaliteta vlade. Skupaj v dobrem in zlu... nekaj njim, nekaj nam
helvecijaner
02. 12. 2016 20.27
+7
Vlada bogati bogate revežem opa jemlje. A vedno pridejo reveži vladi na pogreb. Pravijo južni sosedi "Sirotinja i bogu si težka".
Frane Šajn
02. 12. 2016 21.35
-2
Franci Luzar
02. 12. 2016 20.17
+6
bravo cmerar bogatim bo dal se vec kot ze imajo vzel bo pa revnim BRAVO,
helvecijaner
02. 12. 2016 20.05
+8
Rabijo čas do ponedeljka samo ne vlada in sidikati ,temveč mafija ki vodi vlado.Ko lopovi več lopovom ne verjamejo pride do anarhije posledično do ulice in pobijanja slično povojnemu genocidu.Ko je narod brez cilja in hrane se ne vpraša kdo ima prav temveč kje je kaj za pojest.