Slovenija

Spor se nadaljuje

Ljubljana, 13. 08. 2007 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delodajalci v gostinstvu sindikatom očitajo blokado pogajanj, zaradi česar delavci ne bodo deležni predčasnega dviga plač.

Delodajalci v gostinstvu in turizmu sindikalni strani očitajo, da je zablokirala podpis aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti, ki so ga skupaj pripravili. S tem so sindikati oškodovali tudi delavce, saj ti ne bodo deležni predčasnega dviga plač, so sporočili iz Turistično gostinske zbornice. Delodajalci bodo sicer svoja stališča podrobneje predstavili na novinarski konferenci v četrtek.

Zaposleni v gostinstvu in turizmu prav tako ne bodo deležni ugodnosti uvedbe sistema najnižjih osnovnih plač namesto sistema izhodiščnih plač. Nov sistem bi, kot pojasnjujejo v zbornici, namreč prinesel višje najnižje osnovne plače od zdaj veljavnih izhodiščnih plač.

Delodajalci menijo, da se pogajanja morajo in se bodo končala za pogajalsko mizo. Zato se tudi niso neposredno odzvali na "izzive s ceste in nekatere, včasih tudi nekorektne provokacije", je v vabilu na četrtkovo novinarsko konferenco zapisala direktorica zbornice Majda Dekleva.

Kot še pojasnjuje Dekleva, je delodajalska stran že 23. julija predlagala nadaljevanje pogajanj s pobudo, da na njih sodeluje tudi direktor direktorata za turizem Marjan Hribar. Pogajanja naj bi se sicer nadaljevala še ta mesec.

Sindikati delavcev gostinstva in turizma bodo letake z opozorili razdeljevali to soboto, in sicer v vseh dobro znanih turističnih destinacijah v državi
Sindikati delavcev gostinstva in turizma bodo letake z opozorili razdeljevali to soboto, in sicer v vseh dobro znanih turističnih destinacijah v državi FOTO: POP TV

Sindikat je očitke delodajalske strani zavrnil

Sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije in vodja sindikalne pogajalske skupine Karmen Leban je očitke delodajalske strani zavrnila. "Delodajalska stran ponuja 2,5-odstotno zvišanje le izhodiščnih plač, kar pomeni minimalno število zaposlenih v panogi. Na to ne moremo pristati," je pojasnila.

Na predlog bi pristali, če bi se dvignile osnovne plače vseh zaposlenih in bi zvišanje veljalo od 1. junija dalje, a tudi ta predlog je delodajalska stran zavrnila. "Nato smo predlagali, da bi se za 2,5 odstotka dvignile izhodiščne plače, vsi zaposleni pa bi prejeli 40 evrov dodatka. A tudi to so zavrnili in predlagali 2,5-odstoten dvig izhodiščnih plač s 1. julijem," je pojasnila Lebanova.

Sindikati delavcev gostinstva in turizma so sicer konec julija začeli z razdeljevanjem letakov opozarjati turiste in ostale na slab položaj in plače slovenskih delavcev v turizmu in gostinstvu. Vnovič bodo letake z opozorili razdeljevali to soboto, in sicer v vseh dobro znanih turističnih destinacijah v državi. Za konec avgusta pa sindikati napovedujejo shod vseh sindikalnih zaupnikov v dejavnosti pred sedežem Turistično gostinske zbornice v Ljubljani.

V podporo sindikalnih aktivnosti, ki se lahko stopnjujejo tudi do stavke, so sicer začeli med svojimi člani v začetku avgusta zbirati podpise. "Doslej je peticijo podpisalo že 50 odstotkov vseh zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Peticijo podpisujejo tudi zaposleni, ki niso člani sindikata," je pojasnila Lebanova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
14. 08. 2007 17.44
mikis ali si ti v sindikatu delodajalcev.
mikis@mail386.com
14. 08. 2007 14.24
Ma, kakšni sindikati? Ste čisto usekani.?Ti samo drek mešajo in podpirajo lenobo. Namesto, da delavci proestirajo, naj rajši bolje delajo, pa bodo nekoč tudi dočakali boljše plače. Sicer, če jim pa ne paše, naj gredo pa študirat in se jim bosta cedila med in mleko.
goso
14. 08. 2007 00.14
Čigavi so hoteli in drugo? Kje so sindikati, da se pobrigajo za lastnino.
Luka Kovi? 1
13. 08. 2007 18.50
Kaj pa je s podpisi tistih, ki niso zaposleni v gostinstvu, a v njem vseeno delajo (črno zaposleni)? Njihovi delodajalci in na črno zaposleni so sicer prvenstveno v pristojnosti inšpekcije za delo, a bi se z njimi moral ukvarjati tudi sindikat. Tudi zaradi teh delavcev so delodajalci v priviligiranem položaju.