Slovenija

Spor zaradi lektorske napake

Ljubljana, 06. 08. 2008 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za spor med informacijsko pooblaščenko Pirc Musarjevo in SDS je kriva lektorska napaka v Zverovem intervjuju, objavljenem v Reporterju.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver, po pojasnilih SDS, v uvodniku zapisanih besed ni izrekel.
Minister za šolstvo in šport Milan Zver, po pojasnilih SDS, v uvodniku zapisanih besed ni izrekel. FOTO: Dare Čekeliš

Informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar je zmotil intervju podpredsednika SDS Milana Zvera, objavljen v tedniku Reporter, kjer je namestnik odgovornega urednika Ivan Puc v uvodnem napovedniku zapisal, da "drugega človeka najmočnejše vladne stranke moti, ker skuša informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar Uradu za varstvo konkurence preprečiti, da bi ugotovil dokaze proti njej, in sprejema odločitve, ki imajo lahko katastrofalne posledice za celotno družbo.“

Pirc Musarjeva je na SDS poslala pismo, v katerem sprašuje, kakšni naj bi bili ''dokazi zoper njo'' in na koga se ti dokazi nanašajo – na organ (informacijski pooblaščenec), na informacijsko pooblaščenko kot predstojnico organa ali osebno na Natašo Pirc Musar. Musarjeva na koncu pisma pojasni, da potrebuje informacije, "za sprejem odločitve glede morebitne uvedbe pravnih postopkov najkasneje do 6. avgusta 2008“. Pirc Musarjeva je v pismu zapisala še, da potrebuje odgovore, "ker je potrebno primarno zaščititi integriteto informacijskega pooblaščenca kot samostojnega in neodvisnega državnega organa“.

Puc: Gre za lektorsko napako

Kot je za 24ur.com pojasnil Puc, gre pri uvodniku za lektorsko napako. Lektorica je namreč v uvodniku dodala "proti njej", ker naj bi se ji "zdelo, da nekaj manjka“. Na vprašanje, ali bodo v Reporterju objavili popravek, pa je Puc dejal, da bo o tem odločal odgovorni urednik Silvester Šurla.

Pirc Musarjeva: Name letijo politični očitki, ne delujem pa politično

Pirc Musarjeva pa pravi, da je na SDS poslala pismo, ker je želela le razčistiti, ali je sporne besede zapisal novinar ali jih je rekel Zver. Za pojasnila je prosila tudi odgovornega urednika Reporterja, Šurlo, ki ji je potrdil, da gre za lektorsko napako in povedal, da bodo v prihodnji številki objavili popravek. Glede političnega delovanja, ki so ji ga očitali v SDS, pa pravi, da sama ni politik. "Name letijo politični očitki, ne delujem pa politično, meni je vseeno, kdo je na drugi strani.“ Kot je še dejala, je pač naloga informacijskega pooblaščenca, da nadzira.

Nataša Pirc Musar je od SDS želela pojasnila o intervjuju s šolskim ministrom
Nataša Pirc Musar je od SDS želela pojasnila o intervjuju s šolskim ministrom FOTO: POP TV

V stranki SDS so v torek v odgovoru Pirc Musarjevi namreč zapisali, da je avtor uvodnika novinar in ne intervjuvanec Milan Zver. Po navedbah tiskovne predstavnice SDS Sandre Letice je Zver v intervjuju za zadnjo številko Reporterja dejal le, da je domači dejavnik za inflacijo "kartelno dogovarjanje v trgovini" in nadaljeval, da je "država oziroma vlada skušala glede tega nekaj postoriti, a jo je neki drug organ zaustavil. Uradu za varstvo konkurence je bilo preprečeno ugotoviti dokaze za to. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je s tem dejanjem na svoja ramena prevzela veliko odgovornost".

Informacijski pooblaščenki so v SDS očitali tudi vodenje svojega urada z "izrazito političnim tonom“ in jo javno vprašali, ali bo še naprej polemizirala s parlamentarnimi političnimi strankami ter jim celo grozila s pravnimi postopki, ali se bo kot samostojni in neodvisni državni organ pri svojem delu držala zakonskih določb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
07. 08. 2008 10.56
JA JA ZDEJ JE PA LEKTURA KRIVA ZA NEBULOZE KI JIH TROSIJO. iTAQ TA OPCIJA NIKOLI NI PRIPRAVLJENA PREVETI KRIVDE NASE!
Buena Vita
07. 08. 2008 06.59
se strinjam TAJKUNSKA POOBLAŠČANKA SKRIVA KRIMINALNA DEJANJA,ITAK BOMO PLAČALI POTROŠNIKI-DAVKOPLAČEVALCI NO,NO,PA JA NE BOSTE VERJELI TA TO ŽABJE REGLJE DELA V DOBRO LJUDI,DEKLA JE TISTEMU KI JO JE NAŠTIMAL,,IMAJO VSE PRERAČUNANO
sivec
06. 08. 2008 23.20
Torej priznavajo, da njeno ravnanje ni bilo neprimerno in da se je pravilno odzvala na pisanje!
RADO62
06. 08. 2008 23.17
ne delujem politično ??? ja potem deluje pa v škodo davkoplačevalcev... tretje možnosti žal ni...
RADO62
06. 08. 2008 21.41
prašek... v vsakem trenutku z izjavami dokazuješ, da si retardirano kljuse...
mac4_m
06. 08. 2008 18.42
informacijska pooblaščenka, he, he. Nemara bi blo treba spremenit oz. popravit naziv, npr. tajkunska pooblaščenka ali npr. pooblaščenka za zaščito svobodnega kartelnega dogovarjanja...
mac4_m
06. 08. 2008 18.41
endrug
06. 08. 2008 18.28
Zakaj pa potem tiskovna predstavnica SDS Sandra Letica govori nekaj drugega in najprej ne preveri doma?
jo1956
06. 08. 2008 17.36
daj nehaj se srat Pirčevka...varuješ samo direktorje in njihovo zasebno pošto.. In kaj ima zasebna zadeva delat na službenih računalnikih.. Vse to se mi zdi kot da podjetja kupujejo računalnike da si potem direktorji lahko iščejo razne zmenke.. Ti pa očitno sčitiš prav te in njihovo zasebnost na službenih računalnikih...
DarthRevan
06. 08. 2008 17.35
Locutus, točno tako, ja. Saj Šurla ni nikdar ravno slovel po elegantnih lekturah če se mene vpraša. In pol tak kiks sproži vojno, uh.
zuper
06. 08. 2008 17.06
Locutus
06. 08. 2008 17.06
Ja saj sem že napisal, da je razlika med stavkoma (1) Musarjeva naj toži ministra Zver. ali pa (2) Musarjeva naj toži ministra, zver. Ali to še ni jasno?