Slovenija

Oče deklice s srčno napako odprto o svoji kalvariji

Ljubljana, 09. 04. 2014 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER/SVET/STA/D.L.
Komentarji
101

Na programu otroške srčne kirurgije spremljamo pravi boj egov. Kirurg iz Srbije ni dobil potrditve tistih, ki so sodelovali s kirurgom iz Izraela. Ob tem pa v Sloveniji nimamo srčnega kirurga, ki bi lahko rešil življenje otroka z okvaro na srcu. Rodi se lahko vsak hip.

Slika je simbolična
Slika je simbolična FOTO: Thinkstock

Oče dva meseca stare deklice, rojene s prirojeno srčno napako, ki je sicer želel ostati anonimen, je za oddajo 24UR ZVEČER razkril svojo kalvarijo.

V tem kratem času, pravi oče, sva že spoznala vso bedo otroške srčne kirurgije. Razočarana sva nad zdravstvenim osebjem, najbolj pa nad tem, da se očitno ne pogovarjajo med saboj - še več - zdravniki se vpričo nas norčujejo eden iz drugega in iz odločitev, ki jih sprejemajo drugi kolegi, je povedal. Zgodilo se je tudi to, da so jima en dan zdravniki povedali eno informacijo, naslednji dan drugi zdravniki nekaj povsem drugega. "Tu je zmeda in kaos, starši smo zbegani, ne zaupamo zdravnikom in ne vemo, kaj se bo zgodilo. Osebje je odrezavo, čuti se neka napetost v zraku," je dejal. 

Oče je zdravnike vprašal, kakšne so možnosti, da bi hčerko operirali v Sloveniji in kdo bi jo lahko operiral. "Povedal sem jim, da sem živčen, ker ne vemo kaj bo, odgovor zdravnika pa je bil: tudi mi smo živčni, ker ne vemo, kaj bo.

Še več: sam zdravnik mu je dejal, da če bi bil otrok njegov, bi bil že na poti v Munchen. Oče papirje za operacijo v Munchnu sicer že ima, a morajo počakati do septembra, da deklica pridobi na teži.

Še vedno ne vemo, kdo bo priskočil na pomoč, ko bo treba rešiti otrokovo življenje

Igor Šehić
Igor Šehić FOTO: Damjan Žibert

Zaradi tipičnega spopada egov na otroški kirurgiji je izraelski strokovnjak David Mishaly v Ljubljani postal "odveč"; potem se je iskalo nove rešitve, ki naj bi bile cenejše in boljše, danes, po štirih mesecih, pa še vedno ni jasno, kdo je tisti, ki bo priskočil na pomoč, ko bo treba rešiti otroško življenje. V tem trenutku se zdi, da je edina možnost za naše otroke, da jih odpeljejo v München. Srbskemu kirurgu Igorju Šehiću, ki ga je v Ljubljano pripeljal Tomislav Klokočovnik, namreč strokovna komisija ni dala zelene luči za operacije.

Rajko Kenda
Rajko Kenda FOTO: Damjan Žibert
Zdravnikoma Robertu Blumauerju in Borutu Geršaku so na kliničnem centru izrekli opozorilo pred odpovedjo, ker sta otroka Marka Žitnika, ki vodi društvo Velik srček, mimo veljavnega postopka napotila na zdravljenje v Izrael k dr. Mishalyju.

To je absurdno, je razmere komentiral strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker. "Iščemo človeka, ki operira otroška srca, da bo operiral otroška srca. In potem ugotovimo, da bo moral eno leto operirati odrasle bolnike, da bo lahko operiral otroška srca," pa je ponazoril strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda. Pri tem pa je poudaril, da Šehić ne prihaja v Slovenijo, da bi našim kirurgom odjedal delo, ampak na našo prošnjo, da reši naš problem.

V UKC Ljubljana si zdaj prizadevajo za čim prejšnjo ureditev dokumentacije za Šehića, ki se bo na odločitev komisije pritožil. V zaključni fazi so tudi pogovori z bolnišnico v Padovi, pri čemer naj bi njihovi kirurgi pretežno hodili otroke operirat v Ljubljano. 

Teče tudi sodelovanje z Münchnom, kot je dejal Kenda, pa potekajo tudi pogovori, da bi münchenski kirurg prihajal v Ljubljano. Izraelski kirurg David Mischaly pa bo v Ljubljano prihajal po potrebi do izteka pogodbe oktobra 2014. Operiral bo tiste bolnike, ki jih je že in ki potrebujejo ponovno operacijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
11. 04. 2014 05.22
+1
Kaj je rekel \"Hildin\" Bosanec v casu Vegrada? \"Ova drzava ubija\"!!
da_juicy
10. 04. 2014 10.18
+8
Kar je glavna tezava s Sehicem je, da je otroski kirurg s subspecializacijo kardiovaskularne kirurgije - povsod po svetu je otroska kirurgija priznana specializacija razen v Sloveniji, kjer se stari mojstri ne strinjajo s tem (vztrajajo pri "ljubljanskem modelu"). Zato tudi ne more dobiti licence za otrosko kardiovaskularno kirurgijo (ker ne obstaja) v Sloveniji, za licenco kardiovaskularne kirurgije pa mora po pravilih znati operirati tudi odrasle in mora imeti opravljeno doloceno stevilo odraslih posegov (on tega nima, ker je delal specializacijo otroske kirurgije, kjer se ucijo operirat izkljucno na otrocih). Ni kriva samo borba egov ampak tudi dejstvo da v Sloveniji nekateri zavirajo razvoj otroske kirurgije kot je prisoten v svetu in ne dovolijo da bi prislo do specializacije otroske kirurgije. S tem pa tudi preprecijo marsikateremu vrhunskemu strokovnjaku (ki je v tujini specialist otroske kirurgije) dobiti licenco za otroske kirurske posege v Sloveniji.
puklcbr
10. 04. 2014 18.06
+0
MAH ON NI SPOSOBEN POZNAM MAMICO KATEREGA SINA JE OPERIRAL OTROK JE SKORAJ UMRL MORAL JE V MUNCHEN NA NOVO OPERACIJO!!!!! !
PujsTekaTeka
10. 04. 2014 10.18
+1
Zdravstvo je biznis v katerem se obrača veliko denarja, zdravniki pa so podjetniki.
baksus0
10. 04. 2014 09.56
+3
Ta Kenda naj raje več časa posveča organizaciji na svoji kliniki, kot pa da komentira vsako politično eskapado in leta na magistrat podpirat Jankoviča.
Dana Love
10. 04. 2014 09.49
+4
To me pa res jezi in žalosti. Se pravi ni enega zdravnika, ki bi lahko operiral. Sramota! Otroci ne bi smeli biti žrtve nikakršne krize. Sram jih je lahko........
Ancika2000
10. 04. 2014 09.36
+8
na bruhanje mi gre!!! in ti ljudje sami sebi pravijo zdravniki??? Banda!
mikpiki191
10. 04. 2014 09.29
+19
če bi se moj otrok rodil z srčno napako,bi bil vsakemu zdravniku hvaležen,če bi mu rešil življenje,pa čeprav prihaja iz SRBIJE...tisti ki so bili proti ,bi se lahko vredu zamislili
deathbite
10. 04. 2014 09.19
+14
Če strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda podpira dr.Šehića, verjetno ni razloga za dvom o strokovni usposobljenosti. Ali pa dr.Kenda ni dovolj strokoven direktor?!
EvelinaHana
10. 04. 2014 09.13
+33
Edino kar normalen človek in človek z normalnimi čustvi reče - ENA SAMA SRAMOTA...
moj i
10. 04. 2014 08.48
+37
takoj počistit in dat priložnost brezposelnim zdravnikom, ki bodo spoštovali odnos do dela, pacientov in sodelavcev
Pika Mika
10. 04. 2014 08.45
+25
Katastrofa! Plačani so pa iz državne blagajne in očitno popolnoma nesposobni preseči stanje večnih konfliktov...
deathbite
10. 04. 2014 08.36
+30
Gospodje z ljubljanske medicinske fakultet mislijo, da je le ta alfa in omega zdravstva na Balkanu, in širše. Pozabljajo pa, da je zelo malo medicinskih strokovnih knjig napisanih v slovenščini, od slovenskih avtorjev. Večina strokovne literature, ki jo še danes uporabljajo na MF, so napisali strokovnjaki iz Zagreba in Beograda. Po končanem študiju npr. stomatologije v Zagrebu, je potrebno v Ljubljani narediti od 4 do 8 izpitov za nostrifikacijo diplome. Še pri tem nimajo enotnih meril . Sindrom "malega pimpeka"! Potem je pa problem zaradi pomanjkanja specialistov. Ali pa je, v ozadju, zopet denar in podkupovanje! Ta kratko pa potegnemo pacienti!
asgml
10. 04. 2014 09.00
-13
tole glede tuje literature pa res ne drzi, samo par stvari je v srbohrvaski literaturi, ostalo je v anglescini v glavnem, v slovenscini prakticno nic.zakaj ne priznajo vseh izpitov, ja cudno no...ne da se primerjat zahtevnosti studija v ljubljani in drugje.in samo se en podatek: studenti ljubljanske MF so na lestvici znanja v samem svetovnem vrhu,poleg japoncev, americanov,...eni od najboljsih.da se pa potem uvaza zdravnike iz balkana, ki delajo bolj tako, tega pa absolutno ne razumem... Politika
deathbite
10. 04. 2014 09.14
+15
Glede literature sem delal primerjavo Lj-Zg-BG. Večina literature je v angleščini in nemščini. Slovenske literature praktično ni. Študij je res zahteven, kar pa ne pomeni, da so ostale MF v regiji zanič. Če je lahko operiral v GB, zakaj pri nas ne more?! Čemu dvojna merila? Uvaža se jih pa zato, ker se "naše" usposobi, potem pa gredo v tujino. Očitno so pogodbe o specializaciji preohlapne.
cirenij
10. 04. 2014 08.33
+18
Eni nabijate in navijate samo za tuje strokovnjake, eni tam doli predvsem za nekega nemškega kirurga, ki je rešil enega otroka. Je zelo relativno. Mojega otroka, povsem zmrcvarjenega po prometni nesreči, ki so ga vsi odpisali, so rešili naši domači zdravniki in kirurgi. Celo japonski zdravmiki na obisku v Sloveniji, niso mogli verjet. Tisto leto je bil najtežji bolnik v tej bolnici. So posledice ampak je pridobiten član naše družbe, s svojim delom. Edina pot je, da usposobite naše srčne kirurge. Saj nismo tako zabit narod. Ima tale Blumauer kaj višji IQ? Sama farsa. Mogoče pa marsikje tudi usoda.
cirenij
10. 04. 2014 08.36
+2
Oprostite za Blumaurja, nisem mislil njega ampak tuje.
mb6
10. 04. 2014 09.52
Tole je vse res. Ampak, koliko razumem situacijo, ne morejo domačega zdravnika usposobit v mesecu ali dveh... Za tovrstne operacije verjetno potrebuješ malo več časa. Tega pa otroci, ki se sedaj rodijo s tovrstnimi težavami nimajo. Dobro bi bilo oboje: za ta trenutek tujega strokovnjaka in hkrati usposabljanje naših... Ampak, tole je pa verjetno že preveč za naše razmere
bluz1234
10. 04. 2014 21.07
saj so ga usposabljali ... in odstavili.No, sam se je umaknil, ker so bili intenzivisti proti njemu.
ffet
10. 04. 2014 08.27
+8
Jaz bi tem tipom, ki smo jim mimogrede mi plačali vsa izobraževanja, zahreval povrnitev vseeletnih stroškov izobraževanj in sponzorstev, vrnitev poceni stanovanj in ostalih privilegijev. Nato pa na cesto, s tem denarjem pa zaposlili ljudi, ki bodo po tolikem učenju bili hvaležni za privilegij, da lahko pomagajo ljudem. Ta osornost je že nagravžna.
caspera1
10. 04. 2014 08.28
+3
cyberego
10. 04. 2014 08.14
+1
Citiram izjavo dr. Kende na odboru za zdravje dne 19.2. 2014: "..katere končni cilj bi bil, da bi na koncu vse ali skoraj vse otroke operirali pri nas. Ta vizija je danes praktično uresničena. Tudi danes dopoldne, pogovori v Münchnu so že končani, to je bil zadnji kamenček v tem mozaiku, tudi münchenski kardiovaskularni kirurg bo poleg vsega ostalega, kar imamo že zdaj, prihajal v Ljubljano po potrebi operirati..."
caspera1
10. 04. 2014 08.22
+1
Jaz bi te tukaj malo dopolnila. Nemški kirurg se je na koncu premislil glede kraja operacije in postavil pogoj, da dogovor drži, če bodo otroke pripeljali tja na operacijo. Malo jih je stisnil v kot.
caspera1
10. 04. 2014 08.23
+4
Seveda mi pa ni jasno, zakaj Nemec, če že imamo Blumauerja.
cyberego
10. 04. 2014 08.34
+1
Imel sem priložnostc videti dokument, kjer so že lani novembra Nemci zapisali: "on-site surgecal training at UKC iz not planed, ... surgeons are convinced that surgeon performs best with his tim,...and ovn infrastructure,... cooperation is not aimed at renting surgeons,..." itd. itd. Menim, da se Kenda ne more zgovarjati, da ni vedel da nemci že v štartu niso planirali hoditi v Ljubljano
blabla33
10. 04. 2014 08.41
+4
caspera1
10. 04. 2014 08.47
Potem pa možno, da je moja informacija napačna.
cyberego
10. 04. 2014 08.00
+9
Poglejte malo zgornji posnetek in odkrito povejte, komu bi zaupali svojega otroka. Jaz sem ga pred več kot tremi leti dr. Blumauerju in je sedaj zdrav. Klokočovniku, ki "bo kako luknjo že pokrpal" pa ne bi dal niti štunfov zašit..
caspera1
10. 04. 2014 08.17
+10
Sem gledala včeraj oba na TV. Klokočovnik se je dal v najbolj mogočo pozo sedenja, da je Blumauerju ves čas pogovora kazal hrbet. Bolj ni mogel, ker potem bi hrbet kazal tudi novinarju. To vse pove.
cyberego
10. 04. 2014 08.19
+6
Ha ha. Je pa tudi švical in jecljal, posebej, ko je novinar (vsa čast za dobro izpeljan pogovor) omenil kazensko odgovornost... Če ne bi bilo tragično za male bolnike, bi bilo komično, pa žal...
caspera1
10. 04. 2014 08.27
+2
Ni mi jasno, zakaj se sploh kdo vtakne v stvari, ki dobro funkcionirajo. No, mi je jasno. Eno samo rivalstvo zaradi nekaj petelinov v belih haljah.
domobranec 1
10. 04. 2014 07.54
+2
punci zelim samo zdravje to je najbol vazn j ti dohtarje b v belem
Mariyah
10. 04. 2014 07.51
-5
Kok naj ima Slovenija strokovnjake če po marš naganjajo kar 450 mladih zdravnikov iz države ( Naj se poberejo ) da bo prostor za njihove nekvalitetne balkansker prijatelje..
61810
10. 04. 2014 07.51
+12
Kako hitro so kaznovali šolo, čež da delajo diskriminacijo, da so otroci lačni prav je tako, tu pa se odloča o otoških življenj, pa gledamo petelinje boje. Naša vlada je sramoat od vseh sramot. Ne vem ali nima pooblastil, ali pa si zatiska oči. Koliko sedi poslancev v parlamentu brez izobrazbe ali celi z potrjeno diplomo. Smilijo se mi starši ki imajo takšne otroke, naš parlamet in zdravstvo pa meljejo prazno slamo. In samo tulijo v isti rok, da zdravstvo nima denaraja. Zdravstvo ga že ima, samo ne za nas male smrtnike, za zgrešene pogodbe še polnijo denar tajkunom. Žalostno toda resnično
vrtojb
10. 04. 2014 07.50
+3
Samo čimprej odpeljat otroka preč od teh mutivod.