Slovenija

Spet zahtevajo razrešitev Gantarja

Ljubljana, 31. 05. 2011 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker ni razpisal izredne seje zaradi Nacionalnega preiskovalnega urada, poslanci SDS in SNS spet zahtevajo razrešitev predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Tokrat jim bo morda uspelo, saj so koalicijski poslanci v manjšini.

Poslanci SDS in SNS so znova vložili predlog za razrešitev predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Ker ni v roku sklical izredne seje, je poslanska skupina največje opozicijske stranke umaknila zahtevo za sklic seje, hkrati pa skupaj s SNS vložila predlog za razrešitev Gantarja, ki mu očitajo "protiustavno in politikantsko" ravnanje. Poslanska skupina SDS je namreč 13. maja vložila zahtevo za izredno sejo, na kateri bi razpravljali o domnevnih kršitvah in zlorabah v primerih Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), bulmastifov, Družbe za avtoceste (Dars) in bank v državni lasti.

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Dz-rs.si
Redne in izredne seje sklicuje predsednik državnega zbora; izredno sejo mora sklicati, če to zahteva najmanj četrtina poslancev državnega zbora ali predsednik republike. Ustava

Gantar je tedaj zahtevo zavrnil, saj naj bi bila nedoločna in neprimerna. Zato jo je vrnil predlagateljem v popravek. V SDS so sprva napovedali, da zahteve ne bodo popravili, a so to pozneje vendarle storili. Dopolnjena zahteva je izpolnjevala zahtevane pogoje, datum seje pa bi moral določiti kolegij predsednika v petek. A so v SDS zahtevo za sklic seje umaknili, saj je Gantar, kot opozarjajo, ni sklical v predpisanem 15-dnevnem roku. S tem je po oceni predlagateljev zavestno kršil ustavo in parlamentarni poslovnik, zato predlagajo njegovo razrešitev.

Kot so zapisali, v poslanskih skupinah SDS in SNS "ne pristajajo na to, da predsednik državnega zbora sprejema samovoljne odločitve, ki so v nasprotju z določbami ustave in poslovnika in s katerimi preprečuje sklice izrednih sej zbora, na katerih bi se razpravljalo o točkah, ki so za vladajočo koalicijo in vlado izredno problematične in obremenjujoče, saj razgaljajo hipokrizijo in tolerantnost do kriminala na najvišji ravni".

Predlagatelji še opozarjajo, da gre za že tretji tak primer v tem mandatu, ko naj bi Gantar kršil pravice predlagateljev in ni sklical izredne seje. Iz enakih razlogov so namreč že lani zahtevali Gantarjevo razrešitev, ki pa v državnem zboru ni bila izglasovana. Poslanci SDS in SNS obenem še zahtevajo, da poslanci o predlogu za Gantarjevo razrešitev odločajo na izredni seji.

Za razrešitev bi moralo sicer glasovati vsaj 46 poslancev. Po izstopu DeSUS iz koalicije je realna možnost za razrešitev, saj ima koalicija le še 42 poslancev.

'Poskus razgradnje institucij'

Gantar pravi, da poskušajo SDS in SNS razgraditi institucijo.
Gantar pravi, da poskušajo SDS in SNS razgraditi institucijo. FOTO: B.G.

Gantar v zahtevi poslanskih skupin SDS in SNS vidi poskus razgradnje institucij in njihovih predstavnikov, čemur se je v imenu demokracije treba upreti. Hkrati je pojasnil, da izredne seje po dopolnjeni zahtevi ni sklical, ker so predlagatelji zahtevo umaknili.

Gantar je "redni mesečni predlog za razrešitev" komentiral z besedami, da so poslanci SDS in SNS zahtevo po njegovi razrešitvi tokrat pravno formalno pravilno vložili. Ponovil je, da sklepa, da so prvotno zahtevo po sklicu izredne seje v SDS umaknili zaradi dejstva, ker bi bila seja po referendumskem datumu, torej so jo predlagatelji želeli izkoristiti za namen kampanje, kar je po Gantarju "zloraba institucije izredne seje in DZ".

Stranka SDS po Gantarjevih besedah želi do oblasti priti z razgradnjo institucij in njihovih predstavnikov, čemur "pa se je v imenu demokracije potrebno upreti". SDS v športnem žargonu "pritiska na celem igrišču", je nadaljeval in dodal, da je tovrstnih pritiskov kot predsednik DZ že vajen.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jastreb13
01. 06. 2011 08.24
Ni mi jasno, kdo je tega sploh predlagal za predsednika parlamenta....saj človek se sploh še govorit ni naučil...da o kolturi obnašanja za enga predsednika sploh ne govorim....kako se pa obnaša v ozadju, ko je kateri izmed poslancev opozicije za govorniškim odrom...da bi ga najraje za tista dolga ušesa dol potegnu, ga domov poslal in starše poklical na razgovor...sramota za slovenski parlament..
Golosek
01. 06. 2011 06.17
Tako načelen človek, kakršen je Mumbly, bo pa ja odfrčal sam od sebe 5. junija z vso suito vred?
saintjozef
31. 05. 2011 23.51
bukefal A sedaj je na Kurah 'komunajzar' neprimerna beseda?!? --a veš, da je tud bukefal neprimerna beseda, prevedena v slovenščino?
Musti
31. 05. 2011 23.28
vlozitev zahteve za izredno sejo ne pomeni avtomatskega razpisa le te. Jansa spet bluzi!!
CtrlDelete
31. 05. 2011 23.24
Če naredim primerjavo med Gantarjem in Cukjatijem.....se raje odločim za prvega...pa ne zaradi ušes!
bukefal
31. 05. 2011 22.43
A sedaj je na Kurah 'komunajzar' neprimerna beseda?!?
mac4_m
31. 05. 2011 22.25
starivodovodar ti očitno ne razumeš pojma demokracija. Ti ljudje so bili izvoljeni s strani ljudstva in predstavljajo določen del ljudstva. Pač imajo drugačno mnenje in delovanje ampak to je demokratično in ustavotvorno. Verjamem, da bi ti raje nek totalitarizem, kjer bi nekdo vladal po tvoji volji. Vendar bistvo demokracije ni v tem. Pač enkrat gledaš tankote, jerovške, grimse, petke, gorenake, čeprav jih ne maraš, jaz pa moram anderliče, golobiče, potrče, katarine, oražmove, ... Vsakega od njih pa lahko razrešijo volici in nagradijo njihovo slabo delo. Žal samo enkrat na štiri leta..
JurijGrmMlajsi
31. 05. 2011 22.16
Kako bom spremljal seje brez njegovega jecljanja?
Matija Perko
31. 05. 2011 22.02
kdo in kdaj bo razrešil janša,grimsa, tanka,jerovška gorenaka,da bo slovenija imela končno mir brez nenehnih netvornih napadovin sovražnih izbruhov ki sloveniji prav nič ne pomagajo,razen razdejanja ki ga povzročajo vsem nam ki želimo imeti mir in napredek. DAJTE LJUDEM ŽE MIR
mac4_m
31. 05. 2011 21.57
Stranka SDS po Gantarjevih besedah želi do oblasti priti z razgradnjo institucij in njihovih predstavnikov Kakšna smešnica. Vložitev zahteve po izredni seji je zakonito dejanje. Je pa nezakonito in neustavno take seje ne sklicati. Kdo torej razgrajuje institucije? Ta vlada ne počne drugega kot zlorablja svoje položaje. Čemu neki naj vlada ne bi želela govoriti o hudih kriminalnih dejanjih državnih uradnikov?
punke
31. 05. 2011 21.41
(korintos) moja mam je pa v domu.te še kaj zanima?
prehlad
31. 05. 2011 21.40
TA BI BIL PA TAPRAVI ZA V GINOSOVO KNJIGO REKORDOV ,MAHANJE Z UHLJI.
freexgirl.
31. 05. 2011 21.34
ne korintos.... črne jih levi delate... čeprav se sami ne bleščite kaj preveč ;)
korintos1
31. 05. 2011 21.29
freexgirl Da se črni desne. A niso desni malo nagnjeni k črnemu?
korintos1
31. 05. 2011 21.28
aldek Kaj pa meša tvoja mam?
freexgirl.
31. 05. 2011 21.06
kako pobalinsko usmerjene so teme na Preverjeno danes hehe.... samo, da se črni desne... vseeni bomo 3X proti... 4X ;)
rk1980
31. 05. 2011 21.05
punke
31. 05. 2011 21.01
gantar naj lepo odstopi,ker itak samo luft meša v parlamente.
olyca
31. 05. 2011 21.01
dukenukem
31. 05. 2011 20.20
pri njemu se točno vidi, da dela le za svojo korist in korist svojih pajdašev