Slovenija

'Spomin na žrtve minulih vojn naj pripomore k reševanju aktualnih svetovnih izzivov'

Bled, 25. 07. 2015 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Bledu je potekalo medversko srečanje ob robu spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici. Udeleženci so poudarili, da je konflikte mogoče reševati brez nasilja, za kar je nujna krepitev kulture miru, dialoga in srečevanj med verstvi in narodi na vseh ravneh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: S čim bodo postregli visokim gostom?
    01:43
    Iz 24UR: S čim bodo postregli visokim gostom?
  • Iz 24UR: Razpadajoča pot do Ruske kapelice
    02:58
    Iz 24UR: Razpadajoča pot do Ruske kapelice
Srečanje verskih voditeljev
Srečanje verskih voditeljev FOTO: Društvo Slovenija Rusija

Na Bledu je danes ob robu spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem na pobudo Društva Slovenija Rusija potekalo medversko srečanje predstavnikov katoliške cerkve, srbske pravoslavne cerkve, ruske pravoslavne cerkve, evangeličanske cerkve, grškokatoliške cerkve in islamske ter judovske skupnosti v Sloveniji.

Do srečanja je prišlo na podlagi skupnega razumevanja vseh udeležencev, da mora spominjanje na minule vojne in v vojnah izgubljena človeška življenja nujno vsebovati tudi sporočilo miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi, ki naj pripomore k reševanju aktualnih svetovnih izzivov, so ob tem sporočili iz omenjenega društva. Dodali so, da nas "narodnostna, jezikovna in verska raznolikost vojaških enot, ki so se borile na širšem območju soške fronte, opominja, da vojne odnašajo dragocena človeška življenja in pri tem ne ločijo med vojaki in civilisti, poraženci ali zmagovalci. Vse vojne so v svojem okrutnem in nečloveškem bistvu slepe za razlike med ljudmi, zato je toliko večja naša skupna odgovornost za mir".

Udeleženci srečanja sicer delijo prepričanja, da je konflikte mogoče reševati brez nasilja, za kar je nujna krepitev kulture miru, dialoga in srečevanj med verstvi in narodi na vseh ravneh. Današnje srečanje so ocenili kot dragocen trenutek optimizma, v katerem so izrazili svojo privrženost sožitju, medsebojnemu spoznavanju in sprejemanju, udeležbo na srečanju pa kot pomemben prispevek k učinkovitemu povezovanju med verstvi in narodi na temelju medsebojnega spoštovanja in razumevanja v korist miru.

Ob Ruski kapelici pod Vršičem bo v nedeljo tradicionalna spominska slovesnost, ki se je bo letos kot najvišji predstavnik Rusije v zgodovini prireditve udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev.

S tradicionalno slovesnostjo ob Ruski kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
26. 07. 2015 11.01
Da bi jih grška boginja miru Ejrene uslišala
goats
26. 07. 2015 10.45
+1
Sramota. Slovenski gozdovi ječijo pod težo trupel zverinsko mučenih in v brezna vrženih slovenskih domoljubov in ostalih nedolžnih žrtev komunistične revolucije. Kdaj bomo njih dostojno pokopali in se jim poklonili? Ravno takšni delijo narod, ki menijo, da si nekateri ne zaslužijo dostojnega pokopa, kar je sicer osnovna človeška pravica. Pokop žrtev in obsodba krvnikov, to bi naredila vsaka civilizirana družba, ne pa ta ruski cirkus, ki gre v posmeh vsem ostalim tisočerim žrtvam komunistične revolucije.
Ost1234
26. 07. 2015 10.14
+0
Rehabilitiranje nacional-socialistične miselnosti s pomočjo premetavanja kosti za Slovenijo in njeno prihodnost je v tem trenutku povsem nepotrebno in škodljivo.Slovenija od tega ne bo imela nič. Na tem ne moremo graditi prihodnosti, tako kot jo gradi ena izmed slovenskih političnih strank. Upajoč na prevzem oblasti.In mogoče na ponovno vzpostavitev tega političnega reda?
periot22
25. 07. 2015 20.30
+5
Mislim ,da je že zdavnaj čas ,da bi se začeli ukvarjati s sedanjostjo in prihodnjostjo!!!!!!!!!!
goats
25. 07. 2015 18.33
+2
Sramota. Slovenski gozdovi ječijo pod težo trupel zverinsko mučenih in v brezna vrženih slovenskih domoljubov in ostalih nedolžnih žrtev komunistične revolucije. Kdaj bomo njih dostojno pokopali in se jim poklonili?
Follow me
25. 07. 2015 19.13
-2
sonofabitch
25. 07. 2015 19.21
-1
Od tega je več kot 70let človek, daj mladim mir, zastrupljate malde ume in jih delite, da vas ni sram.
goats
25. 07. 2015 19.31
+5
Ravno takšni delijo narod, ki menijo, da si nekateri ne zaslužijo dostojnega pokopa, kar je sicer osnovna človeška pravica. Pokop žrtev in obsodba krvnikov, to bi naredila vsaka civilizirana družba.
sonofabitch
25. 07. 2015 19.35
+6
Ti bom malo grobo napisal ampak nam mladim dol visi za spore ki ste jih imeli starčki med sabo, imamo dovolj problemov kaj bo z prihodnjostjo, vas pa nič ne ovira se lahko dobite na eni jasi pa se pobite med sabo in se pokopljite končate enkrat kar ni končano, nam vsem ostalim pa dajte mir!
marsikajve
25. 07. 2015 20.32
+2
@sonofabith. Osnovno načelo razvoja družbe je iskustvo, da se zgodovinske napake ne ponavljajo.To je posebno pomembno za vas mlade.Zato ne obtožuje nas starejših da opozarjamo na zgodovinske krivice, ki so se zgodile Slovenskemu narodu. Ker če se ne seznanite z resnico boste iste napake delali vi mladi, kar opažam da gre vse v to smer.Zato vas opozarjamo. RAZEN , da nisi Slovenec, kar se vidi po končnici sonofabich.Potem pa umolkni in ne piši o stvareh, ki se tebe ne tičejo.
sonofabitch
25. 07. 2015 20.37
+1
Nič ne upozarjate, ampak sejete svoje sovraštvo med mlade in jih zastrupljate, ker ste preveč strahopetni da bi sami obračunali med sabo, ampak svoj spor prenašate na druge nedolžne ki nimajo nič z tem, tako eni kot drugi.
marsikajve
25. 07. 2015 21.34
+0
To stvar, tako kot ti, na žalost doživljajo mnogi mladi zato je na Vas, da za vzamete resnično stališče do Komunistične Jugoslavije.Obsodite tolitarnih režim, ki nas še vedno duši z pokvarjenostjo, življenja na tuj račun in ostalih lumparij, ki se dogajajo po osamosvojitvi Slovenije. To v kapitalizmu enostavno ne gre.
goats
25. 07. 2015 21.38
+2
Fabić, očitno ste dedič bodisi borčevske penzije enega zgoraj omenjenih krvnikov, bodisi njegove mentalitete, v vsakem primeru pa ste s takšnim razmišljanjem v sramoto vsemu civiliziranemu svetu. Če bi bili nepristranski, tako kot trdite, bi v imenu civiliziranega človeštva zagovarjali dostojen pokop na obeh straneh. Ker točno to, kar so totalitaristi počeli s temi žrtvami, še danes počno z vsemi državljani, le metode so bolj prefinjene.
emilzapata
25. 07. 2015 21.48
+3
ljudje se bomo delili na takšne in drugačne še naprej, ne glede nato
Blaška
26. 07. 2015 10.25
+1
sonofabitch podpis pod tvoje poste ; )) vsi tisti, ki bi morali poskrbeti za lepši jutri, nas tiščijo v čas nazaj, ker se niso znali ali prej hoteli pomeniti ! in to težo prenašajo v današnji čas, na naša ramena, imamo preveč ostalih problemov, kaj je s to državo ? ne skrbi jih naša prihodnost, kakor da prav načrtno delajo na tem, da vse več mladih zapušča ta prostor; res so bolani, še po 70tih letih se gredo partizane in domobrance ! ; )))