Slovenija

Spomin na ruske vojake

Kranjska Gora, 31. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri Ruski kapelici pod Vršičem je potekala slovesnost v spomin na več sto umrlih ruskih vojakov.

Slovenski politiki in predstavniki Rusije se zavzemajo za dobre meddržavne odnose (Foto: POP TV)
Slovenski politiki in predstavniki Rusije se zavzemajo za dobre meddržavne odnose (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Slovesnosti so se med drugim udeležili visoki slovenski predstavniki ter ruska državna in cerkvena delegacija. Zbrani so se spomnili na več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Poleg tega so poudarili, da je kapelica tudi simbol slovensko-ruskega prijateljstva.

Pri Ruski kapelici se vsako leto spomnijo na umrle ruske vojake, ki jih je zasul plaz (Foto: Reuters)
Pri Ruski kapelici se vsako leto spomnijo na umrle ruske vojake, ki jih je zasul plaz (Foto: Reuters) FOTO: POP TV

Slovesnosti na Vršiču so se z ruske strani med drugim udeležili podpredsednik sveta federacije Dimitrij Mezencev, koordinator poslanske skupine v dumi za povezave s slovenskim parlamentom Sergej Glotov, guverner leningrajske pokrajine Valerij Serdjukov, minister za zunanje ekonomske odnose moskovske pokrajine Tigran Karahanov, ruski veleposlanik v Sloveniji Mihail Vanin ter delegacija ruske pravoslavne cerkve pod vodstvom kurskega in riljskega nadškofa Germana.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki slovenske in ruske delegacije
Slovesnosti so se udeležili predstavniki slovenske in ruske delegacije FOTO: POP TV

S slovenske strani pa so se slovesnosti med drugim udeležili predsednik DZ France Cukjati, podpredsednik DZ Vasja Klavora, predsednik DS Janez Sušnik, zunanji minister Dimitrij Rupel, minister za pravosodje Lovro Šturm, predsednik parlamentarne skupine prijateljstva z Rusijo Rudolf Petan, svetovalec predsednika republike za mednarodne odnose Ivo Vajgl, slovenski veleposlanik v Rusiji Andrej Benedejčič in ljubljanska županja Danica Simšič.


Kranjskogorski župan Jure Žerjav pa je pohvalil vse, ki so vsa leta skrbeli za ta spomenik: "Poleg tega, da je spomin na žrtve v 1. svetovni vojni, tudi spomin na vse tiste Kranjskogorce, ki so brez politike vsa ta dolga leta skrbeli za ta kulturni spomenik in ga ohranjali, zato da smo danes pred tako kapelico."

Prihodnje leto pa naj bi udeležence tradicionalne julijske slovesnosti Ruska kapelica pričakala prenovljena. Denar za obnovo bosta namenili obe državi.

Pred slovesnostjo na Vršiču sta se v Kranjski Gori sestala minister Rupel in Mezencev. »Odnosi med državama so izjemno dobri. Obseg blagovne menjave med državama se približuje skupno zastavljenemu cilju milijarde ameriških dolarjev, kar odpira prostor za nove, še ambicioznejše cilje,« je dejal Rupel.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou