Slovenija

Spletno oko v desetih letih prejelo več kot 5 tisoč prijav spolnih zlorab otrok

Ljubljana, 11. 04. 2017 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spletno oko, točka za anonimno prijavo spolnih zlorab otrok in sovražnega govora, praznuje deset let. V tem času so prejeli prek 21.000 prijav, pri več kot 1.900 prijavah so ugotovili znake nezakonistosti in jih posredovali policiji. Od tega je bilo 5.100 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok.

Prijavna točka Spletno oko, na katero lahko vsakdo anonimno prijavi posnetke spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu, praznuje deseto obletnico. V tem obdobju so prejeli prek 21 tisoč prijav, pri več kot 1900 prijavah pa so ugotovili znake nezakonitosti in jih v skladu s tem tudi posredovali policiji.

Ob skrbi za hitro in učinkovito obravnavo prijav so se za zmanjševanje obsega spornih vsebin zavzemali tudi z organizacijo dogodkov, rednim osveščanjem strokovne in splošne javnosti ter z intenzivnim sodelovanjem z drugimi akterji in iniciativami.

Spletno oko je prejelo 5.100 prijav domnevnih posnetkov spolne zlorabe otrok.
Spletno oko je prejelo 5.100 prijav domnevnih posnetkov spolne zlorabe otrok. FOTO: iStock

Skoraj 1.400 posredovanih prijav posnetkov zlorab otrok

V obdobju od leta 2007 do vključno leta 2016 so na prijavno točko prejeli 5.100 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok, zaradi ocenjene nezakonitosti pa so jih policiji posredovali 1.394. Večinoma so se vsebine nahajale na tujih strežnikih, takšne prijave so zato posredovali tudi prijavnim točkam v tujini. V omenjenem obdobju so bili na dobrih dveh tretjinah posnetkov zlorab prikazani otroci oziroma mladoletne osebe v erotičnih položajih, na slabi tretjini pa so bile prikazane zlorabe hujše kategorije. Do vključno leta 2012 je število prijav na prijavno točko strmo raslo, nato pa je upadlo -razlog za to med drugim vidijo v spremembi zakonodaje, ki je inkriminirala tudi dostopanje do posnetkov zlorab, je sporočil Andrej Motl, koordinator projekta.

Nedavna raziskava med slovenskimi ljubitelji erotike je pokazala, da dostopnost posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu ostaja relativno visoka. Izsledki krepijo zavezanost Spletnega očesa k nadaljnji promociji prijavne točke in k opozarjanju na problematiko spolnega izkoriščanja otrok na internetu.

Sovražni govor uperjen proti Romom in prebežnikom

V prvih desetih letih delovanja so na prijavno točko prejeli 16.129 prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora. V 516 primerih (trije odstotki vseh prejetih prijav) so ocenili, da te opozarjajo na dejanske elemente nezakonitosti, zato so jih v nadaljnjo obravnavo posredovali policiji. Pri teh primerih je šlo najpogosteje za sovražni govor na podlagi narodnosti ter spolne usmerjenosti, temu so sledili primeri sovražnega govora na podlagi verske pripadnosti ter primeri govora, uperjenega proti Romom ter proti prebežnikom.

Javnost v zadnjih letih bolje razume sovražni govor, a izzivov je še veliko.
Javnost v zadnjih letih bolje razume sovražni govor, a izzivov je še veliko. FOTO: iStock

Zaskrbljujoči rezultati raziskave o sovražnem govoru

Že vse od vzpostavitve Spletno oko pri obravnavi prijav odlično sodeluje s policijo, pravi Motl. To sodelovanje je za njih izrednega pomena, saj je tako na področju posnetkov spolnih zlorab otrok kot tudi nezakonitega sovražnega govora ključno intenzivno sodelovanje vseh akterjev, ki pri svojem delu prihajajo v stik s temi vsebinami. Pri prizadevanjih za zmanjševanja obsega gradiv s spolnimi zlorabami otrok je bila zanje tako zelo pomembna tudi krepitev sodelovanja z internetnimi ponudniki in njihova pripravljenost, da ukrepajo, ko je to potrebno.

Zaradi globalne narave interneta je za doseganje trajnih sprememb na obeh navedenih področjih nujna tudi intenzivna koordinacija na mednarodni ravni. Spletno oko je sodelovalo v raziskavah kodeksa ravnanja o sovražnem govoru na spletu, ki so ga lani podpisali ponudniki IT storitev. Rezultati prve raziskave so sicer zaskrbljujoči, saj se prav v nobenem izmed primerov prijav sovražnega govora, ki so ga posredovali ponudnikom, ti niso odzvali z odstranitvijo sporne vsebine. V roku nekaj mesecev bo izveden še drugo raziskavo istega kodeksa, kjer se nadejajo boljšega odziva, so dodali na Spletnem očesu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
11. 04. 2017 15.15
+2
Če gledamo kaj se dogaja je to združenje samo za pobiranje denarja in nič drugega. Sočasno pa se zaradi nepreglednosti še bolj razvija korupcija in kriminal in cicer med tistimi, kateri bi morali braniti pravni red. Tako ni jasno v zvezi obajvo fotografij otrok po spletu in celo med prispevki različnih medijskih hiš. Tukaj je nabolj sporno, da se objavljajo fotografije otrok, kateri se ne morejo braniti. Potem če gledamo drugeportale objavljajo celo določeni fotografije svojih otrok in to pomankljivo oblečenih. Nihče se ne spusti na to področje in se javno jasno pove kaj je dovoljeno in kaj ni. Najbolj smešno pa je, da če kriminalca dobiš pri raboti in ga fotografiraš za dokaze, da je bil dotični član, ki je recimo kradel se tebe kot oškodovnca preganja in ščiti kriminalce. Glede sovražnega govora pa naslednje: Sovražni govor se izkorišča za prikrivanje kriminalitete in organiziranega kriminala za tem. Tukaj vidim drugi problem in to je problem samodgovornosti in morale ter kulture. Kdor spremlja debate recimo na tem forumu bo videl, da so posamezniki opozarjali na kriminal dosti pred tem, ko je začela POLICIJA javno govoriti o konkretnih primerih. Takrat se je opazilo, da se je takšna opozorila, ki so bila v smer zaščite ustave in zastave bila smatrana kot sovražni govor. Sedaj pa vidimo, da je šlo vse izpod nadzora. Torej takšno stanje koristi vsem tem, k ise napajajo iz proračuna. ZAto je potrebno spremeniti miselnost in narediti poglobljene analize. Ne pa da pridemo na področje, kjer novinar piše o nekem kriminalu in zbere dokaze in potem se ga preganja zaradi dela v smer zaščite ustave in zastave. NAROBE SVET. Zato je potrebno javno debato o tej ali oni zadevi dovoliti v smer, da se izoblikuje javno mnenje, katero bo pomagalo v boljši jutri.