Slovenija

'Spor naj se reši odgovorno'

Ljubljana, 14. 04. 2011 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spor med OI in ZZZS je skrb vzbujajoč, menijo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. Po njihovem mnenju si ne smeta privoščiti, da bi sodišče v dolgotrajnih procesih reševalo problematiko bolnikov, ki so zboleli za rakom.

Konflikt med Onkološkim inštitutom Ljubljana in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) z zaskrbljenostjo spremljajo tudi v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, kjer predlagajo in prosijo, da se različni pogledi glede finančne izgube v letu 2010 na OI rešijo odgovorno. ''Niti ZZZS niti OI si ne smeta privoščiti, da bi sodišče v dolgotrajnih procesih reševalo problematiko bolnikov, ki so zboleli za rakom,'' so sporočili.

Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije
Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije FOTO: POP TV

V društvu zato želijo, da se vodstvi ZZZS in OI v najkrajšem času dogovorita. ''Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Onkološki inštitut naj vsem zavarovancem s primernim in transparentnim načinom financiranja nedvoumno zagotovita ustrezno zdravstveno oskrbo vseh onkoloških bolnikov, pa tudi razvoj stroke in potrebne investicije,'' zahtevajo. Menijo namreč, da je nedopustno, da bi se raven obravnave onkoloških bolnikov znižala. Kot pravijo, morajo biti prizadevanja usmerjena na ohranjanje že dosežene ravni in v nadaljnje izboljšanje.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije zato pričakuje odgovoren odziv obeh vodstev, OI in ZZZS, ter angažiranost vseh odgovornih, da se nastali zaplet reši v najkrajšem času in da se z doseženim dogovorom seznani javnost do konca tega meseca.

Spomnimo, da je OI je napovedal tožbo zoper ZSSS zaradi sredstev, ki so jih izgubili zaradi "administrativnega ukrepa" ZZZS. Ta je OI v končnem obračunu februarja odvzel 7,6 milijona evrov, kar je 9,1 odstotka vseh njihovih prihodkov. Ta znesek predstavlja razliko med načrtovano višino porabljenih sredstev za zdravila in realizirano vrednostjo zdravil. Nižje cene zdravil je inštitut s farmacevtskimi podjetji izpogajal.

Prihranke iz tega naslova je ZZZS vzel vsem bolnišnicam, in sicer na podlagi 30. člena v drugem aneksu k splošnemu dogovoru za leto 2010, ki bolnišnicam priznava tiste vrednosti porabljenih zdravil, ki so jih mesečno sporočale na ZZZS. Zaradi tega je inštitut preteklo leto zaključil s 3,8 milijona evrov minusa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
14. 04. 2011 20.02
Pobrati jim denar, saj so varčevali na bolnikih in jim niso nudili tistega, kar bi jim lahko - zato prihranek.
major1
14. 04. 2011 20.02
Pobrati jim denar, saj so varčevali na bolnikih in jim niso nudili tistega, kar bi jim lahko - zato prihranek.