Slovenija

Spor med izbrisanimi

Ljubjana, 28. 07. 2007 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z obtožbami, ki so bile izrečene zoper razrešenega predsednika društva izbrisanih Todorovića, se ne strinjajo vsi člani društva.

Aleksander Todorović
Aleksander Todorović FOTO: Dare Čekeliš

Upravni odbor Civilne iniciative izbrisanih je včeraj z mesta predsednika razrešil Aleksandra Todorovića. Na novinarski konferenci je podpredsednik društva Anton Debevec povedal, da bo društvo začasno vodil sam. Kot glavni razlog za razrešitev je navedel zlorabo položaja predsednika, saj naj bi Todorović nepooblaščeno uporabljal društveni žig in neupravičeno porabljal denarna sredstva društva.

Todorović naj bi v času, ko je bil predsednik društva, društvu odtujil skupno skoraj 500.000 tolarjev denarnih sredstev, za katere blagajničarki ni izstavil računov. Debevec je še navedel, da je bilo sporno tudi odprtje transakcijskega računa društva, saj ima vpogled v stanje na računu in pooblastila za njegovo upravljanje samo Todorović.

Na novinarski konferenci so še sporočili, da odklanjajo in prekinjajo vsakršno sodelovanje z Mirovnim inštitutom, saj naj bi pogodbo o sodelovanju podpisal Todorović sam in o tem ni obvestil uprave društva. Todorović pa naj bi z inštitutom sodeloval kot posameznik in kot predsednik CIIA, poroča Delo.

Debevec je še dejal, da so Todorovića že julija lani opozarjali, da društveni žig uporablja neupravičeno, saj ima pooblastilo za uporabo le sekretarka društva. Tretjega junija letos pa je društvo sklicalo izredno sejo, na kateri so ga začasno suspendirali in od njega zahtevali, da vrne žig, ter vodstvu društva predloži račune, s katerimi bi upravičil porabljena finančna sredstva. Ker se to ni zgodilo, so 21. julija na redni skupščini društva Todorovića enoglasno razrešili z mesta predsednika društva.

Vsi ne verjamejo obtožbam

Neuradno pa smo izvedeli, da je društvo sklicalo novinarsko konferenco brez Todorovića, ki je trenutno na dopustu, zato ni dosegljiv za komentar.

Kot pa poroča današnje Delo vsi člani društva ne podpirajo Debevčeve trditve. Član iniciative Irfan Beširović je za Delo povedal: "Aleksander Todorović je na skupščino iniciative prinesel račune, s katerimi bi dokazal, da ni neupravičeno porabil denarja, a teh ljudi, ki ga zdaj obtožujejo, ni bilo na sestanek."


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
29. 07. 2007 16.33
Poznam par primerov, vsi so bili proti osamosvojitvi, nakladali so kako bo jugovojska pobila slovence, eden celo stanovanja po stanovanjskem zakonu ni hotel odkupiti iz inata, državljanstvo so ravno tako zavračali iz sovraštva do svobodne slovenije. Vseskozi so se nadejali povratka juge (tako kot še nekateri tu gor). Ko pa so spoznali da so se zaj....., so pa zagnali vik in krik z izbrisanimi. Po novem pa provocirajo s tem, da nakladajo, kaksne bajne odškodnine jim bomo slovenci izplačali.
nemejugat
29. 07. 2007 12.54
...morda sedaj računajo na še eno, novo društvo, ki bi tudi lahko dobilo finančna sredstva iz proračuna...pa tako se to dela ljudje moji...Yugo škola... Mislim, morda kdo od teh izbrisanih res ni mogel pravočasno pridobiti slovenskega državljanstva, toda prosim, nikakor ne mi govorit o nekih tisočih ljudeh. Zelo dobro poznam primer, ko si je tip iz mešanega zakona bivajoč v Sloveniji leta 1992 pridobil tako SLO in CRO državljanstvo, torej ko je pri sosedih bila vojna vihra. Ker si je to vztrajno želel je tudi pridobil in tako je tudi z izbrisanimi. Kaj neki, računali so na določene pozicije po pritisku YU army, katera roko na srce če bi želela bi Slovenijo zmlela, toda Slo jim ni bila interes, a ti izbrisani reveži so nasedli propagandi sedaj pa se tu nekaj bunijo. Tako je pač življenje, bil je to en riziko, ko loto pač. Sedaj bi bilo potrebno individualno obravnavanje primera do primera in verjamem da jih bo nekaj pridobilo državljanstvo. Nikakor pa ne vsi, še posebno ne tisti ki so sodelovali kakorkoli pri agresiji, lahko tudi moralno...(pri zbiranju somišljenikov po gostilnah in razlaganju "kako bi bilo da bi bilo") .... ...žal minuta ki minila ne bo se povrnila...
Jožajoža
29. 07. 2007 12.48
todorovič je že na dopustu 30 let, za njega pa dela priležnica
Tonček Balonček
29. 07. 2007 07.50
A julija letos so pa ugotovil, da jim je odtujil 500.000 SIT še lani, za letošnjih prvih šest mesecev je pa pobral že evre, kar bodo pa terjali drugo leto? Za petsto jurjev je lahko šel ravno ene 2x v Bruselj.
Bedni
29. 07. 2007 06.20
kriss in toncek ce mal razmislita, so lani s ekako poslovali v tolarjih in vidva sta oba rojena v socialisticni republiki sloveniji, ki je del sfrj. tako kot so sestre se vedno bratci. sicer topli, a bratci
matejg007@gmail.com
29. 07. 2007 05.29
Zakaj ta folk sploh še u sloveniji, zakaj jih ne izženejo. No ne rečem eni so tut po nedovznem ostal brez drzavlanstva takrat, poznam primer, ki je bil pri TOju pa se je boriu in zared tega ni prosu za drzvlanstvo k ni mu cajt takrat, zdj je pa pr izbrisanih. Tle bi blo treba ločit slovence od pleveli pa bi bla situacija resena.
friderik1st
29. 07. 2007 00.33
Izbrisani ljudje - izbrisana financna sredstva. Zanimivo!
kriss714@amis.net
28. 07. 2007 23.29
Tonček, so take sorte, da bi najraje še poslovali v dinarjih. Takorekoč, večina je za izvoz. Če se bojo pa potolkli med sabo, pa tudi v redu.
Tonček Balonček
28. 07. 2007 23.17
Pa kakšno društvo je to, če se kar eden spomni, da zdaj pa ne bo predsednik več oni ampak bo raje kar sam, ker oni ne sme imeti žiga in je odtujil 500.000 SIT. A oni poslujejo še v tolarjih, kje imajo finančno poročilo za lani, kje je občni zbor društva, kaj je s statutom? Tu bo za Krivica še veliko dela! Kako je šel pa Todorović na dopust, kaj ni brez zaposlitve?